|
My Fantasy Online 2 Oficjalne forum gry My Fantasy Online 2 |
|
Śmietnik - Rozpowszechniające się MFO
Hide - 19-10-2008, 11:53
~Fret~ napisał/a: | Ots składa się z dwóch części:
Silnik - Napisany w języku C++ przez programistów.
Skrypty - Napisane w języku xml i lua.
Wszystko jest zrobione przez graczy(oprócz graczy i nazw).
Dlatego jestem pewien tego co pisze. |
tak, a teraz większość osób robi swoje klienty silniki skrypty mapy postacie i inne pierdoly.
Pitazboras - 19-10-2008, 12:20
~Fret~ napisał/a: | Nigdy nie widziałem ogłoszenia że OTS'y są zabronione. |
To nie jest dowód na to, że OTS-y są dozwolone.
~Fret~ napisał/a: | Ots składa się z dwóch części:
Silnik - Napisany w języku C++ przez programistów.
Skrypty - Napisane w języku xml i lua.
Wszystko jest zrobione przez graczy(oprócz graczy i nazw).
Dlatego jestem pewien tego co pisze. |
Emm... A pomyślałeś o czymś takim jak hmm... prawa autorskie? Pamiętaj, "All Rights reserved". Plus "Tibia is a registered trademark of Stephan Börzsönyi, Guido Lübke, Ulrich Schlott, and Stephan Vogler in Germany". W świetle tego, że Tibia jest zarejestrowanym znakiem towarowym, samo używanie nazwy "Tibia" i podobnych ("OpenTibia") w odniesieniu do innych produktów jest prawnie zabronione. Nie muszę chyba dodawać, że wszelkie grafiki, nazwy itp. wymyślone przez CipSoft są automatycznie chronione prawem autorskim.
Hide napisał/a: | tak, a teraz większość osób robi swoje klienty silniki skrypty mapy postacie i inne pierdoly. |
Oczywiście, jeśli zrobisz OpenTibię, która ma inne postacie, potwory, wygląd, zasady, questy i bronie, to będzie ona zgodna z prawem (jeśli tylko nie nazwiesz jej "OpenTibią"), tylko... jaki ta gra będzie miała związek z Tibią, skoro wszystko w niej ma być inne?
Shark - 19-10-2008, 12:33
michol11 napisał/a: | Mfo to mfo, tibia to tibia , lineage to lineage. Czy to nie jest jasne? |
Dokładnie, nad czym tu dyskutować ?
MFO to MFO, a Tibia to Tibia, 2 różne gry ...
~Fret~ - 19-10-2008, 12:36
Nigdzie nie jest napisane Pit że OTS jest zabroniony. Na dodatek teraz mało kto nazywa OTS Otsem.zmiana klienta automatycznie sprawia że nie jest to już w ogóle ots. Grafike można zmienić kliknięciem myszy a nazwy zależą od wykonawcy. Tak więc nikt nie zabroni użycia w grze nazwy demon albo slime. Cipsoft wie o istnieniu OTSów z ich questami,mapami itp. a jakoś nic z tym nie robi To jest darmowa reklama dla nich.
Pitazboras - 19-10-2008, 13:07
Shark napisał/a: | Dokładnie, nad czym tu dyskutować ?
MFO to MFO, a Tibia to Tibia, 2 różne gry ... |
MFO to MFO, a CS to CS. A mimo to
Cytat: | Dzięki życzliwości firmy hostingowej Gamepad.pl
dzisiaj powstał publiczny serwer gry My Fantasy Online
jednej z najpopularniejszych gier FPS- Counter Strike 1.6. |
Skoro powstał oficjalny serwer CS, to nie widzę przeszkód, żeby powstał oficjalny OTS. Pytanie tylko czy OTS-y są dozwolone. W świetle informacji znalezionych na stronie Tibii stwierdzam, że nie są, ale nie gram w Tibię i pewny nie jestem (jakbym był, to temat już dawno byłby zamknięty). Dlatego też oczekiwałem, że ktoś poda dowody potwierdzające lub przeczące moim przypuszczeniom. Na razie nikt tego nie zrobił.
~Fret~ napisał/a: | Nigdzie nie jest napisane Pit że OTS jest zabroniony. |
Naprawdę muszę się powtarzać? To żaden dowód. Na moim książkowym wydaniu Władcy Pierścieni nigdzie nie jest napisane, że nie mogę tej książki kserować i sprzedawać. Czy to znaczy, że mogę olać prawa autorskie tłumacza? Bynajmniej.
