My Fantasy Online 2
Oficjalne forum gry My Fantasy Online 2

Śmietnik - Błąd turniejowy dotyczący inteligencji/profili ekwipunku

3siu - 17-02-2010, 21:23

SaKe może lekko to jeszcze zmodyfikować? żeby to gracz wybierał kolejność gemów, tak, że na ostatnie miejsce wrzucałoby się gem, który w razie zmiany ekwipunku na taki o mniejszej ilości slotów, byłby automatycznie zdejmowany.
ambity - 17-02-2010, 21:27

Błąd występuje, gdy zmienia się profile ekwipunku, ale, jak powiedział Sake, również w walkach na mapie. Jeżeli mamy założone leczenie w jednym profilu, a w drugim nie i przełączymy na ten drugi i z powrotem, to MOŻE się tak zdarzyć, że gem nie zadziała.

Minek, sprawdź, czy na tym drugim profilu miałeś obydwa (lub obytrzy ;>) gemy założone - tzn. SPM oraz jakiś drugi/trzeci. Jeżeli nie, to w 99% moja teza będzie prawidłowa.

Tomi - 17-02-2010, 21:32

minek123 napisał/a:
Tomi napisał/a:

a zmieniałeś profil eq lub cokolwiek w bieżącym profilu?

Nie było poprawek w eq, jedyne co zmieniałem to same profile, z maga na woja

Edit: Dzień przed "przeskakiwałem" z profilu na profil,
dziś byłem tylko na "woju"

Błąd występuje w ściśle określonej sytuacji (nie tylko u mnie):
-tylko i wyłącznie w turnieju, gracz musi używać profili ekwipunku.
Może tak jak wspominał Crypton może problem leży w serwerach?
(przecież o 20:00 odbywają się setki walk turniejowych)

To na pewno nie serwer, bo jego działanie nie ma wpływu na to co jest wczytywane do walki. Tak więc stawiam na to że zmiana profilu eq może powodować jakieś "podświadome" deaktywowanie gemów. Żeby tylko dało się to na 100% potwierdzić i dowiedzieć DLACZEGO zdarza się tylko CZASAMI.
A jeszcze pytanko - czy na tym drugim profilu rzeczywiście nie miałeś tego gemu? Czy to by miało sens, że gemy pochodziły z tego drugiego profilu? Czy po zmianie profilu zapisywałeś gemy czy po prostu tylko sama zmiana profilu je aktywowała?

minek123 - 17-02-2010, 21:43

Tomi napisał/a:
A jeszcze pytanko - czy na tym drugim profilu rzeczywiście nie miałeś tego gemu?

Na dwóch profilach gemy były identyczne
(na woja mam 1 slot więcej- dołożony 1 gem siły z względu na to że wszystko inne jest po 100% +2 gemy ofensywne i leczenie rownież aktywowane)

Tomi napisał/a:
Czy to by miało sens, że gemy pochodziły z tego drugiego profilu?

Raczej wątpie jak już napisałem, zestaw był praktycznie taki sam.

Tomi napisał/a:
Czy po zmianie profilu zapisywałeś gemy czy po prostu tylko sama zmiana profilu je aktywowała?

Sama zmiana profilu je aktywowała, dorzuciłem tylko jeden gem wspomniany na początku.

Może to się przyda, wypadł mi, MP plus, gem ogień oraz siły
Co Ciekawe to ostatnie 3 gemy jakie wrzucałem do "zestawu"
(MP plus z tych 3 najstarszy, ogien kupiłem, siły wrzuciłem na końcu)

Tomi - 17-02-2010, 21:49

minek123 napisał/a:
Tomi napisał/a:
A jeszcze pytanko - czy na tym drugim profilu rzeczywiście nie miałeś tego gemu?

Na dwóch profilach gemy były identyczne
(na woja mam 1 slot więcej- dołożony 1 gem siły z względu na to że wszystko inne jest po 100% +2 gemy ofensywne i leczenie rownież aktywowane)

Tomi napisał/a:
Czy to by miało sens, że gemy pochodziły z tego drugiego profilu?

Raczej wątpie jak już napisałem, zestaw był praktycznie taki sam.

Tomi napisał/a:
Czy po zmianie profilu zapisywałeś gemy czy po prostu tylko sama zmiana profilu je aktywowała?

Sama zmiana profilu je aktywowała, dorzuciłem tylko jeden gem wspomniany na początku.

Może to się przyda, wypadł mi, MP plus, gem ogień oraz siły
Co Ciekawe to ostatnie 3 gemy jakie wrzucałem do "zestawu"
(MP plus z tych 3 najstarszy, ogien kupiłem, siły wrzuciłem na końcu)

tak myślałem że ostatnie obcina, tylko dlaczego.....? A raczej ważniejsze jest pytanie - dlaczego tylko czasami...?
Jakieś specjalne okoliczności na koncie - jakieś pojedynki, turnieje prywatne itp?

Rozumiem, że oba profile miały identyczne gemy, jedyna różnica to ten dodatkowy gem siły?

I nie masz żadnego innego profilu/nie zmieniałeś "na chwile" broni, aby mieć te 3 sloty mniej?

A masz w tych profilach jakieś wolne sloty czy w obu było pełno?

kolejne pytania:

czy przed walką zaglądając do gemów, były one na swoim miejscu?
czy po walce - zaglądając do gemów, były one na swoim miejscu?

minek123 - 17-02-2010, 22:04

Tomi napisał/a:

Rozumiem, że oba profile miały identyczne gemy, jedyna różnica to ten dodatkowy gem siły?

Co do gemów jednak była rożnica:
mag:
5x HP
4x MP
5x wytrzymałości
5x magii
5x inteligencji
5x szybkość
5x szczęście
1x leczenie
1x ogień
1x SPM
37 slotów

woj:
5x HP
5x MP
5x wytrzymałości
5x magii
5x siły
5x szybkość
5x szczęście
1x leczenie
1x ogień
1x SPM

38 slotów

Tomi napisał/a:
Jakieś specjalne okoliczności na koncie - jakieś pojedynki, turnieje prywatne itp?

W ciągu 3 ostatnich dni nie,
prędzej kilka pojedynków o nic,
przeciwnikowi co ciekawe raz szwankowała inteligencja
(nie działało mu leczenie, walka miała miejsce 13.02.2010 16:00 )

Tomi napisał/a:

czy przed walką zaglądając do gemów, były one na swoim miejscu?

tak

Tomi napisał/a:

czy po walce - zaglądając do gemów, były one na swoim miejscu?

Nie, wyleciały 3 gemy o których wspomniałem.

Tomi napisał/a:
I nie masz żadnego innego profilu/nie zmieniałeś "na chwile" broni, aby mieć te 3 sloty mniej?

Posiadam jeden inny profil do expienia- hybryda slotow 39

Tomi napisał/a:
A masz w tych profilach jakieś wolne sloty czy w obu było pełno?

mag, woj pełno, hybryda 2 wolne miesca

Tomi - 17-02-2010, 22:09

sorry, że dopytuję tak, ale chcę mieć pewność:

przed walką turniejową - gemy wszystkie które mają być, są w zakładce "aktywne". Ale nie używałeś przycisku zapisz w gemach, tylko zdałeś się na zmianę profilu eq
po walce - 3 brakuje, choć nic nie zmieniałeś?

minek123 - 17-02-2010, 22:11

Tomi napisał/a:

przed walką turniejową - gemy wszystkie które mają być, są w zakładce "aktywne"

tak były wszystkie aktywne

Tomi napisał/a:

dokładnie tak

Tomi - 17-02-2010, 22:14

minek123 napisał/a:
Tomi napisał/a:

przed walką turniejową - gemy wszystkie które mają być, są w zakładce "aktywne"

tak były wszystkie aktywne

Tomi napisał/a:

dokładnie tak

Ale nie używałeś dodatkowo przycisku "zapisz" w gemach, tylko zdałeś się na zmianę profilu eq, ktory z automatu podmienił gemy?

minek123 - 17-02-2010, 22:16

Tomi napisał/a:

Ale nie używałeś dodatkowo przycisku "zapisz" w gemach, tylko zdałeś się na zmianę profilu eq, ktory z automatu podmienił gemy?

Po zmianie profilu sprawdziłem czy wszystko było ok- było wszystko czego potrzebowałem, nie było potrzeby naciskać zapisz.

Czyżby tu tkwił haczyk? :>

Tomi - 17-02-2010, 22:18

minek123 napisał/a:
Tomi napisał/a:

Po zmianie profilu sprawdziłem czy wszystko było ok- było wszystko czego potrzebowałem, nie było potrzeby naciskać zapisz.

no dobrze, w takim razie jest to jakiś tam punkt zaczepienia. Możliwe, że automat nie zawsze dobrze działa - tzn. wyświetla dobrze, ale tak naprawdę jest źle ;)

Sax - 18-02-2010, 09:31

a może chociaż to jest nie możliwe że byś tego nie zobaczył po zmianie eq z maga na woja zmieniły Ci się sloty i kilka gemów wyleciało ;) ale jeśli wszystko zobaczyłeś i było ok to nie wiem.

Też miałem tak podobnie po zmianie eq z MAGA na WOJA czasami dzieją się paranoję ale przywykłem i zawszę siedzę 10 min przed walką i sam ustawiam braki

Ziomusiq - 18-02-2010, 14:50

tak żeby było ciekawiej dodam tylko, że miałem podobną jazde na s2 - wypadł mi gem magii choc na każdym profilu mam założone 5, po walce miałem założone tylko 4...
wszystko sprawdzałem rano, było ok, od ok 13 nie było mnie w domu do ok 24 więc nie mam zielonego pojęcia kiedy dokładnie coś się spsuło...

SaKe - 18-02-2010, 21:55

http://w2.my-fantasy.net/...p?r_id=15915038
"Wypadl" mi gem leczenia 6 max.
Przed walka ustawialem gemy tak, ze mialem : 5hp, sily, speeda, lucka, inty, 3 gemy lv8, jeden gem leczenia 6 i 4 wytrzymalosci. =33 sloty.
Slotow mialem max 33. Zmienilem tylko bron z prastarego na rycerski miecz (w obydwu przypadkach po 33 sloty).
Czemu wypadl gem leczenia, a wpadl 1 wytrzymalosci? Nie grzebalem nic w profilach, przed walka wszystko sprawdzalem, by nie popelnic bledu. Wszystko bylo zapisane, sprawdzane kilkukrotnie.
A blisko 3k ranku... Poszlo. I mozliwosc wygranej turnieju.

Tomi - 18-02-2010, 22:07

SaKe napisał/a:
http://w2.my-fantasy.net/battle_report.php?r_id=15915038
"Wypadl" mi gem leczenia 6 max.
Przed walka ustawialem gemy tak, ze mialem : 5hp, sily, speeda, lucka, inty, 3 gemy lv8, jeden gem leczenia 6 i 4 wytrzymalosci. =33 sloty.
Slotow mialem max 33. Zmienilem tylko bron z prastarego na rycerski miecz (w obydwu przypadkach po 33 sloty).
Czemu wypadl gem leczenia, a wpadl 1 wytrzymalosci? Nie grzebalem nic w profilach, przed walka wszystko sprawdzalem, by nie popelnic bledu. Wszystko bylo zapisane, sprawdzane kilkukrotnie.
A blisko 3k ranku... Poszlo. I mozliwosc wygranej turnieju.

-czy ten sam profil eq miałeś w chwili walki na postaci, czy tylko miałeś go w turnieju a na postaci inny?

Jeśli tak to:
-Czy po zmianie z prastarego na rycerski miecz zapisywałeś dodatkowo gemy przyciskiem "zapisz"?
-czy po walce, gdy zajrzałeś do gemów, leczenie było na liście aktywnych czy nie?