Chcialem zapytac strikte "programitow" czy bedzie kiedykolwiek wersja my fantasy w jezykach takich jak niemeicki czy angielski... Pytam bo chcialbym zaproponowac gre osobom mieszkajacym ze mna badz innym studentom niestety pech jest taki ze nie mowia oni ani nie pisza po polsku
InSaNe [Usunięty]
Wysłany: 02-06-2008, 21:43
moze angielski by przeszedl,ale wyobraz sobie jak duzo roboty trzeba byloby wykonac,a takze koszty,i najwazniejsze-glownie polacy w to graja,wyobrazasz sobie np chat?jakas czesc po angielsku,a reszta po polsku...ciezko by bylo
niech sie admin wypowie,ale mysle,ze raczej nie przejdzie
Chcialem zapytac strikte "programitow" czy bedzie kiedykolwiek wersja my fantasy w jezykach takich jak niemeicki czy angielski... Pytam bo chcialbym zaproponowac gre osobom mieszkajacym ze mna badz innym studentom niestety pech jest taki ze nie mowia oni ani nie pisza po polsku
Co prawda jest coś takiego w planach więcej nie wiem,
także nie jest wykluczone, ze (kiedyś) pojawi się wersja angielska
InSaNe [Usunięty]
Wysłany: 02-06-2008, 21:58
Phantom napisał/a:
NaPatelniChomik napisał/a:
Co prawda jest coś takiego w planach więcej nie wiem,
także nie jest wykluczone, ze (kiedyś) pojawi się wersja angielska
ta..."jest w planach"
tak wogole nie wiem czy byloby to oplacalne,no chyba,ze admin pomyslalby tez o reklamie na angielskich serwisach
bez reklam,to moze by kilkadziesiat/kilkaset osob gralo,a to za duzo nie jest...
moze angielski by przeszedl,ale wyobraz sobie jak duzo roboty trzeba byloby wykonac,a takze koszty,i najwazniejsze-glownie polacy w to graja,wyobrazasz sobie np chat?jakas czesc po angielsku,a reszta po polsku...ciezko by bylo
niech sie admin wypowie,ale mysle,ze raczej nie przejdzie
jest na s2 kilka osob znajacych angielski... ze ktos inny go nie zna to nie znaczy ze ja nie moge sie nim poslugiwac... a ze zmiana jezyka nie bedzie wiekszego problemu w dobie translatorow nawet html ktore tlumacza cale strony na jezyk ktory sobie wybierzesz... wiec wystarczy tylko ktos kto poprawi bledy translatora i bedzie milusio Wiem bo chcialem wprowadzic jezyk angielski w grze o nazwie harem i tamtejszy administrator nie widzial w tym wiekszego problemu... no moze po porstu brak potrzeby czy czasu...
Mysle ze takie wyjscie Na przeciw innym krajom w tej grze bylaby duzym krokiem...
a ze zmiana jezyka nie bedzie wiekszego problemu w dobie translatorow nawet html ktore tlumacza cale strony na jezyk ktory sobie wybierzesz... wiec wystarczy tylko ktos kto poprawi bledy translatora i bedzie milusio
Żartujesz chyba? Wolałbym sam wszystko tłumaczyć, niż poprawiać po translatorze..
Wiem bo chcialem wprowadzic jezyk angielski w grze o nazwie harem i tamtejszy administrator nie widzial w tym wiekszego problemu.
Chyba nie wiedział za co się zabiera, że "nie widział większego problemu" ; >
Mysle ze takie wyjscie Na przeciw innym krajom w tej grze bylaby duzym krokiem...
O tak, z hasłem z tego baneru
_________________ Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów. S. Lem
Można zrobić tak jak jest w bloodwars ;p Jest do wyboru Wersja
Polska
Niemiecka
Angielska
Francuska
I jeszcze inne chyba robię ;p
Wysłany: 03-06-2008, 06:21
ADIHC1 napisał/a:
Phantom napisał/a:
Co prawda jest coś takiego w planach :
A to psikus..
a ze zmiana jezyka nie bedzie wiekszego problemu w dobie translatorow nawet html ktore tlumacza cale strony na jezyk ktory sobie wybierzesz... wiec wystarczy tylko ktos kto poprawi bledy translatora i bedzie milusio
Żartujesz chyba? Wolałbym sam wszystko tłumaczyć, niż poprawiać po translatorze..
Wiem bo chcialem wprowadzic jezyk angielski w grze o nazwie harem i tamtejszy administrator nie widzial w tym wiekszego problemu.
