Regulamin Forum    FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Grupy    Rejestracja     Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: BaGGy
21-02-2015, 00:01
Sprzedaż konta
Autor Wiadomość
mnietuniema
Użytkownik

Level: 1
Wysłany: 26-05-2009, 19:28   

Zapomniałem dodać do tego cytatu:
"Zabroniona jest sprzedaż kont, jak również przekazywanie lub udostępnianie ich innym osobom."

ten:
"Wszyscy użytkownicy gry My Fantasy Online są zobowiązani do zaakceptowania niniejszego regulaminu. Jeśli nie zgadzasz się z jakimkolwiek punktem regulaminu nie masz prawa korzystać z gry."

ADIHC1 
Junior Admin
Game Master

Level: 132
Wysłany: 26-05-2009, 19:29   

Gdyby jeszcze nasze "szeptanie" dawało jakiekolwiek skutki, hehe..

ChOzeN 
Użytkownik

Profesja: Mag
Nick: OCHRONA
Level: 999
Świat: 3
Wysłany: 26-05-2009, 19:31   

To widocznie MF ma już takie powołanie do "zastoju" bo w porównaniu np. z Margonem tamta otóż gra dynamicznie się rozwija na jej korzyść :)

Jest jedną z najpopularniejszych polskich gier MMORPG.

ADIHC1 
Junior Admin
Game Master

Wysłany: 26-05-2009, 19:33   

Ale również nie pozwalają na handel kontami.

Nie odbiegaj od tematu, który sam założyłeś. Chcesz sobie ponarzekać, to masz do tego odpowiedni wątek.

SaKe 
Użytkownik

Profesja: Wojownik
Nick: Cervantez
Level: 230
Wysłany: 26-05-2009, 19:34   

ChOzeN napisał/a:
Czas poświęcony na uzyskanie danego lvl lub nawet wpłaty na PREMIUM lub ruchy jak w MF nie są pewnym wkładem w konto ? nie jest ono po części nasze ?

i dlatego:
Corso napisał/a:
Wpłaty są dobrowolne i to też jest napisane.

+
Corso napisał/a:
Z konta może korzystać jedynie osoba, która je utworzyła.

+padlo wiele przykladow...masz regulamin,wg mnie w tej sytuacji jest jasno opisane co i jak...proste

pyry nie som strofe
Pisze nie poprawnie po polskiemu.

ChOzeN 
Użytkownik

Profesja: Mag
Nick: OCHRONA
Level: 999
Świat: 3
Wysłany: 26-05-2009, 19:34   

Myślę że jutro przedstawię ci jakieś argumenty ...

ADIHC1 
Junior Admin
Game Master

Wysłany: 26-05-2009, 19:36   

SaKe napisał/a:
masz regulamin,wg mnie w tej sytuacji jest jasno opisane co i jak...proste

Ale temat powstał ze względu na wątpliwości czy Regulamin jest zgodny z polskim prawem.

I nie ukrywając mnie też to ciekawi i czekam na jakieś konkrety ; >

Corso 
Użytkownik

Level: 1
Wysłany: 28-05-2009, 12:50   

2 dni i nie ma nic ; >
Więc gdzie te argumenty ?

Zahir 
Game Master

Level: 206
Wysłany: 28-05-2009, 14:06   

Z punktu widzenia prawa akceptujac regulamin gry zawierasz z jej autorem umowę cywilno-prawną zgodnie z Kodeksem Cywilnym. Jesli w umowie (regulaminie) nie ma jakiejs szczegolnej klauzuli, to poza nim obowiazuje Cie kodeks cywilny i pozostale obowiazujace w Polsce ustawy i prawa.
Konto, ktore zakladasz jest czescia programu komputerowego, ktory stworzyl autor gry. W szczegolnosci mozna uznac, ze jest to czesc programu komputerowego, ktory uzycza Ci autor oprogramowania.
Zgodnie z Kodeksem Karnym w kwiestii oprogramowania komputerowego:
- nielegalne uzyskanie programu komputerowego
:arrow: Art. 278. § 1. Kto zabiera w celu przywłaszczenia cudzą rzecz ruchomą, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto bez zgody osoby uprawnionej uzyskuje cudzy program komputerowy w celu osiągnięcia korzyści majątkowej.
- paserstwo programu komputerowego:
:arrow: Art. 291. § 1. Kto rzecz uzyskaną za pomocą czynu zabronionego nabywa lub pomaga do jej zbycia albo tę rzecz przyjmuje lub pomaga do jej ukrycia, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
§ 2. W wypadku mniejszej wagi, sprawca podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

