Widziałem, że wzory, którymi rządzi się mfo2 są rozrzucone po wielu tematach, nie ma jednego miejsca/posta gdzie byłoby wszystko zawarte, a więc wrzucam tutaj.
Gdzie:
hit-wartosc sredniego hitu
def-wartosc obrony broniacego sie
atk-wartosc ataku atakujacego
efcDef-efektywnosc obrony broniacego sie (mozna ja zobaczyc w statystykach (z ekwipunkiem) gracza)
efcAtk-efektywnosc ataku atakujacego
obr-obrazenia gemu (dla maga, uwaga: obrazenia rozdzki nie sumuja sie z obrazeniami gemu) lub broni (dla woja)
Przykład:
Kod:
Atak(z eq atakującego)=410
Efektywność ataku= 91%
Obrona z eq broniącego=350
Efektywność obrony=60%
Obrażenia broni=1446
np. Berserski topór
hit=1446*[(410*0,91)/(350*0,6)]=2569(średni hit)
Ciosy krytyczne:
Kod:
luck atakującego / luck broniącego * 100 - 100. Dodatkowo współczynnik ten nie może być mniejszy od 10 i większy od 90.
Średni hit waha się między 90%-110%, natomiast hit krytyczny to 140%. Wynika z tego, że max hit krytyczny wynosić może 154% średniego hitu.
Chcemy się dowiedzieć ile szybkości ma gracz, któremu bijemy double co 4 tury, a my mamy 500 szybkości:
Szybkość_Wolniejszego=500*4/(1+4)=400(Szybkość_Wolniejszego)
Przykład2:
Kod:
Chcemy się dowiedzieć co ile tur zadamy podwójny cios graczowi, który ma 230 Szybkości, a my mamy 270=
Ilośc_Tur_Co_Którą_Występuje_Double=230/(270-230)=5,75 (Double co 5-6 tur)
Jeśli gdzieś popełniłem błąd - proszę o zwrócenie uwagi i zachęcam do dyskusji.
Ostatnio zmieniony przez BaGGy 22-02-2015, 12:16, w całości zmieniany 1 raz
dodam też że wzory działają ale na określonych levelach, 100/160 jest miejscem w którym się one nie sprawdzają, głównie służyć mogą na niskich poziomach, bo na 55 + już są inne, które bazują na statystykach z eq (taka informacja, jakby ktoś próbował się bawić tym i żeby nie spinał jak zacznie wtopy liczyć)
Czy te wzory na szybkość są aby na pewno prawidłowe? Do tej pory tylko raz zgadzały mi się obliczenia(tak mi się przynajmniej wydaje, nie mam potwierdzenia) i nie brałem pod uwagę doubli co X tur, a różnicę wykonanych ruchów w ciągu 50 tur. Teraz nawet testowałem to w pojedynku i wstępne wyliczenia nie miały odbicia w rzeczywistości(chyba, że nie umiem liczyć tur, ale różnicę między doublem co 3 tury a rzeczywistym doublem co 6 tur ciężko pomylić)