Regulamin Forum    FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Grupy    Rejestracja     Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: BaGGy
24-02-2015, 23:40
VIP Aukcje
Autor Wiadomość
Monster Heaven
Użytkownik

Profesja: Mag
Level: 109
Wysłany: 08-03-2010, 21:54   

Wystawisz sobie 20 elków w Ballis i masz 40 % większą szansę że ktoś ci to zalicytuje niż normalną aukcje . Jak można zauważyć że każda aukcja kiedy jest 3-4 na liście w TARGU zostaje szybciej licytowana ....

Shark 
Użytkownik

Nick: Mickey
Wysłany: 08-03-2010, 22:36   

Woj Mroku napisał/a:
Nie chodzi tutaj o tylko wartościowe przedmioty ; )

Nie widzę potrzeby wyróżniania przedmiotów na które jest mały popyt. Przecież to się kupy nie trzyma.

Monster Heaven napisał/a:
Jak można zauważyć że każda aukcja kiedy jest 3-4 na liście w TARGU zostaje szybciej licytowana ....

Taak, bo wtedy jest mało czasu do końca. Ludzie specjalnie nie licytują, a gdy zostaje 5 minut do końca, licytacja się rozkręca.

Nie mówię, że propozycja jest sama w sobie zła, ale chyba są ważniejsze priorytety? Tyle mam do dodania w tym temacie.

@down
No nie wiem, wyróżnianie sklepowego EQ jakoś mi nie podchodzi. Bo nabite gemy/eq z które można zdobyć tylko realizując wątek fabularny (bossy/nieznajomy) same się sprzedają, i to całkiem nieźle.

Przykład, który podał SaKe nie jest trafny, bo akurat tutaj wszystko zależy od godziny wystawienie. Gracze muszą kombinować, żeby sprzedać jeszcze bardziej korzystnie. Czy musimy im to odbierać?
Ostatnio zmieniony przez Shark 09-03-2010, 07:36, w całości zmieniany 1 raz  

minek123 
Moderator

Nick: Jack Sparrow
Level: 260
Wysłany: 08-03-2010, 23:16   

Shark napisał/a:
Woj Mroku napisał/a:
Nie chodzi tutaj o tylko wartościowe przedmioty ; )

Nie widzę potrzeby wyróżniania przedmiotów na które jest mały popyt. Przecież to się kupy nie trzyma.

Mylisz pojęcia. Rzecz mniej wartościowa niekoniecznie musi się cechować mniejszym popytem,
Zapraszam do obserwowania targu.

Pozwól że posłużę się metaforą.
Więcej zarobisz sprzedając jedną dobrą książkę,
Czy dobrze zareklamowane sprzedające się codziennie czasopisma we wszystkich księgarniach?

książka- unikat
reklama- omawiana propozycja wyróżnienia aukcji
czasopisma- przedmioty ogólnie dostępne
księgarnie- targi w miastach

Afirion 
Użytkownik

Level: 1
Wysłany: 09-03-2010, 11:35   

minek123 napisał/a:

Pozwól że posłużę się metaforą.
Więcej zarobisz sprzedając jedną dobrą książkę,
Czy dobrze zareklamowane sprzedające się codziennie czasopisma we wszystkich księgarniach?

Porównanie raczej mało trafne dla kogoś kto jest nastawiony na zysk w czasie krótszym niż 10 miesięcy (zakładam, że książka jest minimum 5 razy droższa niż gazeta ukazująca się codziennie(oczywiście gazety ukazują sie zazwyczaj 6 dni w tygodniu ale pomijam ten szczegół dla ułatwienia obliczeń, cena książek jak widać też jest lekko zaniżona)
Skąd wyszło mi 10 miesięcy ? porównałem zyski z nakładu dziennego The Wall Street Journal (2,6 mln egzemplaży sprzedawanych codziennie) do Władcy Pierścieni (150 mln ogółem) dla uproszczenia kolejnego przyjąłem, ze książki zostały sprzedane w takim samym czasie jak gazety (oczywiście każdy wie, ze wydawane były przez lata, jednak już przechodzę do wniosków)

Jak wiadomo limit na jedno miasto wynosi 3 przedmioty, jeżeli mamy do czynienia z kimś kto zna się na handlu i jest cierpliwy to możemy przyjąć że wystawia po te 3 aukcje w kilku miastach, jego konkurent (osoba tym razem wystawiająca pare droższych przedmiotów) postępuje tak samo co za tym idzie obydwaj osiągają jakiś tam zysk bo towary są kupowane. Odnosząc się do podanych wyżej pseudo "obliczeń" można by dojść do paru jakże oczywistych wniosków: lepiej wystawiać więcej niż mniej (czyli gazety> książki), dla kogoś kto jest wytrwały kilka aukcji na tańsze przedmioty przyniesie więcej zysku niż dla tego kto wystawia jeden a drogi. Jednak tutaj należy też odwołać sie do mechaniki gry pozwalającej na wystawienie maksymalnie 3 przedmiotów, a więc pytanie: czy mogąc sprzedać 3 gazety a 3 książki co wolałbyś wybrać ?odpowiedz jest prosta 3 droższe itemy zapewniają większy zysk niż 3 o niższej cenie, oczywiście kupujący nie musza ograniczać się do jednego miasta tu jednak sytuacja powraca do punktu wyjścia a więc w skrócie wniosek końcowy: Odwrotnie niż ma to miejsce w rzeczywistości Lepiej wystawiać jeden a drogi przedmiot niż kilka tańszych, ze względu na maksymalna liczbę itemów jakie można wystawiać na targ a przychody z jego sprzedaży i tak przewyższą łączny zysk z kilku tańszych.

[ Komentarz dodany przez: minek123: 09-03-2010, 15:51 ]
// zapomniałeś że masz tylko 1 sztukę książki- przedmiot jest "rar"
a "gazet" możemy zakupić ile chcemy :) - minek

Mogłeś osobnego posta napisać, ale ok już tłumacze na czym polega całe założenie: gazeta 2 zł, książka 10 zł
2(liczba przedmiotów)x3(limit na nie)=6
10(książka) x 1 (bo wystawiamy ja tylko jedną) = 10 a jak wiadomo 10>6 czyli biorąc przykład z gry, lepiej wystawić 1 zbroję czerwonego smoka niż 3 zbroje feniksa

Chcieliśmy dobrze a wyszło jak zawsze...
Ostatnio zmieniony przez minek123 09-03-2010, 22:21, w całości zmieniany 3 razy  

Marwell Revell
Użytkownik

Nick: Goddess Of War
Level: 85
Wysłany: 09-03-2010, 13:21   

tylko :P , że obliczenia obliczeniami ale są też tak zwani gracze leniwi którzy kupują itemy te które pierwsze w kolejności widzą na targu mimo iż ten sam przedmiot jest 2x tańszy godzinę później :P jak dla mnie to te aukcje jeśli by zostały wprowadzone i ktoś by z nich korzystał przyniosą mu dochody większe :s taka moja opinia ;)

One shot one kill
no luck - just skill

artur9010 
Użytkownik

Profesja: Wojownik
Nick: artur9012
Level: 23
Wysłany: 09-03-2010, 15:56   

admin będzie miał dodatkowy zysk ale zmień kolor na inny

fajny pomysł

Tu możecie sprawdzić
http://w1.my-fantasy.net/...le=1&pid=758818

Asher 
Użytkownik

Wysłany: 09-03-2010, 18:04   

Sam pomysł w sobie jest ciekawy.Ale trochę jest " głupie " te żółtawe pola otaczające aukcje.
Ja bym proponował tylko zmienić kolor nicka aukcjonera na targu np. zielony

Reksio i Kretes 
Użytkownik

Nick: RiK
Level: 2
Wysłany: 09-03-2010, 19:32   

Asher napisał/a:
zielony

Nie lepiej na jasno niebieski jak na fortalu? ;) Ten wygląda o wiele lepiej (według mnie)

Monster Heaven
Użytkownik

Level: 109
Wysłany: 09-03-2010, 20:24   

Kolor się nie liczy ale pomysł :) Admin już będzie wiedział jak będzie najładniej xd

SaKe 
Użytkownik

Nick: Cervantez
Level: 230
Wysłany: 09-03-2010, 23:15   

Kolor zolty/zloty bylby dobry, tylko niezbyt oczojebny.

A zielony nie pasowalby.

Propozycja ciekawa i powinna wejsc jeszcze w tej wersji gry.

pyry nie som strofe
Pisze nie poprawnie po polskiemu.

Asher 
Użytkownik

Wysłany: 14-03-2010, 15:06   

Według mnie oznaczona cała aukcja ogóle nie pasuje.Ja bym proponował żeby zmienić kolor nazwę aukcjonera

Hallow 
Użytkownik

Level: 114
Wysłany: 16-03-2010, 22:23   

Rzeczywiście pomysł całkiem niezły ale czy nie będzie za dużego popytu na ViP? jeśli tak będzie pomysł będzie spalony :-)

Under Magic 
Użytkownik

Level: 150
Wysłany: 18-03-2010, 07:05   

Mi się to nie podoba jestem na NIE
Jak już to nie w v2...

Ashariel 
Użytkownik

Level: 666
Wysłany: 18-03-2010, 08:16   

Aukcje Vip, hmm narazie nie widze powodu dla ktorego mialyby miec wiekszy popyt. Nevermind. W kazdym razie skoro Vip to dodalbym jeszcze jakies bajery, np odliczanie sekundowe do konca aukcji, sam nie wiem. Wiem jedno, kiedys targ na mfo byl problematyczny a wymiana przedmiotow miedzy graczami zakazana bo itemy nie mialy ograniczen lvl-owych. Teraz jednak nie widze zadnego powodu dla ktorego nie mozna by bylo takowych wprowadzic i tu np buyout tylko przy akcjach vip na poczatek, a same wysylki rowniez na poczaktu moglyby kosztowac pkty mf. Wiem ze to temat "tabu" bo czytalem regulamin, ale czy nie czujesz tego profitu Jacku? ;)

http://old.my-fantasy.net/

ADIHC1 
Junior Admin
Game Master

Level: 132
Wysłany: 18-03-2010, 17:29   

Ash, masz na myśli bezpośrednią wymianę przedmiotów między graczami? Targ na pewno zostanie "uwolniony" w v3, bezpośrednia wymiana między graczami również jest brana pod uwagę (choć do tego ostatniego jestem jeszcze nieco sceptyczny). A wszystko free of charge ; >

Ja na prawdę nie wiem gdzie wy widzicie popyt na płatną usługę na targu ; D

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi