My Fantasy Online 2
Oficjalne forum gry My Fantasy Online 2

Śmietnik - Przypomnienie hasła przez SMSa

Alurab - 09-05-2010, 19:41
Temat postu: Przypomnienie hasła przez SMSa
Proponuję dodać przypomnienie hasła przez SMSa
Przy rejestracji, lub już po można by było podać swój numer telefonu(nieobowiązkowo). W przypadku gdy stracimy konto wysyłalibyśmy SMSa z odpowiednią treścią i w odpowiedzi przychodziło by nowe, zmienione hasło. W takim wypadku można by było opcjonalnie wyłączyć przypomnienie hasła przez maila.
Numer zmienić mógł by tylko ktoś z administracji(gdy zgubimy telefon itd.), ponieważ samodzielna zmiana by była bezużyteczne w przypadku kradzieży konta-nowy właściciel zmienił by numer na inny.

Komentujcie :)

SaKe - 09-05-2010, 22:08

Pomysl dobry, bardzo dobry. Tylko czy mozliwy z technicznego punktu widzenia?
Areen - 09-05-2010, 22:11

SaKe napisał/a:
Pomysl dobry, bardzo dobry. Tylko czy mozliwy z technicznego punktu widzenia?

Gmail nie ma z tym problemu, więc myślę, że ustalanie w profilu wyboru pomiędzy możliwościami odzyskania hasła to dobry pomysł. E-mail wtedy nie będzie aż tak konieczny... choć wtedy co z rejestracją...

PilnujePorządku - 10-05-2010, 14:29

Areen napisał/a:
. choć wtedy co z rejestracją...

Rejstracja bedzie taka sama, lecz dodany ten numer komy dla ułatwienia :P

Alurab - 10-05-2010, 16:54

Areen napisał/a:
choć wtedy co z rejestracją...

Do zaczęcia gry nie potrzeba aktywacji konta. A numer można by było podać, lub nie. Nie wszyscy teraz mają telefony, ale zapewne są to nieliczni

Dawid ;] - 14-05-2010, 20:36

ja jestem na tak ;)

[ Komentarz dodany przez: minek123: 14-05-2010, 21:11 ]
// Warn

Aquagen - 09-06-2010, 21:00

Saksofon 4, genialny pomysł ;] Chociaż niektórzy mają takie hasła, że chociażbyś zrobił klocka na klawiaturę, to i tak nie uda ci się złamać tego hasła ;]
Alurab - 09-06-2010, 21:21

Aquagen napisał/a:
Chociaż niektórzy mają takie hasła, że chociażbyś zrobił klocka na klawiaturę, to i tak nie uda ci się złamać tego hasła

Pewnie 90% ludzi takie ma. Ja sam mam takie hasła, ale miałem kiedyś hacka. A hasło miało małe, duże litery, cyfry i nie miało żadnego związku z niczym, po prostu losowy ciąg liter i cyfr. A jednak ktoś mi się włamał na konto. Nadal jestem w 100% pewny, że nie logowałem się na komputerach z jakimiś keyloggerami(tylko jedna postać z trzech została zhakowana [nie najlepsza], jak się logowałem na jakimś kompie to na wszystkich postaciach)
Więc wydaje mi się, że by się to przydało

Może ktoś ma takiego farta i mu się udało odganąć hasło?..

Aquagen - 09-06-2010, 21:53

Alurab napisał/a:
Może ktoś ma takiego farta i mu się udało odganąć hasło?..

W sumie mam w klasie takiego "idiote" który ma takie szczęście, że jak szedl aleją i wywalił się na twarz, (cała twarz podrapana) wywalił się a tu... 100 zl leży o0 :P

Głupi ma szczęście, i nie przeczę pomysł jest bardzo dobry, kto chce ten ma, kto nie chce ten nie ma. I moim skromnym zdaniem powinni to wprowadzić :)

MZino - 13-06-2010, 19:49

To by było dobre - długo nie grasz i nagle Ci "się zachce", ale e mail jest i tak bardziej praktyczny :P
Aquagen - 14-06-2010, 17:19

MZino napisał/a:
e mail jest i tak bardziej praktyczny

Czego częściej używasz telefonu czy e-maila?

Alurab - 14-06-2010, 18:05

A co zrobisz w przypadku gdy ktoś włamie ci się na maila i konto w grze? Mi tak ktoś kiedyś zrobił, nie wiem jakim cudem ;)
Komórki nikt ci chyba nie ukradnie po to żebyś nie mógł konta w grze odzyskać. Po za tym zawsze został by mail

QoooQ - 15-06-2010, 10:41

a jak dla mnie to bardzo trudne zadanie i oczywiście kosztowne. gdy kupujecie dodatki owszem dostajecie SMS ale nie bezpośrednio z MFO lecz z dotpaya który świadczy usługi MFO . zapewne dało by się to przemyśleć i tak napisać aby sms szedł z hasłem przez dotpaya lecz to było by płatne więc w takim przypadku gracz musiał by wpierw zapłacić aby otrzymać hasło sms , jaki był by wtedy takiej opcji sens ? usługa dla wygranych..
Neni - 18-06-2010, 16:28

QoooQ napisał/a:
a jak dla mnie to bardzo trudne zadanie i oczywiście kosztowne. gdy kupujecie dodatki owszem dostajecie SMS ale nie bezpośrednio z MFO lecz z dotpaya który świadczy usługi MFO . zapewne dało by się to przemyśleć i tak napisać aby sms szedł z hasłem przez dotpaya lecz to było by płatne więc w takim przypadku gracz musiał by wpierw zapłacić aby otrzymać hasło sms , jaki był by wtedy takiej opcji sens ? usługa dla wygranych..

Zależy, są przecież możliwości, aby SMS był w kosztach np 64 groszy, pytanie tylko czy Jackowi chciałoby się takie coś zrobić. Nie znam się na wykupywaniu takiego numeru, więc za bardzo się w tym temacie wypowiedzieć nie mogę. Co mogę powiedzieć od siebie? Z doświadczenia wiem, że e-maila można łatwo zapomnieć i wtedy lipa z przypomnieniem hasła ^^

QoooQ - 20-06-2010, 00:28

jak można zapomnieć e-mail :| .. jeśli ktoś używa poczty elektronicznej nie tylko do przypominania w grach oraz nie m 1200 kont to nie ma takich problemów..