|
My Fantasy Online 2 Oficjalne forum gry My Fantasy Online 2 |
 |
Śmietnik - Portal?
BaGGy - 07-02-2011, 08:58
Forum portalu jak i sam portal jest tworzony przez graczy dla graczy dlatego też on zawsze będzie ich bardziej przyciągał i tam będą chętniej spędzali.
Night Crawler - 07-02-2011, 13:06
To co do tej pory było na portalu będzie teraz na forum jedynym oficjalnym - tak będzie najzgrabniej. A jak chcecie to róbcie sobie nieoficjalne fora na darmowych serwerach ale nam nic do takiego i zawsze one bedą nieoficjalne.
Tomi - 07-02-2011, 15:09
Portal miał być w swoim założeniu takim rozbudowanym poradnikiem do gry, a nie drugim forum. Ja jakoś niespecjalnie widzę potrzebę istnienia drugiego forum - chyba, że jest coś takiego co było możliwe tam, a nie jest możliwe tutaj? Chodzi mi o funkcjonalność, a nie inne czynniki - nazwijmy to "ludzkie".
Co do części "poradnikowej" portalu - to jest to, co tak naprawdę było i jest potrzebne jako oficjalny dodatek do gry. I może to przybrać różne formy:
a) w formie tematów na forum
b) w formie dedykowanej strony (coś a'la pierwsza odsłona portalu)
c) wiki
W sumie to ja nie chcę niczego narzucać, bo to raczej ma być inicjatywa "oddolna".
My nie będziemy brać w tym czynnego udziału, bo chcemy skoncentrować się na tworzeniu gry. Nie ma przeszkód, aby kilka "ekip" zaczęło coś przygotowywać jeśli nie możecie się dogadać. Ja bardzo chętnie zobaczę i ocenię efekty i wybiorę ten najlepszy do firmowania jako "oficjalny", podczepimy domenę, damy hosting itp.
Na początek nasze błogosławieństwo nie jest do niczego potrzebne. Wystarczy wziąć się za robotę
Night Crawler - 07-02-2011, 15:40
Tomi napisał/a: | a) w formie tematów na forum |
Takie rozwiązanie najlepsze,
Polecam.
minek123 - 07-02-2011, 15:54
Myślę że temat się wyczerpał, zaczynacie się powtarzać kończmy gadanie, chętni zaczynają pracę, po jakimś czasie sytuacja się rozwinie a Administracja wybierze najlepsze rozwiązanie.
Jakby ktoś jeszcze miał coś ważnego do dodania dajcie znać na PW to otworzę.
Tomi - 07-02-2011, 23:37
Podsumowując:
Domenę i status oficjalnego dostanie projekt, który w najlepszy sposób dostarczy graczom pomoc do gry. Zostanie on poddany ocenie i jeśli będzie dobry (głównie chodzi o wartościową treść, w mniejszym stopniu o wygląd/formę) to dostanie hosting i domenę.
Ewentualnie można by też prowadzić jakąś dodatkową działalność typu konkursy, wywiady, ciekawostki, wydarzenia z gry (comiesięczna gazetka?) itp. - ogólnie tak właśnie próbował działać portal Phantoma w pierwszym wcieleniu. Tylko nie jestem pewien czy ktokolwiek będzie w stanie utrzymać taką dodatkową działalność przez dłuższy okres czasu i na wysokim poziomie - jeśli nie to lepiej skupić się na poradniku.
Moim zdaniem nie ma sensu udostępniać serwera i domeny jakiejkolwiek nowej osobie, dopóki nie pokaże, że potrafi zorganizować zespół i coś wartościowego stworzyć. Bo niby kogo mamy wskazać? Na jakiej podstawie? Wybierzemy osobę "x", to pozostali (być może lepsi) już sobie odpuszczą, a potem okaże się że osoba "x" miała słomiany zapał.
Tak więc najpierw stworzenie "czegoś" a dopiero potem "namaszczenie" na oficjalny.
Stworzyć taki serwis i wypełnić go treścią można w dowolnej darmowej domenie/hostingu - każdy może zacząć choćby dzisiaj i nie potrzeba do tego "namaszczenia" ze strony administracji.
Oczywiście najlepiej, aby jak najwięcej osób się dogadało i zrobiło coś wspólnie, bo rozdrobnienie sił pewnie do niczego dobrego nie doprowadzi.
PS. Jeśli ktoś będzie potrzebował do wykorzystania elementów layoutu MF3 to niech pisze do mnie czego potrzebuje. Mogę też udostępnić tabelkę excelowską z ekwipunkiem MF2 oraz mini mapki lokacji. - z tym, że my tu raczej o pomocy do MF3 rozmawiamy
Każda "ekipa" - jak już się stworzy - powinna mnie o tym poinformować - żebym wiedział, że istniejecie i miał rozeznanie ile osób coś robi i jakie plany macie co do treści / formy...
Tomi - 08-02-2011, 00:48
Powyższe dotyczy projektu strony dedykowanej bądź wiki. I to raczej do MF3 niż MF2.
Do MF2 mógłby zostać obecny portal, tylko trzeba by go zaktualizować/uzupełnić braki.
Wraz z wejściem Mf3 zostałby przeniesiony pod domenę v2.
Jeśli nikt nie zdecyduje się na zrobienie wiki bądź dedykowanej strony lub będzie to wykonane na słabym poziomie, to pozostanie stworzenie odpowiednich działów pomocowych na forum oficjalnym v3 i to będzie musiało wystarczyć.
|
|