Ponadto obowiazuje tu ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych, ktora w odniesieniu do oprogramowania komputerowego mowi m.in.:

Art. 74.
2. Ochrona przyznana programowi komputerowemu obejmuje wszystkie formy jego wyrażenia. Idee i zasady będące podstawą jakiegokolwiek elementu programu komputerowego, w tym podstawą łączy, nie podlegają ochronie.

Art. 75.
1.Jeżeli umowa nie stanowi inaczej
, czynności wymienione w art. 74 ust. 4 pkt 1 i 2 nie wymagają zgody uprawnionego, jeżeli są niezbędne do korzystania z programu komputerowego zgodnie z jego przeznaczeniem, w tym do poprawiania błędów przez osobę, która legalnie weszła w jego posiadanie.
2. Nie wymaga zezwolenia uprawnionego:
3)zwielokrotnianie kodu lub tłumaczenie jego formy w rozumieniu art. 74 ust. 4 pkt 1 i 2, jeżeli jest to niezbędne do uzyskania informacji koniecznych do osiągnięcia współdziałania niezależnie stworzonego programu komputerowego z innymi programami komputerowymi, o ile zostaną spełnione następujące warunki:
a)czynności te dokonywane są przez licencjobiorcę lub inną osobę uprawnioną do korzystania z egzemplarza programu komputerowego bądź przez inną osobę działającą na ich rzecz,
b) informacje niezbędne do osiągnięcia współdziałania nie były uprzednio łatwo dostępne dla osób, o których mowa pod lit. a),
c) czynności te odnoszą się do tych części oryginalnego programu komputerowego, które są niezbędne do osiągnięcia współdziałania.
3. Informacje, o których mowa w ust. 2 pkt 3, nie mogą być:
1)
wykorzystane do innych celów niż osiągnięcie współdziałania niezależnie stworzonego programu komputerowego,
2) przekazane innym osobom, chyba że jest to niezbędne do osiągnięcia współdziałania niezależnie stworzonego programu komputerowego,
:arrow: Art. 79. 1. Twórca może żądać od osoby, która naruszyła jego autorskie prawa majątkowe, zaniechania naruszenia, wydania uzyskanych korzyści albo zapłacenia w podwójnej, a w przypadku gdy naruszenie jest zawinione, potrójnej wysokości stosownego wynagrodzenia z chwili jego dochodzenia; twórca może również żądać naprawienia wyrządzonej szkody, jeżeli działanie naruszającego było zawinione.

W tym przypadku podstawą prawną jest umowa, ktora zawierasz z autorem gry.

Swoja droga wystarczy wygooglac sobie informacje na temat prawa komputerowego i praw autorskich. Jest cala masa komentarzy znanych prawnikow na temat licencji i oprogramowania. Poza tym niezaleznie od tego, czy to jest gra, czy inne oprogramowanie - ma swoja licencje - w tym przypadku regulamin korzystania. Poczytaj licencje oprogramowan, z ktorych korzystasz. W wiekszosci z nich nie ma mowy o sprzedazy oprogramowania lub jego czesci przez nieuprawnione do tego osoby fizyczne lub prawne.
Ostatnio zmieniony przez Zahir 28-05-2009, 14:24, w całości zmieniany 1 raz  

SaKe 
Użytkownik

Nick: Cervantez
Level: 230
Wysłany: 28-05-2009, 14:13   

mialem to na koncu jezyka:
Zahir napisał/a:
W szczegolnosci mozna uznac, ze jest to czesc programu komputerowego, ktory uzycza Ci autor oprogramowania.

czyli chyba wszystko jasne?

pyry nie som strofe
Pisze nie poprawnie po polskiemu.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi