Wysłany: 14-07-2010, 22:45 wybór części do komputera
Witajcie zarobiłem ostatnio 700 złoty i chciałbym za to kupić części do komputera.
Dysk 80 gb i pamięć 1gb (to mam) a reszta do wymiany.
Procesor jakiś tak 3.0.
Kupowanie złożonego kompa jest :
a) Nieopłacalne - Wydamy na niego dużo więcej niż na składaka
b) Nieetyczne - Jak można tak krzywdzić samego siebie, i nie móc otworzyć klapy komputera
żeby dołożyć jakieś części?
To źle wiesz, każdy głupi wie że na składaku można sporo zaoszczędzić i uzyskać lepsze osiągi. Jednak jak ktoś nie chce się babrać w skomplikowanych parametrach i ograniczonych możliwościach pasujących do siebie części lub po prostu się nie zna na tym to wtedy lepiej kupić zestaw.
Tu masz najtańszy zestaw. Odrzucając RAM i Płytę Główną wyjdzie ci trochę ponad 700zł.
W prawdzie nie pisał jakie obecnie ma podzespoły, ale zakładam, że cokolwiek starsze niż kilkanaście miesięcy, a w takim wypadku nie wsadzisz tego procesora w jego płytę główną, podobnie z pamięcią.
_________________ Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów. S. Lem
To jest troche bardziej skomplikowane bo płyta główna może nie pociągnąć lepszego procka
lepiej zanim cokolwiek kupisz skonsutuj się z kimś, możesz na przykład spisać dokładnie co masz zamiar kupić i i iść z swoim kompem do jakieś ogarniającej kafejki i zapytać poprostu czy starsze podzespoły poprostu pociągnom nowe
Martwi mnie to, że w większości tych zestawów są płyty z Asrocka.
Z własnego doświadczenia wiem że Gigabyte > Asrock.
Używałem płyty z Gigabyte przez 2 lata, niestety przegrzałem kompa (ach te nocki)
i płyta poszła. Teraz jadę na asrocku, droższym od mojej starej płyty, a jednak komp zaczął przez
to strasznie mulić.
Ramy mam z Kingstona, kość 2 GB. 2 lata temu kosztowała 100 zł.
Karta Graf GeFroce 8500 GTS 512 MB.
Procesor AMD Athlon X2.
Dysk Twardy Seagate 60 GB Sata.
Obudowe i i DVD ROM miałem.
Za taki zestaw zapłaciłem prawie 700 zł.
Gry takie jak GTA IV idą, ale na min. detalach.
Reasumując, masz małą podstawkę na czym się opierać kupując komputer.