Regulamin Forum    FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Grupy    Rejestracja     Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: BaGGy
21-02-2015, 00:01
Ceny średnie eliksirów a przekręty graczy.
Autor Wiadomość
ADIHC1 
Junior Admin
Game Master

Level: 132
Wysłany: 13-03-2009, 00:23   

dracon13pl napisał/a:
jak dla mnie to ogolnie bezsens ucinania nadwyzek golda na targu jak jest bijatyka tam ( czyli ludzie sie przelicytowuja... ) co innego ja np. osoba wystawiajaca da pocz. cene nadwyzona .. rowniez co innego jest przelanie golda ;]

Pytanie za 100 pkt: Jak odróżnić walkę o przedmiot od przelewu nie znając przebiegu aukcji, a jedynie jej cenę końcową? Opinia świadków jest nieistotna - o odpowiednie "zeznania" i ilość obrońców nietrudno. Nie ma innego wyjścia, jak odcinanie nadwyżek.

Walkmen 
Game Master Roku 2009!

Profesja: Wojownik
Nick: Walkmen
Level: 164
Wysłany: 13-03-2009, 08:15   

Shentsu napisał/a:
W twoich logach są aukcje, w których sprzedawałeś eliksiry po 700-800k za sztukę, Walkmen. Czemu tego nie zgłosiłeś? "Przecież to jest jawny przekręt w przekazywaniu złota."

Szanowny Kolego nie wiem czy dokładnie przeczytałeś opis wątku jak nie to przypominam, że sprawa dotyczy Starego Kontynentu i jawnego przelewania golda pomiędzy graczami. Co się mnie tyczy to ani jednej sztuki nie wystawiłem na starym kontynencie i nie wystawiam więcej jak 8 szt bo wiem, że nikt nie da mi tyle za nie jak za 2-4 szt.
Przypominam jeszcze raz sprawa dotyczy sprzedaży bardzo dużej ilości eliksirów a nie pojedynczych sztuk.

[ Dodano: 13-03-2009, 08:30 ]
dracon13pl napisał/a:
jak dla mnie to ogolnie bezsens ucinania nadwyzek golda na targu jak jest bijatyka

Jeżeli są wystawione średnie ceny z ostatniego miesiąca to przecież widać ile sztuk danego towaru poszło i po jakich cenach więc nie trudno zauważyć, że nagle w danym mieście (np. Azarad) poszło przez miesiąc 22 eliksiry i nagle ktoś wystawia w jednej aukcji 30-70szt lub 4 aukcje po 10szt i tylko na 24h (gdyby było możliwe na pewno wystawiłby tylko na 1 godzinę). Na dokładkę tego aukcja/e jest już zalicytowana po godzinie po cenach dużo wyższych jak średnie (prawie maksymalne). I czy to nie jest jawnym przekrętem?

W co drugiej prezentacji jest napisane, ze na tym samym IP gra kilku kolegów z tego samego bloku/klasy/szkoły i wszystko jest w porządku kiedy nie dochodzi pomiędzy nimi do żadnych kontaktów - czytaj żadnego handlu, pojów a tym bardziej wchodzenie na konto!!!! Rozumiem, że administracji również zależy na tym by jak najwięcej osób grało ale jakieś surowsze kary powinny być jak tylko "obcinka nadwyżki". Sam nie podam przykładu jakie ale uważam, że dla przykładu powinien być wystawiony publiczny pręgierz (coś w stylu ogame) by ludzie widzieli, że administracja nie śpi a ... podsłuchuje każdy wasz ruch.

aNisek 
Użytkownik

Level: 1
Wysłany: 13-03-2009, 09:16   

Walkman- nie irytuj się. Tu masz odpowiedź do swojego tematu.
mnietuniema napisał/a:
Ponieważ eliksiry są do nabycia w Ballis za 1kk to tę cenę uznaję za maksymalną dozwoloną (sklepową).

Poza tym, wydaję mi się, że nie wiesz co znaczy "średnia cena" - bo Ty chcesz by średnia była maksymalną ;) - w takim razie średnia znów spadnie i co wtedy? Zastanów się nad sensem słowa "średnia" - tzn. że najczęściej po tyle wychodzi sztuka, teraz weź pod uwagę ten wykres i zwróć uwagę na zieloną linię

tak mniej więcej wygląda rozkład ceny za jaką kupują ludzie eliksiry. Teraz rozumiesz?

dawidtysler209 
Użytkownik

Profesja: Mag
Nick: Sneasal
Level: 108
Wysłany: 13-03-2009, 10:11   

No to i ja się tu odezwę bo widzę ze i sprawa się mnie też tyczy.. Walkmen jaki ty widzisz kłopot? Ja nie widzę żadnego kłopotu. Ottak kupił ode mnie eliksiry po 700k za sztuke. Drogo? Przelew? Nie, dał więcej aby go nikt nie przebijał jak go nie będzie na grze. Trudne do zrozumienia? No nie. Nie widzę tu żadnego przelewu, mnietuniema napisał mi na PW ze toleruje ceny eliksirów do 1 mln a to dlatego ze są one do nabycia w Ballis na Rynku u sprzedawcy w cenie 1 mln. Zastanawiałem się długo wogóle jaki ma sens Twój post? Otzymałeś odpowiedź a nawet aNisek posilił się aby zrobić wykres.. :-P

Eliksiry od zawsze były cennym "itemem" dla graczy którzy spora walczą, lub się nimi leczą, wiec nie dziw sie ze ktoś potrzebuje zapas eliksirów w "szybkiej aukcji". Tak jak to napisał wyżej Ottak - Walkmen ty kupujesz eliksiry na handel, inni gracze kupują je do walki i się potem dziwisz jak Ty wszystkie eliksiry na kontynencie przebijasz a potem się gracze skarża ze nie wygrali aukcji bo jeden drugiego przebił.. Temu cena musi być wyższa niż Twoja oferowana na targu od sztuki tj. 600k max wg "Twojego" cennika.

Dla przypomnienia średnie ceny nie są aktualizowane na bieżąco z tego co się orientuję..

Walkmen 
Game Master Roku 2009!

Wysłany: 13-03-2009, 10:18   

I bardzo dobrze to pokazałeś na wykresie. Czyli kupując więcej więcej płacisz również więcej czy mniej? Nigdy nie jest tak, że kupując w hurcie płacisz więcej jak za detal.
Cena średnia określana jest z wszystkich cen sprzedanego towaru - w tym przypadku za eliksiry. Cenę maksymalną można dać za 1-2 sztuki ale nie za hurt. Nigdy tak nie jest. Cenę średnia za eliksiry osiąga się za ilości w przybliżeniu 6-20 - oczywiście mówimy tutaj o starym kontynencie gdzie bardzo łatwo zakupić dowolna ilość eliksirów. W Salamadri niestety nie ma zbytniego wyboru więc nie dyskutujemy o tym kontynencie. Ceny dla większych ilości na pewno nie mogą być wyższe jak dla detalu bo to przeczy zdrowemu rozsądkowi i można potraktować jako sponsoring co jest niedozwolone w tej grze.
"Ktoś" wcześniej napisał, że woli kupować od znajomych i drożej bo wie, że dostanie dobry towar. Twierdzi również, że w realu jest podobnie. Bzdura!!! Jak mówią reklamy pewnego proszku do prania "nie widać różnicy to po co przepłacać" oddaje prawdziwe oblicze handlu.

[ Dodano: 13-03-2009, 10:25 ]
Kolejny raz powtarzam:
Nie dyskutujemy o cenach w Salamandrii.

Na starym kontynencie codziennie jest około 20-30 sztuk eliksirów nie sprzedanych po cenach 650k/szt bo ... są za drogie i to nic że sprzedają je po 1 sztuce. Czemu ich nie kupią? Nie potrafię tego logicznie wytłumaczyć. Może dlatego, że wiek graczy (nikogo nie mam zamiaru obrazić) nie nauczył jeszcze logicznie myśleć w sprawach handlu? Albo coś innego wymyślili (czytaj niezgodnego z logicznym myśleniem lub nielegalnego w tej grze).
Tłumaczenie, że wolą kupić na raz 50 sztuk po 720k/szt.

dawidtysler209 
Użytkownik

Wysłany: 13-03-2009, 12:34   

Walkmen napisałeś tyle tego tylko że nie potrafię w tym doszukać się jakiego kolwiek sensu ani logiki.. Sprecyzuj o co chodzi.. Wszystko zostao Ci już wysjaśnione w postach wyżej. Napisałeś tego posta abym "zlikwidować konkurencje"? jeżeli tak to życzę Ci powodzenia, ale pamiętaj o tym że targ nie należy tylko do Ciebie, i gracze mogą sprzedawać za tyle za ile pozwala im średnia cena. Napisałeś ze piszesz o starym kontynecie, owszem ok ale gracze od 110 lvl + mają dostęp do Salamandrii i mogą kupować eliksiry po 1 mln za sztukę.

mnietuniema napisał/a:
Ponieważ eliksiry są do nabycia w Ballis za 1kk to tę cenę uznaję za maksymalną dozwoloną (sklepową).

I wszystko jasne.

Walkmen nie bede już wspominać o tym że wielokrotnie naciągnełeś ludzi na "tanie eliksiry" tj. ktoś chciał sprzedać 20 eliksirów miał je wystawić od 1G a ty je licytowałeś z 4 - 4,5 mln.. I to ty też nazwiesz handlem? Nie sądzę. Ja podobnie robię jak ty, handluję wszystkim co tylko moge, więc prosze skończ z komentarzami ze ceny są zawyżone, i na siłe doszukujesz się dziury we wszystkim. Tyle ode mnie ;)
Ostatnio zmieniony przez dawidtysler209 13-03-2009, 13:46, w całości zmieniany 1 raz  

aNisek 
Użytkownik

Level: 1
Wysłany: 13-03-2009, 13:43   

Walkmen napisał/a:
I bardzo dobrze to pokazałeś na wykresie. Czyli kupując więcej więcej płacisz również więcej czy mniej? Nigdy nie jest tak, że kupując w hurcie płacisz więcej jak za detal.
Cena średnia określana jest z wszystkich cen sprzedanego towaru - w tym przypadku za eliksiry. Cenę maksymalną można dać za 1-2 sztuki ale nie za hurt. Nigdy tak nie jest. Cenę średnia za eliksiry osiąga się za ilości w przybliżeniu 6-20 - oczywiście mówimy tutaj o starym kontynencie gdzie bardzo łatwo zakupić dowolna ilość eliksirów. W Salamadri niestety nie ma zbytniego wyboru więc nie dyskutujemy o tym kontynencie. Ceny dla większych ilości na pewno nie mogą być wyższe jak dla detalu bo to przeczy zdrowemu rozsądkowi i można potraktować jako sponsoring co jest niedozwolone w tej grze.
"Ktoś" wcześniej napisał, że woli kupować od znajomych i drożej bo wie, że dostanie dobry towar. Twierdzi również, że w realu jest podobnie. Bzdura!!! Jak mówią reklamy pewnego proszku do prania "nie widać różnicy to po co przepłacać" oddaje prawdziwe oblicze handlu.

[ Dodano: 13-03-2009, 10:25 ]
Kolejny raz powtarzam:
Nie dyskutujemy o cenach w Salamandrii.

Na starym kontynencie codziennie jest około 20-30 sztuk eliksirów nie sprzedanych po cenach 650k/szt bo ... są za drogie i to nic że sprzedają je po 1 sztuce. Czemu ich nie kupią? Nie potrafię tego logicznie wytłumaczyć. Może dlatego, że wiek graczy (nikogo nie mam zamiaru obrazić) nie nauczył jeszcze logicznie myśleć w sprawach handlu? Albo coś innego wymyślili (czytaj niezgodnego z logicznym myśleniem lub nielegalnego w tej grze).
Tłumaczenie, że wolą kupić na raz 50 sztuk po 720k/szt.

Primo . Nie zrozumiałeś wykresu.

Secundo. Jak miałem high lvl i sporo kasy nie liczyło się dla mnie czy kupiłem po 1 mln sztuka czy 800k czy 600k, jeśli była jakaś cena ustalona to za tyle kupowałem, przebijałem i to mocno, gdy potrzebowałem elków "na gwałt".

Tertio. Nie kupują pojedynczych, bo nie chcą bawić się w bycie no-life jak niektórzy i lataniu po każdym mieście przebijając każdą ofertę, którą ktoś im podbił.

Amen

dawidtysler209 
Użytkownik

Wysłany: 13-03-2009, 13:47   

aNisek napisał/a:
Nie kupują pojedynczych, bo nie chcą bawić się w bycie no-life jak niektórzy i lataniu po każdym mieście przebijając każdą ofertę, którą ktoś im podbił.

Amen

Wreszcie to ktoś zrozumiał.. ;)

gosia 
Użytkownik Roku 2009!

Level: 227
Świat: 3
Wysłany: 13-03-2009, 14:54   

Powiem wam co ja sądzę na ten temat..

Generalnie zgodzę się z Walkmenem, że kupując hurtowo płacimy mniej niż kupując detalicznie ale tak jest w prawdziwym życiu.. dzieje się tak dlatego, że wraz ze wzrostem produkcji maleje koszt jednostkowy (czyli koszt jaki ponosi producent za wyprodukowanie 1 sztuki jakiegoś dobra). Tym samym jeśli ktoś zamówi dajmy na to 100 sztuk tego dobra to producent może mu pójść na rękę i sprzedać nieco taniej niż zrobiłby to detalicznie.

Natomiast w grze nie ma czegoś takiego, skupując eliki z różnych miast, pojedynczo, kupujemy je mniej więcej w jednych cenach +/- 50k więc tym samym sprzedając je później hurtowo nie możemy zrobić tego po cenie niższej, bądź równej tej za którą nabyliśmy je. Dodatkowo ponieśliśmy jeszcze koszty związane z przemieszczaniem się pomiędzy miastami a przecież chcemy jeszcze na tym zarobić.

Ja jak kiedyś sprzedawałam eliki hurtowo to wychodziłam z założenia, że im więcej sztuk wystawiam w jednej aukcji, tym drożej bo dla kupującego jest to wygoda, nie musi jeździć po miastach i sam je skupować, tylko ma gotowe w jednym miejscu wysławione.

Więc nie rozumiem do końca po co ten temat powstał.. ktoś ma dużą ilość złota, jest "leniwy" to woli sobie kupić nieco drożej ale za to w jednej aukcji, oczywiście nie twierdze, że nie jest to wykorzystywane do przekazywania złota czy innych przekrętów ale to już nie mi oceniać...

dracon13pl 
Użytkownik

Nick: Drac0n/elemelek
Level: 220
Świat: 3
Wysłany: 13-03-2009, 17:21   

ADIHC1 napisał/a:
Pytanie za 100 pkt: Jak odróżnić walkę o przedmiot od przelewu nie znając przebiegu aukcji, a jedynie jej cenę końcową? Opinia świadków jest nieistotna - o odpowiednie "zeznania" i ilość obrońców nietrudno. Nie ma innego wyjścia, jak odcinanie nadwyżek.

odcinanie nadwyzek ? ok ale zeby jeszcze do paki ladowac? no sorka ale tylko dlatego nie gram na w1/w2 przez te wasze wiezienia... jak mi przebija miksy np . o 2x za duzo dostane pierdel... w tym fakcie akurat w3 jest lepsze ( a przelewy latwo rozpoznac gdyz jest "znaczne!" przewyzszenie ceny itemka ktorego sie kupuje ) chcecie przyklad? ok : https://forum.mfo2.pl/viewtopic.php?t=28456

ADIHC1 
Junior Admin
Game Master

Level: 132
Wysłany: 13-03-2009, 17:28   

dracon13pl napisał/a:
ale zeby jeszcze do paki ladowac?

