Przeczytaj raz jeszcze początek mojego poprzedniego postu. Nie musisz cytować mi regulaminu - wyobraź sobie, że zdaję sobie sprawę co w nim napisałem.
Skoro zdajesz swoje z tego sprawę to czemu twierdzisz, że minek zareagował poprawnie? Rozumiem jakby takie sytuacje miały miejsce raz na ruski rok, ale tak nie jest, wręcz przeciwnie one mają bardzo często miejsce na sb.
Cytat:
Jesteś hipokrytą. Wymagasz od niego nienagannej postawy, a jak sam się zachowałeś?
Mylisz się, bo w cale tak nie jest. Ja to sobie mogę wymagać na swoim forum, tutaj jedynie chciałbym aby zaprowadzono wreszcie porządek oraz reagowano na przejawy chamstwa.
ADIHC1 napisał/a:
Znowu piszesz w liczbie mnogiej. W jaki sposób mam się odnieść do czegoś, co mnie nie dotyczy?
Ja piszę jak było kiedyś, nie prowadziłem dziennika kto, kiedy i gdzie zachowałł się jak zwykły prostak. Bo tylko prosta osoba moim zdaniem dowartościowuje się lub leczy swoje kompleksy jeżdżąc w taki sposób po kimś. Takie głupie stwierdzenia, że ja robię wszystko żeby tutaj coś osiągnąć, nie wiem skąd takie wnioski wyciągaliście, uważasz że to było na miejscu, motywujące do dalszej aktywności? Ja nigdy nic nie robiłem aby się wybić, bo mi nie potrzebna jest sława i popularność, gdy Kactuzz zaproponował mi współpracę/pomoc na portalu to nie śliniłem się na samą myśl o byciu adminem portalu, wręcz przeciwnie najpierw chciałem zapoznać się z moimi nowymi obowiązkami i musiałem dokładnie przemyśleć czy faktycznie będę miał czas na to, a ja jestem z natury takim człowiekiem który lubi podejmować nowe wyzwania. Jak Jacek 3 lata temu zaproponował mi stworzenie nowej kadry GMów i zarządzania nimi to było dokładnie taka sama sytuacja, najpierw pierwsze przemyślenia a potem własne odczucia czy podołam zadaniu stworzenia nowej kadry czy też nie. Jednak Jacek chyba po konsultacji z Tomkiem, stwierdzili że to za duże ryzyko, bo to był strasznie krótki okres czasu naszej internetowej znajomości. Więc wasze domysły nie dość że były nie na miejscu to jeszcze nie miały pokrycia z rzeczywistością.
ADIHC1 napisał/a:
Powtórzę raz jeszcze: nie przypominam sobie, kiedy ostatnio cokolwiek na Twój temat napisałem. Nie dziw się jednak, że postrzegam Cię przez pryzmat przeszłości - nie chodzi o to, co zrobiłeś, tylko dlaczego to zrobiłeś, a to wciąż nie jest to dla mnie zrozumiałe. Skoro jednak nie wchodzimy sobie w drogę, to tak właściwie nie ma to znaczenia i nie ma sensu rozstrzyganie tego na nowo.
Na czym konkretnie opierasz się tak mnie spostrzegając? Bo w zasadzie to tylko raz moje zachowanie było naganne - sytuacja z Kactuzzem. Dlatego, że zawsze kiedy wchodziliście na mój temat broniłem się?
Chciałbym w końcu to wszystko wyjaśnić i zamknąć sprawę raz z na zawsze, nie ważne z jakim skutkiem.
[ Dodano: 06-12-2010, 04:48 ]
Tomi napisał/a:
A i jeszcze jedno - "choinki" z wszelkimi możliwymi bajerami/dodatkami na forum MF się nie spodziewajcie Ja tego nie zdzierżę Ma być przejrzyście. Zresztą jest wszystko to co tak naprawdę potrzebne i po prostu marudzicie, bo już dawno "wyrośliście" z MF.
Skrypt przema może i zawiera potrzebne standardy do łatwego i przyjemnego korzystania z skryptu forum, co jednak nie oznacza żeby od razu wszystkie modyfikacje omijać szerokim łukiem szczególnie te które ułatwiają życie tym którzy mają słabe łącze, np. mody napisane w ajax'ie m.in. zamykanie tematów, podgląd tematu/postu, shoubox i inne a wszystko to bez przeładowań strony, przydatne? Oczywiście, są również innego typu modyfikacje które pomogłyby moderatorom w ich codziennych obowiązkach, chociażby czasowy zakaz pisania, który można by stosować w różnych sytuacjach zamiast wstawiać ostrzeżenia które wygaśnie po upływie 100 dni. Dodatkowy przycisk "kosz" dla moderatorów, dzięki któremu temat zostanie od razu przesunięty do kosza, zamiast klikać 4 razy co wymaga 3 przeładowań strony. Automatyczna wiadomość przy rejestracji w której by mogło być małe wprowadzenie jak się poruszać po forum, gdzie i w jaki sposób zgłaszać różnego rodzaju błędy, przewinienia w grze oraz link do regulaminu. I wiele, wiele innych modyfikacji które by po prostu usprawniły nie tylko moderatorom ale również użytkownikom korzystanie z forum. Jest przejrzyście, większy komfort pracy i wcale nie czynią one z forum choinki z bombkami, przynajmniej takie jest moje zdanie.
Twoje działanie na tym forum ogranicza się do koniecznego minimum, marzy Ci się "cisza i spokój", "niech nie bedzie niczego". Forum umiera a żyć powinno, Ty czekasz na premiere mf3 a dobrze wiesz ze zanim ta gra wyjdzie to nikt tu juz nie zostanie.
Reaguję na zgłaszane mi problemy tak samo, jak reaguję na przejawy realnych potrzeb graczy. Nie jestem tutaj od spełniania życzeń jednostek, najczęściej w ogóle niezainteresowanych grą. Nie będę też walczył z wyraźnym trendem (wyglądam na Syzyfa?) - popularność gry od lat maleje i dla mnie naturalne jest to, że i forum z tego powodu pustoszeje.
