|
My Fantasy Online 2 Oficjalne forum gry My Fantasy Online 2 |
 |
Śmietnik - Portal?
Magth - 05-02-2011, 18:06
@Up
Nie rozumiem co to wnosi do tematu...
@Up x2
Dobrze napisałeś, for, nie forów
A teraz wracając do tematu, może i być nieoficjalne, byle by nie upadło po kilku dniach, by były osoby chętne do moderacji i pisania postów. Ja mógłbym się spokojnie zająć czymś takim, nie interesuje mnie możliwość moderacji, lecz raczej pomoc innym. Widzę tutaj osoby są chętne, co Wy na to żeby zacząć coś działać? Mam nadzieję że tworzenie tego typu nieoficjalnych for nie jest wbrew regulaminowi forum?
ADIHC1 - 05-02-2011, 18:47
Widzę, że powinienem naznaczyć pewną kwestię. Kiedy Phantom porzucił portal uznałem, że na nowym forum powinienem stworzyć warunki sprzyjające (oceny, rangi oparte o "karmę") tworzeniu przez graczy wartościowych treści (opisy questów, poradniki, narzędzia). I jeśli nie powstanie sensowna alternatywa (a za taką mam wyłącznie wiki - forma portalu się nie sprawdza, a moja opinia na temat drugiego "oficjalnego" forum jest chyba znana) dla tego rozwiązania to zrealizuję to postanowienie.
Magth napisał/a: | Dobrze napisałeś, for, nie forów |
Źle napisał.
http://j.mp/eFY4sA
http://j.mp/gg7qO7 (ucinało link przed "-ów" stąd podaję go w ten sposób)
Magth - 05-02-2011, 19:08
Można zrobić swój skrypt w PHP, nie widzę problemu, tylko ja tego nie zrobię, bo nie znam się na tyle... Więc pozostawało by to Wiki, jak dla mnie dobry pomysł A jak tam jest z edytowaniem wpisów przez innych? Trzeba akceptować? Ktoś musiałby to moderować...
ADIHC1 - 05-02-2011, 19:18
Szczerze mówiąc nie wiem czemu część z was przykłada taką uwagę do strony technicznej ewentualnego przedsięwzięcia. A przecież Pitazboras celnie zaznaczył największe wyzwanie jakie stoi przed osobami, które się go podejmą:
Pitazboras napisał/a: | A tak swoją drogą stworzenie dobrego layoutu jest sprawą drugorzędną, ja bym się bardziej martwił stworzeniem dobrej treści. |
Night Crawler - 05-02-2011, 19:29
Żadnych portali, żadnych wiki. Czytelne tematy na oficjalnym forum gry. Po co kombinować? Każdy znajdzie bo cóż to za problem? A i forum będzie tętnić życiem, wszystko bedzie w jednym miejscu skumulowane.
Magth - 05-02-2011, 20:00
No dobra, a jest tutaj takie miejsce? Chyba że przeoczyłem coś ;P
ADIHC1 - 05-02-2011, 20:11
Na tym forum są tylko mocno niezbędne rzeczy, reszta miała swoje miejsce na portalu. Wiszą tutaj solucje i można dopytać jeżeli czegoś w nich brakuje (i dopisać jeśli ktoś czuje się na siłach). Projekt MF to pozostałość z czasów przed portalowych, nie cieszy się zbytnią popularnością. Na tym forum w tej kwestii raczej nic się już nie zmieni.
Magth - 05-02-2011, 20:55
No właśnie, a więc jednak coś by się przydało zrobić, choćby prośbę do Adminów... a właśnie, Ty jesteś adminem na forum chyba, nie? ;> Możesz zakładać kategorie, działy czy coś takiego? Stworzyłbyś zamiast obecnego napisu portal coś takiego jak poradnik, tam byś moderował wpisy które dodawali by użytkownicy, ja bym mógł pisać tam wszystko co wiem Każdy by mógł, tylko Ty byś musiał to zaakceptować, a najpierw zgodzić się na pomysł ;P
Bicek - 05-02-2011, 20:56
Mam nadzieję że Sage przejmie portal , bo to było planowane .
Sage - 05-02-2011, 21:04
Night Crawler napisał/a: | Jestem przeciwny tworzeniu kolejnych, dodatkowych oficjalnych for (forów?).
Takie rozwiązanie stwarza tylko więcej problemów. Jeśli ktoś tego nie widzi to zapewne ma jakiś interes - funkcja admina, junior admina, moderatora i karania botów to coś co mfowiczów rajcuje. Po trupach do celu, zawsze założą własne forum byle tylko móc moderować. Jednak takie wynalazki powinny być zawsze nieoficjalne. Oficjalne forum ma być tylko jedne.
@DOWN
wtf |
Jaki w tym interes, bo nie rozumiem... Właśnie w ogóle nie ma w tym interesu, trzeba mieć nierówno pod sufitem żeby dostrzegać w tym jakiekolwiek korzyści.
Zgadzam się za to z ostatnim zdaniem - rozbudowane oficjalne forum - argumenty przeciw są słabe. Praktycznie każda gra ma tylko jedno forum oficjalne, gdzie podejmuje się sprawy ważne, ale też te związane z rozrywką, jakieś offtopy. Nic się nie gryzie.
