Regulamin Forum    FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Grupy    Rejestracja     Zaloguj 


Poprzedni temat «» Następny temat
liczymy do 2137
Autor Wiadomość
Gustaw Rapier
Użytkownik


Profesja: Mag
Nick: dniemiec
Level: 76
Dołączył: 23 Lut 2020
Wysłany: 23-12-2020, 20:51   liczymy do 2137

ja zaczynam
1
_________________
Potęga mórz jest ogromna!!!
 
 
Danio19 
Użytkownik



Profesja: Wojownik
Nick: Cookie
Level: 267
Świat: 6
Dołączył: 13 Sty 2009
Wysłany: 27-12-2020, 23:31   

2137
 
 
MiT 
Użytkownik



Level: 1
Dołączył: 26 Sty 2012
Wysłany: 28-12-2020, 12:13   

AOD ponad każdym, pamiętaj.
_________________
"Et si tu n'existais pas..."
 
 
izanagi 
Użytkownik



Profesja: Wojownik
Level: 674
Świat: 6
Dołączył: 31 Mar 2020
Skąd: Shinsoo
Ostrzeżeń:
 10/3/4
Wysłany: 28-12-2020, 18:24   

MiT napisał/a:
AOD ponad każdym, pamiętaj.


W karczmach oczywiście że tak bo mapy świata to wy od lat nie widzieliście AODownY.
 
 
MiT 
Użytkownik



Level: 1
Dołączył: 26 Sty 2012
Wysłany: 28-12-2020, 20:45   

izanagi napisał/a:
MiT napisał/a:
AOD ponad każdym, pamiętaj.


W karczmach oczywiście że tak bo mapy świata to wy od lat nie widzieliście AODownY.


AOD ponad każdym synek, czy tego chcesz czy nie. Możesz szlochać, ale faktów nie zmienisz.
Swoją drogą, wiedziałeś że gotowanie bigosu to nie taka prosta sprawa?

Składniki na ok. 3 porcje:
½ kg świeżej, białej kapusty
½ kg kiszonej kapusty
300 g mięsa wieprzowego
40 g suszonych grzybów
200 g kiełbasy
150 g boczku
1 cebula
100 g suszonych, wędzonych śliwek
1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina
2 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu czarnego
2 liście laurowe
2 nasiona jałowca
2 goździki
sól
olej do smażenia


Sposób przygotowania:
Grzyby wsypać do niedużego garnka i zalać 500 ml zimnej wody. Pozostawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Namoczone grzyby ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły, aż będą miękkie. (Czas gotowania wynosi ok. 30 minut). Grzyby osączyć i pokroić w paski. Wywar z grzybów należy zachować!
Kapustę kiszoną wypłukać (ale tylko, jeśli jest bardzo kwaśna), osączyć, pokroić drobno i przełożyć do garnka. Zalać małą ilością wrzącej wody (tyle, aby woda pokryła kapustę) i gotować do miękkości pod przykryciem (ok. 1 godziny).
Kapustę białą oczyścić z zewnętrznych liści, poszatkować, zalać małą ilością wrzącej wody (tyle, aby woda pokryła kapustę). Posolić 1 łyżeczką soli i gotować do miękkości (ok. 30 minut).
Ugotowane kapusty odcedzić i połączyć w jednym garnku. Dodać pokrojone grzyby i wywar grzybny oraz przyprawy: ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, nasiona jałowca i goździki.
Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Posolić.
Osobno usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę z pokrojonym w kostkę boczkiem i kiełbasą. (Kiełbasę obrać ze skóry). Dodać do kapusty razem z mięsem. Dodać pokrojone w paski śliwki. Podlać winem. Garnek przykryć, pozostawiając małą szczelinę i gotować co najmniej 1 godzinę. Bigos po ugotowaniu przyprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem, pozostawić do ostygnięcia, a następnie odstawić w chłodne miejsce.
Przez kolejne 2- 3 dni bigos należy zagotować, pogotować przez kilka minut, jeśli byłoby za dużo płynu to go odparować i ponownie schłodzić. Bigos z czasem przechodzi smakiem i nabiera aromatu. Na trzeci dzień bigos jest gotowy do spożycia. Można go również zamrozić lub gorący przełożyć do słoików, zakręcić, pozostawić do ostygnięcia, wstawić do lodówki i spożyć do 2 tygodni.



Kto co lubi, flaki też dobre.
_________________
"Et si tu n'existais pas..."
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme MyFantasy created by Phantom