Night Crawler napisał/a:
Będzie to pewnie bolesne co powiem ale spójrz na Fortal i Phantoma, on jest adminem a Ty leniem, komuchem.
Nie wiem, może wydaje Ci się że temu forum nic nie potrzeba, może podoba Ci sie że jest tu garstka Twoich ludzi (mam na mysli wiare z 2006 roku) i nie potrzebujesz nowych userów, którzy i tak długo tu nie zabawią bo NUDA.
Każde forum w swojej definicji musi żyć, nie wazne czy jest to forum gry przeglądarkowej, muzyczne czy brokacik.pl..
Chcesz mi powiedzieć, że mam zapewniać użytkownikom rozrywkę? Raczysz żartować, prawda?
Gracze zaglądają na forum z kilku powodów: szukają informacji (np. czy tylko u mnie gra sprawia problemy?), mają coś do zakomunikowania (np. przydałoby się "kup teraz" na targu), chcą wymienić się doświadczeniami (np. nabijać dwa atrybuty czy mieć wszystkich po równo?) lub po prostu porozmawiać na temat gry (a do tego każdy wątek jest dobry). Wszystkich ich łączy to, że są zainteresowani grą, nie trzeba ich namawiać do dyskusji - nawiązują się naturalnie, bo są wynikiem realnej potrzeby. Do tego jednak potrzebna jest "masa krytyczna" - im więcej graczy trafia na forum, tym łatwiej o właściwe interakcje.
Lag napisał/a:
mówie o moich doświadczeniach na sb. wielokrotnie, gdy pojawiała się dosyć rozbudowana dyskusja, zostawała ona przerywana, przez któregoś z moderatorów waląc wyzej przedstawione przeze mnie argumenty.
Prosiłem o przykłady, ponieważ po prostu nie potrafię sobie wyobrazić tego, o czym piszesz. Nie przypominam sobie (a shoutbox w miarę regularnie przeglądam), żeby kiedykolwiek rozmowa niebędąca kłótnią (lub w inny sposób narażająca użytkowników na nieprzyjemne konsekwencje) została w ten sposób przerwana. Następnym razem nie zapomnij mnie poinformować o takim incydencie.
Phantom napisał/a:
Skoro zdajesz swoje z tego sprawę to czemu twierdzisz, że minek zareagował poprawnie?
Tłumaczyłem. Czego dokładnie nie zrozumiałeś?
Phantom napisał/a:
Mylisz się, bo w cale tak nie jest. Ja to sobie mogę wymagać na swoim forum, tutaj jedynie chciałbym aby zaprowadzono wreszcie porządek oraz reagowano na przejawy chamstwa.
Wróć jeszcze raz do mojego postu i zobacz do czego odnosił się ten komentarz.
Phantom napisał/a:
Ja piszę jak było kiedyś, nie prowadziłem dziennika kto, kiedy i gdzie zachowałł się jak zwykły prostak. Bo tylko prosta osoba moim zdaniem dowartościowuje się lub leczy swoje kompleksy jeżdżąc w taki sposób po kimś. Takie głupie stwierdzenia, że ja robię wszystko żeby tutaj coś osiągnąć, nie wiem skąd takie wnioski wyciągaliście, uważasz że to było na miejscu, motywujące do dalszej aktywności? Ja nigdy nic nie robiłem aby się wybić, bo mi nie potrzebna jest sława i popularność, gdy Kactuzz zaproponował mi współpracę/pomoc na portalu to nie śliniłem się na samą myśl o byciu adminem portalu, wręcz przeciwnie najpierw chciałem zapoznać się z moimi nowymi obowiązkami i musiałem dokładnie przemyśleć czy faktycznie będę miał czas na to, a ja jestem z natury takim człowiekiem który lubi podejmować nowe wyzwania.
Nie rozumiem dlaczego mi o tym piszesz? Czy kiedykolwiek powiedziałem złe słowo na temat pracy jaką włożyłeś w swój Poradniczek czy Portal?
Phantom napisał/a:
Na czym konkretnie opierasz się tak mnie spostrzegając? Bo w zasadzie to tylko raz moje zachowanie było naganne - sytuacja z Kactuzzem. Dlatego, że zawsze kiedy wchodziliście na mój temat broniłem się?
Chciałbym w końcu to wszystko wyjaśnić i zamknąć sprawę raz z na zawsze, nie ważne z jakim skutkiem.
Wydaje mi się, że znowu wyraziłem się nieprecyzyjnie. Cały czas mam na myśli naszą współpracę i to w jaki sposób się zakończyła - uważam, że jesteś egoistą. Skoro celem połączenia forów było dobro graczy (stworzenie jednego miejsca, w którym znajdą niezbędne informacje i pomoc), to w jaki sposób ponowne dzielenie tego mogło być również dla ich dobra? W momencie kiedy wszystko zaczynało powoli się uspokajać, postanowiłeś przywłaszczyć sobie Portal (jestem przekonany, że nie zrobiłbyś tego nie znając Jacka - najwyżej wróciłbyś do rozwijania Poradniczka) i zastąpiłeś go drugim forum wprowadzając zbędne zamieszanie. Nie zrobiłeś tego dla graczy, zrobiłeś to dla siebie (nie oszukujmy się, nie miałeś tutaj takiej swobody, jak wcześniej u siebie - na pewno Ci to doskwierało i z tego powodu postąpiłeś tak, a nie inaczej) - wystarczyło poczekać, a wszystko by się tutaj ułożyło (rewolucje pochłaniają ofiary - nie wiem, być może naiwnie wierzyłeś, że problemów nie będzie?). Po pół roku od połączenia forów byłby względny spokój, po roku mało kto by do tego wracał, teraz - mało kto w ogóle by o tym pamiętał.
Phantom napisał/a:
Skrypt przema może i zawiera potrzebne standardy do łatwego i przyjemnego korzystania z skryptu forum, co jednak nie oznacza żeby od razu wszystkie modyfikacje omijać szerokim łukiem szczególnie te które ułatwiają życie tym którzy mają słabe łącze, np. mody napisane w ajax'ie m.in. zamykanie tematów, podgląd tematu/postu, shoubox i inne a wszystko to bez przeładowań strony, przydatne? Oczywiście, są również innego typu modyfikacje które pomogłyby moderatorom w ich codziennych obowiązkach, chociażby czasowy zakaz pisania, który można by stosować w różnych sytuacjach zamiast wstawiać ostrzeżenia które wygaśnie po upływie 100 dni. Dodatkowy przycisk "kosz" dla moderatorów, dzięki któremu temat zostanie od razu przesunięty do kosza, zamiast klikać 4 razy co wymaga 3 przeładowań strony. Automatyczna wiadomość przy rejestracji w której by mogło być małe wprowadzenie jak się poruszać po forum, gdzie i w jaki sposób zgłaszać różnego rodzaju błędy, przewinienia w grze oraz link do regulaminu. I wiele, wiele innych modyfikacji które by po prostu usprawniły nie tylko moderatorom ale również użytkownikom korzystanie z forum. Jest przejrzyście, większy komfort pracy i wcale nie czynią one z forum choinki z bombkami, przynajmniej takie jest moje zdanie.
Każde dodatkowe rozszerzenie to potencjalne problemy podczas aktualizacji skryptu forum. O problemie bezpieczeństwa nie wspominam, bo nie potrafię określić ich realnego zagrożenia. Dodatkowo Przemo i bez tego lekkością nie grzeszy, nie widzę powodu, żeby aplikować mu kolejny balast. W każdym razie nie widzę w tym co napisałeś nic, co byłoby faktycznie niezbędne do funkcjonowania forum lub rozwiązywało poważniejsze problemy.
(rewolucje pochłaniają ofiary - nie wiem, być może naiwnie wierzyłeś, że problemów nie będzie?)
mnietuniema napisał/a:
rewolucja pożera własne dzieci - znacie to?
Nie uważacie, że te cytaty są do siebie podobne? Pierwszy pochodzi z tego tematu, ten drugi z tego.
Jakby się zastanowić - to ten temat niepotrzebnie powstał, dyskusję można było prowadzić w tym starym wątku, byłoby nawet łatwiej bo więcej cytatów byłoby do dyspozycji... Były chyba jeszcze inne tematy (albo część moich postów się ulotniła...). Minęły ponad 2 lata pomiędzy tymi dyskusjami, ale gdyby nie daty przy postach to by to nie było takie oczywiste
Wydawało mi się, że tamta dyskusja zakończyła się pewnym porozumieniem - fortal ma dopieszczać społeczność mfo (nawet "grafikuw"), a to forum jest "techniczne" - bugi, wszelkie problemy w grze i z grą itp. A tu czytam i czytam, a największym problemem jest długość spamboxa... Swoją drogą tamten temat nie jest zamknięty - a to jest pewien argument w dyskusji nt. cenzury na forum...
Forum będące (jednak) nieodłączną częścią gry nie może być kwitnące w sytuacji gdy projekt w tej wersji nie jest rozwijany (także marketingowo). Jest bo jest, jako pogotowie techniczne czeka na mfo3. Chyba, że ktoś już "coś" z przecieków wie, ale wątek odbijania forum, które najgorsze ma już za sobą sobie daruję
Kiedy Jacek i Tomi podadzą pierwsze "twarde" konkrety nt. 3 (tj. takie do upublicznienia) - będzie można forum rozruszać. Ale też nie w formule "tu nieba wszystkim uchylamy".
Night Crawler napisał/a:
Jeśli chodzi o sytuacje z minkiem to mimo że miałeś racje Phan - wydaje mi się że troche przesadziłeś.
Jeżeli chodzi natomiast o całą resztę Twojego posta to praktycznie mógłbym się pod nią podpisać.
Nie chce mi się teraz rozpisywać wiec wypisze tylko hasła, które wg mnie stanowią najwiekszy problem:
- Adi leń;
- moderatorskie towarzystwo wzajemnej adoracji;
- śmierdzi nudą na forum wiec sie robi syf na sb;
- 'wladza' wynajduje sobie osoby i je dissuje;
- nowi userzy widząc sytuacje na forum dostosowują sie poziomem udając inteligentów;
- Gocha nie ma jeszcze moderatora;
- gdy ktos ma luźniejszy stosunek do internetu zostaje zmieszany z błotem przez brać inteligentów.
(btw. wyluzuj Phan, każdy rozgarniety wie ile zrobiles dla graczy i opinia lesnych dziadkow nic w tej kwesti nie zmieni)
Jedynie w odniesieniu do Gochy nie mam pewności czy start mfo3 nie będzie (choćby częściowym) rozwiązaniem problemu.
Z pustego i Salomon nie maleje - tak "klasycznie" zakończę ten post
Niepotrzebnie zaatakowałeś minka, mimo że wyraźnie dał Ci do zrozumienia, że zareagował zgodnie z obowiązującymi tutaj zasadami. Nie przerwałeś i nie napisałeś do mnie, co powinieneś był zrobić.
W takim razie pokaż mi te zasady, które pokryły by się z tym co mówisz. Nie każ mi szukać, wrócić do jakiegoś tekstu, po prostu bądź tak uprzejmy i zrób "kopiuj, wklej"
Bo jeżeli faktycznie tak było, to pragnąłbym jeszcze praz przeprosić minka, że próbowałem mu narzucić postępowanie zgodne z zasadami o których ja wiem.
ADIHC1 napisał/a:
Nie rozumiem dlaczego mi o tym piszesz? Czy kiedykolwiek powiedziałem złe słowo na temat pracy jaką włożyłeś w swój Poradniczek czy Portal?
Może faktycznie nie potrzebnie tobie to pisze, ale jak Boga kocham nie pamiętam już kto snuł takie przypuszczenia, kto był w tej grupce znudzonych, bez ciekawszych zajęć do roboty moderatorów.
