Regulamin Forum    FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Grupy    Rejestracja     Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: BaGGy
21-02-2015, 00:01
Ceny średnie eliksirów a przekręty graczy.
Autor Wiadomość
aNisek 
Użytkownik

Level: 1
Wysłany: 13-03-2009, 20:54   

Walkmen napisał/a:
A co powiecie na to:

Cytat:
Gracz XXX kupił od gracza YYY:
01.03.2009 Eliksir 292 szt. 147745547 G
co daje 505k/szt

Cytat:
By następnie gracz YYY sprzedał graczowi XXX
03.03.2009 Eliksir 50 szt. 37500000 G
03.03.2009 Eliksir 100 szt. 75000000 G
03.03.2009 Eliksir 10 szt. 7500000 G
03.03.2009 Eliksir 10 szt. 7500000 G
06.03.2009 Eliksir 13 szt. 9800000 G
06.03.2009 Eliksir 80 szt. 60000000 G
06.03.2009 Eliksir 30 szt. 23000000 G
06.03.2009 Eliksir 16 szt. 12000000 G

Czy nadal uważacie to za normalne? To jak lichwa czy pożyczka argentyńska lub pisząc w prostym języku "sponsoring".

kupił od tego któremu później sprzedawał? Jeśli tak to przekręt i GM się tym zajmie, jeśli nie to dobry handlarz :)

Walkmen 
Game Master Roku 2009!

Profesja: Wojownik
Nick: Walkmen
Level: 164
Wysłany: 13-03-2009, 21:08   

XXX to jedna osoba
YYY to druga osoba.

Podobnych sytuacji widziałem już kilka ale ta jest najbardziej bezczelna. Ten wątek powstał bo sam już nie wiem czy coś takiego zgłaszać czy ... olać. Sorki za słowo ale nie wiem jakie inne użyć.

aNisek 
Użytkownik

Wysłany: 13-03-2009, 21:15   

Walkman napisz na pw GMowi nicki , to sie tym zajmie - bo to ewidentny przelew zlota:)

Walkmen 
Game Master Roku 2009!

Wysłany: 13-03-2009, 21:24   

aNisek napisał/a:
Walkman napisz na pw GMowi nicki , to sie tym zajmie - bo to ewidentny przelew zlota:)

A teraz to przelew złota a wcześniej jak nie podawałem przykładów tylko tłumaczyłem to ... się czepiałem i chciałem konkurencję zlikwidować? Przecież gracz mieścił się w średnich cenach na starym kontynencie i ... nawet sporo poniżej tej Waszej dozwolonej:

Cytat:
Ponieważ eliksiry są do nabycia w Ballis za 1kk to tę cenę uznaję za maksymalną dozwoloną (sklepową).

To jak traktować taką sytuację? Oczywiście ja tutaj nikogo nie oskarżam oficjalnie (bo nie jestem od tego - a szkoda) ale chcę znaleźć jakieś rozwiązanie by uniknąć podobnych sytuacji w przyszłości.

Aaa, Gwoli ścisłości to średnie ceny towarów są generowane automatycznie za ostatni miesiąc a nie jak niektórzy gracze sądzą, że są z chen chen nie wiadomo jakiego okresu. Jeżeli przez dany miesiąc dany przedmiot się nie sprzeda to i jego średniej ceny nie będzie bo ... go nie było na targu. Proste i ... logiczne.

dawidtysler209 
Użytkownik

Profesja: Mag
Nick: Sneasal
Level: 108
Wysłany: 13-03-2009, 21:33   

A ja znalazłem rozwiązanie zgłaszałem wszelkie przekręty aż jeden GM zablokowało mi pw - i taki miałem finał. Oczywiscie zgłaszałem za pomocą przyciska ale z tego co się orientuję to można 3 zgłoszenia dziennie wysyłać max - potem jakiś błąd wyskakuje. Ja widze rozwiązanie takie a że i tak nie wskórasz nic bo ceny za które były sprzedawane mieszczą się poniżej poprzeczki maxymalnej ceny za item który tak własciwie można nabyć kupując go jako mikse.

Walkmen napisał/a:

średnie ceny towarów są generowane automatycznie za ostatni miesiąc a nie jak niektórzy gracze sądzą, że są z chen chen nie wiadomo jakiego okresu. Jeżeli przez dany miesiąc dany przedmiot się nie sprzeda to i jego średniej ceny nie będzie bo ... go nie było na targu. Proste i ... logiczne.

A ja słyszałem że średnie ceny przechowywane są w bazie danych gry ;)

aNisek 
Użytkownik

Wysłany: 13-03-2009, 21:44   

Walkmen napisał/a:
aNisek napisał/a:

A teraz to przelew złota a wcześniej jak nie podawałem przykładów tylko tłumaczyłem to ... się czepiałem i chciałem konkurencję zlikwidować? Przecież gracz mieścił się w średnich cenach na starym kontynencie i ... nawet sporo poniżej tej Waszej dozwolonej:

Cytat:
Ponieważ eliksiry są do nabycia w Ballis za 1kk to tę cenę uznaję za maksymalną dozwoloną (sklepową).

To jak traktować taką sytuację? Oczywiście ja tutaj nikogo nie oskarżam oficjalnie (bo nie jestem od tego - a szkoda) ale chcę znaleźć jakieś rozwiązanie by uniknąć podobnych sytuacji w przyszłości.

Aaa, Gwoli ścisłości to średnie ceny towarów są generowane automatycznie za ostatni miesiąc a nie jak niektórzy gracze sądzą, że są z chen chen nie wiadomo jakiego okresu. Jeżeli przez dany miesiąc dany przedmiot się nie sprzeda to i jego średniej ceny nie będzie bo ... go nie było na targu. Proste i ... logiczne.

Proste - nic w moim myśleniu się nie zmieniło. Już dawno GMowi trąbili, że jeśli gracz XXX sprzeda graczowi YYY coś tanio a YYY spowrotem sprzeda to XXX za więcej to jest to przekręt :) To się tyczy czegokolwiek i chodzi o czysty przelew.

dawidtysler209 
Użytkownik

Nick: Sneasal
Level: 108
Wysłany: 13-03-2009, 22:03   

To tak jakbym kupował itemy ze sklepu i sprzedawał o 50k drożej, więc zwykłe handlowanie.

dla przykładu kupuje kościany hełm i sprowadzam go Devos - cena hełmu - 150 k sprzedaje za 200 - 250 k i to jest przelew? No nie ;)

Walkmen 
Game Master Roku 2009!

Wysłany: 14-03-2009, 07:36   

dawidtysler209 napisał/a:
To tak jakbym kupował itemy ze sklepu i sprzedawał o 50k drożej, więc zwykłe handlowanie.

dla przykładu kupuje kościany hełm i sprowadzam go Devos - cena hełmu - 150 k sprzedaje za 200 - 250 k i to jest przelew? No nie ;)

I tu się z kolegą nie zgodzę. Jeżeli ktoś nie ma dostępu do Ozaroth i tylko tam można kupić mix życia l5 to musi się posiłkować tym, że od innego gracza, który ma dostęp do tego miasta, zakupi. Ten gracz straci pkt ruchu i sama możliwość, że tam ma dostęp powinna być w jakiś sposób zrekompensowana.

Inaczej traktować kiedy dwóch graczy ma dostęp do wszystkich miast na starym kontynencie i umawiają się w jakimś "zakątku" by zrobić "pożyczkę na 50% zysku od ceny wyjściowej" na 3 dni!!!! To drugie konto jest traktowane jako konto przelewowe lub sponsorujące.
Na Ogame były tzw. konta moonowe gdzie gracz budował tylko lm i wysyłał je na konto główne (innego gracza - gracza głównego) by miał przy każdej planecie moona. Tutaj moon nie jest potrzebny ale kasa. Kasa i jeszcze raz kasa. Jak ktoś walczy dla rankingu i nie zdobywa złota na potworkach to jak ma sobie zrekompensować leczenie mikxami, elkami? Przecież musi je za coś kupić. A o lepszym uzbrojeniu to juz nie wspomnę.
Po co ja to w ogóle tłumaczę? Przecież wszyscy wiedzą jak to działa a niektórzy próbują się tylko łapać dziwnych argumentów.

dawidtysler209 napisał/a:
Oczywiscie zgłaszałem za pomocą przyciska ale z tego co się orientuję to można 3 zgłoszenia dziennie wysyłać max - potem jakiś błąd wyskakuje.

Nieprawda. Ja już pewnego dnia wysłałem z 8 zgłoszeń i ... nic. Ani ja nie oberwałem ani gracz, którego zgłaszałem.

