Regulamin Forum    FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Grupy    Rejestracja     Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: BaGGy
24-02-2015, 23:40
Gildie > by TvT stało się naprawdę interesujące, i opłaca

Co sądzisz o tym pomyśle?
Tak - przyda się takie urozmaicenie
53%
 53%  [ 14 ]
Nie mam zdania
15%
 15%  [ 4 ]
Nie - ulepszanie MFO nie ma sensu -.-
30%
 30%  [ 8 ]
Głosowań: 26
Wszystkich Głosów: 26

Autor Wiadomość
Windsong 
Użytkownik

Profesja: Mag
Level: 100
Wysłany: 05-10-2009, 18:30   Gildie > by TvT stało się naprawdę interesujące, i opłaca

Przedstawię tutaj moją koncepcję wprowadzenia do MFO rzeczy znanych z wielu innych
MMO-RPG`ów: Gildii.

1. Gildie

2. Pododdziały

3. Niezrzeszeni

4. Walki pomiędzy Gildiami

5. Gildie vs Niezrzeszeni, GvG a PvP

6. Po co walczyć? Rankingi, punkty, i Nagrody

1. Gildie

Gildie - instytucje zrzeszające wielu graczy pod tą samą flagą. Składają się one z pododdziałów (Par. 2), które stanowią o jej sile. Jest 5 głównych gildii:

*Fethelis (z siedzibą w Langeburgu + przedstawicielstwo w Ballis)

*Ithilius (z siedzibą w Urkaden + przedstawicielstwo w Ballis)

*Terrivis (z siedzibą w Eliar + przedstawicielstwo w Ballis)

*Atharis (z siedzibą w Devos + przedstawicielstwo w Ballis)

*Niezrzeszeni (w sumie to nie gildia, lecz grupa graczy - o niej później)

Wszystkie gildie są swoimi wrogami, i głównym celem każdej z nich jest zniszczenie wszystkich pozostałych - a więc pokonywanie wrogich pododdziałów, i zbieranie za to punktów kontrybucji, które zbierane w specjalnym rankingu przez wszystkie pododdziały danej gildii są co 2 tygodnie podliczane, i przywracane do stanu sprzed dwóch tygodni (czyli wszystkie pododdziały mają ponownie +100 pkt.).

Gildia, która zgromadzi najwięcej punktów staje się na następne 2 tygodnie Gildią panującą, i otrzymuje specjalne bonusy. Względnie niewielkie bonusy otrzymuje też gildia uplasowana na drugim miejscu. (Bonusy: Par. 6)

Siedziby gildii to osobne lokacje umieszczone w miastach (jak podziemia, więzienie etc.), w których możesz:

*Możesz zapisać swoją drużynę do gildii, w siedzibie której jesteś (NPC rejestruje nowy pododdział w gildii za sumę 1.000.000g - musisz być szefem drużyny)

*Obejrzeć ranking Gildii

*Obejrzeć ranking pododdziałów należących do swojej gildii.

*Poczytać Manual Gildii

*Posiedzieć :)

Za wyjątkiem ostatniego punktu wszystko to możesz robić tylko w siedzibie swojej gildii.

2. Pododdziały

Czyli nasze poczciwe drużyny - tyle, że należące do którejś gildii. Od znanej nam dziś drużyny różnią się one kilkoma szczegółami:

*Tag pododdziału zawiera oznaczenie jednej z gildii (np. przy rejerstracji drużyny o tagu [XyZ] w gildii Fethelis jej tag zmienia się na [F][XyZ])

*Pododdział musi składać się z przynajmniej dwóch człownków - jeśli nasz pododdział opuszcza ostatni kolega to staje się on na powrót drużyną "Niezrzeszonych"

*Każdy pododdział musi stoczyć przynajmniej jedną walkę z oddziałem innej gildii - inaczej staje się on na powrót drużyną "Niezrzeszonych"

Pododdział jak już wspomniałem jest podstawową jednostką każdej gildii, i jest też jej podstawową jednostką rozliczeniową w rankingu. Ich liczba jest nieograniczona, a ich nazwy tworzy się w taki sam sposób, jak ma to miejsce teraz, bo w końcu pododdziały powstają z drużyn niezrzeszonych - czyli zwykłych drużyn jakie znamy dziś. TOP 5 pododdziałów gildii panującej, oraz TOP 5 gildii na drugim miejscu może liczyć na specjalne bonusy, których nie otrzymują inne pododdziały (czyli też ich członkowie) (Par. 6)

Po rozwiązaniu pododdziału (skasowaniu drużyny, lub opuszczeniu gildii) nie można dołączyć do nowej gildii przez następne 14 dni.

3. Niezrzeszeni

Na wyrost umieszczeni w gronie Gildii - ale w końcu to oni są źródłem nowych pododdziałów dla gildii. Niezrzeszeni to nic innego jak zbiór drużyn, które albo jeszcze nie dołączyły do żadnej gildii, albo po prostu tego ni chcą, no bo nikt nie zmusza do przynależności do gildii. Każdy pododdział musi przejść stadium drużyny Niezrzeszonych - ich drużyny powstają w taki sposób jak nasze obecne drużyny. Ranking drużyn niezrzeszonych dostępny jest tam gdzie obecny ranking drużyn, ale tutaj nikt nie otrzymuje bonusów za zdobyte miejsca.

4. Walki między gildiami

Czyli GvG - są to walki pododdziałów na zasadach zgodnych z obecnym TvT, ale z kilkoma ustępstwami:

*GvG nie występuje w obrębie jednej gildii tj. np. pododdział Gildii Ithilius nie może walczyć z innym pododdziałem swojej gildii.

*Do GvG używa się innego rankingu - Kontrybucji (Par. 6)

*GvG to walka przynajmniej 2v2

5. Gildie vs. Niezrzeszeni, GvG a TvT, i PvP

System gildii nie ogranicza walk ze zwykłymi drużynami: Pododdział może bez przeszkód walczyć z nimi, ale nie zdobędzie w ten sposób kontrybucji, lecz jedynie powiększy ilość zwycięstw swojej gildii, która nie ma wpływu na jej pozycję.

Uczestnictwo w gildii w żaden sposób nie krępuje też możliwości walk 1v1 - póki gracz nie znajduje się na jednym polu z członkiem własnego pododdziału może walczyć z kim chce, z jednym wyjątkiem: nie może atakować sojuszniczych pododdziałów. (1vT) Może za tobez przeszkód atakować w 1v1 członków swojej gildii (aczkolwiek nie jest to polecane ;) ) zdobywając tym samym punkty rankingowe, i PvP jak inni gracze.

6. Po co walczyć? Ranking, punkty, i Nagrody

No właśnie: po co walczyć? Odpowiedź jest prosta: dla nagród :)
Podstawowym rankingiem w którym rozliczane są gildie jest Kontrybucja

W momencie przyłączenie się do gildii każdy pododdział otrzymuje +100 pkt. kontrybucji.
Kontrybucja jest przelewana w walkach tylko wtedy gdy:

>Walczą pododdziały o równej liczebności i różnicy średnich poziomów nie większej od 2

>W wypadku ataków gdy strona broniąca się ma przewagę jednego gracza różnica pomiędzy średnimi poziomami drużyn atakującej, i broniącej nie może być większa od 3

>W wypadku ataków gdy strona atakująca ma przewagę jednego gracza różnica pomiędzy średnimi poziomami drużyn atakującej, i broniącej nie może być większa od -3

>W wypadku ataków gdy strona broniąca się ma przewagę dwóch graczy różnica pomiędzy średnimi poziomami drużyn atakującej, i broniącej nie może być większa od 5

>W wypadku ataków gdy strona atakująca ma przewagę dwóch graczy różnica pomiędzy średnimi poziomami drużyn atakującej, i broniącej nie może być większa od -5