ADIHC1 napisał/a:
Wydaje mi się, że znowu wyraziłem się nieprecyzyjnie. Cały czas mam na myśli naszą współpracę i to w jaki sposób się zakończyła - uważam, że jesteś egoistą. Skoro celem połączenia forów było dobro graczy (stworzenie jednego miejsca, w którym znajdą niezbędne informacje i pomoc), to w jaki sposób ponowne dzielenie tego mogło być również dla ich dobra? W momencie kiedy wszystko zaczynało powoli się uspokajać, postanowiłeś przywłaszczyć sobie Portal (jestem przekonany, że nie zrobiłbyś tego nie znając Jacka - najwyżej wróciłbyś do rozwijania Poradniczka) i zastąpiłeś go drugim forum wprowadzając zbędne zamieszanie. Nie zrobiłeś tego dla graczy, zrobiłeś to dla siebie (nie oszukujmy się, nie miałeś tutaj takiej swobody, jak wcześniej u siebie - na pewno Ci to doskwierało i z tego powodu postąpiłeś tak, a nie inaczej) - wystarczyło poczekać, a wszystko by się tutaj ułożyło (rewolucje pochłaniają ofiary - nie wiem, być może naiwnie wierzyłeś, że problemów nie będzie?). Po pół roku od połączenia forów byłby względny spokój, po roku mało kto by do tego wracał, teraz - mało kto w ogóle by o tym pamiętał.
Uważam, że lepiej nie mogłem postąpić aby zatrzymać (na dłużej) choć część tamtej (i obecnej) społeczności przy tej grze/forum. Gdybym ich tutaj zostawił to chyba wszyscy wiemy jak by było ? A czekać to można było tylko na wyginięcie tamtej "części" społeczności z tego forum, i taka jest prawda.
Twoje zdanie na temat ogólnej funkcjonalności forum pokrywa się ze zdaniem adminów, ale ja również uważam, że główną funkcją forum jest raportowanie błędów oraz dzielenie się swoimi propozycjami, co jednak nie oznacza, że mógłbyś wykazać trochę własnej inicjatywy.
Cały czas prosisz o konkretne przykłady/dowody które potwierdzą zarzuty co do twojego lenistwa // oraz postępowań moderatorów, mówię tu konkretnie o tym:
Cytat:
mówie o moich doświadczeniach na sb. wielokrotnie, gdy pojawiała się dosyć rozbudowana dyskusja, zostawała ona przerywana, przez któregoś z moderatorów waląc wyzej przedstawione przeze mnie argumenty.
Z samego doświadczenia życiowego powinieneś wiedzieć, że trudno jest po takim czasie podać konkretne przykłady, po prostu się wie że takie sytuacje miały miejsce (a nie tylko jedna osoba uważa że tak było).
Chcesz konkretny przykład który potwierdzi zarzut 1?
Propozycje, gorszego bałaganu nie widziałem, zero zainteresowania tym, aby w tym dziale w końcu zapanował porządek, czemu ciekawe propozycje nie są przenoszone do archiwum a reszta do kosza aby w dziale był wreszcie porządek? Nie uważam, żeby było to aż tak trudne. Obecnie moderowanie tego działu ogranicza się do zamykania tematów.
Teraz pewnie otrzymam odpowiedź, że plany zrobienia porządku będą zrealizowane przy generalnych porządkach forum. FAIL to właśnie jest jest konkretny przykład i choćbyś nie wiem jak się tłumaczył nic tego nie zmieni.
ADIHC1 napisał/a:
Każde dodatkowe rozszerzenie to potencjalne problemy podczas aktualizacji skryptu forum. O problemie bezpieczeństwa nie wspominam, bo nie potrafię określić ich realnego zagrożenia. Dodatkowo Przemo i bez tego lekkością nie grzeszy, nie widzę powodu, żeby aplikować mu kolejny balast. W każdym razie nie widzę w tym co napisałeś nic, co byłoby faktycznie niezbędne do funkcjonowania forum lub rozwiązywało poważniejsze problemy.
Każda aktualizacja zawiera jej ręczną instrukcję, więc nie uważam to za jakikolwiek argument. Nie które modyfikacje praktycznie w ogóle nie wpływają na szybkość działania forum, więc również nie uważam żeby to był jakiś konkretny argument. A widzisz, Ty uważasz, że jeżeli już miałaby zostać wgrana jakaś modyfikacja to tylko taka która rozwiąże poważniejsze problemy, to bardzo proszę abyś mi je wymienił. Ja natomiast uważam, że rzeczy które ułatwiają prace i poprawiają ogólną funkcjonalność forum są nie tylko nie zbędne ale i bardzo przydatne bo w końcu życie sobie trzeba ułatwiać.
Propozycje, gorszego bałaganu nie widziałem, zero zainteresowania tym, aby w tym dziale w końcu zapanował porządek,
Swego czasu wyrzucilem z 10 stron spamu, co do reszty trzymałem się tego:
ADIHC1 napisał/a:
Propozycje są bardzo zaniedbane.
W tym dziale tylko ja zajmowałem się przenoszeniem tematów do kosza i wszystko było w porządku do czasu, kiedy zostałem przekonany do zmiany sortowania tematów (zamknięte tematy na koniec listy tematów). Miało (w sumie nadal ma) to swoje dobre strony, choćby oczyszczenie pierwszej strony z zamkniętych tematów - stymulowało to do dyskusji w nieco starszych wątkach, które ginęły między tematami zamkniętymi (a które nie klasyfikowały się do przeniesienia do kosza).
I tutaj dochodzimy do sedna sprawy. Do kosza powinny trafiać tylko duplikaty propozycji oraz typowy spam. Cała reszta powinna zostać. Teoretycznie chroni to przed "przerabianiem" tych samych propozycji po raz kolejny (mimo wszystko część użytkowników korzysta z opcji Szukaj przed założeniem wątku w tym dziale).
Robiłem już parę podejść do przeczyszczenia tego działu, ale doszedłem do wniosku, że ważniejsze jest wyłapywanie wartościowych propozycji i notowanie ich sobie, niż zajmowanie się tym bałaganem. Porządek zrobi się sam wraz z pojawieniem się v3 (zrobi się nowy dział, od razu z nieco innymi zasadami w nim panującymi, żeby uniknąć podobnego bałaganu i ułatwić przeszukiwanie działu).
Także nie przejmuj się zamkniętymi tematami, niech leżą w dziale.
Phantom napisał/a:
czemu ciekawe propozycje nie są przenoszone do archiwum a reszta do kosza aby w dziale był wreszcie porządek?
przenoszenie nie ma sensu bo:
ADIHC1 napisał/a:
Tomi co ważniejsze czy ciekawsze rzeczy sobie notuje, ja też staram się to robić, żeby w odpowiednim momencie przypominać o niektórych pomysłach. Przenoszenie tematów do archiwum miało na celu uchronienie ich przed nieumyślnym ich usunięciem (ktoś kiedyś robił porządki w dziale i znikło kilka ważnych tematów) - odkąd zabroniłem zielonym czyścić ten dział, nie było potrzeby "chronienia", więc nic nie przenosiłem (to też dlatego, że Tomi już nie aktualizuje TODO, a ja nie wiem co dokładnie trafia na jego niepubliczną listę).
W takim razie pokaż mi te zasady, które pokryły by się z tym co mówisz. Nie każ mi szukać, wrócić do jakiegoś tekstu, po prostu bądź tak uprzejmy i zrób "kopiuj, wklej"
Bo jeżeli faktycznie tak było, to pragnąłbym jeszcze praz przeprosić minka, że próbowałem mu narzucić postępowanie zgodne z zasadami o których ja wiem.
ADIHC1 napisał/a:
Na początek należy zaznaczyć jedno: są użytkownicy niewiele robiący sobie z ostrzeżeń (ich aktywność w większości nie wykracza poza shoutbox; gdyby nie było shoutboksa, na forum byłby większy bałagan). Nie musisz się ze mną zgadzać, ale z doświadczenia wiem, że lepiej jest zwrócić słownie uwagę i w ten sposób zakończyć niewłaściwy wątek, niż banować i zastanawiać się potem kto jest kim na forum (ze względu na popularność zmiennego IP nie jest to łatwe).
Phantom napisał/a:
Uważam, że lepiej nie mogłem postąpić aby zatrzymać (na dłużej) choć część tamtej (i obecnej) społeczności przy tej grze/forum. Gdybym ich tutaj zostawił to chyba wszyscy wiemy jak by było ? A czekać to można było tylko na wyginięcie tamtej "części" społeczności z tego forum, i taka jest prawda.
Nie wiem, być może oboje inaczej postrzegaliśmy cel tego połączenia. Ty cały czas piszesz o "społeczności" i jej "dobru", ja - jednym miejscu, gdzie gracze znajdą wszystkie niezbędne informacje i pomoc (i to dla mnie jest "dobro społeczności graczy"). Jeżeli łącząc fora miałeś na myśli dobro stałych bywalców swojego forum, to naprawdę zdziwiony jestem, że zdecydowałeś się na fuzję. Jak to sobie wyobrażałeś?
Phantom napisał/a:
Twoje zdanie na temat ogólnej funkcjonalności forum pokrywa się ze zdaniem adminów, ale ja również uważam, że główną funkcją forum jest raportowanie błędów oraz dzielenie się swoimi propozycjami, co jednak nie oznacza, że mógłbyś wykazać trochę własnej inicjatywy.
Powtórzę: nie jestem tutaj animatorem i nigdy nie twierdziłem, że nim będę. Po prostu niech to do Ciebie (właściwie to do paru innych osób również) w końcu dotrze. To gracze (lub użytkownicy mniej zainteresowani grą) wychodzą z inicjatywami - tak powstała Arena, Gospoda, SOTW, itd. Nie z mojej inicjatywy czy inicjatywy moich poprzedników.
Phantom napisał/a:
Teraz pewnie otrzymam odpowiedź, że plany zrobienia porządku będą zrealizowane przy generalnych porządkach forum. FAIL to właśnie jest jest konkretny przykład i choćbyś nie wiem jak się tłumaczył nic tego nie zmieni.
Nie ma w planach sprzątania tego działu - zostanie po prostu zamknięty i zastąpiony nowym.
Phantom napisał/a:
A widzisz, Ty uważasz, że jeżeli już miałaby zostać wgrana jakaś modyfikacja to tylko taka która rozwiąże poważniejsze problemy, to bardzo proszę abyś mi je wymienił.
Po połączeniu forów wielu użytkowników domagało się ignorowania działów. Jak widać, był to dla niech na tyle istotny problem, że nie odpuścili i przy każdej nadarzającej się okazji wracali do tego tematu.
Phantom napisał/a:
Ja natomiast uważam, że rzeczy które ułatwiają prace i poprawiają ogólną funkcjonalność forum są nie tylko nie zbędne ale i bardzo przydatne bo w końcu życie sobie trzeba ułatwiać.
W takim razie i tutaj mamy skrajnie różne poglądy. Jeśli chodzi o mnie to czysty FluxBB sprawdziłby się, hehe..
Phantom napisał/a:
ADIHC1 napisał/a:
Na początek należy zaznaczyć jedno: są użytkownicy niewiele robiący sobie z ostrzeżeń (ich aktywność w większości nie wykracza poza shoutbox; gdyby nie było shoutboksa, na forum byłby większy bałagan). Nie musisz się ze mną zgadzać, ale z doświadczenia wiem, że lepiej jest zwrócić słownie uwagę i w ten sposób zakończyć niewłaściwy wątek, niż banować i zastanawiać się potem kto jest kim na forum (ze względu na popularność zmiennego IP nie jest to łatwe).
Ty chyba żartujesz? Ja prosiłem żebyś pokazał mi palcem gdzie jest taka zasada, że moderator ma ignorować przejawy chamstwa a jedynie powinien poprosić o przesunięcie rozmowy w inne miejsce. Może po prostu przyznaj, że się mylisz a minek nie postąpił wg. zasad tu panujących. Bo dla mnie zasady to jest regulamin, a nie to co ty sobie szepczesz pod nosem.
ADIHC1 napisał/a:
Nie wiem, być może oboje inaczej postrzegaliśmy cel tego połączenia. Ty cały czas piszesz o "społeczności" i jej "dobru", ja - jednym miejscu, gdzie gracze znajdą wszystkie niezbędne informacje i pomoc (i to dla mnie jest "dobro społeczności graczy"). Jeżeli łącząc fora miałeś na myśli dobro stałych bywalców swojego forum, to naprawdę zdziwiony jestem, że zdecydowałeś się na fuzję. Jak to sobie wyobrażałeś?
