Regulamin Forum    FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Grupy    Rejestracja     Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: BaGGy
24-02-2015, 23:34
Mp...kolejna glupia dyskusja?
Autor Wiadomość
Pitazboras 
Użytkownik

Profesja: Wojownik
Level: 220
Wysłany: 31-12-2008, 15:11   

aNisek napisał/a:
pit co jak co ale Ty nie walczysz, więc sam nie wiesz jak to jest ;]

A skąd Ty to możesz wiedzieć, skoro nie masz pojęcia pewnie nawet o połowie moich kont w MFO? g:hmm

aNisek napisał/a:
Dodatkowo Pit opierałeś się w ostatniej dyskusji, na przygotowaniu do walki jako priorytetowym czynnikiem uczciwej walki.

Przygotowanie do walki nie musi polegać wyłącznie na doborze eq pod daną profesję.

aNisek napisał/a:
W tym momencie , jeśli ktoś zrobił reset statystyk, dodał pół-1 na pół+1 siły i magii, to druga osoba mając do dyspozycji stare raporty nie jest w stanie przewidzieć taktyki.

Przewidywać zawsze można, nie zawsze skutecznie :) Zauważ, że Twój przeciwnik również nie jest w stanie przewidzieć Twojej taktyki.

aNisek napisał/a:
Podsumowując, używa najlepsze ekwipunku na daną profesję( jest NIBY przygotowany) jednak ginie, ponieważ ktoś zrobił reset specjalnie pod niego- uwzględniając, że użyje najlepsze EQ.

Cóż, taka jest niestety gra, że bez względu na to jak dobrze się przygotujesz, jest szansa, że przegrasz. Poza tym, jak słusznie zauważyłeś, ubranie najlepszego ekwipunku na daną profesję jest tylko NIBY przygotowaniem.

aNisek napisał/a:
Dlaczego w takim razie nie ma TYLKO i wyłącznie ekwipunku który dodaje w jedną i drugą obronę?

A dlaczego miałby być tylko taki ekwipunek? To by tylko zmniejszyło liczbę dostępnych taktyk. Przecież jeśli ktoś chce się ustawić wyłącznie na maga, to dlaczego mielibyśmy mu tego nie umożliwić?

aNisek napisał/a:
W związku z czym najlepsze eq nie jest najlepsze - czy to nie jest paranoja?

To nie jest paranoja (może chciałeś użyć słowa "paradoks"? bo "paranoja" nie pasuje mi do kontekstu). Po prostu czasami to, co uważamy za najlepsze, wcale najlepszym nie musi być, w niektórych przypadkach lepszym może się okazać ekwipunek uważany powszechnie za gorszy.

Pamiętam, że kiedyś na forum pojawił się pomysł atakowania zarówno magią, jak i siłą. Większość osób uznała to wtedy za beznadziejne rozwiązanie, bo wymaga dodania punktów w obie statystki - to jeszcze jeden dowód na to, że pozornie lepsze rozwiązanie może okazać się gorsze, i na odwrót.

Fanatyko 
Użytkownik

Nick: Fanatyko
Level: 120
Wysłany: 31-12-2008, 16:42   

Hahaha.. Jaka odpowiednia osoba się tu wykłóca o swoje.. Dobre jaja :D
Sory pitas ale jak dla mnie to jesteś pies ogrodnika, tyle że w tym przypadku..
"sam nie błyszcze to nie dam innym".

To co piszesz, że kiedyś też takie taktyki były.. Wątpię aby wtedy to zdawało egzamin jak było widać manę. Chyba, że Mag atakował z miecza.. nie odwrotnie. I nie psiocz tu o "zmylaniu" pierścieniem many i MP Plusami bo to jest żenujący argument. Dodawać chyba każdy umie.

Informacje zawarte w profilu po to tam są, żeby dawały PRAWDZIWE informacje.
Od zawsze mi się wydaje, że jesteś przeciwny anty jednak to trafia w każdego gracza i hybrydy. Ekwipunek jest tak przystosowany że albo masz spory dodatek magiczny albo fizyczny. Pół na pół jest nieefektywne, a eq dla was stworzone (dodatek "po równo") jest dla expiących botów chodzących w kółko bo w końcu Mob nie oszuka i nie uderzy zamiast gemem to mieczem.. a że z reguły raz wyskoczy mag raz woj to ma sie obie obrony i gra muzyka.. moge biegac bo to fajne.

Mówisz że nic nie wie aNis o Twoich postaciach.. moze się pochwalisz? Takim stwierdzeniem pokazujesz jak to po cichaczu klepiesz innych. Chętnie popatrzę :)
Póki co nikt tego nie widział a z tego co "widać" jesteś marnym graczem pod względem 1vs1 ale to nie moja brocha.
Możliwe że sam masz taką "taktykę" i klepiesz nieświadomych graczy. Jakby tak powrócić do chatki Solidusa.. Czy on pyta czy chcesz być "obojniak" czy "pół na pół" czy jak to nazwać? Z założenia były 2 profesje: Woj i Mag. I tego się powinno trzymać, gdyż pod tą profesję nie ma odpowiedniego ekwipunku.

Piszesz, że trzeba być sprytnym. To dlaczego tak obstawać za ochroną na Salamandrii skoro taki sprytny gracz nie da się upolować?
A rozwijając ten temat.. że wygranie z graczem który "expi" i jest nieprzygotowany a wygrana z takim graczem jest jakże niehonorowa i niesatysfakcjonująca..
To co powiesz o takiej walce? Gracz jest tym bardziej nieprzygotowany bo nie jest ubrany na dany typ ataku. Więc te smuty o "honorowych" walkach wsadź sobie w buty będziesz wyższy.
Inside my shell, I wait and bleed..."

Pitazboras 
Użytkownik

Level: 220
Wysłany: 31-12-2008, 17:37   

Fanatyko napisał/a:
Hahaha.. Jaka odpowiednia osoba się tu wykłóca o swoje.. Dobre jaja :D

Czy ja się wykłócam? Czy ja gdziekolwiek napisałem, że jestem przeciwny tej propozycji? :shock:

Fanatyko napisał/a:
Sory pitas ale jak dla mnie to jesteś pies ogrodnika, tyle że w tym przypadku..
"sam nie błyszcze to nie dam innym".

Ależ jaki pies ogrodnika? :D Ja tu chcę rozwinąć dyskusję, i tak nie mam najmniejszego wpływu na to, czy propozycja wejdzie do gry, czy nie, więc nie rozumiem o jakim "nie dam innym" tu piszesz :) Tak po prostu nabrałem ochoty na poruszenie tematu rozbudowy taktyk w grze :)

Fanatyko napisał/a:
To co piszesz, że kiedyś też takie taktyki były..

Nie napisałem, że kiedyś takie taktyki też były. Więc proszę, nie wmawiaj mi słów, których nie napisałem :roll:

Fanatyko napisał/a:
Informacje zawarte w profilu po to tam są, żeby dawały PRAWDZIWE informacje.

I dają prawdziwe informacje, że dany gracz ma więcej magii niż siły. Nie ukrywam, sformułowane są w ten sposób, że mogą wprowadzić w błąd, zwróciłem też na to uwagę w którejś z poprzednich wypowiedzi.

Fanatyko napisał/a:
Od zawsze mi się wydaje, że jesteś przeciwny anty jednak to trafia w każdego gracza i hybrydy.

Nie jestem przeciwny anty, uważam że każda taktyka ma swoją wartość i nie należy jej w sztuczny sposób eliminować. Dopóki gra nie stwarza możliwości powstania taktyki, z którą nie dałoby się wygrać, to myślę, że jest w porządku.

Fanatyko napisał/a:
z tego co "widać" jesteś marnym graczem pod względem 1vs1

Nigdy nie twierdziłem, że wymiatam w PvP. Więc nie mam już prawa się wypowiedzieć? Jak tak, to sorry...

Fanatyko napisał/a:
To dlaczego tak obstawać za ochroną na Salamandrii skoro taki sprytny gracz nie da się upolować?

Upolowanie nie zależy od sprytu, ale od wielu czynników, które w żadnym stopniu nie zależą od umiejętności gracza.

Fanatyko napisał/a:
A rozwijając ten temat.. że wygranie z graczem który "expi" i jest nieprzygotowany a wygrana z takim graczem jest jakże niehonorowa i niesatysfakcjonująca..
To co powiesz o takiej walce? Gracz jest tym bardziej nieprzygotowany bo nie jest ubrany na dany typ ataku. Więc te smuty o "honorowych" walkach wsadź sobie w buty będziesz wyższy.

Kiepskie porównanie i kiepskie argumenty, to trzeba wzmocnić wypowiedź jakimś zgryźliwym tekstem, oj trzeba... :D Sytuacje, które porównujesz, są zupełnie inne.
Po pierwsze, gracz nie jest nieprzygotowany, tylko źle przygotowany. To znacząca różnica. Miał okazję się przygotować, znał przeciwnika, ale pomylił się co do rodzaju ataku, jaki ten użyje. Równie dobrze mógł pomylić ilość szybkości, którą ma przeciwnik i zginąć na double'a.
Po drugie, walka jest o tyle uczciwa, a szanse wyrównane, że obaj gracze są nastawieni na walkę, więc żaden nie ma na sobie np. zbędnych gemów, przeznaczonych do nabijania. Przeciwnik może "oszukać", ale Ty też masz taką możliwość. Więc gdzie tu nieuczciwość?
Po trzecie, walka odbyła się za obopólną zgodą, żadna ze stron nie została do niej zmuszona. Po przegranej możesz mieć pretensje wyłącznie do siebie.

Raz jeszcze - nigdzie nie napisałem, że jestem przeciwny tej propozycji. Próbuję wam tylko pokazać, że jest też druga strona medalu, czego - sądząc po waszym zachowaniu - nie chcecie zaakceptować. Ah, i wierzę, ba! ja wiem, że stać was na lepsze argumenty niż "ty nie walczysz to się nie wtrącaj" czy "wsadź sobie do butów, będziesz wyższy" :)

SaKe 
Użytkownik

Nick: Cervantez
Level: 230
Wysłany: 31-12-2008, 19:00   

Pitazboras napisał/a:
Po pierwsze, gracz nie jest nieprzygotowany, tylko źle przygotowany. To znacząca różnica. Miał okazję się przygotować, znał przeciwnika, ale pomylił się co do rodzaju ataku, jaki ten użyje. Równie dobrze mógł pomylić ilość szybkości, którą ma przeciwnik i zginąć na double'a.

Sraly muchy bedzie wiosna.Z magiem obecnie (czytaj po zmianie obrazen broni magicznej) jest teraz o wiele trudniej sie przygotowac,bo moze cos takiego odwalic.O ile woj ma naprawde mniejsze szanse na zagrywke tego typu,mag ma naprawde spore szanse tak wykiwac gracza.

I powiedz szczerze-gdybys wiedzial,ze masz walczyc z magiem noobstatem-nie zalozylbys eq najlepszego na maga (ktore jednoczesnie nie daje nic na woja?) Chyba tak bys zrobil,bo mimo wszystko wydajesz sie rozsadny.

I ja bym tu byl za tym co pisze Edwin-gdy przykladowo atak magiczny jest tylko 2-3 razy wiekszy od fizyka-wyskakuje typ nieznany albo ta hybryda...

pyry nie som strofe
Pisze nie poprawnie po polskiemu.

Daniero 
Użytkownik

Level: 224
Wysłany: 01-01-2009, 01:14   

jak chca miec system fizyczny magiczny ,to powinno byc brane np. atak magiczny i atak ,a nie sila i magia ,ale i tak potem powstana jeszcze nowsze staty ;/

tylko ,ze do mojego sposobu juz jest blad ,bo wystarczy na zapytanie bron zmienic ;/

EdwinOdesseiron 
Użytkownik

Profesja: Mag
Nick: Edwin
Level: 145
Wysłany: 01-01-2009, 01:50   

SaKe napisał/a:
I ja bym tu byl za tym co pisze Edwin-gdy przykladowo atak magiczny jest tylko 2-3 razy wiekszy od fizyka-wyskakuje typ nieznany albo ta hybryda...

Bo wówczas to JEST hybryda. A co do tego co woj może odwalić:
http://w2.my-fantasy.net/...98409&vid=69468 (to był mój pomysł xD )
Więc system oczywiście powinien działać w obie strony. Niech się tylko jakiś low lvl ranker wypowie, jak te 1.5 czy 2x wyskalować dla niskich lvl ;)

SaKe 
Użytkownik

Nick: Cervantez
Level: 230
Wysłany: 01-01-2009, 02:23   

e to nie musi low ranker,wystarczy,ze gm zalozy postac i potestuje...kilka dni i po sprawie

pyry nie som strofe
Pisze nie poprawnie po polskiemu.

MichuL 
Moderator Roku 2009!
Game Master

Wysłany: 01-01-2009, 03:26   

Nie zauważacie jednego - jeśli właduje praktycznie po połowie w atak fizyczny i magiczny ale o jedno więcej w jedno z tego to owszem, zmyłka będzie, ale te jego ataki będą o wiele słabsze niż jakby dał np. wszystko w magię i tak naprawdę pokonać kogoś takiego to pestka, ale jak się jest napem i nastawia się tylko na wojów albo tylko na magów to wasza sprawa...

EdwinOdesseiron 
Użytkownik

Nick: Edwin
Level: 145
Wysłany: 01-01-2009, 04:01   

MichuL napisał/a:
Nie zauważacie jednego - jeśli właduje praktycznie po połowie w atak fizyczny i magiczny ale o jedno więcej w jedno z tego to owszem, zmyłka będzie, ale te jego ataki będą o wiele słabsze niż jakby dał np. wszystko w magię i tak naprawdę pokonać kogoś takiego to pestka, ale jak się jest napem i nastawia się tylko na wojów albo tylko na magów to wasza sprawa...