[ Dodano: 20-04-2009, 13:15 ]
Ponownie wracam do tematu bo widzę coraz większe przekręty dotyczące przekazu złota przez sprzedaż eliksirów na starym kontynencie.

Tym razem już nie będę ukrywał tożsamości graczy:

Cytat:
18.04.2009 sprzedawał ViSt0 Eliksir 1 szt. za 12.940.000 G kupił Cherry

Oczywiście zgłaszałem to przez przycisk [GM] podczas trwania aukcji ale do dnia dzisiejszego nic się w tej sprawie nie wyjaśniło.

Kolejny przykład:

Cytat:
17.04.2009 eClipse (lvl19) sprzedał w Urkaden Eliksir 4 szt. 4.000.000 G OttAk (lvl111)

Gracz OttAk specjalnie przepłynął z Salamandrii wydał 1kkG, udał się do Urkaden by tam wydać tyle kasy za 4 eliksiry gdzie tego samego dnia były jeszcze inne sztuki po 600k nieprzelicytowane. Oczywiście bez echa.
W prezentacji gracza eClipse jest napisane:
Cytat:
eClipse Zawsze Ponad Prawem ;]
...
[deleted:1] eClipse

Jedziemy dalej

Wiem, że administracja szykuje coś poważnego na takiego przekręty i już nie mogę się doczekać co to będzie.

OttAk 
Użytkownik

Nick: OttAk
Level: 120
Wysłany: 24-04-2009, 20:50   

"Masz babo placek"
Cytat:
Gracz OttAk specjalnie przepłynął z Salamandrii wydał 1kkG, udał się do Urkaden by tam wydać tyle kasy za 4 eliksiry gdzie tego samego dnia były jeszcze inne sztuki po 600k nieprzelicytowane. Oczywiście bez echa.

po pierwsze:

eee...? 99,9% czasu jestem na 1 kontynencie... popłynąłem tam wystawić jakiś item który nabyłem i wróciłem, to jest chyba normalna rzecz

po drugie:

ktoś tu lepiej wie ode mnie co ja robie i dlaczego... potrzebowałem elki? kupiłem... i aby nie jeździć po nie i nie tracić dodatkowych kosztów (2mln) kupiłem je w 100% legalnie za cenę (fakt) maksymalną obowiązującą w tym czasie. (za 4mln kupiłem elki w Urkaden zamiast 6mln tracić i iść do Ballis)
po trzecie:

wprowadzają powoli ograniczenia... zanim je udoskonalą minie duuuużo czasu...

po czwarte: daję przykład z życia, innej gry itp...

to że kupię starego Forda Mustanga np z 1968 roku za 10tyś poddam go renowacji, odbuduje go i potem sprzedam go za 300tyś to jest przekręt?

to że jeżdżę w F1 i jestem bardzo dobrym kierowcą nie mam prawa do sponsora, który w 100% legalnie będzie mnie sponsorował i da mi samochód dzięki któremu będę zwyciężał, a bez którego (chodzi oczywiście o samochód) jestem niczym na tle innych kierowców?

to że jestem Twoim fanem nie mogę kupić Twojego roweru za kwotę 100x wyższą niż jest on sam wart?

Grałeś w inne popularne gry?
są tam ograniczenia w stosunku do dawanego złota za przedmiot?
Ja się z tym nie spotkałem... choć w grze MMORPG World of Warcraft występują kary, gdzie są ewidentne przewinienia związane z tamtym regulaminem gry... sprzedawaniu wirtualnego złota za prawdziwe pieniądze...

W mfo na pewno nie można mieć multi kont... a że twoja jedyna postać na świecie 1 czy 2 na 1lvlu ma 100mln to już twoja sprawa. (wtedy pogratulowałbym Tobie znajomości i tego że ludzie w 100% legalnie dali Ci je)
Multikonta są zakazane, ale nie sponsoring po cenach przyjętych za normalne przez twórców gry (przeczytam jeszcze raz regulamin może coś przeoczyłem)

:arrow: tutaj chodzi o multikonto;
Cytat:
Każdy przypadek będzie rozpatrywany indywidualnie, żeby zapobiec karom dla graczy np. grających w jednej sieci osiedlowej (to samo IP)

:arrow: tutaj o przekaz złota na aukcjach;
Cytat:
Celowe i/lub wielokrotne przekazywanie złota innemu graczowi poprzez celowe operacje na targu.

Cytat:
Kara więzienia dotyczy tylko kupującego. Transakcja jeszcze nie dokonana zostaje anulowana. Transakcja już dokonana powoduje ukaranie obu stron karą goldową w wysokości wartości transakcji.

może dodać:
Każdy przypadek będzie rozpatrywany indywidualnie, żeby zapobiec karom dla graczy np. grających i przestrzegających zasad handlarza i współpracy między nimi.

ale tutaj znowu problem... zasady handlarza co to jest? (i w kółko to samo)

powrót do początku:
JA nie wiem jak w 100% można stwierdzić że to było celowe? Jak ja nie wiem nawet czy 10% jego wystawianych aukcji licytowałem...

A słowo "wielokrotne" to znaczy ile? Może mieć wiele interpretacji. Może powinno to wszystko zostać zmienione na np. przeliczenie na % lub z góry ustalone liczby ile aukcji w miesiącu można licytować u 1 gracza.? Limity są wprowadzane to nie będzie przypadków, że gracz licytuje 1 rzecz za 100 z góry w ciągu jednej aukcji.

Może tutaj wszyscy się kłócą o coś, co zostało źle sformułowane w regulaminie i trzeba to zmienić lub poważnie to przemyśleć i dążyć do ideału który i tak nie będzie osiągalny NIGDY. (np. w F1 chodziło o dyfuzory) hehe
pozdro dla wszystkich związanych i zainteresowanych tą sprawą

Tak poza tematem... moje wrażenie jest takie że ktoś tu komuś zazdrości lub jest niedowartościowany (bez obrazy), że innym powodzi się lepiej i tak, a nie inaczej.
Ostatnio zmieniony przez OttAk 24-04-2009, 21:40, w całości zmieniany 4 razy  

EdwinOdesseiron 
Użytkownik

Nick: Edwin
Level: 145
Wysłany: 24-04-2009, 21:13   

OttAk napisał/a:

to że jeżdżę w F1 i jestem bardzo dobrym kierowcą nie mam prawa do sponsora, który w 100% legalnie będzie mnie sponsorował i da mi samochód dzięki któremu będę zwyciężał, a bez którego (chodzi oczywiście o samochód) jestem niczym na tle innych kierowców?

to że jestem Twoim fanem nie mogę kupić Twojego roweru za kwotę 100x wyższą niż jest on sam wart?

W MFO to jest przekręt, regulamin jest prosty.
OttAk napisał/a:
Grałeś w inne popularne gry?

A tutaj są. Nie podoba się? Idź grać w "inne popularne gry".

Nie chcę Cię osądzać, bo nie wiem nic o Tobie - ale Ty nie usprawiedliwiaj czegoś co byłoby jawnym oszustwem i złamaniem regulaminu.

OttAk 
Użytkownik

Wysłany: 24-04-2009, 21:21   

Napisałem niżej w tamtym poście:
Cytat:
Multikonta są zakazane, ale nie sponsoring po cenach przyjętych za normalne przez twórców gry

Wprowadzam przypisy mojego myślenia:

"sponsoring" można wziąć w cudzysłów bo tak został nazwany przez innego gracza wyrażającego swoje opinie na forum

"normalne" nie wykraczające za regulamin

"twórców gry" chodzi tu o osoby które usprawniają tą gre

Wszystko jest na legalu...

regulamin jest za prosty i stwarza takie problemy

3siu 
Użytkownik

Nick: 3siu
Level: 118
Wysłany: 24-04-2009, 22:06   

OttAk ma racje... jesli regulamin jest zbyt ogolnikowy albo niedopracowany (tak jak zbyt szybkie wprowadzenie cen maksymalnych bez przemyslenia ich) gracze beda to wykorzystwywac... czy gdyby w regulaminie zakladu pracy bylo ze masz prawo do 3 przerw bez podanej konkretnej dlugosci nie siedzialbys na tej przerwie przez wiekszosc pracy?? a to tez przekret...

[Gospoda 120 G - Krzysztop][3siu - Landern]

"Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości" - Terry Pratchett

OttAk 
Użytkownik

Wysłany: 24-04-2009, 22:33   

Bardzo dobry przykład...

Wszyscy stoją na granicy prawa i wykorzystują wszystkie zawarte w nim luki...