Oj ty na siłę chcesz udowodnić że patrze tylko na swój tyłek, a tak nie jest.
Oczywiście, że łącząc fora miałem na myśli dobro całej społeczności mfo i to jest jasne inaczej bym na to nie poszedł. Jednak tutaj ta całą społeczność się rozpada i tego nie zaprzeczysz... więc dalej kierując się dobrem graczy postanowiłem uratować choć część społeczności, a lepiej uratować coś chociaż w kawałku niż udawać, że się nie widzi i nie robić nic. Tak wolałem znów podzielić społeczność (a zresztą jakie to teraz dzielenie, każdy ma konto tam gdzie mu potrzebne) i ją chociaż w części uratować.
ADIHC1 napisał/a:
Powtórzę: nie jestem tutaj animatorem i nigdy nie twierdziłem, że nim będę. Po prostu niech to do Ciebie (właściwie to do paru innych osób również) w końcu dotrze. To gracze (lub użytkownicy mniej zainteresowani grą) wychodzą z inicjatywami - tak powstała Arena, Gospoda, SOTW, itd. Nie z mojej inicjatywy czy inicjatywy moich poprzedników.
Ok dotarło, taki już po prostu jesteś rozumiem.
ADIHC1 napisał/a:
Nie ma w planach sprzątania tego działu - zostanie po prostu zamknięty i zastąpiony nowym.
Ale oczywiście takie plany miałeś i co? Wielkie nic Po prostu się nie chciało.
ADIHC1 napisał/a:
Po połączeniu forów wielu użytkowników domagało się ignorowania działów. Jak widać, był to dla niech na tyle istotny problem, że nie odpuścili i przy każdej nadarzającej się okazji wracali do tego tematu.
Ja pytałem o te "poważniejsze" problemy które można by rozwiązać. Chyba że od tak sobie napisałeś a w rzeczywistości ich nie ma.
Ty chyba żartujesz? Ja prosiłem żebyś pokazał mi palcem gdzie jest taka zasada, że moderator ma ignorować przejawy chamstwa a jedynie powinien poprosić o przesunięcie rozmowy w inne miejsce. Może po prostu przyznaj, że się mylisz a minek nie postąpił wg. zasad tu panujących. Bo dla mnie zasady to jest regulamin, a nie to co ty sobie szepczesz pod nosem.
Co innego to regulamin, czyli "co wolno, a czego nie", a co innego to - często niepisane - zasady moderowania. Gdyby moderatorzy sztywno trzymali się regulaminu, to ostrów byłoby pięć razy więcej niż obecnie, co niekoniecznie pomogłoby zachować spokój na forum. Sam dobrze wiesz, że np. czasem zamiast wstawiania od razu (regulaminowego) ostrzeżenia, najpierw się upomina albo próbuje sprawę rozwiązać jeszcze inaczej.
W dodatku nie wiem czego konkretnie sprawa dotyczy, ale z toku rozmowy domyślam się tego i owego - i za "moich czasów" moderatorzy tematyczni mogli stawiać ostry tylko w swoich działach (w ostateczności w stylu pornoboty na forum mogli też się wychylić poza działy, ale to rzadkie przypadki kiedy zachodzi taka konieczność). Minek jako moderator tematyczny nie powinien się zajmować sb, bo nie jest od tego. Tak więc najlepsze co mógł zrobić to upomnieć i poprosić o przeniesienie pyskówki gdzie indziej. Nie widzę w tym zachowaniu nic złego.
Co do fuzji/analizy forum i fortalu zostały napisane tysiące słów (mnietuniema podał linka) i nie sądzę, żeby Phantom dał się przekonać, że to było złe rozwiązanie, a my - że było dobre. Według mnie nie ma do czego wracać.
Phantom napisał/a:
Ok dotarło, taki już po prostu jesteś rozumiem.
Według mnie ADI ma rację. Forum to jest rodzaj strony tworzonej przez społeczność - społeczność pisze posty, odpowiada, udziela się w różnych miejscach. Moderator jest funkcją wyłącznie porządkową, a administrator - techniczną. Tak jest praktycznie na wszystkich poważniejszych forach, z którymi się spotkałem. Forum to nie świetlica, że ktokolwiek ma użytkownikom jak małym dzieciom wymyślać rozrywkę.
Co innego to regulamin, czyli "co wolno, a czego nie", a co innego to - często niepisane - zasady moderowania. Gdyby moderatorzy sztywno trzymali się regulaminu, to ostrów byłoby pięć razy więcej niż obecnie, co niekoniecznie pomogłoby zachować spokój na forum. Sam dobrze wiesz, że np. czasem zamiast wstawiania od razu (regulaminowego) ostrzeżenia, najpierw się upomina albo próbuje sprawę rozwiązać jeszcze inaczej.
W dodatku nie wiem czego konkretnie sprawa dotyczy, ale z toku rozmowy domyślam się tego i owego - i za "moich czasów" moderatorzy tematyczni mogli stawiać ostry tylko w swoich działach (w ostateczności w stylu pornoboty na forum mogli też się wychylić poza działy, ale to rzadkie przypadki kiedy zachodzi taka konieczność). Minek jako moderator tematyczny nie powinien się zajmować sb, bo nie jest od tego. Tak więc najlepsze co mógł zrobić to upomnieć i poprosić o przeniesienie pyskówki gdzie indziej. Nie widzę w tym zachowaniu nic złego.
*Pit, nie uważam żeby ADI potrzebował adwokoata który za niego odpowie, bo do niego skierowałem post, a ty odpowiedziałeś. Od dawna już zostało ustalone, że każdy moderator ma obowiązek moderować sb, czyli reagować na wszelkie przejawy niestosownego zachowania i łamania zasad regulaminu. Zgadzam się z tym że czasem można przymknąć oko na wyjątkowe sytuacje, ale to nie była sytuacja wyjątkowa, nie dość (powtarzam się...) że robili chlew z sb to w dodatku nie był to pierwszy raz.
* Doskonale wiem, że każdy ma prawo tutaj się udzielać, jednak nie wypada odpowiadać za kogoś, szczególnie w tej sytuacji.
Pitazboras napisał/a:
Według mnie ADI ma rację. Forum to jest rodzaj strony tworzonej przez społeczność - społeczność pisze posty, odpowiada, udziela się w różnych miejscach. Moderator jest funkcją wyłącznie porządkową, a administrator - techniczną. Tak jest praktycznie na wszystkich poważniejszych forach, z którymi się spotkałem. Forum to nie świetlica, że ktokolwiek ma użytkownikom jak małym dzieciom wymyślać rozrywkę.
Ok już rozumiem i nie mam nic więcej do powiedzenia na ten temat
Widzisz, z Tobą problem jest taki, że myślisz wyłącznie 0/1 - dla Ciebie nie ma stanów pośrednich, dla mnie są czymś naturalnym. W regulaminie musi być wyraźnie napisane, że jest to zabronione, żeby moderator mógł bez przeszkód w ten sposób zareagować.
Phantom napisał/a:
Oczywiście, że łącząc fora miałem na myśli dobro całej społeczności mfo i to jest jasne inaczej bym na to nie poszedł. Jednak tutaj ta całą społeczność się rozpada i tego nie zaprzeczysz... więc dalej kierując się dobrem graczy postanowiłem uratować choć część społeczności, a lepiej uratować coś chociaż w kawałku niż udawać, że się nie widzi i nie robić nic. Tak wolałem znów podzielić społeczność (a zresztą jakie to teraz dzielenie, każdy ma konto tam gdzie mu potrzebne) i ją chociaż w części uratować.
Nie tylko to Tobą kierowało i właśnie w tym problem. Skoro uznałeś, że to połączenie nie ma racji bytu, to dlaczego nie wróciłeś do rozwijania swojego poprzedniego forum, tylko przywłaszczyłeś sobie portal i zastąpiłeś go forum? Zrobiłeś to zupełnie nie licząc się z osobami, które go przed Tobą tworzyły - podtrzymuje swoje zdanie, jesteś egoistą.
Phantom napisał/a:
Ale oczywiście takie plany miałeś i co? Wielkie nic Po prostu się nie chciało.
Odkąd trwają prace nad v3 - nie. Wcześniej parokrotnie robiłem porządek w tym dziale. Dodatkowo, odkąd trwają prace nad v3 parokrotnie przeglądałem WSZYSTKIE tematy w dziale, przy okazji notując sobie co ciekawsze rozwiązania (czego efekt można było zobaczyć choćby w poprzednim dziale poświęconym v3). Także nie mam sobie nic do zarzucenia.
*Pit, nie uważam żeby ADI potrzebował adwokoata który za niego odpowie, bo do niego skierowałem post, a ty odpowiedziałeś.
Ale dlaczego od razu uważasz, że robię za czyjegokolwiek adwokata? (zresztą jeśli już czyjegoś, to raczej minka, nie ADIego) Skoro kierujesz post do kogoś konkretnego i nie chcesz żeby ktokolwiek inny odpisywał, to nie pisz na (publicznym) forum, tylko przez PW. Tak, wiem, jestem kolejnym zUym, który wygania innych na PW. Ale taka jest prawda - forum jest od publicznych dyskusji, w których udzielić się może każdy, kto ma coś do powiedzenia w temacie.
Phantom napisał/a:
Od dawna już zostało ustalone, że każdy moderator ma obowiązek moderować sb
Nie wiem co oznacza "od dawna", ale gdy ja byłem moderatorem (a nie było to tak bardzo dawno ), to obowiązywała zasada zupełnie odwrotna - każdy grzebie we własnym podwórku, a sb to podwórko wyłącznie globali. Nawet Tomi o tym pisał w dziale dla moderatorów. Jeśli od tego czasu faktycznie coś się zmieniło, to najmocniej przepraszam.
Phantom napisał/a:
* Doskonale wiem, że każdy ma prawo tutaj się udzielać, jednak nie wypada odpowiadać za kogoś, szczególnie w tej sytuacji.
Odpowiadam wyłącznie za siebie. I nie rozumiem, dlaczego uważasz, że moja odpowiedź jest mniej warta niż kogokolwiek innego.
Tylko dodam, że odkąd aktywnych moderatorów można policzyć na palcach jednej dłoni drwala z wieloletnim stażem, każdy moderator odpowiada również za shoutbox. Choć oczywiście pierwszeństwo ma moderator globalny i jeśli jest online to właśnie on powinien zareagować.
_________________ Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów. S. Lem
Widzisz, z Tobą problem jest taki, że myślisz wyłącznie 0/1 - dla Ciebie nie ma stanów pośrednich, dla mnie są czymś naturalnym. W regulaminie musi być wyraźnie napisane, że jest to zabronione, żeby moderator mógł bez przeszkód w ten sposób zareagować.
Hehe, ty nie umiesz przyznać się praktycznie niczego, dla ciebie istnieje tylko twoja racja.
Byś zachował się jak facet a nie baba i przestał już wymyślać. Bo co napiszę to ty zawsze szukasz jakiegoś usprawiedliwienia, jak małe dziecko. Dobrze wiesz, że takie sytuacje nie są jednostkowe i nie powinieneś aby twoi moderatorzy jak i sam ty tolerowali takie zachowanie, do wszystkiego masz taką tolerancję? Chyba tylko na pokaz, przynajmniej ja tak uważam.
ADIHC1 napisał/a:
Nie tylko to Tobą kierowało i właśnie w tym problem. Skoro uznałeś, że to połączenie nie ma racji bytu, to dlaczego nie wróciłeś do rozwijania swojego poprzedniego forum, tylko przywłaszczyłeś sobie portal i zastąpiłeś go forum? Zrobiłeś to zupełnie nie licząc się z osobami, które go przed Tobą tworzyły - podtrzymuje swoje zdanie, jesteś egoistą.
