Wysłany: 08-09-2007, 20:05 Liceum czy może Technikum?
Jestem już w 3 klasie gimnazjum i pora na myślenie o przyszłości lecz zanim zdecyduje potrzebuje doświadczenia osób starszych...
A więc zadaje wam pytanie takie jak w temacie: Co wybrać Liceum czy może Technikum? Lub jeszcze co innego?
Jeśli chodzi o mnie,
- Matematyka jest dla mnie bardzo prosta w 2 klasie miałem 5 i wydaje mi się że w 3 klasie także uzyskam ten sam stopień.
- Informatyka jest tym czym chcę zająć się przyszłości, sądzę że może programika? lub co wy byście mi poradzili? w drugiej klasie miałem 5 mimo że mogłem mieć 6 tylko nie brałem udziału w konkursach lecz w tym roku nie omieszkam
- Fizyka nie jest moją mocną stroną a nauczyciel jest strasznie cienki... Przeszkadza mi też klimat w klasie ciągły hałas nie można skupić się na nauce... w zeszłym roku miałem 4 ale w tym chcę pracować na 5...
- Chemia Nauczycielka jest cudowna (bardzo wymagająca a na jej lekcjach jest cisza i spokój) dzięki niej bardzo polubiłem chemię i otrzymałem ocenę bardzo dobrą (5) w 2 klasie i wydaje mi się że ten rok będzie podobny...
- Język Polski Nie jestem bardzo dobry ale miałem 4 w zeszłym roku... w tym roku chce popracować na 5
- Język Angielski Bardzo lubię ten przedmiot (mamy podzielony na grupy a jestem w grupie w której nie ma "krzykaczy klasowych" więc klimat w klasie jest dobry) Chciałem pracować na 6 lecz niestety nie udało się i dostałem 5...
To chyba wszystkie z tych ważniejszych przedmiotów...
Chce iść na studia i robić w informatyce.
Więc co byście mi poradzili? ( jeśli potrzebujecie dam więcej informacji)
jeżeli studia to LO, wydaje mi sie że lepiej przygotują cie do studiów.
technikum polecam, jeżeli chcesz zdobyć szybko zawód... ale jeżeli studia to chyba LO
Zdecydowanie LO, sam poszedłem w tym roku uczyć się do klasy mat-inf. Bardzo chwalę sobie kompetencje nauczycieli. Nie wybieraj Techniku, no chyba, że chcesz później wybrać się na studia zaoczne/wieczorowe a w wolnych chwilach na nie zarabiać.
Wysłany: 08-09-2007, 21:22 Re: Liceum czy może Technikum?
BARTOSh napisał/a:
jeżeli studia to LO, wydaje mi sie że lepiej przygotują cie do studiów.
technikum polecam, jeżeli chcesz zdobyć szybko zawód... ale jeżeli studia to chyba LO
Pamiętaj tylko, iż w 80% LO informatyka stoi na zaskakująco niskim poziomie.
Ale aby dostać się na owy kierunek... matura z niej jest "zbędna"
(nie licząc paru na krzyż wyjątków Uczelnianych...).
Cytat:
Zdecydowanie LO, sam poszedłem w tym roku uczyć się do klasy mat-inf. Bardzo chwalę sobie kompetencje nauczycieli. Nie wybieraj Techniku, no chyba, że chcesz później wybrać się na studia zaoczne/wieczorowe a w wolnych chwilach na nie zarabiać. :wink:
zależy jakie LO... im "elitarniejsze", "snobistyczne", "wyższe" .. tym większą możliwość, iż ta informatyka tam będzie... na przyzwoitym poziomie z fizyką, ale jeśli chodzi o średnie LO.. to lepsze już jest technikum. Przynajmniej będziesz przygotowany na studia z informatyki. Co się tyczy zaś matematyki.. nie spotkałam się jeszcze aby poziom nauki "matematyki" w najlepszych LO ustępował temu z "najlepszych techników", co nie zmienia faktu .. iż tzw. "lepszych" LO jest po prostu więcej.
hmm wydaje mi się że jeśli zdawałbym z informatyki potrafiłbym znaleźć info i szybko wkuć... LO słyszałem że dużo lepiej przygotowuje do matury... a po technikum niby masz zawód ale jak nie będzie ci pasował to byłoby ciężko ... sądzę że wybiorę Liceum
________________EDIT_____________________
omg dziwi mnie troche że 3 osoby zagłosowały na " a lej na szkołe"
Być może wszystko po trochu bo czasem coś tam mi wyjdzie w grafice... Prezentacje robiłem sam za pomocą htmla (czy to nie programika ?) no i webmastering to pewnie od tworzenia stron więc też pewnie html lub coś w tym stylu
_________________EDIT_______________________
Linuksa można miec razem z xp czy jak to jest (omg jednak troche noga jestem z informatyki ehh uczą nas tylko jak podania pisać itp... to jest słabe i łatwe a rzeczy potrzebne?! nic nie ma... i niby klasa info-matematyczna...)
"coś" to troche za mało proponowałbym np prace w fabryce... to niezłe wyzwanie.
html i programowanie? hmm... nie wydaje mi sie, lepiej zajmij sie powoli jakims c++/pascal'em/VB... albo php przyjamniej.
mówiąc o webmasteringu miałem co innego na myśli . . . no ale mniejsza o to
dario widze, ze masz podobne zaintresowania do mnie. I ja wybralem 3 lata temu lo (wtedy glownie dlatego ze stopien rekrutacyjny w lo byl wysoki i stwierdzilem, ze bedzie najlepsze, a teraz chyba moge powiedziec, ze to byl dobry wybor). Niestety w moim lo informatyka(podobno stojaca na wysokim poziomie) to dno... caly rok przesypiam i mam 5 bez problemow a i ci co kolo mnie siedza dostaja te 5 pomimo, ze na infie znaja sie tyle co nic. Jesli chodzi o grafik czy tam webmastering to jest ona praktycznie niedoceniana w liceum, a szkoda bo to uwielbiam.
Jesli chodzi o linucha to oczywiscie doswiadczenie ci sie juz z nim przyda, ale rownie dobrze mozesz go opanowac zaraz na poczatku studiow (ja zaczynalem od slackware, ale chyba lepszy bedzie ubuntu na poczatek)
hmm... jeszcze nie jestem pewien jaki kierunek w informatyce wybiore, ale co do szkoły to wiem już że pójde do Liceum bo technikum jeśli mi nie wyjdzie w informatyce to dupa , Teraz może mi doradzicie jaki kierunek wybrać co jest najbardziej opłacalne?:P i czego najlepiej się nauczyć na początek ?
Lej na szkołę ;>
Tak naprawdę to zależy co chcesz robić. Liceum ma (teoretycznie) podejście bardziej naukowe, technikum bardziej techniczne. Innymi słowy: w liceum nauczą cię jak obliczać całki oznaczone, w technikum poznasz budowę procesora ;>
dislike napisał/a:
Ale aby dostać się na owy kierunek... matura z niej jest "zbędna"
(nie licząc paru na krzyż wyjątków Uczelnianych...).
Co racja to racja. Nie wiem jak z innymi uczelniami, ale u mnie brali na AGH matematykę, fizykę i angielski, a na UJ matematykę lub informatykę, więc infa na maturze na pewno nie jest niezbędna.
dislike napisał/a:
jeśli chodzi o średnie LO.. to lepsze już jest technikum. Przynajmniej będziesz przygotowany na studia z informatyki.
To jeszcze zależy jakie technikum ;> I jakie studia, bo informatyka informatyce nierówna. Na kierunku na którym ja jestem (infa na UJ) nie widzę jakoś jak ktoś z technikum mógłby dać sobie radę. Ale na taki AGH to myślę, że nie ma problemu.
Jestem na mat-infie w jednej z najlepszych szkół na terenie Śląska
I szczerze.. na 35 osób w klasie wszyscy boimy sie podejść do matury z informatyki ze względu na strasznie niski poziom nauczania owego przedmiotu w tym LO.. to samo tyczy się niestety fizyki (niestety za młoda, mająca problem z przekazem informacji .. , za łatwo peszącą sie obecnością 26 kawałków chłopa, nauczycielka, choć ja i tak na rozsz. będę się bawić ową dziedziną) ... ale jeśli chodzi o gł. atuty szkoły: matematyka, historia, chemia, polski, biologia, języki obce ... codzienny styl nauki jest tak wycieńczający i olbrzymi (matinfy i biochemy znajdują czas dla siebie tylko w piątek wieczorem i sobotę... bo nikt nam niczego nie daruje ;/ kiedy na humanach Ci sami nauczyciele odpuszczają im z matmy, biologii chemii... = zazdrosna ;/ ), iz nie ma możliwości aby nie zdać z nich matur, pytanie brzmi tylko ile procent arkusz rozsz.?
Ps. u mnie nie ma możliwości "spisywania" lekcji w szkole (nawet gdybyś chciał, to przy takim natłoku pracy domowej i przyjemnym ustawieniu planu lekcyjnego nie zdążysz nawet uzupełnić polowy) ..., a fragment/połowa czy tam "prawie" wszystko nie jest całością i jest to liczone jako "brak". Ponadto nie do pomyślenia jest też ściąganie (gdy ktoś się odważy.. ucierpi cała klasa i to nie tylko w ocenie w dzienniku.).
Ps. II. Pit przecież napisałam parę wyjątków?
Ślaski, Rzeszowski .. etc nie interesuję matura z informatyki, czy może inaczej nie wypływa Ona zbytnio na efekt rekrutacji.
Ostatnio zmieniony przez dislike 08-09-2007, 22:02, w całości zmieniany 1 raz
na maturze ci sie c++ przyda (przed c++ jesli jeszcze nie miales zbytnio stycznosci z programowaniem polecam cos prostego czyli antyk turbo pascal... no przynajmniej zeby tylko zalapac tego bakcyla) a jak juz umiesz c++'a to i tez umiesz php bo to raczej podobne jesli chodzi o skladnie itp. Jesli ccesz sie bawic we flash'u to nauczysz sie action scriptu a to jest podobne do js'a(a wlasciwie wywodzi sie z js'a)