Przy uwolnionym targu wystarczy bogatszy kolega z wyższym poziomem i można mieć wszystko. A co z graczami, którzy zaczynają grę albo chcą sami coś osiągnąć? Zakup złota przez allegro?
Przy uwolnionym targu wystarczy bogatszy kolega z wyższym poziomem i można mieć wszystko. A co z graczami, którzy zaczynają grę albo chcą sami coś osiągnąć? Zakup złota przez allegro?
Dobra, koniec offtopu, nie o tym temat. ;P
Dokładnie.
Popieram posta w 100%
Sam wiem co to znaczy uzbierać eq na świecie moderowanym.
Zdobyć unikaty na 20lv które są warte (łącznie) ponad 5mln, to nie lada wyzwanie...
Gdyby teraz weszło to co wymyślił adi, to takie eq mógłbym uzbierać w 1 dzień,
bo mam wielu znajomych (100-200lv) na s2 którzy mogą sypnąć kasą...
@topic
Miło by było gdyby tomi odezwał się w tym temacie...
A co z graczami, którzy zaczynają grę albo chcą sami coś osiągnąć?
Nic, dalej będą grali tak, jak grają choćby teraz. Z tą różnicą, że nie będą się obawiać, że coś sprzedali lub kupili za drogo. Obecnie co sprytniejsi gracze i tak znajdują sposoby na "legalne przelewy" i z tym nic zrobić się nie da.
Cytat:
Miło by było gdyby tomi odezwał się w tym temacie
Pozwól, że zrobię to za niego: MFO2 nie jest już rozwijane ;)
_________________ Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów. S. Lem
Nic, dalej będą grali tak, jak grają choćby teraz. Z tą różnicą, że nie będą się obawiać, że coś sprzedali lub kupili za drogo. Obecnie co sprytniejsi gracze i tak znajdują sposoby na "legalne przelewy" i z tym nic zrobić się nie da.
Owszem, są gracze, którzy mają sposoby na przelewy, lecz na pewno nie dzieje się to na tak wielką skalę niż gdyby targ był wolny. Nie wiem skąd taki pomysł w ogóle się pojawił, zwłaszcza, że coraz mniej osób gra w tą wersję, więc operacji na tagu jest mniej. A co do tych obaw o zbyt drogie kupno/sprzedaż, to nie przesadzajmy, jest przecież zakładka ze średnimi cenami, każdy może sobie sprawdzić. W moim przekonaniu wprowadzenie wolnego targu będzie co najmniej błędem..
Ja grając na s3 nie poczułem jakiegoś dyskomfortu na targu, nigdy nie prosiłem o kasę z zewnątrz. Większość rzeczy idzie tam za normalne ceny. Natomiast na s1 i s2 są najgłośniejsze żebry o "kupienie gemu za limit itp". Tak więc uwolnienie targu nie jest złym pomysłem.
nie jest złym pomysłem??
to może odpowiedzcie na pytanie w czym by to pomogło?? wg mojego odczucia w niczym więc nie widzę sensu zmieniania czegoś z dobrego na niewiadome
W MFO3, nie licząc okresów tuż po aktualizacji gry, wszystkie przedmioty są w zasięgu budżetu przeciętnego gracza. Przelewy potrzebne nie są.
W MFO2 o cenach nie decydują gracze. Ceny są narzucane przez nas, nie możesz nic kupić zbyt "tanio" lub zbyt "drogo" (co dla każdego GM znaczy co innego), bo zostaniesz ukarany. Trudno jest mi sobie wyobrazić, żeby w takich warunkach można było komfortowo grać. I piszę to z punktu widzenia gracza, bo nam te kilkanaście procent więcej kar różnicy nie robi.
Cytat:
Nie wiem skąd taki pomysł w ogóle się pojawił, zwłaszcza, że coraz mniej osób gra w tą wersję, więc operacji na tagu jest mniej.
Powodów jest co najmniej kilka. Jednak tak, jak wspomniałem wyżej, nie chcę o tym pisać na forum publicznym.
_________________ Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów. S. Lem
W MFO3, nie licząc okresów tuż po aktualizacji gry, wszystkie przedmioty są w zasięgu budżetu przeciętnego gracza. Przelewy potrzebne nie są.
W MFO2 o cenach nie decydują gracze. Ceny są narzucane przez nas, nie możesz nic kupić zbyt "tanio" lub zbyt "drogo" (co dla każdego GM znaczy co innego), bo zostaniesz ukarany. Trudno jest mi sobie wyobrazić, żeby w takich warunkach można było komfortowo grać. I piszę to z punktu widzenia gracza, bo nam te kilkanaście procent więcej kar różnicy nie robi.
Argument o niekomfortowej grze jakoś mnie nie przekonuje. Gram w MFO2 ponad 5 lat, limity na targu są bodajże od 3, nigdy nie miałem wrażenia, że w jakiś sposób ogranicza mi to możliwości działania.
@edit
Dobra, już wiem o co chodzi. Prędzej czy później i tak targ musiałby być "uwolniony"...
Ja grałem jeszcze przed wprowadzeniem limitów i wiem, że ceny potrafią wahać się w przedziale kilkuset procent. Takie rzeczy obecnie nie są możliwe - kiedy wzrasta popyt, nie zarobisz więcej, tylko aukcja zatrzyma się na limicie. Podobnie w drugą stronę - nie kupisz przedmiotu, na którym ci zależy, bo ktoś zalicytował go za limit (mimo, że byłbyś skłonny przebić i zapłacić więcej).
A o karę za normalny handel wcale nie jest trudno. Sam kiedyś taką dostałem ;)