Już przed "fuzją" portal miał swoje forum, więc wróciłem do rozwijania "poprzedniego forum" bo gdy ją realizowaliśmy zamknęliśmy forum portalu, no tak było? Dalej... To o czym piszesz to miała być próba połączenia portalu z forum, nie trwała ona długo, kiepsko się sprawdzała. Jokohoma, miał gdzieś portal w ogóle się nim nie inetresował, Zyga tak samo + jak dobrze pamiętam chciał usunąć portal a Kac? Kactuzz też już przestałbyć aktywny jako admin i mało go obchodziło jakie zmiany wprowadzam na portalu, dał mi wolną rękę, dopiero potem przekazał portal jak już stwierdził że i tak nie ma czasu na jakiekolwiek prace przy portalu. To nie było tak, że oni byli aktywni, nagle wchodzą a tu portal w formie forum, ich to już zbytnio nie obchodziło a ja sobie kombinowałem jakby tu było lepiej.
ADIHC1 napisał/a:
Odkąd trwają prace nad v3 - nie. Wcześniej parokrotnie robiłem porządek w tym dziale. Dodatkowo, odkąd trwają prace nad v3 parokrotnie przeglądałem WSZYSTKIE tematy w dziale, przy okazji notując sobie co ciekawsze rozwiązania (czego efekt można było zobaczyć choćby w poprzednim dziale poświęconym v3). Także nie mam sobie nic do zarzucenia.
Ty nigdy sobie nie masz nic sobie do zarzucenia, zachowujesz się jak narcyz, "to ja jestem ten idealny". A jak ponad 20 stron w propozycjach było tak jest nawet już doszło 7, więc proszę Cię nie mów mi, że robiłeś porządki wyrzucając 2 tematy.
Ty ogólnie jesteś cwany i ciężki do rozmowy, powody już wypisałem, uważasz że nie robisz nic źle a ciekawe skąd te osoby które mają coś do twojej działalności tutaj, ciekawe czemu ja jeszcze muszę z tobą dyskutować a rzeczach które są jasne? Bo ty oczywiście przekręcasz kota ogonem, szukasz jakiegoś wyjaśnienia i tak w kółko.. Uważasz, że jak wybrniesz z każdego postu czysto to już nikt nie ma tobie nic do zarzucenia?
Pitazboras napisał/a:
Ale dlaczego od razu uważasz, że robię za czyjegokolwiek adwokata? (zresztą jeśli już czyjegoś, to raczej minka, nie ADIego) Skoro kierujesz post do kogoś konkretnego i nie chcesz żeby ktokolwiek inny odpisywał, to nie pisz na (publicznym) forum, tylko przez PW. Tak, wiem, jestem kolejnym zUym, który wygania innych na PW. Ale taka jest prawda - forum jest od publicznych dyskusji, w których udzielić się może każdy, kto ma coś do powiedzenia w temacie.
Cytat:
Hmm jakby się zastanowić.. to to jest ewidentna* odpowiedź na mój post:
Pitazboras napisał/a:
Co innego to regulamin, czyli "co wolno, a czego nie", a co innego to - często niepisane - zasady moderowania. Gdyby moderatorzy sztywno trzymali się regulaminu, to ostrów byłoby pięć razy więcej niż obecnie, co niekoniecznie pomogłoby zachować spokój na forum.
Pitazboras napisał/a:
Nie wiem co oznacza "od dawna", ale gdy ja byłem moderatorem (a nie było to tak bardzo dawno ), to obowiązywała zasada zupełnie odwrotna - każdy grzebie we własnym podwórku, a sb to podwórko wyłącznie globali. Nawet Tomi o tym pisał w dziale dla moderatorów. Jeśli od tego czasu faktycznie coś się zmieniło, to najmocniej przepraszam.
Ja pamiętam, że było inaczej, sam zawsze moderowałem SB.
Pitazboras napisał/a:
Odpowiadam wyłącznie za siebie. I nie rozumiem, dlaczego uważasz, że moja odpowiedź jest mniej warta niż kogokolwiek innego.
O niebiosa... Nie wyciągaj z mojej wypowiedzi czegoś tak absurdalnego, bo nie jest to miłe. Chodziło mi tylko żeby ADI mógl sam odpowiadać za siebie. Czy ty na prawdę chcesz tutaj się udzielać i ze mną dyskutować? Bo wiesz że wygląda to tylko jakbyś pomagał ADIemu a on w cale pomocy nie potrzebuje, jest cwany i sam daje rade
Ostatnio zmieniony przez Phantom 07-12-2010, 21:26, w całości zmieniany 1 raz
Jesli uwazasz, ze Adi nie potrzebuje adwokata, nikt nie musi mu pomagac, bo jest cwany, zly itd, to czemu nie przeniesiesz dyskusji (o zgrozo) na pw? Trzeba szopke zrobic?
Phantom napisał/a:
Ty nigdy sobie nie masz nic sobie do zarzucenia, zachowujesz się jak narcyz, "to ja jestem ten idealny"
Hmm osoba, ktora pisze, ze cos tam robi, raczej przechwalek w tym nie widac, jest narcyzem? Tja.
Phantom napisał/a:
Byś zachował się jak facet a nie baba i przestał już wymyślać. Bo co napiszę to ty zawsze szukasz jakiegoś usprawiedliwienia, jak małe dziecko.
Lepiej sie nie bronic i poprostu odpuscic, przyznajac sie do bledu dla spokoju?
Gowniarz wam powie: oj zachowujecie sie jak dzieci...
Ja nie mam nic do ukrycia, więc mogę pisać publicznie.
To akurat wniosek z doświadczenia, przeważnie Pit wkraczał do takich dyskusji, czego oczywiście zabronić mu nie mogę.
SaKe napisał/a:
Hmm osoba, ktora pisze, ze cos tam robi, raczej przechwalek w tym nie widac, jest narcyzem? Tja.
Chodziło mi o to, że uważa lub próbuje to innym wmówić, że wszystko co robi mówi jest słuszne. Nie potrafi przyznać się praktycznie do niczego.
SaKe napisał/a:
Lepiej sie nie bronic i poprostu odpuscic, przyznajac sie do bledu dla spokoju?
Jeżeli ten błąd się faktycznie popełniło to oczywiście, że tak, a jak ty widzisz to inaczej?