| |
My Fantasy Online 2 Oficjalne forum gry My Fantasy Online 2 |
 |
Śmietnik - wiadomości
qrees - 18-07-2007, 12:49
| Ziomusiq napisał/a: | | Zyga napisał/a: | Wiesz ile to odwołań do bazy danych?
Pomyśl chłopie... | jeżeli to do mnie to tak ci powiem:
jeżeli już to teraz też masz to odwołanie tylko tyle że jest wyświetlane przy pomocy HTML bądź PHP... zmieniając język na Javascript zawołanie będzie takie same tylko tyle, że okienko z linkami będzie się samo odświeżać bez odświeżania całej strony.
zapytanie a wyświetlanie to 2 różne sprawy... zapytanie "wyszukuje" w bazie danych zmienną a jak ją uwidocznisz to już kwestia wyobraźni...
dziękuję za uwagę |
Zyga: tak, wiem, jedno
Ziomusiq: nie koniecznie, w czasie ruchu wykonywany jest skrypt tylko dla ruchu i na 90% nie sprawdza czy ktoś ma nowe wiadomości, bo niby poco?
| Pitazboras napisał/a: | | Ziomusiq napisał/a: | | sam do końca nie wiem, bo nie znam kodu |
Prawy klawisz myszy a dalej to wiesz chyba co?
No więc z mojego pobieżnego spojrzenia wynika, że zapytania odnośnie nowych wiadomości po prostu nie ma póki co i jeśli byłoby dodane, to niestety obciążenie serwera mogłoby wzrosnąć. Jak bardzo? Tego już nie wiem, myślę, że w miarę znacząco. I to jest chyba jedyny minus wprowadzenia tego - dość poważny minus. |
Ziomusiq: no jak uda ci się w ten sposób zobaczyć kod gry, to mnie poinformuj byłbym bardzo zainteresowany (i pewnie nie tylko ja )
Pitazboras: trzeba by to sprawdzić, bo może okazać się, że obciążenie wzrośnie o 1%, co już takie straszne nie jest
| Medkubo napisał/a: | Do Niczego
Goni Cię NooB Po mapie A TU NAGLE! : " ERROR: MASZ NOWĄ WIADOMOŚĆ!"
LOL KTOŚ ZE SŁABYM SERCEM BEZ BENEKOLA PADNIE PRZED KOMPEM
Pozdro I Miłego Grania |
Przeczytaj z łaski swojej cały temat... i zmień klawiaturę na taką bez capsa...
Pitazboras - 18-07-2007, 16:41
| qrees napisał/a: | | Zyga: tak, wiem, jedno |
Jedno - ale za każdym ruchem i dla każdego gracza. Czyli jak jest online np. 500 graczy i wszyscy w jednej chwili wykonują ruch, to daje dodatkowe 500 zapytań do bazy.
| qrees napisał/a: | Ziomusiq: no jak uda ci się w ten sposób zobaczyć kod gry, to mnie poinformuj byłbym bardzo zainteresowany (i pewnie nie tylko ja ) |
Hehe... Nie wierzysz to sam sprawdź - wszystko co wykonuje się po stronie klienta jest dostępne za pomocą PPM... A my tu właśnie o tym mówimy, bo to, w jaki sposób zapytania są realizowane w tym momencie nas nie interesuje.
qrees - 18-07-2007, 19:20
| Pitazboras napisał/a: | | qrees napisał/a: | | Zyga: tak, wiem, jedno |
Jedno - ale za każdym ruchem i dla każdego gracza. Czyli jak jest online np. 500 graczy i wszyscy w jednej chwili wykonują ruch, to daje dodatkowe 500 zapytań do bazy. |
no popatrz... Tylko ja mówiłem o jednym zapytaniu na ruch gracza. Powiedzmy, że mamy 500 graczy, powiedzmy, że 75% się rusza, reszta się opiernicza, na 3 serwery przy powiedzmy jednym ruchu na sekundę daje nam dodatkowych 125 zapytań do bazy. Tak czy siak takie rozważania nie mają większego sensu bo nie znamy dokładnie obecnej sytuacji...
| Pitazboras napisał/a: |
| qrees napisał/a: | Ziomusiq: no jak uda ci się w ten sposób zobaczyć kod gry, to mnie poinformuj byłbym bardzo zainteresowany (i pewnie nie tylko ja ) |
Hehe... Nie wierzysz to sam sprawdź - wszystko co wykonuje się po stronie klienta jest dostępne za pomocą PPM... A my tu właśnie o tym mówimy, bo to, w jaki sposób zapytania są realizowane w tym momencie nas nie interesuje. |
Mowa była nie o tym co się wykonuje po stronie klienta a o tym co jest wykonywane po stronie serwera. Zmodyfikowanie kodu wykonywanego po stronie klienta nie wystarczy. Trzeba jeszcze zmodyfikować skrypt PHP żeby informował klienta o nowej wiadomości.
Monet - 19-07-2007, 19:57
Co by było jak byś walczył z bossem bossowi zostało 100 życia i tu wiadomość i wyłącza sie walka jestem na Nie
kaliber94 - 19-07-2007, 20:15
| jestem nobstat napisał/a: | | Cytat: | To moze utrudnic spacerek po mapie (gł. pt "ucieczka")...
ym i lekko zdenerwować.. jeśli dostawałoby sie ich multum..
coz ja nie widze problemu w tym jak jest..
ani w sprawdzaniu co pewien czas wiadomosci... |
to może by zrobić tak że w profil--> zmień :
i ustawić to czy ma być wyświetlany komunikat czy nie |
Zgadzam sie z tym zmienianiem w profilu.
qrees - 20-07-2007, 10:38
| Monet napisał/a: | Co by było jak byś walczył z bossem bossowi zostało 100 życia i tu wiadomość i wyłącza sie walka jestem na Nie |
ludzie, mam prośbę, czytajcie cały temat a nie tylko pierwszą wiadomość...
gruta - 30-07-2007, 08:09
Pomysł niezły jestem za
ahim - 30-07-2007, 14:20
pomysl nawet fajny,ale napewno by mi to przeszkadzalo w chodzeniiu po mapce,wiec jestem na nie
ChmuraCS - 30-07-2007, 15:58
Podoba mi sie 100% na TAK
|
|