Mam taki pomysl,jak mozna w znacznej czesci ograniczyc wyludzanie mfow.
Pomysl polega na tym,ze gdy chcemy za pierwszym razem wyslac sobie smsa,to najpierw wpisujemy w odpowiednim okienku swoj nr komorki,na ktory zostaje wyslany jakis kod potwierdzajacy posiadanie tej komorki...
Pozniej mamy zatwierdzony swoj nr komorki na koncie w mfie...
I tak:gdy ktos chce na doladowac konto (np znajomy...) to gdy daje nam kod,moze wyskoczyc nam i jemu jakies komunikaty:nam,ze np "Potrzebujesz potwierdzenia od NickGracza,zeby doladowac konto tym kodem",a tu tego gracza wyskakuje cos takiego:
"NickGracza chce doladowac swoje konto twoim kodem (jesli wczesniej ten gracz potwierdzil swoje posiadanie komorki),czy chcesz mu na to pozwolic"? Tak/Nie-w przypadku Tak,np z obrazka czy z generatora moze sie generowac jakis dodatkowy kod,ktory "pozwala" innemu graczu doladowac sobie konto kodem wyslanym z cudzej komorki.
Mam nadzieje,ze w miare zrozumiale,mysle,ze mogloby to troche ograniczyc wyludzanie mfow...
Prosze o SOLIDNE komentarze & poprawki...
Level: 1
Wysłany: 15-01-2009, 15:34
No... no nie no może mam jeszcze wysłać foto tego telefonu, dowód że on jest mój i rodzinne zdjęcie na którym go widać. Wyłudzanie jest tylko głupotą tych którzy dają się nabrać.
Corso wszystko podsumował. Jest masa apeli, żeby nie dawać się nabierać. Można grać normalnie jeśli będzie się prośby o MF'y lub wyłudzania ignorowało... To juz codzienność w grach RPG a w MF, naprawdę system kar jest i tak już mocny...
Wpisujesz numer telefonu, w treść SMS'a podajesz wygenerowany kod, wysyłasz pod dany numer, i jeśli numer i kod się zgadzają, na to konto zostają przelane MF'y.
Fajny system, mi sie bardzo podoba.
ADIHC1 napisał/a:
Kto im dostarcza usługi Premium SMS?
Niestety nie jestem w stanie ci tego powiedzieć, chyba ze sam dojdziesz do tego.
Na stronie WP nie znalazłem informacji na temat dostawcy usług płatności (w ich Regulaminie również nie ma nic na ten temat). Sprawdziłem Platnosci.pl (to co prezentuje WP wydało mi się dość znajome) i wygląda na to, że dobrze trafiłem - Wirtualna Polska jest klientem Platnosci.pl.
Areen napisał/a:
Wpisujesz numer telefonu, w treść SMS'a podajesz wygenerowany kod, wysyłasz pod dany numer, i jeśli numer i kod się zgadzają, na to konto zostają przelane MF'y.
Ale i to nie uchroni nikogo przed oszustami. Jeśli gracz w MFO wysyła innemu graczowi SMS (nieistotne co oszust "sprzedaje"), to co po zmianie mu w tym przeszkodzi? Poda numer telefonu i zrobi wszystko co trzeba, żeby doładować komuś konto licząc na uczciwe przeprowadzenie transakcji. Problemem nie jest system płatności, a naiwność graczy, której tak po prostu nie da się wyeliminować.
SaKe napisał/a:
gdy chcemy za pierwszym razem wyslac sobie smsa,to najpierw wpisujemy w odpowiednim okienku swoj nr komorki,na ktory zostaje wyslany jakis kod potwierdzajacy posiadanie tej komorki...
Pozniej mamy zatwierdzony swoj nr komorki na koncie w mfie...
I tak:gdy ktos chce na doladowac konto (np znajomy...) to gdy daje nam kod,moze wyskoczyc nam i jemu jakies komunikaty:nam,ze np "Potrzebujesz potwierdzenia od NickGracza,zeby doladowac konto tym kodem",a tu tego gracza wyskakuje cos takiego:
"NickGracza chce doladowac swoje konto twoim kodem (jesli wczesniej ten gracz potwierdzil swoje posiadanie komorki),czy chcesz mu na to pozwolic"?
Ale przecież nikt za nikogo nie wysyła SMS. Problemem nie jest wysyłanie i ładowanie komuś MF, a niewywiązywanie się z "umowy". Stąd naciąganie i wyłudzanie SMS.
Wiem i nie interesują mnie transakcje, w których obie strony są zadowolone. Ograniczenia i inne systemy płatności tutaj nie pomogą. Jedynie Admini mają możliwość, żeby karać oszustów (oczywiście zakładając, że oszukana osoba ma komplet dowodów - numer telefonu, z którego został wysłany SMS oraz treść wiadomości zwrotnej, czyli kod doładowujący). Niestety, ale ich interwencja ma miejsce jedynie w przypadku większych spraw.
Nic nie uchroni naiwnych graczy przed "promocjami" na punkty MF - głupotę ciężko wyleczyć i nie sądzę, żeby Administracja interweniowała w takich przypadkach inaczej, jak ostatnia wiadomość w Aktualnościach czy banowanie kont oszustów (podszywających się pod Adminów, GM czy ostatnio popularne typu 300MF). Za którymś razem z kolei oszukany gracz może w końcu włączy myślenie i oleje "promocję"..
Wyżej opisana zmiana niepotrzebnie skomplikuje proces kupna punktów MF przy czym zupełnie nie wpłynie na odsetek oszukanych graczy. Bo niby w jaki sposób? Żaden system płatności nie będzie myślał za gracza.
Rozwiązaniem mogłaby być możliwość doładowania punktów MF jedynie na własnym koncie - tylko jak miałoby funkcjonować takie ograniczenie? Nie wiem czy istnieje odpowiednie rozwiązanie (czyt. odpowiedni usługodawca płatności online). Jeśli nie istnieje, to temat nie ma racji bytu.