Wysłany: 02-01-2009, 20:22 mini GM- taki maly pomocnik :)
mam propozycje...
w ostatnim czasie wiele osob pisze o tym ze GM-ow jest za malo,ja sadze inaczej- wydaje mi sie ze maja poprostu za duzo obowiazkow!
wiec proponuje alby wprowadzic "mini gm-ow" - ich zadaniem bylo by wylapywanie przekretow na targu- i tylko to by bylo w ich kompetencjach. Skupiali by sie tylko na tym celu i sadze ze zmiejszylo by to ilosc przekretow na swiatach dokonywanych za pomoca targu.
GMowie by byli troche "odciazeni" i mieliby wiecej czasu na multikonta przekazy pkt rankingowych itp.
"mini gmowie" mogli by korzystac np z tego tematu Klick
pracy jest sporo wiec wydaje mi sie ze mieli by co robic...
mozna takze dodac to ich obowiazkow przyjmowanie zgoszen dokonanych na czacie..
tylko moim zdaniem najwiekszym problemem jest znalazienie kompetentnych osob...
Wysłany: 02-01-2009, 21:27 Re: mini GM- taki maly pomocnik :)
minek123 napisał/a:
wiec proponuje alby wprowadzic "mini gm-ow" - ich zadaniem bylo by wylapywanie przekretow na targu- i tylko to by bylo w ich kompetencjach. Skupiali by sie tylko na tym celu i sadze ze zmiejszylo by to ilosc przekretow na swiatach dokonywanych za pomoca targu.
GMowie by byli troche "odciazeni" i mieliby wiecej czasu na multikonta przekazy pkt rankingowych itp.
"mini gmowie" mogli by korzystac np z tego tematu Klick
Brawo, fajny pomysł !
Tylko, że śledzenie aukcji na targu byłoby dodatkowym obciążeniem dla GM którzy by to potem banowali.
Może zrobić tych mini GM i dac im taki "mini panel" gdzie by mogli nadawać tylko kary za targ i bluzgi/przekręty na czacie?
To są najpospolitsze i najprostsze w ocenie/ukaraniu przestępstwa.
A od wyłudzeń, przelewów i multi byliby prawdziwi GM ...
Co do kompetencji: takie proste rzeczy może robić każdy kto powiedzmy pół roku czy rok gra... jeśli jakaś sprawa będzie dla niego za trudna, podeśle ją "starszemu" GM. No i przekrętu też mini-Gm nie zrobi bo byłoby widać ...
Jestem na tak.
O takie coś stara/starał się Adi przez troche czasu, jak widać - znaczy nic nie widać
Adminowi najwidoczniej szkoda czasu na przerabianie obecnego panelu GM, woli skupic się nad MFO3
Idea pomocników GM (nie zajmowaliby się targiem, a czatem) ma już dobre 8 miesięcy (możliwe, że ktoś przede mną o tym wspomniał, więc może i więcej), a jednak Admin nie przygotował odpowiedniego panelu i nie zanosi się na to, żeby w najbliższym czasie przygotował.
Ostatnio zmieniony przez ADIHC1 02-01-2009, 21:32, w całości zmieniany 1 raz
i to jest chyba najslabszy punk w tej grze- checi admina...
Może zrobimy Adminowi prezent i sprawimy mu jakąś książkę z wydawnictwa Złote Myśli? Choćby "Motywacja bez granic" N. Marszałek oraz "Efektywne zarządzanie czasem" T. Szopiński, hehe..
minek123 napisał/a:
PS. czy dzial propozycje ma jakis sens? ;/
Nie no, Jacek pewnie coś tam koduje, Tomi uzupełnia swoje TODO na bieżąco. Już wielokrotnie wspominałem, że nie ma co liczyć na większe zmiany w obecnej wersji gry, co nie znaczy, że propozycje nie zostaną wykorzystane w MFO3. Choćbyśmy chcieli, to nie mamy wpływu na tempo rozwoju projektu, więc takie narzekanie nie ma najmniejszego sensu - skoda nerwów, lepiej zmienić grę..
problem w tym ze przez brak zmian sa same problemy, gmowie maja duzo roboty, kretacze maja wiesze pole do popisu a ludzie chetni ktorzy chca pomoc nie maja za duzych mozliwosci...
