Sorry,ale mam juz tego dosc.Pomysl z pokazywaniem wylacznie typu ataku okazal sie jednak niezbyt trafiony.Mialo to wyelimnowac anty?Super,ale teraz powstaly takie czopki,jak Viktor
http://w2.my-fantasy.net/...hp?r_id=9997581 prosze bardzo,nie mam sie czego wstydzic...
Tacy idioci robia sobie "maga" a tak naprawde daja przykladowo o 1 pkt wiecej do magii,i sa magiem,a wala fizycznym...Podoba sytuacja byla kiedys,jeszcze na poczatku w walce aNiS vs Lokiso-tylko Lokiso atakowal gemem,a byl wojem.
Przeciez to chore-zbieralem sobie informacje o viktorze-i z tego co sie dowiedzialem mial to byc moooocny noobstat-dlatego ustawilem sie na jak najwieksza obrone magiczna-pelerynka i kapelusz z krokodylej skory (ciezkiego nie mialem,a ten w sumie najlepszy jest)+ reszta rzeczy na maga
i po co?noob atakuje fizycznym...super,pracuje na rank a tu taki typek tak go zabiera...czy to sprawiedliwe?
raczej nie...
Dlatego powinny sie jakos poprawic ten system "fizyczny/magiczny"
Tylko jak?
Przywrocenie mp niby by cos dalo,ale byloby troche niesprawiedliwe wobec magow-bo o wojach trudniej sie dowiedziec czy sa noobstatami.
Mozna zrobic cos takiego,ze gdy gracz ma przykladowo 50 sily i 100 magii,pokazuje sie np Hybryda (ta...) zamiast Magiczny...troche mogloby to wyeliminowac takie problemy
Prosze o sensowe komentarze i poprawki co do mojego pomyslu,bo nie moge zniesc tego,ze powstaje kolejne pokolenie noobkow
też jest to niestety prawda - co to daje komuś, że kupi najlepsze EQ na wojownika i na maga skoro przy walce, używając eq na maga zostaje jakieś 500 obrony zwykłej , i na odwrót - w tym momencie jeśli zaatakuje nas takie "coś", nie mamy szans na wygraną - a wiele graczy zrobi chętnie reset statystyk dla tak dużego zysku pkt rank.
Z tego co pamiętam miało to wyeliminować odczytywanie wielkości ataku magów...ale z zyskiem jest to tylko dla noobstatów oraz takich wojomagów ;>... mija się z celem chyba ^^
nie chodzi o to, że jego sprawa jakie ma staty- faktycznie może mieć jakie chce, ale niech nie cierpią na tym inni - ponieważ system magiczny/fizyczny atak jest mylący.
Przykro nam, ze straciłeś rank. Bardzo. Jego sprawa jakie ma staty... podobno w końcu 'nie ma profesji'
aNisek napisał/a:
nie chodzi o to, że jego sprawa jakie ma staty- faktycznie może mieć jakie chce, ale niech nie cierpią na tym inni - ponieważ system magiczny/fizyczny atak jest mylący.
dokladnie
uczciwi gracze nabijaja sobie spokojnie rank i to dlugo,a tu takie cos
nie placze,ze stracilem rank,chociaz te dziecko juz mnie wkurwia,za przeproszeniem
nie chce zeby inni tez mieli takie straty przez niedopracowany system
lepiej wprowadzic klasy postaci i jak wybierasz maga tonie masz statystyki sila przy rozdawanaiu statowa jak wybierzesz woja to nie ma magii i zalatwione
tez ciekawy pomysl,tylko poprostu nie mozna byloby miec wiecej niz 10 magii/sily
ale z kolei jest to narzucanie sposobu prowadzenia statow;/
Skąd wiesz, że to dzieci, może są starsi od Ciebie ? Nigdy nic nie wiadomo...
Wku...rza cię nie to, że oni mają takie staty, tylko dlatego że mają taktykę,przez która cię pokonali. Gdybyś nie przegrał tej walki prawdopodobnie nie byloby tego tematu.
Teraz tacy będą nazywani noobstatami ...
Co prawda ta zmiana jest myląca i trzeba ją poprawić, ale nie żeby wyzywać graczy, którzy tylko ją wykorzystali do zdobycia lepszego rankingu.
Miało? Wydawało mi się, że koronnym argumentem była niesprawiedliwość w stosunku do magów, a nie eliminacja anty.
SaKe napisał/a:
Tacy idioci robia sobie "maga" a tak naprawde daja przykladowo o 1 pkt wiecej do magii,i sa magiem,a wala fizycznym...Podoba sytuacja byla kiedys,jeszcze na poczatku w walce aNiS vs Lokiso-tylko Lokiso atakowal gemem,a byl wojem.
Dlaczego idiotą nazywasz osobę, która perfekcyjnie potrafi wykorzystać mechanizm gry? Okazał się bardziej przemyślnym graczem od Ciebie, zmylił Cię by osiągnąć sukces i udało mu się to. Należą mu się gratulacje, a nie obelgi.
SaKe napisał/a:
i po co?noob atakuje fizycznym...super,pracuje na rank a tu taki typek tak go zabiera...czy to sprawiedliwe?
Tak, wygrał, bo wykorzystał Twoją słabość. Walka była toczona na równych prawach, uczciwa, więc nie widzę powodów, żeby uznać tą sytuację za niesprawiedliwą.
SaKe napisał/a:
Mozna zrobic cos takiego,ze gdy gracz ma przykladowo 50 sily i 100 magii,pokazuje sie np Hybryda (ta...) zamiast Magiczny...troche mogloby to wyeliminowac takie problemy
Wyeliminowałoby to też bardzo fajną i jak widać skuteczną taktykę. Osoby z dwoma typami ataków są świetnym urozmaiceniem w walkach PvP. Nie zapominaj też, że decydując się na taktykę dwóch typów ataku sporo się ryzykuje - trzeba dawać w obie statystyki, więc albo ma się słabszy atak, albo gorsze pozostałe staty...
SaKe napisał/a:
Prosze o sensowe komentarze i poprawki co do mojego pomyslu,bo nie moge zniesc tego,ze powstaje kolejne pokolenie noobkow
I ponownie - nie rozumiem czemu nazywasz noobem osobę, która bynajmniej na takie miano nie zasługuje. Viktor wykazał się w swojej taktyce sprytem i inteligencją.
aNisek napisał/a:
Jest mylący i według mnie to bardzo dobrze. Im więcej "mylących" czynników, tym większe pole do popisu, żeby zwieść przeciwnika, zapewniając sobie przewagę jeszcze przed walką. Tu liczy się też spryt, nie tylko staty, panowie
SaKe napisał/a:
uczciwi gracze nabijaja sobie spokojnie rank i to dlugo,a tu takie cos
On też jest uczciwym graczem i zasłużył na ranking dzięki stosowaniu oryginalnej, niecodziennej taktyki.
SaKe napisał/a:
nie chce zeby inni tez mieli takie straty przez niedopracowany system
A może to nie błąd systemu, tylko podejścia "atakuje magicznym to nie daję nic w obronę fizyczną"?
Jest mylący i według mnie to bardzo dobrze. Im więcej "mylących" czynników, tym większe pole do popisu, żeby zwieść przeciwnika, zapewniając sobie przewagę jeszcze przed walką. Tu liczy się też spryt, nie tylko staty, panowie
Jeżeli coś jest napisane, to chyba nie dla zmyłki? Nie chodzi tu o eliminację jakiejś grupy graczy, ale o to, by informacja- skoro już jest podawana- była prawdziwa.
Można to zrealizować np. tak- gracz musi mieć 3x więcej jednego ataku niż drugiego, aby widoczny był odpowiedni typ. W przeciwnym wypadku- nieznany. Oczywiście dla bardzo niskich lvl byłoby to 2x a nawet 1,5x. Takie potworki już naprawdę nie powinny zaszkodzić,jeśli ktoś się na nie złapie to już Pit ma rację.
Pitazboras napisał/a:
A może to nie błąd systemu, tylko podejścia "atakuje magicznym to nie daję nic w obronę fizyczną"?
Pit, popatrz na eq ... to co, miał chłopak nie założyć pelerynki jednorożca, tylko jakiś złom, "bo a nuż?" Eq jest robione pod kątem "normalnych" walk, to powód dla którego wielu rankerów czeka na upki
A kilka pkt obron też by go nie uratowało, jeśli Viktor miał tu ok 100 siły i mocny miecz.
@DOWN
Ok, policzyłem że miał 223 pkt magii ( jeśli nie miał żadnych mp+ i pierścionków dodających many ... bo i po co?)
Czyli zapewne 220 siły z noobstata 400+ magii przeszedł do takiego po 200 ... nie ma to jak honorowa walka..
Ostatnio zmieniony przez EdwinOdesseiron 31-12-2008, 14:13, w całości zmieniany 2 razy
viktor musial miec okolo 100-150 sily+ogrzy kafar co lacznie moze dawac nawet 3k z efektywnoscia 60-70%
samej obrony na czysto mialem bodajze 300-bo bylem max na maga...super,ciekawe jak mam sie bronic,jak wiadome jest z jeden strony,ze fizykiem mnie sciagnie na hita,a z drugiem wiedzialem,ze mial staty na noobstata,tylko zrobil resa...
Explicite podana ilość MP też mogła być myląca i pamiętam przypadki "oszukiwania" tych danych za pomocą MP Plusów, nie wspominając już o tym, że nikt wtedy nie zabraniał dawania jednocześnie w siłę i magię, więc podobne taktyki również mogły być rozwijane (zapewne byłyby mniej skuteczne, ale jednak). A podawana tu informacja nie jest nieprawdziwa - jest źle interpretowana. Być może bardziej ściśle byłoby, gdyby w profilu była informacja nie o typie ataku (bo tego w istocie nie da się przewidzieć, nawet mając wszystkie punkty w magii można atakować fizycznie), a np. "ten gracz posiada więcej magii niż siły".
EdwinOdesseiron napisał/a:
Pit, popatrz na eq ... to co, miał chłopak nie założyć pelerynki jednorożca, tylko jakiś złom, "bo a nuż?"
No widzisz, dążysz do uproszczenia walk PvP. "Stara" sytuacja jest stosunkowo prosta - jak walczysz z magiem, to nie zakładasz nic przeciwko wojownikowi. Obecna pozwala graczom na bardziej zaawansowane taktyki, a od ich przeciwników wymaga więcej przemyślności i rozważnych decyzji. "Jak oszukać przeciwnika i samemu nie dać się oszukać?"
SaKe napisał/a:
samej obrony na czysto mialem bodajze 300-bo bylem max na maga...super,ciekawe jak mam sie bronic,jak wiadome jest z jeden strony,ze fizykiem mnie sciagnie na hita,a z drugiem wiedzialem,ze mial staty na noobstata,tylko zrobil resa...
A dlaczego masz się bronić? Atakuj Nikt nie broni Ci używać podobnej taktyki.
Pit, popatrz na eq ... to co, miał chłopak nie założyć pelerynki jednorożca, tylko jakiś złom, "bo a nuż?"
No widzisz, dążysz do uproszczenia walk PvP. "Stara" sytuacja jest stosunkowo prosta - jak walczysz z magiem, to nie zakładasz nic przeciwko wojownikowi. Obecna pozwala graczom na bardziej zaawansowane taktyki, a od ich przeciwników wymaga więcej przemyślności i rozważnych decyzji. "Jak oszukać przeciwnika i samemu nie dać się oszukać?"
Ale zwróć uwagę, że jeśli ubierzemy się "na hybrydę" a nasz przeciwnik dziwnym trafem nie zastosuje techniki Viktora- to automatycznie tracimy obronę lub szybkość w stosunku do niego. Nie mam nic przeciwko grze psychologicznej, ale to byłby raczej totolotek.
Sytuacja przypomina paradoks więźnia. Obaj gracze kombinują, a najlepszej taktyki nie ma Najlepsza byłaby jasna sytuacja.
Sytuacja przypomina paradoks więźnia. Obaj gracze kombinują, a najlepszej taktyki nie ma Najlepsza byłaby jasna sytuacja.
To chyba dobrze, że nie ma uniwersalnej, najlepszej taktyki? Jakby była taka, że gracz zawsze by wygrywał, to walki byłyby cholernie nudne A co do tego, że w dylemacie więźnia nie ma najlepszej taktyki, to sprawa mocno dyskusyjna, ale może nie w tym wątku
pit co jak co ale Ty nie walczysz, więc sam nie wiesz jak to jest
Mogę tylko powiedzieć, że w tym momencie promowane są osoby mające słabe eq - ponieważ słabe eq dodaje obydwóch obron- ale jednocześnie nie jest pewne kto zaatakuje - to wszystko czyni z tego ogromny paradoks.
Dodatkowo Pit opierałeś się w ostatniej dyskusji, na przygotowaniu do walki jako priorytetowym czynnikiem uczciwej walki .
W tym momencie , jeśli ktoś zrobił reset statystyk, dodał pół-1 na pół+1 siły i magii, to druga osoba mając do dyspozycji stare raporty nie jest w stanie przewidzieć taktyki. Podsumowując, używa najlepsze ekwipunku na daną profesję( jest NIBY przygotowany) jednak ginie, ponieważ ktoś zrobił reset specjalnie pod niego- uwzględniając, że użyje najlepsze EQ.
Dlaczego w takim razie nie ma TYLKO i wyłącznie ekwipunku który dodaje w jedną i drugą obronę? W związku z czym najlepsze eq nie jest najlepsze - czy to nie jest paranoja?
Pit, rozumiem, że każdy ma możliwość wypowiedzi, lecz jednocześnie nie powinieneś prowadzić kłótni teoretycznych nie znając obecnych realiów walk z autopsji.