Cytat:
Wszyscy
napisałem ogólnikowo, chodzi mi o osoby które chcą ze "wszystkiego" wycisnąć ile się tylko da...

No nie z wszystkiego, ale z pewnych rzeczy napewno :-D

Walkmen 
Game Master Roku 2009!

Wysłany: 25-04-2009, 08:15   

OttAk napisał/a:
...eee...? 99,9% czasu jestem na 1 kontynencie... potrzebowałem elki? kupiłem... i aby nie jeździć po nie i nie tracić dodatkowych kosztów (2mln) kupiłem je w 100% legalnie za cenę (fakt) maksymalną obowiązującą w tym czasie. (za 4mln kupiłem elki w Urkaden zamiast 6mln tracić i iść do Ballis)...

Jeżeli tyle czasu jesteś na Starym Kontynencie to tymbardziej wiesz jakie są ceny eliksirów i gdzie możesz kupić najtaniej a nie jeszcze przepłacać.
OttAk napisał/a:
...wprowadzają powoli ograniczenia... zanim je udoskonalą minie duuuużo czasu...

Wcale nie tak duzo.
OttAk napisał/a:
...po czwarte: daję przykład z życia, innej gry itp...

to że kupię starego Forda Mustanga ...

Przykład nie jest kiepski ale ni jak się ma do cen (skupywania) eliksirów.
Ten przykład można porównać np do pierścienia jednorożca, który daje bardzo duże możliwości dla gracza, który jeszcze na dokładkę wie jak je wykorzystać.

OttAk napisał/a:
"
to że jestem Twoim fanem nie mogę kupić Twojego roweru za kwotę 100x wyższą niż jest on sam wart?...

A to juz jest przelewem kasy - ja to nazywam po prostu sponsoringiem.

OttAk napisał/a:
"...Grałeś w inne popularne gry?
Ja się z tym nie spotkałem...

W sumie to grałem w jakieś 10-15 gier internetowych. Moim zadaniem było przejmowanie konta, "reperacja, tuning, wyprowadzenie na prostą" i ponownie oddawałem je właścicielowi.
Z tego co pamiętam to w części tych gier były limity cenowe i niedozwolone były jakiekolwiek transakcje pomiędzy postaciami na tym samym IP. Chyba wszyscy znają Ogame i tam to właśnie najbardziej restrykcyjne panowały "obowiązki graczy".
OttAk napisał/a:
"...Może tutaj wszyscy się kłócą o coś, co zostało źle sformułowane w regulaminie i trzeba to zmienić lub poważnie to przemyśleć i dążyć do ideału który i tak nie będzie osiągalny NIGDY...

Regulami jest czytelny, prosty i dobrze sformułowany. To gracze próbują go interpretować (i to błędnie) na swój sposób.
OttAk napisał/a:
"...Tak poza tematem... moje wrażenie jest takie że ktoś tu komuś zazdrości lub jest niedowartościowany (bez obrazy), że innym powodzi się lepiej i tak, a nie inaczej.

Jeżeli to się mnie tyczy to się bardzo uśmiałem z tego stwierdzenia. Dla mnie MFO jest tylko grą powiązaną matematycznymi wzorami. Kilka z nich próbowałem rozgryźć i udało mi się. Teraz wiem więcej (jak chyba każdy z Was) na temat tej gry a to jest dla mnie sukcesem. Po prostu uwielbiam bardzo trudne równania matematyczne. Co się zaś tyczy zdobywania Golda, doświadczenia, rankingu, lvl... to dla mnie jest już drugorzędne i nikomu nic nie zazdroszczę.

Moje zgłaszanie przekrętów dotyczących przelewu złota nie dotyczy jakiejś jednej konkretnej osoby ale wszelkich nie typowych cen sprzedaży eliksirów czy innych przedmiotów. Po prostu zawsze zgłaszałem takie sytuacje do GM'ów i nadal będę to robił. To tylko tyle.

OttAk 
Użytkownik

Wysłany: 25-04-2009, 12:32   

Każdy robi to co uważa za słuszne, a spory w tym przypadku będą rozstrzygać osoby do tego powołane.

Walkmen zagraj w World of Warcraft Wrath of The Lich King to jest gra;] zapraszam na serwer Burning Legion...

Rozgryzłeś mfo to spróbuj tym razem ta gre;]

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi