a ja zaczynam żałować coraz bardziej wyboru mojego liceum
I półrocze 1 klasy: pascal, oczywiście 0 tłumaczenia czy coś, tylko kopiowanie formułek z tablicy na kompa...
II półrocze 1 klasy: różne dziwne, skomplikowane teoretyczne rzeczy, które wymagałyby najpierw podstaw, które powinny być w I półroczu...
I półrocze 2 klasy: ciąg dalszy skomplikowanej teorii
aż strach pomyśleć co będzie potem >.<
ogólnie poziom w tym liceum jest dobry, wykwalifikowani nauczyciele itd. oprócz informatyki >.<
ale na studia dostać mi się będzie łatwiej niż z techników...
Tu przyznam ci rację
_________________ Większość Ludzi sądzi, że BSD to substancja psychotropowa, Fedora to rodzaj nawozu azotowego, zaś OpenOffice to anarchistyczna organizacja założona przez urzędników średniego szczebla...
Stasica chyba pomyliłeś LO z gimnazjum.
U mnie jest tak:
Pierwszy rok: Turbo Pascal i C++
Drugi GIMP ;), Flash
Trzeci Prowadzenie własnych stron
A rozkład godzin to 3-2-2
wątpię aby pomylił.
u mnie wygląda to tak:
I. Klasa Technologia Informacyjna - to samo dla każdej klasy.
Programy Microsoft, lekka wzmianka o algorytmach
II. Klasa : Podobno rozsz.
Faktycznie to samo co w I + pisanie pism za Dyrekcje i Grono pedagogiczne
Miały być kołka dla zainteresowanych, w rzeczywistości 5-10 osób zostawionych samych sobie bawiło się w Pythonie, Perlu, Visual Basicu, Pascalu aż w końcu zrezygnowaliśmy. - co to za zabawa z tutkow bez nauczyciela?
III. Klasa to samo co w II klasie + Tworzenie dyplomów, programów imprez szkolnych oraz prezentacji, filmików reklamujących szkolę w dniach otwartych, (nauczyciel tylko każe wykonać, nie interesuje go w jakim programie i czy damy radę... ma być tylko popularny format zapisu aby mógł otworzyć >_<), stronę www dla szkoły (w ciągu 2 lat z mojej klasy dostał 10 propozycji, żadnej nie wybrał, gdyż jak miło stwierdził "są skomplikowane" (xhtml, php, flash) nie ma łatwego dojścia i on nie może w niej nic zmienić, kolor się nie podoba etc... .. obecnie strona www szkoły to html bibliotekarza, odstraszająca niesamowicie). Generalnie 2h tygodniowo zmarnowane.
W innych szkołach w DG, tylko 1 LO realizuje kurs Pascala pozostawiając resztę na poziomie podobnym do mojego LO, zaś w S-c 2, gdzie 1 z nich dopiero od tego roku.
Co się tyczy techników.. z kierunkiem informatycznym różnica sie diametralna.
Nic nie robienie w LO vs Nauka w Technikach.
Dlatego wyżej napisałam w 80% szkól informatyka jest na zastraszająco niskim poziomie.
Przynajmniej na terenie GOP
Cóż ja chodzę do liceum na profil informatyczno medialny i u mnie tak to wygląda:
1 klasa- technologia informacyjna (pakiet office wzdłuż i wszerz).
2 klasa- na samym wejściu nam powiedział że w pierwszym półroczu nawet komputera nie dotkniemy
Jak mu powiedziałem że lubię się zajmować grafiką komputerową to się wielce zdziwił i z miejsca mi zaproponował pomoc w robieniu strony internetowej szkoły
Na trzecią klasę nam już obiecał jakieś programowanie itp ale co z tego wyjdzie to sam się boje myśleć
[b] jesli miałbym wybierać miedzy liceum a technikum to bym wybrał technikum, poniewaz po skońzonym technikum np. technik-elektryk możesz iść do pracy, a po liceum zdasz mature i co masz z tego !! po skończonej maturze możesz iść na studia na byle jaki profil i będziesz zakuwał godz. żeby zdac egzamin, obronic prace dyplomową itp. a po technikum masz zawodzik i możesz iść do roboty, jeśli Cię przyjmą oczywiście.
właśnie .... jeśli... pomyśl sam: tylu ludzi po studiach jest bez pracy (teraz juz moze nie az tylu.... bo wyjechali...), to czemu taki pracodawca ma zatrudniać kogoś z wykształceniem zaledwie średnim zawodowym, jak ma do dyspozycji na to miejsce kilka osób z wyższym ?...
a kończąc liceum, równie dobrze możesz iść na jakiś kurs, albo do szkoły policealnej, zdobyć zawód ...
Czyli Bartosh według Ciebie liceum? Ja nie wiem sam... wolałbym liceum ale niektórzy mówią, że lepiej iść do technikum... no tak liceum to matura i studia a technikum praca...
no tak liceum to matura i studia a technikum praca...
Bzdura. Znam mnóstwo osób (łącznie ze mną), które zaczęły pracować jeszcze przed pierwszym rokiem studiów. Jeszcze więcej zaczyna pracę w trakcie studiów, a do tego dochodzą jeszcze całkiem niemałe stypendia...
Ogólnie z pracą w Polsce nie jest tak źle - tylko niestety trzeba być dobrym w tym co się robi... A żeby być dobrym, trzeba to lubić. Jeśli zamierzasz iść na studia, to musisz być przekonany, że chcesz to robić, bo albo wylecisz po pierwszym roku albo (co gorsza ;>) będziesz się męczył przez pięć lat ucząc się czegoś nie widząc w tym sensu...
... na niektórych kierunkach studiów, jest tak, że na 2-3 roku nie pracują tylko te osoby, które z jakichś powodów nie chcą tego robić, albo są totalnymi nieudacznikami ...
ale Pit dobrze mówi...
(zresztą teraz o dorywczą pracę w wieku 18 lat nie jest aż tak trudno .... przynajmniej nie facetowi)
O boziu... dla mnie LO to najlepszy wybór w życiu ;> pierwsze półrocze - w sumie nie robiłem nic a jestem jednym z lepszych w klasie ;> w weekendy w lato podejmuję się pracy i zarabiam całkiem nieźle. Ja wam proponuję LO
Eee tam gadacie , jeszcze 1.5 roku gim i technikum kierunek ?? mechaniak
Michul moze wiesz gdzie jest zdz ?? na pogodnej
Kumple sie tam ucza i mowia ze szkola jest wywalista dobry klimacik jak cala szkola na przerwach wychodza na szluga ohhh jeszcze 1.5 roku gim i bedzie dobrze. Co do poziomu ide tam bo orlem nie jestem poziom tam niski nie jest , ale wysoki tez nie wiec sadze ze bede tam pasowal
Shakal wiem, gdzie ZDZ jest za dużo dobrego to o tej szkole nie wiem, (tak samo kolejówa w starosielcach, może kojarzysz) jak dla mnie to to są takie technika, o niższym poziomie jeśli chodzi o technika u nas w białym, to jak dla mnie to elektryk jest dobry i do gastronomika trudno się dostać, ale to raczej nie z racji poziomu, a ilości chętnych