Wysłany: 26-06-2007, 17:52 Spam - łatwa do wprowadzenia blokada
Witam po raz kolejny propozycja prosta i możliwa do szybkiego wprowadzanie co najważniejsze.
Blokowanie wiadomości takich samych jak poprzednia wysłana w ciągu powiedzmy 10 sekund.
Nie znam się na java script (programować umiem) ale koncepcja byłaby taka:
Kod java script który przed posłaniem tekstu sprałby dwie wartości:
1. Ostatni wysłany tekst - jako zmienna jakaś
2. Sprawdza czas wysłania ostatniej wiadomości - jako kolejna zmienna
W przypadku wyłapania, że ten sam tekst leci po raz enty (czyli 2 w przeciągu tych 10s) i po prostu nie wysyłania, a najlepiej wyświetlenie okienka które trzeba potwierdzić ok, wtedy delikwent poklikaniu już w kolejne okienko nauczy się o co chodzi..
Oczywiście 10s można zamienić na inna wartość.
Taki zabieg:
- w ogóle nie obciąży serwera - a nawet go odciąży.
- zrobi porządek na czacie w dużym stopniu
- odechce sie spamerom wysyłania - jak będą musieli klikać w okienko (oczywiście może być wersja beze tego).
Proponuję wprowadzić natychmiast bo normalnie czat często to jeden wielki... (tu sobie dokończ sam), a pomysł da się wprowadzić w przeciągu godzinki max (jak ktoś się na tym zna).
P.S. do adminów: Mogę taką funkcję w pascalu opracować, to sobie tylko przerobicie..
Ostatnio zmieniony przez zzibi2 26-06-2007, 18:22, w całości zmieniany 3 razy
No tak ale spam będzie wyglądal tak:
kto chce do drużyny?
kto chce do drużyny??
kto chce do drużyny???
Juz kiedys proponowałem limit wiadomości w ciagu tych załóżmy 10 sekund.
kitter, zmień ten obrazek w podpisie bo jest stanowczo za duży i jakoś mi sie nie podoba
No tak ale spam będzie wyglądal tak:
kto chce do drużyny?
kto chce do drużyny??
kto chce do drużyny???
Juz kiedys proponowałem limit wiadomości w ciagu tych załóżmy 10 sekund.
kitter, zmień ten obrazek w podpisie bo jest stanowczo za duży i jakoś mi sie nie podoba
To da się obejść. Funkcja mogłaby sprawdzać, czy tekst który teraz napisałeś zgadza się z poprzednim. I tu jest kilka wariantów np:
- sprawdzenie czy początek/koniec wiadomości taki sam taki sam
- funkcja która sprawdza podobieństwo wyrazów jeśli użyto np 80% tych samych wyrazów to blok i tyle
Jest jeszcze teoria, ze dzieci może nie świadomie spamują i ciągle to samo dają, więc chociaż to by było ograniczone..
Poza tym ten drugi wariant poradziłby sobie i z tym ;D
no niby jestem za... ale(zawsze jest jakieś ale ):
1. wprowadzałoby to dodatkową wartość do bazy danych dla każdego użytkownika (i to wcale nie najkrótszą bo równą ilości znaków wiadomości), co oznacza większą ilość zajętego miejsca na serwerze.
2. zwiększa to czas oczekiwania na wysłanie wiadomości i ilość zapytań do bazy SQL (każde wysłanie wiadomości = +1zapytanie). Opóźnienie niby nie jest duże, ale podczas LAGów ...
czy warto ? to zależy ... raczej nie, od czego mamy guzik GM i GMów? (tak wiem że i tak mają dużo pracy...)
mnie się to podoba
ograniczyło by to spam
można by było też wprowadzic taką blokadę że np 5 razy się wyśle tą samą wiadomośc to dostaje się takiego mini bana na chat na np minute
btw...jestem adminem