Wysłany: 23-05-2009, 10:37 Wzór od którego zależy typ profesji w profilu.
Propozycja skopiowana z pw Do Tomiego.
Ja wykombinowałem coś takiego:
Zachowujemy dotychczasową zależność i dodajemy poniższe wzory.
Woj: Siła bazowa ( > 20 ) / atak magiczny z eq.
Mag: Magia bazowa ( > 20) / atak magiczny z eq
Czyli przy normalnej grze, żeby nie mieć profesji hybryda wystarczy spełnienie pierwszego wzoru.
Lecz drugi wzór działa przeciw "cwaniaczkom"
Dla profesji woj:
Działa to na takiej zasadzie:
a) Woj
Przyjmijmy, że gracz na 10 lv ma 25 siły w bazie i gra uczciwie z bronią przeznaczoną dla wojownika. Więc 25 (siła bazowa ) / 16 (podstawowy atak mag. z eq ) współczynnik > lub = 1
Przyjmijmy, że gracz na 10 lv ma 25 siły w bazie i zaczyna kombinować. I zakłada różdżkę na 10 lv, która ma 70 ataku magicznego. Więc według mojego wzoru wygląda to tak. 25 ( siła bazowa) / 86 ( atak magiczny z ekwipunkiem) współczynnik < 1
Aby w profilu wyświetlała się profesja wojownik trzeba spełnić następujące warunki:
- Mieć dwa razy większą siłę bazową od magii bazowej ( aktualny wzór )
- Spełnić wzór Siła bazowa ( > lub = 20 ) / atak magiczny z ekwipunkiem
przy czym współczynnik musi być > lub = 1.
Jeżeli gracz nie spełniałby jednego z wyżej wymienionych warunków to wyświetlałby się typ ataku hybryda.
b)
mag
Przyjmijmy, że gracz na 220 lv ma 400 magii w bazie i gra uczciwie z bronią przeznaczoną dla maga. Więc 400 (magia bazowa ) / 16 (podstawowy atak z eq ) współczynnik > 1
Przyjmijmy, że gracz na 220 lv ma 400 magii w bazie i zaczyna kombinować. Zakłada broń przeznaczoną dla woja na 215 lv, która ma 1879 ataku . Więc według mojego wzoru wygląda to tak: 400 ( magia bazowa) / 1879 ( atak z eq) współczynnik < 1
Aby w profilu wyświetlała się profesja mag trzeba spełnić następujące warunki:
- Mieć dwa razy większą magię bazową od siły bazowej ( aktualny wzór )
- Spełnić wzór Magia bazowa ( > lub = 20 ) / atak z eq
przy czym współczynnik musi być > lub = 1.
Jeżeli gracz nie spełniałby jednego z wyżej wymienionych warunków to wyświetlałby się typ ataku hybryda.
Jeszcze można by pokombinować coś z obrażeniami broni.
Na pierwszy rzut oka te dwa wzory, który dodałem wyeliminowałyby magów / wojów, którzy zakładają broń dla przeciwnej profesji wyświetlając im typ profesji hybryda.
Ten 2 wzór wykluczyłby to o czym pisałeś mi w poprzedniej wiadomości.
Cytat:
Cytat:
Właśnie o to chodzi - o szybką podmiankę broni i zmianę "profesji".
Na początku tak właśnie było to rozpoznawane i były narzekania, że przyjmujemy pojedynek z "wojem" a on zmienia broń i już jest "hybrydą". Więc ustalono, że trudniej zrobić reset stat bazowych niż podmienić broń - zmieniono więc na rozpoznawanie po statach bazowych jako bardziej stabilne.
Nie sprawdzałem na innych lv tej zależności, ponieważ nie posiadam tam aktualnie kont na tych poziomach. Jednak jestem w 99 % w pewien, że działa tam taka sama zależność.
Ostatnio zmieniony przez Legolass 24-02-2010, 20:30, w całości zmieniany 4 razy
Ja jestem również za tym by mag był magiem a woj wojem. Jeżeli przyjmuję pojedynek to na 5 min przed nim zawsze sprawdzam co mówi profesja. Dla mnie to nie ma znaczenia czy walczę z wojem czy z magiem bo tylko zmieniam uzbrojenie. ale niestety mi się juz 2 razy trafiło, że mag walił fizycznie a raz, że woj walił fizycznie. Z tego powodu straciłem 1,7k pkt. rank. Może to niewiele ale wolę uczciwe walki.
Jeżeli przyjąłbym pojedynek z hybryda to ubieram się na hybrydę ale bynajmniej wiem na co się nastawić.
Albo może niech wyświetlany jest rodzaj broni zamiast profesji np: broń fizyczna / magiczna.
Uważam, że trzeba się nad tym zastanowić.
Profesja: Wojownik
Level: 224
Wysłany: 23-05-2009, 13:36
anty vs anty Graj hybryda ,to nie bedziesz mial problemu ,ze padasz na hita tak ciezko ulozyc normalnie staty ? Mag przecierz z fizyka wcale tak mocno nie wali ,tylko ty masz inne eq trzeba sie przygotowywac na kazdy rodzaj przeciwnika pozatym woj walacy z magii prawie szans nie ma ,bo ma za malo many http://w3.my-fantasy.net/...p?r_id=17021548 Walka jak zauwazyliscie ,to musial mane co strzal leczyc. fakt ,ze zdjal eq i nie rozdal stat ,ale tylko chce pokazac ,ze tak sie nie oplaca.
Daniero, wlasnie czasem sie oplaca...
kiedys walczylem na s2 z niby magiem,walil z fizyka i padlem na hita...mialem anty,ale sluchaj:obliczylem sobie,ze gdyby mial bron na maga (ktora nie daje nic ataku dla woja,ale ma obrazenia fizyczne)...obliczylem sobie,ze gdyby walil fizykiem,ale mial bron dla maga,zadawalby okolo 200-300hp...a tak walnal ponad 17k hp ...
Ojjj tutaj się nie zgodzę z Szanownym Kolegą bo jak walnie ogniem 6 ***** to samo w sobie ma potężną moc a ja mam np. ubrane wszystko z setu szlacheckiego co jak wiadomo nie daje nic przeciwko magom to po mnie. Weźmy jeszcze, że atrybut ma na maxa a ja tylko na 10pkt to jego cios będzie 40% mocniejszy od podstawy. Więc co mam zrobić w takiej sytuacji? Nic.
A do tego jeżeli już "gracz - oszust" się przygotowuję to ma staty tak "ściśnięte", że zawsze walnie pierwszy. I znowu mam problem.
_________________ 1. Dajcie mi nick a znajdę na niego paragraf
2. Jeżeli masz mi coś do zarzucenia wiedz, że Twoje poczynanie będzie skutkowało zablokowaniem kilku kont z najbliższego grona (oczywiście uzasadnione).
Ja natomiast zupełnie nie moge pojąć po co jest początkowy wybór profesji skoro i tak każdy może ją zmienić...
Profesje sie wybiera, profesją sie gra. Skoro wybrałeś że bedziesz magiem to jestes magiem. Bardzo dobrze mówisz, mag nie powinien mieć możliwości założenia broni wojownika. Pierwszy wybór powinien być wyborem ostatecznym a zmienić go można by było dopiero przy Resecie Statystyk.
Wyeliminowało by to wiele problemów związanych z nieuczciwymi walkami.
Jak najbardziej na tak.
Trzy jest liczbą, do której policzysz,
a liczbą twojego liczenia będzie trzy.
Nie policzysz do czterech, ani do dwóch,
chyba że w czasie liczenia do trzech.
ADIHC1: endry to jeszcze nic, w planach miałem zazielenienie NC - pech chciał, że akurat wtedy miał knebel ;>