Chyba nie wiedział za co się zabiera, że "nie widział większego problemu" ; >
moze,gdyby byla juz wprowadzona wersja angielska,to chat moglby byc oddzielny i mozna byloby pisac tylko po angielsku,a w polskiej wersji jezykowej po polsku...
Można zrobić tak jak jest w bloodwars ;p Jest do wyboru Wersja
Polska
Niemiecka
Angielska
Francuska
Wy dalej nic nie rozumiecie..
Czy zrobienie MFO w innej wersji językowej, to tylko i wyłącznie przetłumaczenie strony, dialogów, przedmiotów czy bossów (i tak pewnie coś pominąłem)? Otóż to najmniejszy problem. A skompletowanie grupy odpowiedzialnej za daną wersję gry? Jacek już teraz nie ma czasu na MFO, a co dopiero kolejne serwery, najlepiej ulokowane za granicą. Więc każda grupa musiałaby się składać z kogoś odpowiedzialnego za serwery i reagowanie na pojawiające się błędy, potrzebni są Game Masterzy (z perfekcyjnie opanowanym językiem obcym, a najlepiej osoby natywnie posługujące się danym językiem), moderatorzy for (to samo co w przypadku GM). A i to pewnie nie wszystko, co należałoby zrobić chcąc obcojęzyczną wersję MFO..
_________________ Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów. S. Lem
Twoje rozumowanie jest calkowicie niedorozwiniete... Znasz znaczenie slowa SKIN ? wiec przy rejestracji wybieralbym SKIN gry... silnik sie nie zmienia wiec nie potrzeba nastepnych serwerow... SKIN zawieralby pakiet jezykowy gry... Tyle... skladnia jezykowa (java itp) bylaby ta sama... Nie potrzeba native speakerow zeby administrowac taka gre w jezyku angielskim... przeklenstw jest o wiele wiecej niz w jezyku polskim... Godzinka i masz opanowana wiekszosc z nich...
Ty robisz z tego wielkie chalo a tak na prawde uwierz mi nie trzeba az tak wiele by mfo stalo sie czym na skale wieksza niz 125988 ludzi z czego mysle ponad 40% nie gra, 10% skonczy gre przez nastepny miesiac...
Tyle z mojej strony... jezeli chcesz jakiegos GM znajacego angielski to sie zglaszam... i nie rob z Polski jakis niedorozwojow... tu wiecej osob ma mature czy nawet cos wiecej z tego jezyka... a ze dzieci po 13 lat nie znaja jezyka to ich problem... beda sie uczyc
Level: 194
Wysłany: 03-06-2008, 14:14
@NaPatelniChomik:
Patrzysz tylko z jednej strony na ten problem Tu nie chodzi o to, czy Polacy znają angielski i czy sobie poradzą z falą obcokrajowców, tylko czy Anglicy znają polski i czy będą rozumieć co tu jest... Już nie chodzi tak bardzo o grę, bo tu "wystarczy tylko" przetłumaczyć, co o społeczność. Jak mają się np. poruszać po forum gdzie ponad 50k postów jest po polsku (ciekawe kto przetłumaczy wszystkie regulaminy i posty nie bierzmy pod uwagę translatorów, bo sadzą straszne babole )? Dochodzi problem czatu, wiadomości itd... Do tego byłyby potrzebne osobne serwery, fora, ekipy właśnie dla obcokrajowców, żeby wiedzieli ocb... Dalej nie rozumiesz?
@Topic:
Nic dodać nic ująć, czekamy
_________________ Offtopy SĄ fajne.
InSaNe [Usunięty]
Wysłany: 03-06-2008, 14:19
Twoje rozumowanie jest calkowicie niedorozwiniete... Znasz znaczenie slowa SKIN ? wiec przy rejestracji wybieralbym SKIN gry... silnik sie nie zmienia wiec nie potrzeba nastepnych serwerow... SKIN zawieralby pakiet jezykowy gry... Tyle... skladnia jezykowa (java itp) bylaby ta sama... Nie potrzeba native speakerow zeby administrowac taka gre w jezyku angielskim... przeklenstw jest o wiele wiecej niz w jezyku polskim... Godzinka i masz opanowana wiekszosc z nich...
Ty robisz z tego wielkie chalo a tak na prawde uwierz mi nie trzeba az tak wiele by mfo stalo sie czym na skale wieksza niz 125988 ludzi z czego mysle ponad 40% nie gra, 10% skonczy gre przez nastepny miesiac...
Tyle z mojej strony... jezeli chcesz jakiegos GM znajacego angielski to sie zglaszam... i nie rob z Polski jakis niedorozwojow... tu wiecej osob ma mature czy nawet cos wiecej z tego jezyka... a ze dzieci po 13 lat nie znaja jezyka to ich problem... beda sie uczyc
nie mowie,ze znam jest angielski jak ojczysty,ale z komunikacja w jezyku ang. nie mam wiekszych problemow...
tu chodzi to,ze gdyby bylby np jakies bledy wykrytke przez anglikow,to przeciez jakby je zglaszali?niby moze wrzucali swoj text do translatora,i dawali do admina?nie zartuj
jesli to ma byc (w miare) profesjonalna gra,to taka sama musi byc grupa modow,odpowiadajaca za poszczegolne wersje jezykowe(ang,niemiecki itd)
zobaczcie sobie gre THE CRIMS,tak w kazdej wersji jezykowej (a jest ich z 20) sa admini i moderatorowie,ktorzy znaja dany jezyk perfekcyjcie,glownie to jest ich jezyk ojczysty...
@up Ku_zi nie zauwazylem twojego posta,bylem w trakcie pisania swojego...
uwazam ze zawsze mozna stworzyc oddzielny dzial dla obcokrajowcow... tam zadawaliby pytania... w koncu nie bedzie ich miliony... moze setki bardziej... a do tego jak sie orientuje to narzedzia google umozliwiaja tlumaczenie stron... ja robilem tak z francuzkimi serwisami dotyczacymi overclockingu i tlumaczac z francuzkiego na angielski robilem drut mody na 8 warstwowych plytach glownych wiec i anglik sie domysli ze trzeba na serwantesa duzej obrony fizycznej
co do tematu:
czekam w pelni nadziei
insine:
Zadawac pytania mozna po angielsku... nikt nie broni... moze w koncu ni ebedzie tyle OT bo dzieci neo nie beda sie wypowiadaly nie znajac jezyka... a jak sam mowisz angielksi znasz... kilka innych moderow pewnie tez a admini na pewno... w koncu studia koncza/skonczyli/zaczeli
Twoje rozumowanie jest calkowicie niedorozwiniete.
Śmiem twierdzić zupełnie co innego..
Znasz znaczenie slowa SKIN ? wiec przy rejestracji wybieralbym SKIN gry... silnik sie nie zmienia wiec nie potrzeba nastepnych serwerow... SKIN zawieralby pakiet jezykowy gry... Tyle.
Co nie znaczy, że nie potrzeba kolejnych serwerów (na których często pojawiają się błędy, nad którymi trzeba czuwać). Nie wyobrażam sobie mieszanki polsko zagranicznej na obecnych.
Nie potrzeba native speakerow zeby administrowac taka gre w jezyku angielskim... przeklenstw jest o wiele wiecej niz w jezyku polskim.
Znowu czegoś nie dostrzegasz lub nie chcesz tego dostrzec. Kilka przekleństw - nie no jasne, że do tego nie potrzeba nie-wiadomo-kogo, ale jak przyjdzie do odpisania na zażalenie, rozmowę z graczami via PW (odpowiedzi na ich pytania) czy na czacie? I dlatego uważam, że operatorami gry (jak i moderatorami na forum) powinny być osoby znające perfekcyjnie dany język. Oczywiście nie uważasz to za żaden problem, pstryk i zorganizujesz odpowiednią grupę osób (gdzie obecnie jest problem z naborem GM na polskie serwery, bo nie ma w kim wybierać - lista zaufanych administracji osób wyczerpała się jakiś czas temu)..
InSaNe napisał/a:
jesli to ma byc (w miare) profesjonalna gra,to taka sama musi byc grupa modow,odpowiadajaca za poszczegolne wersje jezykowe(ang,niemiecki itd)
zobaczcie sobie gre THE CRIMS,tak w kazdej wersji jezykowej (a jest ich z 20) sa admini i moderatorowie,ktorzy znaja dany jezyk perfekcyjcie,glownie to jest ich jezyk ojczysty...
Dokładnie o to chodzi. Jak nie zostanie to zrobione profesjonalnie, to oszczędźcie wstydu i nie zabierajcie się za to w ogóle.. Zresztą, gdzie my o profesjonalizmie mówimy, czym jest się tu chwalić? Najpierw to gra niech porządnie stanie na nogach, wtedy można myśleć na otwieraniu się na zagranicznych graczy..