@down, "dla rangi", jeśli ktoś potrzebuje rangi dla lepszego samopoczucia itp. to gratuluję
Night Crawler - 05-02-2011, 21:09
Sage napisał/a: | Jaki w tym interes, bo nie rozumiem... Właśnie w ogóle nie ma w tym interesu, trzeba mieć nierówno pod sufitem żeby dostrzegać w tym jakiekolwiek korzyści. |
Chodzi mi o to że wuchta wiary poleciała tam i siedziała dla rangi. Jak inaczej wytłumaczysz że tak duzo noobów tam sprzątało? Zresztą nie ważne, to pod offtop podchodzi.
Bicek - 05-02-2011, 22:21
Wiadomo że ranqi za darmo się nie dostaje , jeżeli Admin dał cię do wybranej ranqi to znaczy że zasłużyłeś , a że na forum portalu wchodziłeś i robiłeś z siebie błazna to byłeś ostrzony "Proste", wybacz , ale grupy to nie jest powód . Zresztą portal miał być skończony , ale nie dostaliśmy takiej szansy mam nadzieję że admin podejmie rozważną decyzję , bo Forum portalu ma kto pilnować.
Night Crawler - 05-02-2011, 22:46
Nie próbujcie wmawiać że było inaczej, każdy wie jak było. I nie wyskakuj do mnie o pajacowanie bo ja twojego śmiesznego sprzątania nigdy nie komentowałem, choć byłeś karykaturą moderatora a mnie nie jeden raz korciło to potrafiłem trzymać jezyk za zębami. Twoje zachowanie najlepiej świadczy o poziomie tegoż portalu, który poza Phantomem i paroma konkretnymi osobami, składał się z niedorajdów forumowych.
Każdy z zewnątrz twierdził że rozłam to głupota a wy waszą postawą tylko utwierdziliście wszystkich w tym przekonaniu. Z drugiej strony o portalu (a konkretniej - forum portalu) świadczy najlepiej fakt że upadał sto razy i myślę że upadł ostatecznie, czego sobie i nam wszystkim szczerze zycze.
Rozrzucanie treści potrzebnej graczowi (solucje, statystyki, questy) na kilku niezależnych stronach to najgorsze co można było zrobić. Nie widzę zupełnie plusów takiego rozwiązania, jeśli takowe istniały to przekonajcie mnie.
Bicek - 06-02-2011, 03:45
Widać że tylko dla ciebie byłem złym moderatorem szkoda , ale zasłużyłeś sobie tym co tam robiłeś . Nikt do mnie nie miał zastrzeżeń , wygrałem nawet konkurs na Moderatora roku 2010 i to głosowali inni wystawiając opinię o moderatorach i ty mi jakieś kity wkręcasz że jestem / byłem "karykaturą moderatora". Forum Portalu miało być postawione na nogi jeszcze raz nie po to Sage siedział po nocach ,sprzątał , układaj i dopisywał , żeby wszystko było na miejscu,i mam nadzieję że Sage dostanie Forum Portalu w swoje ręce , bo są duże plany oraz zmiany które będą wprowadzane. Zresztą tam jest taki zbiór informacji że szkoda byłoby to usuwać .
Night Crawler - 06-02-2011, 05:09
Dobra, dobra. Nie napisałeś niczego wnoszacego do tematu, piszesz co wy byście nie zrobili, ile pracy w to wlozyliscie ale ja nadal nie rozumiem dlaczego portal miałby wogole istnieć. Od trzech postów wałkuje to samo fundamentalne dla tego tematu pytanie i nadal nie odpowiedziales. Skoro piszesz ze byłoby super to powiedz dlaczego, przekonaj mnie. Ja uważam ze tworzenie osobnego portalu jest złym pomysłem, potrafię to uargumentowac co uczynilem kilka postów wyżej.. Ba, w dodatku sami widzimy jak ten portal upadal, upadł raz - upadnie i drugi.
Zostales modem roku? Ja wsród kumpli tez jestem bosem. Pytanie czy byś taki tytuł którym się lansujesz otrzymał na bardziej rozgarnietym forum a nie fortalu na tydzień przed jego zamknięciem, hehe. Nie kontynuuj tego wątku ponieważ zakrawa o offtop, ustosunkuj się do tego co istotne - minaowicie kwesti czy osobny portal jest wogole potrzebny? Bo skoro mówisz ze nie lecieliscie tam dla rang (w co nigdy nie uwierze bo byłem tam biernym obserwatorem i widziałem) to przekonaj mnie/nas do słuszności kolejnego podziału społeczności.
I nie demonizuj mojej aktywności na fortalu bo wcale tam nie trollowalem, miałem poprostu inne zdanie od was i to wam nie odpowiadało.
Reasumujac moje stanowisko jest takie:
Żadnych podziałów treści miedzy osobnymi stronami. Wszystko powinno zostać skumulowane na forum głównym, jedynym oficjalnym - pod ścisła moderacją osób kompetentnych. Można to zrobić zgrabnie i czytelnie a dzięki połączeniu kont w grze z tymi na forum, każdy będzie miał dostęp do potrzebnych informacji.
|
|