Przegrana oznacza utratę:

*Za walkę 4(obrońców) vs. 2(atakujących): -40 pkt

*Za walkę 3(obrońców) vs. 2(atakujących): -30 pkt (dotyczy też 4v3)

*Za walkę 2(obrońców) vs. 2(atakujących): -20 pkt (dotyczy też 3v3, i 4v4)

*Za walkę 2(obrońców) vs. 3(atakujących): -15 pkt (dotyczy też 3v4)

*Za walkę 2(obrońców) vs. 4(atakujących): -10 pkt

Wygrana analogicznie przynosi:

*Za walkę 4(obrońców) vs. 2(atakujących): +40 pkt

*Za walkę 3(obrońców) vs. 2(atakujących): +30 pkt (dotyczy też 4v3)

*Za walkę 2(obrońców) vs. 2(atakujących): +20 pkt (dotyczy też 3v3, i 4v4)

*Za walkę 2(obrońców) vs. 3(atakujących): +15 pkt (dotyczy też 3v4)

*Za walkę 2(obrońców) vs. 4(atakujących): +10 pkt

Uwaga!
Kontrybucja może osiągnąć dowolną wartość - także ujemną!

W gildii jest też wewnętrzny ranking służący do przydzielania bonusów "za zasługi" poszczególnym pododdziałom - wyłania on TOP 10 pododdziałów, które miały w ostatnich dwóch tygodniach najlepszy bilans kontrybucji.

Jak już wspomniałem co dwa tygodnie ranking kontrybucji jest podsumowywany, a punkty przywracane pododdziałom. Gildia która zgromadziła w tym okresie najwięcej punktów zostaje gildią panującą.

Status gildii panującej daje następujące profity wszystkim pododdziałom należącym do danej gildii:

*Brak 5% podatku przy wystawianiu aukcji

*5% niższe ceny w sklepach

*Losowo +5% do wybranej statystyki
(Żywotność/Siła+Magia/Witalność/Inteligencja/szybkość/Szczęście)
Losowane w momencie uzyskania statusu gildii panującej, i dodawane na okres dwóch tygodni - po tym okresie bonus zanika.

Wszystkie pododdziały gildii znajdującej na drugim miejscu otrzymują także profit:

*5% niższe ceny w sklepach

*Losowo +5% do wybranej statystyki
(Żywotność/Siła+Magia/Witalność/Inteligencja/szybkość/Szczęście)
Losowane w momencie uzyskania statusu gildii panującej, i dodawane na okres dwóch tygodni - po tym okresie bonus zanika.

Dodatkowo pod koniec okresu panowania TOP 10 pododdziałów gildii panującej otrzymuje złoto w wysokości 80% wszystkich podatków zebranych przy wystawianiu przedmiotów na targ w czasie okresu panowania, zaś TOP 5 gildii zajmującej drugie miejsce otrzymuje pozostałe 20% zebranych podatków.

Bonus otrzymują tylko te pododdziały, które były w gildii w momencie rozpoczęcia okresu panowania (by zapobiec zmianom gildii w celu otrzymania bonusów :) )

Na razie to tyle - jeśli ktoś doszedł do tego punktu przez cały tekst to szczerze dziękuje za przeczytanie całości moich wypocin, oraz proszę o rozważenie mojej propozycji.

Wszelkie pytania, i pomysły dalszego rozwoju tej idei są jak najbardziej mile widziane

Changelog
8.10.2009 > Dodałem przedstawicielstwa gildii, i poprawiłem kilka błędów w pisowni
Ostatnio zmieniony przez Windsong 08-10-2009, 14:58, w całości zmieniany 1 raz  

Jurassa 
Użytkownik

Profesja: Wojownik
Nick: BROVTHER
Level: 69
Wysłany: 05-10-2009, 18:51   

Ten pomysł raczej nie pasuje do charakteru MFO, a odnośnie ankiety cyt" Nie - ulepszanie MFO nie ma sensu -.-" oświadczam, że ulepszanie mf ma sens i gdybyś nie wiedział to jakiś czas temu ruszyły prace nad Update. Dlatego do swojej ankiety stanowczo powinieneś dodać czwartą odpowiedź, a mianowicie po prostu "NIE".

