My Fantasy Online 2
Oficjalne forum gry My Fantasy Online 2

Śmietnik - Cena średnia na targu

dannte - 01-09-2009, 15:37
Temat postu: Cena średnia na targu
Witam, jest kilka rzeczy, które chciałbym zmienić jeśli chodzi o system targu/licytacji, ale nie przeszkadzają mi one aż tak bardzo, by zaprzątać wam tym głowę. Jest jedna rzecz, która by była bardzo pomocna, a wiem, że będzie dla was banalna do wprowadzenia. Otóż chciałbym aby w karcie "średnie ceny" widniała kolumna nie ze średnią ceną ze sprzedaży danego przedmiotu, ale z medianą albo lepiej ze średnią ucinaną. To na pewno byłoby znacznie bardziej miarodajną i wiarygodną wyceną przedmiotu (bo tak jak jest teraz, gdzie przesadzone ceny maksymalne/minimalne zawyżają bądź zaniżają średnią jest byle jakim rozwiązaniem)

Dzięki za przeczytanie, pozdrawiam.

ambity - 01-09-2009, 16:29

Pomysł bardzo interesujący. Ostatnio chciałem sprawdzić średnią cenę dość rzadkiego przedmiotu (nie pamiętam jakiego). Było 13 takich aukcji. Jedna z nich była zalicytowana za (uwaga!) 15kk! Wartość przedmiotu wynosiła chyba nieco ponad 1kk, ale przez tą jedną próbę cała statystyka była zawyżona. Moim zdaniem, jeśli chodzi o medianę i średnią ucinaną to w przypadku MFO nie będzie miało to większego znaczenia. Jeżeli już ten pomysł miałby być wprowadzony to osobiście byłbym za średnią ucinaną. Jednak obydwa sposoby nie zapobiegłyby problemowi małej ilości sprzedanych jednakowych przedmiotów (zniekształconej średniej cenie).