~Fret~ napisał/a: | Na dodatek teraz mało kto nazywa OTS Otsem.zmiana klienta automatycznie sprawia że nie jest to już w ogóle ots. Grafike można zmienić kliknięciem myszy a nazwy zależą od wykonawcy. |
Oczywiście, możesz zmienić WSZYSTKO, tylko jaki wtedy będzie miała gra związek z Tibią? Chodzi mi o to, że są dwa wyjścia: albo robimy coś, co jest związane z Tibią (OpenTibię) i wtedy jest to prawdopodobnie niezgodne z prawem; albo robimy coś, co z Tibią nie ma żadnego związku, to pewnie jest zgodne, tylko my tu chyba o OTS-ach rozmawiamy. Możesz stworzyć "Tibię", która wygląda jak Metin i działa jak Metin. Tylko to wtedy będzie "Metin", a nie "Tibia".
~Fret~ napisał/a: | Cipsoft wie o istnieniu OTSów z ich questami,mapami itp. a jakoś nic z tym nie robi |
A co ma zrobić? Koszty sądowe zapewne są o wiele większe niż potencjalne zyski. Na ganianie po sądach to tylko organizacje pokroju RIAA mogą sobie pozwolić.
~Fret~ napisał/a: | To jest darmowa reklama dla nich. |
Zarówno darmowa reklama jak i nieuczciwa konkurencja. Jeśli ściągnę sobie film czy muzykę z internetu, to też będzie to dla twórcy darmową reklamą. Tylko w takim razie czemu artyści nie przepadają za piratami?
Hide - 19-10-2008, 13:16
Pitazboras napisał/a: | ~Fret~ napisał/a:
To jest darmowa reklama dla nich.
Zarówno darmowa reklama jak i nieuczciwa konkurencja. Jeśli ściągnę sobie film czy muzykę z internetu, to też będzie to dla twórcy darmową reklamą. Tylko w takim razie czemu artyści nie przepadają za piratami? |
nie maja zysku.
aczkolwiek owego otsa można stworzyć ja moge pomóc przy tworzeniu .
Shark - 19-10-2008, 13:26
Pitazboras napisał/a: | MFO to MFO, a CS to CS. A mimo to
Cytat:
Dzięki życzliwości firmy hostingowej Gamepad.pl
dzisiaj powstał publiczny serwer gry My Fantasy Online
jednej z najpopularniejszych gier FPS- Counter Strike 1.6.
|
Ale MFO i Tibia to gry gatunku MMORPG, a CS - wątpię .
~Fret~ - 19-10-2008, 13:54
Nie będę się z tobą kłócił Pit ^^
Każdy ma swoje racje i się ich trzyma nawet jak są błędne
Cs to chyba fps jest (nie wiem dokładnie - nie znam się - podejrzewam że fps)
Wychodzi nam to że w OTSach jedynie można się przyczepić do grafiki, czyż nie?
Kraien - 19-10-2008, 16:20
Jaka że nie możecie rozwiązać sporo to pomoże nam Wikipedia .
Oto link do artykułu:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Open_Tibia_Server
Ale jak wy sobie to wyobrażacie przypuścimy ze w Tibii będzie Boss np. Raps i będzie się respił co jakiś czas i będzie go można pokonać kilka razy. Z Broniami i innymi itemkami może by dało rade to zrobić ale bardziej by było to do Tibii podobne chociaż miałoby to podobne bardziej do My-Fantasy.
Już lepszy byłby OMS(Open My-Fantasy Server) <joke>. Mam jeszcze sporo do dodania ale nie chce mi się pisać . róbcie se co chcecie byle na tym My-Fantasy nie ucierpiało
michol11 - 19-10-2008, 19:52
A ja mam takie pytanie do kazdego.
Czy MFO jest doskonale? Czy nie warto na poczatek wychwycic bledy w MFO? Czy wam sie ta gra juz nie podoba?
~Fret~ - 19-10-2008, 20:12
Cytat: | Czy MFO jest doskonale? Czy nie warto na poczatek wychwycic bledy w MFO? Czy wam sie ta gra juz nie podoba? |
A ty sam sobie odpowiedz na pytanie : Czy ta gra jest już ukończona?
michol11 - 19-10-2008, 20:20
No to, moze najpierw ja ukonczmy , a pozniej sie zobaczy co dalej.
JuiceD - 20-10-2008, 19:53
Kraien napisał/a: | No to, moze najpierw ja ukonczmy , a pozniej sie zobaczy co dalej. | No super , tylko ze dokanczanie trwa latami
golden_boy - 21-10-2008, 10:11
jak chcesz se w tibie pograc to se w nia pograj a nie STOP DZIECIA TIBII:D
|
|