Windsong 
Użytkownik

Wysłany: 05-10-2009, 18:54   

Przepraszam, ale nie mam już możliwości zmiany pytań w ankiecie (od czasu oddania pierwszego głosu)

MySticK 
Użytkownik

Nick: Hyonimaru
Level: 120
Wysłany: 05-10-2009, 19:01   

Pomysł z kosmosu ale ciekawy ...
Takie walki bardzo urozmaciły by MFo ... Ale 1kk golda :?:
Moze zrobilo by sie tak ze zalezy od lv tyle sie placi ??
Np.5lv 5k golda
10lv 20k
i tak dalej :)
Wydaje mi sie ze to dobra propozycja :)

cybershot 
Użytkownik

Level: 666
Wysłany: 05-10-2009, 19:03   

Pomysł niezły i kisi się na liście "TODO" ale szczerze wątpię, że kiedykolwiek wejdzie on w życie ; >

Cytat z listy "TODO"
Cytat:
• Gildie - własne siedziby i skarbce / wojny gildii

Daniero 
Użytkownik

Level: 224
Wysłany: 05-10-2009, 19:35   

ogólnie ,to pomysł dobry ,ale "ulepszanie MFO nie ma sensu -.-" bynajmniej teraz ,gdy już jest prawie koniec gry

dla mnie te gildie ,to coś jak Gotei 13 z Bleach ,gdzie są oddziały ,lub wioski w naruto z drużynami xD
najlepsze by było GvG 20 vs 20 z 200lv+ ;]

Windsong 
Użytkownik

Wysłany: 05-10-2009, 19:40   

Cytat:
Moze zrobilo by sie tak ze zalezy od lv tyle sie placi ??
Np.5lv 5k golda
10lv 20k
i tak dalej :)

Z tą ceną chodziło mi o to, by faktycznie dołączenie do gildii było opłacalne (i możliwe) dla gracza, który już coś osiągnął w MFO, a nie każdy ma starszego brata, który zalicytuje mu coś za "trochę naciągniętą" cenę :)
Chciałem, żeby osoba dołączająca się do gildii miała też dostęp do wszystkich siedzib - stąd też wybór miasta z ostatnią siedzibą padł na Devos, bo tam są już (w miarę) doświadczeni gracze, no i jest dość złota, by do gildii dołączyć.

michol11
Użytkownik

Level: 111
Wysłany: 05-10-2009, 20:03   

cybershot napisał/a:
Pomysł niezły i kisi się na liście "TODO" ale szczerze wątpię, że kiedykolwiek wejdzie on w życie ; >

Cytat z listy "TODO"
Cytat:
• Gildie - własne siedziby i skarbce / wojny gildii

A ja Ci moge powiedziec ze w MFO3 to zostanie wprowadzone z tego co wiem bedzie tam cała obecna lista TODO:)

@EDIT :) )

Pomysl ciekawy, ale tak jak napisalem u góry najwczesniej znajdzie sie on w MFO3...

Windsong 
Użytkownik

Wysłany: 05-10-2009, 21:24   

@Daniero
A kto by nie chciał? :)

@michol11@cybershot
No właśnie i tu jest problem - pisałem to bez zajrzenia na listę TODO

D1nn3R 
Użytkownik

Nick: D1nn3R
Level: 999
Wysłany: 05-10-2009, 21:37   

świetny pomysł lecz małe lvle chciałyby od razu przechodzić do lepszych więc powinien być dowodca gildii ktory decyduje kogo wziac a kogo nie...

pododdziały też powinny być w specjalnych granicach lvlowych i żeby mogły awansować na wyższe stopnie... a im wyższy stopień tym lepsze bonusy :)

Wariat
Użytkownik

Nick: Wariat
Level: 10
Wysłany: 06-10-2009, 00:05   

Nie czytałem całego, ale widzę, że zaawansowany pomysł :) Na pewno urozmaiciło by to grę, jednak nie ma co się łudzić - odkąd powstało MFO2, nie została dokonana żadna zmiana znacząco wpływająca na rozgrywkę. Jednym z najbardziej podnoszących grywalność uodate-ów było dodanie medali :) Ta gra poprawiana jest raczej pod względem graficznym, jak i fabularnym ( dodawanie przedmiotów, nowych miast/bossów ) .

Jestem jak najbardziej za, jednak nie daję temu projektowi szans :roll:

Shark 
Użytkownik

Nick: Mickey
Wysłany: 06-10-2009, 08:32   

Ładnie to wszystko Wind rozpisałeś, palce lizać.
Z tym, jak już ktoś mówił, to jest na TODO.
Skoro jest to na pewno wejdzie. Jak nie w tej wersji to w MF3 (ADIHC1 albo Tomi pisali kiedyś, że wszystkie większe zmiany będą właśnie w v3).

Więc czy powiem, że jestem za lub przeciw i tak nie będzie to miało znaczenia.
Ale jestem za :grin:

wojo123
Użytkownik

Nick: OptimusWielki
Level: 197
Wysłany: 06-10-2009, 09:28   

Pomysł ładnie rozbudowany. :-)

Przyda sie w v3 takie urozmajcenie, bo w tej wersji to juz napewno nie takie duże zmiany. ;)

Jestem za fajny pomysł.

Windsong 
Użytkownik

Wysłany: 06-10-2009, 18:21   

Cytat:
świetny pomysł lecz małe lvle chciałyby od razu przechodzić do lepszych więc powinien być dowodca gildii ktory decyduje kogo wziac a kogo nie...

Owszem - rozważałem utworzenie stanowiska dowódcy gildii, który zajmowałby się przyjmowaniem nowych członków, ale zakładając, że byłyby to tylko 4 osoby obsługujące jakby nie patrzeć sprawy całego serwera to sprawa się komplikuje, bo nie każdy - a właściwie nikt nie może sobie pozwolić na aż takie poświęcenie się dla gry.
Po drugie kłóci się to z koncepcją otwartości gildii - tworzenia egalitarnej organizacji w miejsce szczelnej grupy graczy z topki, którzy ciągle okupowali by pierwsze miejsce., i nie dopuszczali do siebie "gorszych" graczy, którzy mogliby niszczyć efekty ich pracy.

Z drugiej strony uwzględniłem też system ochrony przed takimi przenosinami - po pierwsze dla nowych graczy uzbieranie miliona to duży wysiłek, i żaden z nich nie mógłby sobie pozwolić na tak duży wydatek, który i tak nie daje żadnych bonusów - bo żeby móc otrzymać jakiś bonus trzeba przetrwać przynajmniej jeden okres panowania w gildii - no i liczyć na to, że przy następnej zmianie władzy to właśnie ich gildia zwycięży :)

Mam nadzieję, że głos zabierze też ktoś z kadry GM, lub Adminów. Jeśli znaczna większość są za, to być może część mojego pomysłu zostanie wcielona do gry właśnie jako rozwiązanie kwestii gildii.

WoBo 
Użytkownik

Nick: Nie Gram
Level: 1
Wysłany: 06-10-2009, 19:43   

Hmm , Pomysł dobry , ale dodatki do statystyk itp. nie pasuję do MFO.
Jeśli skopiowałeś ten pomysł z jakieś gry ( A to bardzo prawdopodobne ) to ...zostawię to bez komentarza
A jeśli sam to wszystko opracowałeś ( w co wątpię ) to jestem za i pomysł zasługuje na uwagę ;)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi