My Fantasy Online 2
Oficjalne forum gry My Fantasy Online 2

Hyde Park - Jak sie wyspac?

SaKe - 12-10-2009, 21:21
Temat postu: Jak sie wyspac?
Macie jakies sposoby, jak sie wyspac, mimo krotkiego snu?
Interesuja mnie jakies artykuly... Co robic przed snem, zeby sie wyspac, itd...
Widzialem kiedys popularny artykul, ale zgubilem linka.
Macie jakies sprawdzone sposoby?

MichuL - 12-10-2009, 21:32

Przestań grać w tibię do 3 nad ranem i kładź się o przyzwoitej porze a obudzisz się pełen sił.
SaKe - 12-10-2009, 21:33

Nie gram w tibie, o czym pewnie dobrze wiesz.
Staram sie klasc przed 12, wiesz pewnie, ze w LO sporo nauki jest...

ADIHC1 - 12-10-2009, 21:33

Ja kojarzę dwa sposoby, choć nigdy nie próbowałem.

Pierwszy, to dostrojenie swojego organizmu do wstawania codziennie (dosłownie, w weekendy i święta też) o tej samej porze, a drugi to uzupełnianie krótkiego nocnego snu (4-5h) dziennymi drzemkami (np. 2x po 20min.).

Walkmen - 12-10-2009, 21:49

ADIHC1 napisał/a:
Pierwszy, to dostrojenie swojego organizmu do wstawania codziennie (dosłownie, w weekendy i święta też) o tej samej porze, a drugi to uzupełnianie krótkiego nocnego snu (4-5h) dziennymi drzemkami (np. 2x po 20min.).

Dokładnie tak. Systematyczność jest najlepszym lekarstwem na zmęczenie. Ja np. w ciągu dnia potrzebuję 5 min by "odrzyć na nowo" co dla mojej Żoneczki jest niewyobrażalnie trudne i nieosiągalne. Ze względu na intensywne życie zawodowe kładę się późno i wstaję bardzo wcześnie ale po latach systematyczności przyzwyczaiłem się i nie mam problemu gdy jestem od trzeciej rano na nogach do późnego wieczoru.
Swego czasu potrafiłem zasnąć na ... stojąco. 5-10 min oparty ścianę zdrzemnąłem się i jak nowo narodzony.

SaKe - 12-10-2009, 22:00

Walkmen napisał/a:
odrzyć

bleeee

Walkmen napisał/a:
Systematyczność jest najlepszym lekarstwem na zmęczenie.

Podobno wlasnie to dobry sposob.
Ale czy w moim wieku nie bedzie to szkodzilo wzrostowi? (od 16 lat...hmm jeszcze z 2-3 lata bede rosl...chyba).

ADIHC1 napisał/a:
dziennymi drzemkami (np. 2x po 20min.).

Zobacze to :P

Pitazboras - 12-10-2009, 22:10

SaKe napisał/a:
Ale czy w moim wieku nie bedzie to szkodzilo wzrostowi? (od 16 lat...hmm jeszcze z 2-3 lata bede rosl...chyba).

Wzrostowi nie wiem, ale zdrowiu na pewno. Kiedyś też nołlajfiłem do 4 nad ranem jak miałem do szkoły na 8, ale doszedłem do wniosku, że szkoda życia - człowiek potrzebuje co najmniej 7/8 godzin snu na dobę, nawet jeśli jest przyzwyczajony do spania mniej i nie stwarza to dla niego problemu. Dlatego raczej proponowałbym odsypianie w ciągu dnia, jeśli rzeczywiście nie możesz się kłaść wcześniej spać, niż przyzwyczajanie do niezdrowego trybu życia.

SaKe - 12-10-2009, 22:13

Czyli np 6-7 godzin snu w ciagu nocy i jesli dam rade ~godzinka po szkole/treningu? Hmm zobaczymy.
WoBo - 12-10-2009, 22:16

Mi wystarczy 1h snu dziennie i jestem jak nowo narodzony ( muszę iść z ty do lekarza )
najlepiej siedz mniej przy komputerze ( mi to pomagało ) i szybciej zaśniesz

Old Jogo aka Uat de Fak - 12-10-2009, 22:24

Poczytaj sobie o kontrolowanym snie.
Jest takie cos, nie pamietam jak sie to nazywa. Znajde Ci zaraz.

EDIT:

Tejk DIS!
http://pl.wikipedia.org/wiki/LD

Edit2
http://www.paranormalium....oria,alfab.html

Endry - 12-10-2009, 22:30

A co LD ma do sposobu na wysypianie się? Z resztą LD to nic ciekawego, miewam okresy kiedy LD potrafię mieć co noc przez cały tydzień, i bardziej zaczyna mnie denerwować, niż "uajebistszać", bo czuje się jakbym nie spał ze 2 noce :)
Old Jogo aka Uat de Fak - 12-10-2009, 22:33

lol2.; d
To ja nie wiem co ty robisz w tych snach xD ja spie tak po 6h i czasami mam ld( Cwiczylem to z 5 miesiecy.) I Powiem szczerze, że budze się rano wypoczenty i wgle nie czuje zmeczenia.

WoBo - 12-10-2009, 22:36

Na każdego to może działać inaczej tobie wystarczy 6h na dzień mi 6 na na tydzień ;)
Endry - 12-10-2009, 22:37

Różne rzeczy : > Looser, ja w ogóle tego nie ćwiczyłem, a nie mam problemu z wywołaniem takiego stanu.
ADIHC1 - 12-10-2009, 22:37

SaKe napisał/a:
Zobacze to :P

Problem w tym, że i do tego Twój organizm będzie musiał się przyzwyczaić. Chodzi o to, żeby samemu budzić się z drzemki po odpowiednim czasie.
SaKe napisał/a:
Czyli np 6-7 godzin snu w ciagu nocy i jesli dam rade ~godzinka po szkole/treningu? Hmm zobaczymy.

Lepiej 2-3x 20 min.

W sumie jedna drzemka powinna wystarczyć, w końcu 7 godzin snu, to wcale nie jest tak mało, hehe..
Old Jogo aka Uat de Fak napisał/a:
http://pl.wikipedia.org/wiki/LD

O tym też słyszałem, ale zawsze podchodziłem do tego.. z dystansem. Jakoś nie chce mi się wierzyć w wytrenowanie tego.
Endry napisał/a:
A co LD ma do sposobu na wysypianie się?

To, że niektóre rzeczy robisz we śnie, zamiast za dnia. Oczywiście nie mam na myśli pracowania na budowie, czy wyrzucania śmieci, raczej o umysłowych rzeczach.