|
My Fantasy Online 2 Oficjalne forum gry My Fantasy Online 2 |
 |
Śmietnik - Problem z działaniem mf (Porty?)
skwarosz - 30-06-2010, 11:39 Temat postu: Problem z działaniem mf (Porty?) Napisałem kiedyś pytanie na jakich portach działa my-fantasy. Jeden z adminów pytał skąd ta ciekawość. Otóż mam taki problem, że nie wiem wiem dlaczego ale kiedy jestem w grze wykonam z 5-6 ruchów na początku bez problemu, a potem zaczynają się schody. Każdy kolejny ruch wykonuje się co 10-20 sec. Jak byłem na stancji gdzie miałem innego neta to wszystko chodziło bez problemu,a tutaj aż mnie krew zalewa kiedy za każdym ruchem muszę czekać te kilkanaście sekund zanim wykonam następny. Kiedyś ktoś napisał żebym odblokował porty na których może działać MF. Dlatego moje pytanie było na jakich portach działa MF ale ktoś mi na pisał że na standardowych HTTP. Także jaka może być przyczyna tego "zjawiska" ?
MichuL - 30-06-2010, 12:40
Gdybyś miał zablokowane te porty to w ogóle nie mógłbyś się połączyć z mf, ja jadę na standardzie i nie mam problemów, tak więc problem tkwi w łączu (lub przeglądarce, w co wątpię)
Pitazboras - 30-06-2010, 15:34
MichuL napisał/a: | Gdybyś miał zablokowane te porty to w ogóle nie mógłbyś się połączyć z mf |
Dokładnie. To nie jest kwestia portów.
skwarosz napisał/a: | kiedy jestem w grze wykonam z 5-6 ruchów na początku bez problemu, a potem zaczynają się schody. Każdy kolejny ruch wykonuje się co 10-20 sec. |
Czy po wylogowaniu i ponownym zalogowaniu da się ponownie wykonać bez problemu te kilka ruchów, czy od razu działa źle?
skwarosz - 30-06-2010, 16:35
tak da się wykonać znowu kilka ruchów po wylogowaniu się ale jest jedno "ale". Wylogowywanie trwa długo (dłużej niż zwykle) oraz zalogowanie się ponownie też zabiera mi trochę czasu także nie mam zielonego pojęcia o co może chodzić. Wcześniej nie miałem takich problemów i nie zmieniałem też dostawcy internetu.
Sosna - 30-06-2010, 19:53
Też mi się to sporadycznie zdarza, z reguły wtedy kiedy mam uruchomione 2 różne przeglądarki, wątpię że tak jest i w twoim przypadku, ale może jakimś cudem...
Zwróć, też uwagę, czy nie masz odpalonych programów typu Ares, emule to też może powodować tego typu sytuacje.
minek123 - 30-06-2010, 19:57
Myślę że to może mieć związek z tym:
Tomi napisał/a: | Nasilenie "lagów" jest prawdopodobnie spowodowane problemami na łaczach z serwerami MF. Dlatego też niektórzy nie mają problemów (dostawca internetowy który ma dobre połączenie z serwerem MF) oraz inni którzy tak dobrego połączenia nie mają.
Problem występuje gdzieś w serwerowni/na łączach, ale myślę że powinien wkrótce ustąpić. |
https://forum.mfo2.pl/viewtopic.php?p=431921#431921
skwarosz - 01-07-2010, 00:53
no nic wygląda na to że będę musiał to jakoś przeboleć niestety tylko szkoda bo wcześniej zużycie 702 pkt ruchu zajmowało może 10-15 min a teraz może mi zająć nawet 30 min albo i więcej a co do tego że problem ustąpi to niestety nie ponieważ już od chyba pół roku albo i więcej jest ten problem, a nie jest to wina komputera bo sprawdzałem na innym w domu i jest to samo
na każdej innej przeglądarce jest to podobnie także w czym konkretnie tkwi problem to już nie wiem
ADIHC1 - 01-07-2010, 01:47
Tak z ciekawości: jakie masz pingi do serwera z grą? Zrób to w momencie, kiedy gra zacznie Ci lagować.
Cytat: | Start → Uruchom → cmd → ping -n 25 w1.my-fantasy.net |
Lub w2/w3 w zależności, na którym serwerze grasz i masz problemy. Najlepiej pokaż screenshot.
skwarosz - 01-07-2010, 16:48
tutaj screen z pingami na serwer zaznaczyłem momenty w których występował lag i widać że pingi się zwiększają
ADIHC1 - 01-07-2010, 17:49
Przy pingu 60-70ms gra działa prawidłowo (u mnie średni ping do W1 to ponad 70ms), więc nie to jest problemem lagów.
Jesteś pewien, że problem dotyczy wyłącznie gry? Może na innych stronach po prostu nie dostrzegasz problemu?
SuFF - 01-07-2010, 20:12
skwarosz napisał/a: | Napisałem kiedyś pytanie na jakich portach działa my-fantasy. Jeden z adminów pytał skąd ta ciekawość. Otóż mam taki problem, że nie wiem wiem dlaczego ale kiedy jestem w grze wykonam z 5-6 ruchów na początku bez problemu, a potem zaczynają się schody. Każdy kolejny ruch wykonuje się co 10-20 sec. Jak byłem na stancji gdzie miałem innego neta to wszystko chodziło bez problemu,a tutaj aż mnie krew zalewa kiedy za każdym ruchem muszę czekać te kilkanaście sekund zanim wykonam następny. Kiedyś ktoś napisał żebym odblokował porty na których może działać MF. Dlatego moje pytanie było na jakich portach działa MF ale ktoś mi na pisał że na standardowych HTTP. Także jaka może być przyczyna tego "zjawiska" ? |
U mnie jest to samo. Zrób tak jak ja to robię. Przejdź te kilka ruchów i potem ze 10 razy odśwież stronę. Ja tak robię i potem ze 00 ruchów przejdę i znowu mi się zacina to znowu 10 razy odświeżam.
skwarosz - 30-08-2010, 17:16
Wiem, że odświeżam ten temat. Ale udało mi się odkryć dlaczego na niektórych kompach my-fantasy może się tak samo jak u mnie lagować. Ale to tylko u tych osób które mają w domu router. Otóż miałem pewien problem ze stroną w banku. Ciągle mi się wieszała (tzn. pokazywało mi się, że nie można wyświetlić strony) po 20 próbach zrobienia przelewu podłączyłem lapka bezpośrednio pod modem. I co się okazało, wszystko śmiga jak należy, nawet my-fantasy chodziło jak marzenie 0 lagów. Także problem niestety tkwi w routerze, który najprawdopodobniej w jakiś sposób blokuje pakiety z MF.
ADIHC1 - 30-08-2010, 18:51
Czy początkowo połączenie via router działało prawidłowo?
Walkmen - 30-08-2010, 21:52
A ja myślę, że router nie ma z tym nic wspólnego bo ... sam mam w domu 2 kompy - jeden podłączony przewodem do routera a drugi śmiga po wifi. Jakoś nie widzę różnicy.
Problemem przy wifi może być zbyt duża odległość / ilość przeszkód ale i to jest również mało możliwe. Swego czasu robiłem testy z jakością sygnału i zasięgiem mojego routera wokół domu gdzie stwierdziłem, że jak był choćby minimalny sygnał to śmigało jak należy.
Gdy u mnie na jakimś kompie już się troszeczkę zaśmieciło / zwolniło od nadmiaru wszystkiego co zainstalowałem to ... reinstal i jest ok.
minek123 - 30-08-2010, 21:54
skwarosz napisał/a: | Wiem, że odświeżam ten temat. |
Jeśli Twój post wnosi coś do dyskusji nie masz się czym przejmować, pisz śmiało.
|
|