Nowa wersja gry, która pojawi się "When it's done" ; >
To znaczy, że najpierw ukończona zostanie fabuła obecnego MFO, a dopiero później można liczyć na jakieś większe zmiany?
Na większe, większe zmiany w obecnej wersji bym nie liczył, przynajmniej na razie przed wprowadzeniem MFO3, co będzie później nikt nie wie...
Nawet nie mam zielonego pojęcia co będzie z obecną wersją gry po wprowadzeniu MFOtrzy
Idea pomocników GM (nie zajmowaliby się targiem, a czatem) ma już dobre 8 miesięcy (możliwe, że ktoś przede mną o tym wspomniał, więc może i więcej), a jednak Admin nie przygotował odpowiedniego panelu i nie zanosi się na to, żeby w najbliższym czasie przygotował.
to akurat moj pomysl byl :0
pisalem kiedys,ze taki pomocnik zajmowalby sie wlasnie czatem i ewentualnie targiem
pisalem tez,zeby zrobic bota,ktory automatycznie banowalby za przeklenstwa na chacie-tylko bylyby jakies problemy-gadalem z Pitem o tym
Ukończenie czy nieukończenie fabuły ma marginalny wpływ na postęp prac nad kolejną wersją gry. Najważniejsze to uporanie się z projektem "nowej" mechaniki gry, "konwersja" map (ręczne przeprojektowanie, czy wręcz tworzenie wszystkiego na nowo). Dalej Jacek i tworzony przez niego nowy ("nowy"?) silnik gry. Można zaryzykować stwierdzenie, że MFO3 powstaje zupełnie od zera i pojawi się "Jak zostanie ukończone" - może za pół roku, a może za 3 lata ; >
Phantom napisał/a:
Nawet nie mam zielonego pojęcia co będzie z obecną wersją gry po wprowadzeniu MFOtrzy
Pewnie nie obejdzie się bez mniejszych czy większych kontrowersji przy konwersji serwerów v2 do v3 (konta graczy zostaną zachowane, ale będą musiały być przystosowane do nowych realiów). Lepszym rozwiązaniem byłoby równoczesne rozwijanie wersji v2, jak i v3, jednak (ze względów oczywistych) nie liczyłbym na to.
SaKe napisał/a:
to akurat moj pomysl byl :0
pisalem kiedys,ze taki pomocnik zajmowalby sie wlasnie czatem i ewentualnie targiem
pisalem tez,zeby zrobic bota,ktory automatycznie banowalby za przeklenstwa na chacie-tylko bylyby jakies problemy-gadalem z Pitem o tym
Idea botów pojawiła się dość dawno temu (połowa 2007 roku, a może i wcześniej ktoś o tym wspominał), jednak już filtr antyspamowy potrafi narobić problemów, więc nie wyobrażam sobie takiego bota i męczenia się z cofaniem błędnie nałożonych przez niego knebli. Co do pomocników, to niewykluczone, że kiedyś o tym wspominałeś - nie pamiętam tego, nie chce mi się też tego szukać. Istotne jest to, że nie wiadomo kiedy pojawi się odpowiedni panel.
Ukończenie czy nieukończenie fabuły ma marginalny wpływ na postęp prac nad kolejną wersją gry. Najważniejsze to uporanie się z projektem "nowej" mechaniki gry, "konwersja" map (ręczne przeprojektowanie, czy wręcz tworzenie wszystkiego na nowo). Dalej Jacek i tworzony przez niego nowy ("nowy"?) silnik gry. Można zaryzykować stwierdzenie, że MFO3 powstaje zupełnie od zera i pojawi się "Jak zostanie ukończone" - może za pół roku, a może za 3 lata ; >
Hmm jeszcze trochę poofftopię
Skąd w ogóle pomysł że pojawi się mfo3? I co miałoby się zmienić? Grafika, system walki? ADI, sprawiasz wrażenie dobrze poinformowanego, więc podziel się tym z prostym ludem (szukałem w innych tematach ale tam informacje są dość pobieżne)