MichuL, my to świetnie widzimy... tylko że tak jak mówi Sake - miał umówioną walkę z mocnym magiem, więc się ubrał na maga... pomyśl ile by musiał mieć tych obron, aby móc ustawić eq na każdą kombinację (na oko o połowę więcej, bo tak jak mówisz atak fizyczny był o połowę słabszy, więc akurat tę połowę należy sparować). Spróbuj nagle wycisnąć ze swojej postaci 150% możliwości ;)

MichuL 
Moderator Roku 2009!
Game Master

Wysłany: 01-01-2009, 06:11   

ale to tak samo jakby było mp - widzisz ktoś ma ileś tam mp, nastawiasz się na maga a tu nie spodzianka... zresztą co to za gracz co połowy (nawet niespodziewanego) ciosu nie przeżyje...

Ptah 
Użytkownik

Level: 133
Wysłany: 01-01-2009, 08:17   

A wszystko przez to ze ranking nie jest rzeczywistym odzwierciedleniem umiejetnosci. W sporcie rankingi maja sens bo tam nikt nie wybiera sobie przeciwnika i jak chce sie utrzymac rowniez musi rozegrac odpowiednia ilosc spotkan. Natomiast tutaj to jest poprostu zbieranie punktow na innych i kombinowanie jak tu przekonoac kogos do walki. Rankowcy to sa zwykle anty ktorzy wzyciu nie zatakowali by losowego gracza. Ranking wg mnie powinien ukazywac najlepszych graczy czyli tych ktorzy w konfrontacji z roznymi przciwnikami wychodza w tym najlepiej dlatego ja bym wogole wyeliminowal informacje o przeciwniku czy mag czy woj, nawet jego lvl, wiec jakby ktos chcial poznac kto jak jest silny musialby sam zatakowac na probe albo dowiedziec sie od innych.

mnietuniema
Użytkownik

Level: 1
Wysłany: 01-01-2009, 10:45   

A zamiast podawać typ ataku - wyliczać hmmm.... potencjał bitewny? ;)

wyliczany ze statystyk bazowych
magia + siła = 100%
i podać ile na te 100% składa się siły, a ile magii (ewentualnie bez 10 bazowych)

Jeśli ktoś ma 10 w drugiej statystyce - będzie to po prostu 100% mag lub woj, ale ta informacja byłaby bez zbędnego info o manie...
to taka luźna refleksja, ale ...

Daniero 
Użytkownik

Level: 224
Wysłany: 01-01-2009, 11:17   

juz sobie liczylem ,ze na walke z anty wojem bardziej przy 10 magii oplacalo mi sie zalozyc rozdzke ,tylko problem z tym ,ze gemu nie uzyje ^^ wiec nie warto pisac ,ze wiele slabszy atak ,bo i tak mocniej walniesz ;]

MichuL 
Moderator Roku 2009!
Game Master

Wysłany: 01-01-2009, 11:53   

Anty woj/mag to build jak każdy inny, ma mocne jak i słabe strony, a osoby, które się na niego decydują muszą się liczyć zwłaszcza z tymi słabymi stronami, tak samo jest z każdym innym buildem a wątpię, żeby dla zachcianki anty, którzy potrafią walczyć tylko z jednym typem przeciwnika były wprowadzane jakieś zmiany w grze, nauczcie się być dobrym anty magiem/wojem, który nie padnie tak łatwo przed atakiem przeciwnym
nie wiem czy wiecie, ale w rozwiązaniu zasotosawanym w MF (dosyć oryginalnym muszę przyznać) drzemie ogromny potencjał i tylko od graczy zależy czy ten potencjał zostanie wykorzystany, czy zmarnowany (a patrząc na społeczność w mf bliżej ku temu drugiemu)

Fanatyko 
Użytkownik

Nick: Fanatyko
Level: 120
Wysłany: 01-01-2009, 12:22   

Ale pierdoły. Jak już mówiłem.. to uderza też w hybrydy.
Nie wiem jakie jest wasze pojęcie odnośnie grania tą profesją..
Jednak ja mam skromne obie obrony, które w NORMALNEJ walce w zupełności wystarczają.
Ale w takim wypadku i to nie zdaje rezultatu.
Swoja drogą.. Michul skoro Ty jak widzisz maga i ubierasz się na woja lub pół na pół to gratuluję.

Co do ataku fizyczny/magiczny w profilu.
Jeśli gracz ma dane 100 w siłę i 10 w magie - wiadomo fizyczny.
Jeśli gracz ma dane 99 w siłę i 11 w magię - atak NIEZNANY.
Jakakolwiek obecność pktów w obu atakach powoduje atak nieznany i sprawa załatwiona.
Inside my shell, I wait and bleed..."

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi