Trzeba zauwazyć ,ze mfo jest bardzo delikatna na przekręty...
A także nie obsłurzy za dużej ilości graczy. Wyobrażacie sobie 3000 osób online .
Wszystko byłoby zapchane. Zmniejszy się kontakt z graczami. Trzeba było by wtedy ograniczyć pojemnosc serw do 2000on-line + max ilośc graczy 100k. A także postacie 1levelowe kasowane po 12godzinach. Albo 1h po rejstracji jeżeli nie bedzie żadngo zalogownia.
Tylko trzeba się zastanowić czy to wejdzie. To będize albo hit albo kit
Wystarczy dobra reklama zagranicą. Trzeba powiązać mf z final fantasy ,bo wtedy będzie większe prawdopodobieństwo wyszukiwania. Najlepszym językiem jest j.angielski.
to po 1. ze trzeba bedzie poprawic regulamin tak zeby Gm byl tylko i jedynie wykonawca kar a nie sedzia
po 2. znajac angielski bedziesz potrafil odpowiedziec na pytanie czemu gra nie dziala, pytania tez nie beda niewiadomo jakie... zmiana nazw bosso oczywiscie tez wchodzi w gre
po 3. To zacznijcie ufac wiekszej grupie osob, nie tylko waszym kumplom i protegowanym z forum. Zrobcie dni testowe dla GM, prawdziwe nabory
po 4. Nie wierze ze nagle znajdzie sie 3000 ludzi online, jest to niemozliwe z powodu jednego, po 1 nie stac was na taka reklame a w dodatku jest to tylko powiedzmy skromnie swietna ale mala gra... nie spodziewajcie sie milionow
po 5. Popatrzcie na to rozwojowo... otwieracie sie na cos nowego, jakies nowe doswiadczenia itp... nie mozna sie zamykac i mowic we can't make it... sprobowac na poczatku z krajem mniejszym... tam wyslac reklame... potem do nastepnego... nawet jezeli bedzie to tylko jezyk angielski... mysle ze wystarczy...
To najmniejszy problem. W razie potrzeby Admin wynajmie kolejne serwery..
NaPatelniChomik napisał/a:
to po 1. ze trzeba bedzie poprawic regulamin tak zeby Gm byl tylko i jedynie wykonawca kar a nie sedzia
Regulamin (nie tylko) już dawno miał być zmieniony, nowy projekt czeka na wprowadzenie wraz z update. Kiedyś miałem zrobić temat i zaprosić graczy do dyskusji na ten temat - co jest dla nich niezrozumiałe, nieszczegółowe lub czego brakuje w Regulaminie i Wykazie kar. I może w końcu zrobię ten temat..
2. znajac angielski bedziesz potrafil odpowiedziec na pytanie czemu gra nie dziala, pytania tez nie beda niewiadomo jakie... zmiana nazw bosso oczywiscie tez wchodzi w gre
Jeżeli operatorzy gry nie będą potrafić swobodnie się komunikować w języku choćby angielskim, to uwierz mi, że nie ma co się pchać i kompromitować..
Popatrzcie na to rozwojowo... otwieracie sie na cos nowego, jakies nowe doswiadczenia itp... nie mozna sie zamykac i mowic we can't make it... sprobowac na poczatku z krajem mniejszym... tam wyslac reklame... potem do nastepnego... nawet jezeli bedzie to tylko jezyk angielski... mysle ze wystarczy...
Po części masz rację, ale to nie jest najlepszy czas na takie przedsięwzięcia, uwierz mi. Najpierw MFO niech zacznie się stopniowo, ale regularnie rozwijać, bo póki co od wielu, wielu miesięcy nie ruszyło z miejsca..
_________________ Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów. S. Lem
Wbrew pozorom to jest bardzo łatwe, do zrobienia, Potrzebujemy tylko:
-dla każdego gracza nowe pole w bazie danych graczy (język domyślny)
-formularze w profilu dotyczące zmiany języka gry
-pliki ze wszystkimi językami, odpowiednio
language-pl.php
language-de.php
language-fr.php
language-en.php
I na dodatek do pliku head.php, czy jaki tam admin ma jako nagłówek require'owanie pliku z odpowiednim językiem, odpowienio dla polaka language-pl.php itd.
A w różnych nazwach, dialogach - zamiast czystego tekstu stałe.
W pliku language-pl.php byłoby definiowanie stałych dla każdeego dialogu np. dialog1 = "Dzien dobry", w pliku language-en.php definiowanie tej samej stałej ale w innym języku tj. dialog1 = "Good morning" itd.
Ukryty_Samuraj, a czy ja pisałem (czy ktokolwiek inny), że to jest trudne z punktu widzenia technicznego? To jest najmniejszy problem. A co jest problemem? Po raz kolejny powtarzać nie będę..
_________________ Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów. S. Lem
Znowu czegoś nie dostrzegasz lub nie chcesz tego dostrzec. Kilka przekleństw - nie no jasne, że do tego nie potrzeba nie-wiadomo-kogo, ale jak przyjdzie do odpisania na zażalenie, rozmowę z graczami via PW (odpowiedzi na ich pytania) czy na czacie? I dlatego uważam, że operatorami gry (jak i moderatorami na forum) powinny być osoby znające perfekcyjnie dany język. Oczywiście nie uważasz to za żaden problem, pstryk i zorganizujesz odpowiednią grupę osób (gdzie obecnie jest problem z naborem GM na polskie serwery, bo nie ma w kim wybierać - lista zaufanych administracji osób wyczerpała się jakiś czas temu)..
Perfekcyjnie to i to za mało. Nie oszukujmy się - większość graczy grających w MMORPG to bezmózgie trolle klikające w strzałki, które kładąc się spać myślą tylko o tym, żeby jutro jak najwięcej naexpić. Często są to nastolatki myślące, że w wirtualnym świecie mogą mieć tożsamość nawet Chuck'a Norris'a. I na 99% wykształceni GM'owe znają lepiej angielski od samych anglików. I trzeba tu nie tylko odpowiedniej znajomości gramatyki i słownictwa, ale także ich slangu, skrótów różnych słów, zdrobnień, i skrótów internetowych... No i przekleństw ;/
@ADI: Ja wcale nie mówię, że ty mówisz (xD) że to jest niewykonalne, po prostu piszę, że zrobienie tego ze strony technicznej jest "nieobciążające serwer" i banalne do wykonania, kwestia tłumaczenia i prościutkich zmian w kodzie... Gorzej z tym co mówisz, czyli interakcją/komunikacją z graczami z zagranicy ;/
Cytat:
po 4. Nie wierze ze nagle znajdzie sie 3000 ludzi online, jest to niemozliwe z powodu jednego, po 1 nie stac was na taka reklame a w dodatku jest to tylko powiedzmy skromnie swietna ale mala gra... nie spodziewajcie sie milionow
Byś się chłopie zdziwił jak prosta jest reklama MMORPG'a u obcokrajowców w ich języku... Reklama internetowa w serwisie GPTR robi cuda
Cytat:
po 5. Popatrzcie na to rozwojowo... otwieracie sie na cos nowego, jakies nowe doswiadczenia itp... nie mozna sie zamykac i mowic we can't make it... sprobowac na poczatku z krajem mniejszym... tam wyslac reklame... potem do nastepnego... nawet jezeli bedzie to tylko jezyk angielski... mysle ze wystarczy...
@ADI: Ja wcale nie mówię, że ty mówisz (xD) że to jest niewykonalne, po prostu piszę, że zrobienie tego ze strony technicznej jest "nieobciążające serwer" i banalne do wykonania, kwestia tłumaczenia i prościutkich zmian w kodzie...
Wybacz, ale to wie prawie każdy, kto ma jakiekolwiek pojęcie o kodzie. ADI już chyba 10 razy powtarzał, że problem nie jest natury stricte technicznej.
Według mnie głównym problemem będzie to, żeby admin znalazł czas na takie zmiany (nie tylko w kodzie, ale na przykład na powołanie kadry obcojęzycznej itp.). Jak wiemy, zmiany w MFO zachodzą zbyt powolnie (admin też człowiek i ma własne życie poza grą, to zrozumiałe), więc marnie to widzę, ale jak Jackowi będzie zależeć na kilku euro w kieszeni, to może się za to zabierze