Nie jestem pewien czy taki temat już był, a nie zauważyłem żadnego w tym stylu.
Ostatnio chciałem zagrać chwilę i zarejestrować się. A tu zainteresowała mnie jedna rzecz- Czemu nie podajemy takiej informacji jak pytanie pomocnicze w celu odzyskiwania hasła?
Użytkownik podawałby pytanie i odpowiedź na nie, a do funkcji zapomniałem hasła byłoby dołączone sprawdzanie czy użytkownik zna właściwą odpowiedź.
Rozwiązało by to wiele problemów w stylu "a ktoś ukradł mi konto" czy tam "zapomniałem hasła i pytania". Odpowiedź na takie teksty byłaby tylko jedna. Twój problem.
Oczywiście pytania i odpowiedzi na nie nie można by było zmienić. No chyba, że pod zabezpieczeniem w stylu podaj mail, hasło, sprawdzanie zgodności ip z tym, które było w momencie rejestracji.
Te rozwiązanie skulio by było chyba bardzo dobre. Bo nie trzeba by się bawić e-mail'em.
By były teraz dwa rozwiązania. Email i pytanie pomocnicze ;> A i wolałbym te pytanie wpisać.
pomysł na pewno zwiększył by bezpieczeństwo w grze
skulio napisał/a:
No chyba, że pod zabezpieczeniem w stylu podaj mail, hasło, sprawdzanie zgodności ip z tym, które było w momencie rejestracji.
co do zmiany pytanie wystarczyło by tylko aktualne hasło odpowiedz i mail bo ip wielu graczy ma zmienne (np. neostrada)
przydało by sie też wysyłanie linku aktywującego konto w grze na maila zapobiegło by to podawaniu przez graczy fałszywych maili podczas rejestracji (wiem że było to kilka razy proponowane i nie wiem czemu nie zostało wprowadzone)
Ostatnio zmieniony przez cochiloco 10-05-2008, 10:11, w całości zmieniany 1 raz
Level: 999
Wysłany: 10-05-2008, 10:10
Mhm... Twoją propozycję widzę chyba we wszystkich znanych mnie pocztach internetowych.
Pomysł nie jest głupi choć myślę, że jeżeli już ktoś podaje swoje hasło to odpowiedz na pytanie również jest w stanie podać^ ^
W każdym bądź razie pomysł dobry i warty uwagi. Myślę, że aby udoskonalić Twój pomysł warto by zastosować możliwość własnego pytania.
@down
W momencie gdy byłoby pytanie to i tak administrację nic by nie obchodziło, a jeśli ktoś chciał mieć wszystkie konta na jednym mailu to jego ryzyko.
Ostatnio zmieniony przez skulio 10-05-2008, 10:22, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 10-05-2008, 10:20
skulio napisał/a:
Aktywacja konta przez mail też jak najbardziej.
Zgodzę się z tym jak najbardziej na w1 i w2.
Na w3 proponowałbym znieść ustalenie, że do każdego konta trzeba byłoby osobnego maila.
Chociaż drugą ciemną stroną jest, że jeżeli ktoś wejdzie nam na maila to mozemy stracić wszystkie konta. ( można spokojnie powiedzieć, że 90% multi na w3 ma niepoprawny e-mail)
~~
Ktoś już kiedyś wspomniał również o możliwości włączenie "IP Blokady" (coś w tym rodzaju - o ile pamięc mnie nie zawodzi można zobaczyć to w grze "OGame")
Polegałoby to na tym, że jeżeli chcemy się przyłączyć do gry (zalogować się), a serwer nie rozpozna naszego IP na którym rejestrowaliśmy konto po prostu nie pozwoli nam wejsc na konto. Ta propozycja chyba najlepiej by się sprawdzała, jednakże minusem jest neostrada
oraz nie można byłoby się logować na swoje konto w innym miejscu. (Proszę pamiętać, że opcję można byłoby "odhaczyć" !)
Aktywacja i zabezpieczenie konta przez e-mail by było obowiązkowe (dla wszystkich).
A dodatkowo kto by chciał dla większego bezpieczeństwa pytanie wpisać (dla chętnych).
Dis dobra... Ktoś ci wchodzi na konto, zmienia maila, wylogowuje się. Ty nie zauważasz, a on wchodzi po tych 14 dniach czy tam iluś tam i przejmuje kontrolę już na swoim mailu.
A co do linku aktywacyjnego konta.... jak to kiedyś Tomi pisał. Nie ma na to szans. Z prostej przyczyny. Brak tego linku przyciąga graczy.
I ps. na MF nie ma kradzieży kont. ew 1% to z tego wszystkiego co zostało zgłoszone. Wiecie czemu? Bo większość się wymienia, oddaje konta, sprzedaje bądź podaje hasła kolegom i "ziomkom", słowem jest świadoma rozdawania hasła => wiec swiadomie ryzykuje utarte konta. W takich przypadkach nie ma sensu mówic o włamaniach i kradzieżach... bo osoby którym podało się hasła dobrowolnie, nie można już tak nazwa przestępca.
[ Dodano: 10-05-2008, 11:30 ]
skulio napisał/a:
Ktoś ci wchodzi na konto, zmienia maila, wylogowuje się.
Zmiana emaila trwa 14 dni i do upłynięcia Widnieje czerwony napis po lewej stronie nad nickiem postaci. Trzeba by kompletnie "niewidomym".
A Fakt, że nikt mi na konto nie wchodzi.. bo nie rozdaje haseł jest jeszcze bardziej interesujący.
Wysłany: 10-05-2008, 10:33
Zgadzam się z Tobą Dis. Wątpie czy "hackerzy" / "crackerzy" zajmowali by się włamaniami na konta z MFO.
Tak, więc pozostaje pytanie czy walczyć z tym do upadłego czy ulegalizować wymianę kontami. Co do sprzedaży do padła kiedyś propozycja, że można byłoby przeznaczać pewien % dla MFO.