Podczas gdy:
chcemy wysłać swoje hasło komuś przez PW
Ktoś pisze do nas z prośbą o podanie hasła do konta
Wysyła nam jakąś stronę różną od MFO
wyskakuje nam komunikat, że to prawdopodobnie oszust próbuje nam skraść konto.
I GM ani Admin nigdy nie poproszą nas o hasło do konta.
Natomiast na czacie powinno się filtrować wiadomości o treści "sprzedam/kupię postać".
Zastanawia mnie czemu w filtrze nie ma ustawionych też takich zwrotów jak "k urwa" "kurw*", "k u r w a" etc...
Przydałoby się nad tym trochę popracować by nie padały ŻADNE wulgaryzmy na czacie.
Wiem, wiem... pracochłonne, ale "w kupie siła" i można napisać wszystkie werscje razem, na forum.
I jeszcze coś, słowo noob/nOOb/n00b/nooob/nUb itd zamieniłbym na "Newbie".
I jeszcze coś, słowo noob/nOOb/n00b/nooob/nUb itd zamieniłbym na "Newbie".
Dobry pomysł. Sądzę że już w wielu grach RPG stosują właśnie zamianę np. słowa "noob" na "newbie" i całkowity zakaz wulgaryzmów na czatach (o ile są) oraz ostrzeżenie przed wysłaniem komuś swojego hasła... Dobrze by było gdyby takie coś wprowadzono.
Nad filtrem mogą spokojnie userzy forum popracować, więc tu problemu nie ma, w razie
gdy ktoś zobaczy jeszczejakieś istniejące forumy "kurew" etc to po prostu pisze w
odpowiednim temacie a admin dodaje to do filtru.
Ja bym tam zmianił wulgaryzmy na "kocham króliczki" albo "tinky winky", chociaż [SPAM] może być ^^
To akurat chyba jest blokowane Reszta faktycznie nie i niestety prawdopodobnie zawsze się znajdzie sposób, żeby przemycić jakiś wulgaryzm nie blokowany przez filtr... Co nie oznacza, że filtr powinien zostać dopracowany.
Zeby wszystkie slowa (te wulgarne) ujac trza wiele pracy , ale efekt byl by godny.
Co do sprzedawania konta to ze wszystkie pw tresci "sprzedasz/chcesz kupic" byly niedostarczane co by zapobieglo kradziezom co sie rowna mniej zazalen na forum.
Kolejny dobry pomysł Zyga ...
Filtrowanie wyrazów a raczej bluzg jest jak najbardziej przydatne ...
No ale muszę niestety dodać coś co postanowiłem dodawać w każdej skomentowanej mojej propozycji :
Trafi na listę TODO i kolejny pomysł zostanie niezrealizowany
Pomysł jest dobry szczególnie z zamiana wulgaryzmów na inne slowa i zglaszaniem ich automatycznie do gm
ale to jest niewykonalne bo sa proste sposoby na obejscie tego np "kurwa......................"
chyba z filtr dzialal by na zasadzie blokowania ciagu znaków bo wypisywanie "kurwa." "kurwa.." itd do slownika wyrazów zakaznaych bylo by bardzo czasochlonne
MapY [Usunięty]
Wysłany: 24-11-2007, 18:27
Przecież do tego wystarczy użyć wyrażeń regularnych (w php oczywiście).
Przykład: '.{0,}k.{0,2}u.{0,2}r.{0,2}w.{0,2}a.{0,2}.{0,}';
Bardzo trudno będzie to obejść...
takie słówka były by blokowane, jeżeli jakimś trafem były by oddzielane, i po kolei, te gwiazdki też by można blokować, a nawet wszystkie znaki interpunkcyjne.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Ja też nie, ale kiedyś mi na czacie zablokowało słowo "kurwiki" (te od konia i owsa), więc z ciekawości zaglądnąłem jak działa filtr i odkryłem, że blokuje wszystkie słowa zaczynające się na "kurw".
Myślę, że pomysł MapYego, to coś nad czym wypadałoby się zastanowić. Jak zobaczyłem ten temat też pomyślałem o wyrażeniach regularnych, tylko zastanawiam się, czy gracze nie znaleźliby nowego sposobu na przemycenie wulgaryzmu szybciej niż zajmuje napisanie tego filtru