My Fantasy Online
Oficjalne forum gry My Fantasy Online

Hyde Park - liczymy do 2137

Gustaw Rapier - 23-12-2020, 20:51
Temat postu: liczymy do 2137
ja zaczynam
1

Danio19 - 27-12-2020, 23:31

2137
MiT - 28-12-2020, 12:13

AOD ponad każdym, pamiętaj.
izanagi - 28-12-2020, 18:24

MiT napisał/a:
AOD ponad każdym, pamiętaj.


W karczmach oczywiście że tak bo mapy świata to wy od lat nie widzieliście AODownY.

MiT - 28-12-2020, 20:45

izanagi napisał/a:
MiT napisał/a:
AOD ponad każdym, pamiętaj.


W karczmach oczywiście że tak bo mapy świata to wy od lat nie widzieliście AODownY.


AOD ponad każdym synek, czy tego chcesz czy nie. Możesz szlochać, ale faktów nie zmienisz.
Swoją drogą, wiedziałeś że gotowanie bigosu to nie taka prosta sprawa?

Składniki na ok. 3 porcje:
½ kg świeżej, białej kapusty
½ kg kiszonej kapusty
300 g mięsa wieprzowego
40 g suszonych grzybów
200 g kiełbasy
150 g boczku
1 cebula
100 g suszonych, wędzonych śliwek
1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina
2 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu czarnego
2 liście laurowe
2 nasiona jałowca
2 goździki
sól
olej do smażenia


Sposób przygotowania:
Grzyby wsypać do niedużego garnka i zalać 500 ml zimnej wody. Pozostawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Namoczone grzyby ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły, aż będą miękkie. (Czas gotowania wynosi ok. 30 minut). Grzyby osączyć i pokroić w paski. Wywar z grzybów należy zachować!
Kapustę kiszoną wypłukać (ale tylko, jeśli jest bardzo kwaśna), osączyć, pokroić drobno i przełożyć do garnka. Zalać małą ilością wrzącej wody (tyle, aby woda pokryła kapustę) i gotować do miękkości pod przykryciem (ok. 1 godziny).
Kapustę białą oczyścić z zewnętrznych liści, poszatkować, zalać małą ilością wrzącej wody (tyle, aby woda pokryła kapustę). Posolić 1 łyżeczką soli i gotować do miękkości (ok. 30 minut).
Ugotowane kapusty odcedzić i połączyć w jednym garnku. Dodać pokrojone grzyby i wywar grzybny oraz przyprawy: ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, nasiona jałowca i goździki.
Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Posolić.
Osobno usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę z pokrojonym w kostkę boczkiem i kiełbasą. (Kiełbasę obrać ze skóry). Dodać do kapusty razem z mięsem. Dodać pokrojone w paski śliwki. Podlać winem. Garnek przykryć, pozostawiając małą szczelinę i gotować co najmniej 1 godzinę. Bigos po ugotowaniu przyprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem, pozostawić do ostygnięcia, a następnie odstawić w chłodne miejsce.
Przez kolejne 2- 3 dni bigos należy zagotować, pogotować przez kilka minut, jeśli byłoby za dużo płynu to go odparować i ponownie schłodzić. Bigos z czasem przechodzi smakiem i nabiera aromatu. Na trzeci dzień bigos jest gotowy do spożycia. Można go również zamrozić lub gorący przełożyć do słoików, zakręcić, pozostawić do ostygnięcia, wstawić do lodówki i spożyć do 2 tygodni.



Kto co lubi, flaki też dobre.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group