Regulamin Forum    FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Grupy    Rejestracja     Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: BaGGy
21-02-2015, 00:01
Sprzedaz i kupno tego samego gemu pomiędzy dwoma osobami.
Autor Wiadomość
Cortez 
Użytkownik

Level: 1
Wysłany: 05-05-2009, 00:15   

Cytat:
Widzę, że źle się wyraziłem. Pamiętam tego typu przypadki, na temat których się dyskutowało, a mimo wszystko interwencji nie było.

Ja nie pamiętam owej dyskusji, ale to nie ważne.
Wg. mnie to jeśli nawet ceny mieszczą się w normie, a jednak
dochodzi do sytuacji gdy, gracz A kupuje po niskich cenach
przedmioty od gracza B w następstwie gracz B sprzedaje to samo
graczowi A w cenach 2-3 krotnie wyższych to oczywiście jest to
przekaz. Jeśli ktoś miał styczność z taką sytuacją na s2 to niech
podrzuci nazwy takich delikwentów.

SaKe 
Użytkownik

Profesja: Wojownik
Nick: Cervantez
Level: 230
Wysłany: 05-05-2009, 19:28   

pytanie z ciekawosci
gracz A,jakis maly lvl,kupuje gemy tanio,np 100k/szt
sprzedaje je graczowi B,bo cenie maksymalnej,przypuscmy ok. 500k
i gracz A ciagle kupuje sobie gemy tanio (ale nie od gracza B) i sprzedaje graczowi B drozej,ale po cenie mieszczacej sie w normach
to jest przekaz?

pyry nie som strofe
Pisze nie poprawnie po polskiemu.

Jelsyn 
Użytkownik

Profesja: Mag
Nick: voodoo child
Level: 10
Wysłany: 05-05-2009, 19:35   

SaKe, to się nazywa pranie pieniędzy ;D

SaKe 
Użytkownik

Nick: Cervantez
Level: 230
Wysłany: 05-05-2009, 19:55   

tak,ale wydaje sie bardziej legalne
niech odpowie gie em

pyry nie som strofe
Pisze nie poprawnie po polskiemu.

Jelsyn 
Użytkownik

Profesja: Mag
Nick: voodoo child
Level: 10
Wysłany: 05-05-2009, 20:09   

SaKe, z tego co wiem to Cortez jest Gemem ;) więc przeczytaj jego wypowiedź jeszcze raz to wszystkie Twoje wątpliwości zostaną rozwiane :)

Cortez 
Użytkownik

Wysłany: 05-05-2009, 21:32   

SaKe napisał/a:
tak,ale wydaje sie bardziej legalne
niech odpowie gie em

Jeśli Tobie się tak wydaję to ok, możesz tak uważać.

Skoro gracz A może kupować gemy po niskich cenach
to dlaczego gracz B nie może robić tego samego? tylko
skupuje gemy od danego gracza po zawyżonych cenach ...

Napisze to co jest oczywiste, a kto tego nie dostrzega ...
trudno, jego pogrzeb ...

Jeśli jakiś wysoki lev potrzebowałby gemów to kupowałby je
po cenach jak najniższych, a nie po max od określonych graczy.

Takiemu graczowi nie chodzi wówczas o gemy lecz o możliwość
przelania kasy pod płaszczykiem niby legalności jakie niestety
dają limity na targu. Na s2 niebawem ukróci się to zjawisko dla 3
pierwszych miast.

Walkmen 
Game Master Roku 2009!

Nick: Walkmen
Level: 164
Wysłany: 06-05-2009, 09:59   

Cortez napisał/a:
...Jeśli jakiś wysoki lev potrzebowałby gemów to kupowałby je
po cenach jak najniższych, a nie po max od określonych graczy.

Takiemu graczowi nie chodzi wówczas o gemy lecz o możliwość
przelania kasy pod płaszczykiem niby legalności jakie niestety
dają limity na targu...

Nadal nie widzę żadnej reakcji ze strony administracji na S1. Szkoda bo gracze widząc (nie widząc) reakcji ze strony GM stają się jeszcze bardziej bezczelni a wszelkie zgłaszanie nadużyć przez przycisk "[GM]" jest chyba/staje się bezużytecznym narzędziem.
Jeżeli gracze na forum (i nie tylko ale również i w grze) zgłaszają nadużycia na targu a nic się nie dzieje z takimi graczami to ... chyba trzeba zmienić tych co są odpowiedzialni za trzymanie ładu i porządku. Osobiście nie mam nic do [GM] ale wciąż nie rozumiem ich "spokojnego" postępowania. Jeżeli jest taka możliwość i chęć ze strony [GM] to niech wyjaśnią dlaczego nie reagują na takie nadużycia? Oczywiście nic na siłę przecież bo przecież jest to tylko luźna dyskusja.

[ Dodano: 06-05-2009, 11:15 ]
SaKe napisał/a:
...gracz A,jakis maly lvl,kupuje gemy tanio,np 100k/szt
sprzedaje je graczowi B,bo cenie maksymalnej,przypuscmy ok. 500k
i gracz A ciagle kupuje sobie gemy tanio (ale nie od gracza B) i sprzedaje graczowi B drozej,ale po cenie mieszczacej sie w normach
to jest przekaz?

Oczywiście, że nie. Jest to jak najbardziej legalny proceder dopóki nie okaże się:
1. że gracz B w ogóle nie potrzebuje tego przedmiotu i następnego dnia znowu go sprzedaje po 100k.
2. że dany przedmiot jest w danym mieście/kontynencie w cenie nie wyższej jak 200k a gracz B (z dużo wyższym lvlem) skupuje dużo za drogo bo ... mieści się w max cenie, która została ustalona 6 miesięcy temu przez innego gracza i kolejni, inni gracze pod przykrywka legalności się do niej podczepiają.
3. że danego przedmiotu w danym dniu w mieście początkowym jest bardzo dużo wystawionego po cenach 600k-630k a tu nagle aukcja jednego gracza z tym samym przedmiotem jest przebita na 1kk bo mieści się w cenie max miast ostatnich.

Powyższe przykłady (oczywiście nie wszystkie wymieniłem) są łamaniem regulaminu:
Cytat:
Celowe i/lub wielokrotne przekazywanie złota innemu graczowi poprzez celowe operacje na targu.

Cortez 
Użytkownik

Wysłany: 06-05-2009, 11:57   

Zgłoszenia nie są rozpatrywane na bieżąco, choć wszyscy się starają :wink:
To jest wyłącznie kwestia czasu kiedy dane zgłoszenie zostanie dostrzeżone.
Z drugiej strony są tacy GM którzy nie lubią się wychylać, czyli podchodzą do sprawy
ze sporo dozą ostrożności by nie robić wokół siebie szumu (to wcale nie jest złe rozwiązanie,
przynajmniej mają spokój). W takich sytuacjach gdy nie ma określonych z góry wytycznych
trudno jest się wyłamać gdyż nie wiadomo jak zareaguje reszta ...
Jeśli chodzi o mnie to na s1 wchodzę wyłącznie WWO.
Gdy taka aukcja zostanie dostrzeżona na s2 -> dajcie znać.

ADIHC1 
Junior Admin
Game Master

Level: 132
Wysłany: 06-05-2009, 15:24   

Walkmen napisał/a:
Szkoda bo gracze widząc (nie widząc) reakcji ze strony GM stają się jeszcze bardziej bezczelni a wszelkie zgłaszanie nadużyć przez przycisk "[GM]" jest chyba/staje się bezużytecznym narzędziem.

Pewnie o 99% interwencji gracze nie zdają sobie sprawy (jedynie niektóre interwencje odbijają się szerokim echem). Przycisk GM nie jest i nigdy nie będzie bezużyteczny - prędzej czy później zgłoszenie zostanie rozpatrzone. Same nie znikają, nikt ich nie odrzuca "bo jest ich za dużo". Przy tej ilości zgłoszeń oraz ilości aktywnych GM/Świat (nie sądzę, żeby którykolwiek GM był w stanie efektywnie zamiatać więcej niż jeden Świat, stąd rotacje w aktywności GM mających wszystkie Światy pod swoją jurysdykcją - dla tych GM priorytetem są te Światy, które mają największe zaległości) nierealne jest rozpatrywanie zgłoszeń na bieżąco. W przypadku szczególnych zgłoszeń może trwać to jeszcze dłużej, bo konsultacje zazwyczaj trwają (lepiej poczekać i poznać zdanie innych, niż podjąć błędną decyzję, która może mieć nieprzyjemne konsekwencje w przyszłości).
Walkmen napisał/a:
Osobiście nie mam nic do [GM] ale wciąż nie rozumiem ich "spokojnego" postępowania. Jeżeli jest taka możliwość i chęć ze strony [GM] to niech wyjaśnią dlaczego nie reagują na takie nadużycia?

Osobiście wychodzę z założenia, że "co się odwlecze..".

Wyjątkiem są jedynie kwestie bezpieczeństwa lub wykorzystywania błędów, przy których nie tyle nie wypada zwlekać z interwencją, co spóźniona interwencja (nawet o parę godzin) jest równoznaczna z odpowiednio większą (skumulowaną) ilością pracy, jaką trzeba wykonać, żeby przywrócić porządek.
Cortez napisał/a:
Jeśli chodzi o mnie to na s1 wchodzę wyłącznie WWO.
Gdy taka aukcja zostanie dostrzeżona na s2 -> dajcie znać.

Ja też zaglądam na W1 (zresztą ostatnio na W2 też) tylko wtedy, kiedy muszę (bezpośrednie zgłoszenie do mnie lub brak interwencji innych GM). W każdym bądź razie, również wychodzę z założenia, że jest to ewidentne przelewanie złota, jednak brak mojej interwencji wynika z tego, co napisałem wcześniej. Niewykluczone, że mnie pamięć zawodzi lub błędnie kojarzę, ale wolałbym mieć pewność, że wszyscy wychodzą z tego samego założenia i znowu nie będzie niejasności. Więc ciekawi mnie opinia innych GM..

Walkmen 
Game Master Roku 2009!

Nick: Walkmen
Level: 164
Wysłany: 07-05-2009, 12:23   

Na S1 gracz Rakus ma w swej prezentacji taki wpis:
Cytat:
Postać będzie usuwana podczas następnych paru dni.
Będe grać od nowa;) ...

i w związku z tym od kilku tygodni przelewa Golda do gracza eClipse. Tych transakcji "w cenie na maxa" i "kup drogo, sprzedaj tanio temu samemu graczowi" jest całe multum. Ale to tak tylko na marginesie powyższej rozmowy.

Misiopysio 
Użytkownik

Level: 33
Wysłany: 23-05-2009, 11:18   

Oj, ale chamski przykład transferu, powinna byc bonusowa kara za głupotę.
A swoją droga transfeów jest multum, wystarczy że transakcje sa hurtowe, regularne i po wysokich cenach. W niektórych logach takich transakcji jest po kilkanaście podzielonych na transze 6cio 8mio transakcyjne co kilka tygodni, ciekawym przypadkiem sa tez gracze którzy skupują gemy po maxymalnych cenach i odstawiają je na targ za półdarmo.

pozdrawiam

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi