|
My Fantasy Online 2 Oficjalne forum gry My Fantasy Online 2 |
 |
Śmietnik - systemy rządzące grą
ambity - 04-02-2011, 20:59
Magth napisał/a: | Nie wiem czy ktoś to już zauważył, bo nie czytałem całego tematu (każdy wie czemu?), a więc odpowiadam na to co mi się nasunęło. Co do tego stwierdzenia jest tu pewne pytanie, czy na prawde nie warto. Czasem te kilka obrony jednak się przyda, więc nie każdy musi mieć inny gem. Czasem się to przyda, czasem jednak lepiej wybrać inny gem, zależy wszystko od Celu postaci... Sami już się domyślcie co wstawić lepiej, czy wytrzymałości czy siły (przykłądowo)... |
Poradnik zapewne nie jest bezbłędny, gdyż jego tworzenie zostało tymczasowo (lub w ogóle) wstrzymane. Jeśli jednak chodzi o cytat, który podałeś, to nie jest on bez sensu - już wyjaśniam.
Gdy układamy statystyki od zera należy zakładać w pierwszej kolejności gemy bez efektywności (tj. szybkości, HP Plusy). Dopiero później dokładać gemy ataku/obrony, bo nie wykorzystujemy ich w całości. Wszystko to ma na celu przełożenie jak najmniejszej liczby punktów bazowych na jak największe ilości punktów z ekwipunkiem - stąd np. lepiej dać 100pkt do żywotności (+100% z gemów) i 70pkt do obrony niż 120pkt do żywotności i 50pkt do obrony (+100% z gemów). Najpierw lepiej wykorzystać HP Plusy niż gemy wytrzymałości/inteligencji.
Magth napisał/a: | Edit: Nasunęło się coś innego jeszcze. Woj ma krytyki, czy Mag może uderzyć taką siłą jak Woj krytykiem? Bo to troche dziwne, Mag byłby stratny w taki przypadku... O są równe bronie i gemy ;P |
Mag ma oczywiście atrybuty. Maksymalne obrażenia wojownika wynoszą 1,54 obrażeń średnich, podczas gdy obrażenia maga są zależne od posiadanych atrybutów. Przy różnicy atrybutów równej 40 (na korzyść atakującego) otrzymujemy takie obrażenia jak wojownik (tj. 1,54*obrażenia średnie), a przy różnicy równej 50 dochodzimy do wartości 1,65*obrażenia średnie.
Magth napisał/a: | A co do wyliczeń panów wyżej, trzeba się bawić i bawić, a co z tego wyniknie? Nie ma idealnych statów, zawsze znajdzie się ktoś kto nie liczy się z żadnymi prawami fizyki czy matematyki i zmiażdzy nas swą siłą, podczas gdy by będziemy próbowali zbić mu choć połowę HP (przykładowo, tutaj podałem NSa) |
Oczywiście, że nie ma idealnych statów, ale im bardziej je zoptymalizujemy tym lepiej - właśnie po to są te obliczenia. Przykład ten sam co w pierwszej części mojego posta: 100 (+100%) + 70 jest lepsze od 120 + 50 (+100%)
Magth - 04-02-2011, 21:08
Widzę znasz się na wszystkim, jeśli miałbyś czas, mógłbym prosić o wyliczenie ile obrony potrzebuję na Servantesa? Jak już słyszałem że można wyliczyć co do 1 statystyki przeciwnika to i statystyki bossa także można (może nie co do 1 punktu, ale mniej więcej, co do 10 dajmy). Jeśli potrzebujesz jakichś informacji, mów
ambity - 04-02-2011, 21:14
Statystyki bossów są zmienne, więc raz może Cię atakować w granicach 9000-11000, a innym razem ok. 8000-10000.
Jeśli chodzi o samo obliczanie - możesz to zrobić sam podstawiając odpowiednie wartości do wzorów w pierwszym poście tego tematu. W tym przypadku możesz skorzystać z proporcjonalności odwrotnej, tj.:
1/[obrona efektywna] - [obrażenia kaktusowego króla]
1/[pożądana obrona efektywna] - [pożądane obrażenia kaktusowego króla]
Oczywiście najpierw musisz wyliczyć średni atak bossa, a dopiero później obliczać swoją obronę.
|
|