Jak często coś licytujesz ze względu na to, że potrzebujesz to na wczoraj (co może uzasadnić wysoką cenę)? Zakładam, że nieczęsto. Więc za każdym razem wystarczy podesłać PW do paru GM (lub wspomnieć o tym na forum we właściwym wątku) i problemu nie ma. Póki nie pojawi się mechanizm automatycznie odcinający nadwyżki złota, to innego wyjścia nie ma.

Walkmen 
Game Master Roku 2009!

Wysłany: 13-03-2009, 18:41   

A co powiecie na to:

Cytat:
Gracz XXX kupił od gracza YYY:
01.03.2009 Eliksir 292 szt. 147745547 G
co daje 505k/szt

Cytat:
By następnie gracz YYY sprzedał graczowi XXX
03.03.2009 Eliksir 50 szt. 37500000 G
03.03.2009 Eliksir 100 szt. 75000000 G
03.03.2009 Eliksir 10 szt. 7500000 G
03.03.2009 Eliksir 10 szt. 7500000 G
06.03.2009 Eliksir 13 szt. 9800000 G
06.03.2009 Eliksir 80 szt. 60000000 G
06.03.2009 Eliksir 30 szt. 23000000 G
06.03.2009 Eliksir 16 szt. 12000000 G

Czy nadal uważacie to za normalne? To jak lichwa czy pożyczka argentyńska lub pisząc w prostym języku "sponsoring".

dawidtysler209 
Użytkownik

Wysłany: 13-03-2009, 18:49   

Walkmen tu jest zawarta odpowiedź na Twoje jakże nurtujace pytanie ;)

mnietuniema napisał/a:

Wszystko zostało Ci wyjaśnione a ty nadal robisz off topic.. nie wnosząc niczego do dyskusji. No więc Twoja wypowiedź dąży do niczego.

Walkmen 
Game Master Roku 2009!

Wysłany: 13-03-2009, 19:21   

dawidtysler209 napisał/a:
Walkmen tu jest zawarta odpowiedź na Twoje jakże nurtujace pytanie ;)

mnietuniema napisał/a:

Wszystko zostało Ci wyjaśnione a ty nadal robisz off topic.. nie wnosząc niczego do dyskusji. No więc Twoja wypowiedź dąży do niczego.

Szanowny Kolego nic nie zostało wyjaśnione bo odpowiedz nie dotyczyła tematu.

Dla tych co za wszelką cenę próbują temat zamknąć z własnych powodów przypominam jego temat:
¤ Ceny średnie eliksirów a przekręty graczy.
i opis:
¤ Legalne przekazywanie złota na starym kontynencie.

dawidtysler209 
Użytkownik

Wysłany: 13-03-2009, 19:31   

No ja tu żadnego przekrętu nie widzę, mało tego ceny są jaknajbardziej ok. Nie wzoruj się średnimi cenami eliksirów bo nie dośc ze te ceny są sprzed upoladu (nikt z administracji nie interesuje się graczami - a co dopiero aktualizacją cen?) to jeszcze 1 eliksir można nabyć za cene 1 mln za cene sklepową. Więc ceny 550- 700 k są na miejscu.

Legalne przekazywanie złota jest w przypadku kiedy za 1 (lub wiecęj itemów) jawnie przekazywane jest złoto i średnia cena w danym miescie przekracza śrędnią za item. :-)

Przypomnę również że jest to świat moderowany, i nie będe już powtarzać że przekaz złota - a handlowanie itemami to dwie rózne sprawy - sam sprzedajesz eliksiry po 800k i więcej ale wg Ciebie to nie przelew.. ciekawe rozumowanie. ;)

Teraz już coraz bardziej jestem stanowiska że garstka ze sobą "umówionych graczy" próboje na siłe popsuc mi gre, (jak to było z Sir_wit'em). Od dzisiaj już nic nie kupuję ani nie sprzedaję bo będe za każdym razem dostawał bana? Bezsens..

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi