|
My Fantasy Online 2 Oficjalne forum gry My Fantasy Online 2 |
|
Śmietnik - Zalew zamówień w FA vs. Spam "byle do 20 postów"
EdwinOdesseiron - 29-01-2009, 00:21 Temat postu: Zalew zamówień w FA vs. Spam "byle do 20 postów" Niedawno wprowadzono limit 20 postów, aby pisać w FA i już widać efekty. Gdy otwieram "Nieprzeczytane posty" widzę często litanię kilkunastu tematów, często starych, odświeżonych przez jednego, nowego usera. Z drugiej strony ponoć odciążono FA i nie kwestionuję wartości tego posunięcia.
Uważam, że można zrobić jeszcze krok naprzód, aby tym problemom zaradzić.
1. Wprowadzić dodatkowy limit do FA - czas od rejestracji (np. 10 dni). To powinno ochłodzić zapędy spamerów, którym się tak spieszy, a posty tych bardziej upartych przynajmniej rozłożymy w czasie na te 10 dni.
2. Ostryga = odjęcie 20 postów (nie wiem na ile to możliwe technicznie, w ostateczności modowie FA mogliby to sprawdzać ręcznie, ale to już sporo zachodu). Rozwiązanie ryzykowne, bo może tylko zwiększyć ilość postów, choć z drugiej strony bezsensowny spam stanie się bezcelowy (po otrzymaniu ostra należałoby nabijać posty od nowa).
3. Okres próbny - jak przy prawie jazdy Podwojenie kar dla nowego usera - zwłaszcza za typowy spam i nabijanie postów.
Proszę o konstruktywną krytykę
Corso - 29-01-2009, 00:56
Ja uważam że powinno się po prostu patrzeć na posty zamawiającego i nie wykonywanie zlecenia (a najlepiej szybkie zamknięcie tematu). Bo tak naprawdę tych userów "wali" co się z nimi stanie i nawet mając te 3 ostry jak dostanie avka to są happy.
EdwinOdesseiron - 29-01-2009, 01:00
Corso, myślałem o tym, ale przecież nie możemy nikogo zmusić żeby czytał czyjeś posty i oceniał ich sensowność...
Corso - 29-01-2009, 01:08
Ogólnie to jestem za bardzo prostym rozwiązaniem- zamknięciem lub całkowitym usunięciem fa. Zapewne przez pierwsze dni byłyby protesty (chociaż kto wie...) aż w końcu podzieli los fs. Po prostu się o niej zapomni. IMHO "Grafika" szkodzi forum, a przynajmniej niektóre jej części.
ADIHC1 - 29-01-2009, 01:08
EdwinOdesseiron napisał/a: | Wprowadzić dodatkowy limit do FA - czas od rejestracji (np. 10 dni). To powinno ochłodzić zapędy spamerów, którym się tak spieszy, a posty tych bardziej upartych przynajmniej rozłożymy w czasie na te 10 dni. |
Gdyby była taka możliwość to na tym właśnie polegałoby ograniczenie w dostępie do FA. Jednak nie ma takiej opcji..
Limit zostanie co najmniej do końca tego tygodnia. Potem zrobi się bilans strat i podejmie decyzję o usunięciu lub pozostawieniu limitu.
M3tzu - 29-01-2009, 03:38
zamknijcie fa i tacy ludzie np. jak ja beda mieli z czego "zyc" =] chociaz juz teraz nie narzekam ; ]
EdwinOdesseiron - 29-01-2009, 12:53
M3tzu, Corso, zgadzam się ale nie możemy zabrać Kaszce & friends możliwości wypromowania się
Adi, tak myślałem, że ten system może być niewykonalny. Punkt 2. pewnie tym bardziej. Ale trójeczka jest możliwa na pewno i powinna być kubłem zimnej wody na spamerów ....
Crypton - 29-01-2009, 13:31
Póki co najprostszym rozwiązaniem będzie zakaz składania zamówień przez osoby
"wyostrzone". Jeżeli spamuje aby wbić te 20 postów - dostaje ostryge. Co za tym idzie
to już wiadomo ...
Corso - 29-01-2009, 13:50
Ale to wystarczy żeby wbił się w momencie gdy żadnego z modów nie ma (powiedzmy 8-14 kiedy forum jest praktycznie puste) założy temat w fa i koniec. Znalazłem sobie takiego usera na przykład
https://forum.mfo2.pl/profile.php?mode=viewprofile&u=23690
W godzinę odświeżył połowę forum, złożył zamówienie, Pit dał mu ostra, ale temat w fa istnieje dalej i dalej graficy robią to zlecenie.
BARTOSh - 29-01-2009, 14:37
Corso napisał/a: | W godzinę odświeżył połowę forum, złożył zamówienie, Pit dał mu ostra, ale temat w fa istnieje dalej i dalej graficy robią to zlecenie. | już nie.
rozwiązanie proponowane przez Cryptona popieram... i dodać do tego jeszcze staż na forum >1dzień (inne tematy zamykane)
Conrado - 29-01-2009, 14:43
BARTOSh napisał/a: | i dodać do tego jeszcze staż na forum >1dzień (inne tematy zamykane) |
Czyli jak siedzi 2 dni to juz może ?
Crypton napisał/a: | Póki co najprostszym rozwiązaniem będzie zakaz składania zamówień przez osoby
"wyostrzone". |
Hmm... to jest dobry pomysł najprawdopodobniej wprowadzę go do regualminu FA
BARTOSh - 29-01-2009, 14:44
Conrado napisał/a: | Czyli jak siędzi 2 dni to juz może ? | chodzi o podany wyżej sposób ominięcia (nie ma żadnego moda, a ten naspamuje i ma 20 postów - pisze - ma av)
Skailer - 29-01-2009, 15:02
EdwinOdesseiron napisał/a: | 1. Wprowadzić dodatkowy limit do FA - czas od rejestracji (np. 10 dni). To powinno ochłodzić zapędy spamerów, którym się tak spieszy, a posty tych bardziej upartych przynajmniej rozłożymy w czasie na te 10 dni.
2. Ostryga = odjęcie 20 postów (nie wiem na ile to możliwe technicznie, w ostateczności modowie FA mogliby to sprawdzać ręcznie, ale to już sporo zachodu). Rozwiązanie ryzykowne, bo może tylko zwiększyć ilość postów, choć z drugiej strony bezsensowny spam stanie się bezcelowy (po otrzymaniu ostra należałoby nabijać posty od nowa). |
Technicznie nie możliwe.. tzn. to drugie jak sam stwierdziłeś można ręcznie, ale za duzo zachodu i nikomu by się nie chciało..
Co do trzeciej propozycji - wykonalne, choć niesprawiedliwe trochę, nowy ma podwójną karę.. hm.. nie jestem nowy więc mi to obojętne
(Nie czytałem całęgo tematu, tylko pierwszy post!)
Lag - 29-01-2009, 15:10
Crypton napisał/a: | Póki co najprostszym rozwiązaniem będzie zakaz składania zamówień przez osoby
"wyostrzone". Jeżeli spamuje aby wbić te 20 postów - dostaje ostryge. Co za tym idzie
to już wiadomo ... |
nieee... to nie dobry pomysł.
wystarczy byle jaki ostr i nie można już zgłaszać zamówien do FA ?
Veyron - 29-01-2009, 15:13
Lag, przynajmniej osoby będą choć trochę rozważniej pisać... Mi ten pomysł pasuje
|
|