Regulamin Forum    FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Grupy    Rejestracja     Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: BaGGy
24-02-2015, 23:37
Godziny logowania
Autor Wiadomość
EasT 
Użytkownik

Profesja: Wojownik
Nick: Nie gram
Level: 999
Wysłany: 07-06-2008, 20:53   

Myslisz ze to tak latwo? Chociaz MFO jest dosc popularne... bardzo duzo osob gra w to i wysyla sms, takze by sie to oplacalo sponsorowi :]

Yoh_Master 
Użytkownik

Nick: Toffiszen
Level: 1
Wysłany: 07-06-2008, 22:08   

Mf jest sponsorowne przez graczy i ich doladowania :) a co do pomyslu: WEJŚĆ :)

Galeria
Gospoda-7G

Ukryty_Samuraj 
Użytkownik

Profesja: Mag
Level: 117
Wysłany: 07-06-2008, 22:34   

Nie mówię o kodzie, bo kodu szkoda dać komuś - gra musi już być naprawde profesjonalna. Ale tworzenie update, czyli fucha Tomi'ego - to mógłby chyba ktoś wziąźć no nie? W końcu to tylko nudne i monotonne tworzenie mapek, dodawanie danych potworów do bazy - tomi by to tylko sprawdzał (looknie na mape i już widzi czy jest ok, połazi 5 minut sprawdzi czy jest ok) i updaty byłyby szybciej...

Pieniądze w karczmie:494G

Pitazboras 
Użytkownik

Level: 220
Wysłany: 07-06-2008, 23:20   

I każdy update byłby identyczny. Dzięki, ale już wolę upy raz na rok, ale żeby coś się w nich działo, a trzeba przyznać, że Tomi odwala kawał dobrej roboty przy tworzeniu tych wszystkich zagadek - zwłaszcza w ostatnich upach widać wzrost urozmaicenia pod tym względem.

InSaNe
[Usunięty]

Wysłany: 07-06-2008, 23:28   

Pitazboras napisał/a:
I każdy update byłby identyczny. Dzięki, ale już wolę upy raz na rok, ale żeby coś się w nich działo, a trzeba przyznać, że Tomi odwala kawał dobrej roboty przy tworzeniu tych wszystkich zagadek - zwłaszcza w ostatnich upach widać wzrost urozmaicenia pod tym względem.

takie same mapki?hmm,wystarczy troche pomyslowosci koderow i ewnetualnie pomoc graczy i po problemie

Tomi
Prawie Admin

Level: 1
Świat: 1+2+4
Wysłany: 07-06-2008, 23:59   

Ukryty_Samuraj napisał/a:
Nie mówię o kodzie, bo kodu szkoda dać komuś - gra musi już być naprawde profesjonalna. Ale tworzenie update, czyli fucha Tomi'ego - to mógłby chyba ktoś wziąźć no nie? W końcu to tylko nudne i monotonne tworzenie mapek, dodawanie danych potworów do bazy - tomi by to tylko sprawdzał (looknie na mape i już widzi czy jest ok, połazi 5 minut sprawdzi czy jest ok) i updaty byłyby szybciej...

Na razie nie ma narzędzi, które można by udostępnić osobom chętnym do pomocy. Możliwe ze się to zmieni w przyszłości.
Co do samego tworzenia upka - to wcale nie takie łatwe jak się wydaje, szczególnie gdy robi się pokręcone questy, z wieloma warunkami i zależnościami.

Ukryty_Samuraj 
Użytkownik

Wysłany: 08-06-2008, 01:23   

Tak, ale nie chodzi mi o questy, bo tutaj trzeba choć minimalną wiedzę programowania (na jakiejś zasadzie musi to działać) ale o robienie mapek. Wiele osób na pewno myśli, że jest to coś typu drag&drop, ale najprawdopodobniej są to tablice i wszystkie mapki sa w bazie danych... Wiec to raczej pisemna robota i monotonna... A jak ktoś programuje to i questy nie powinne być trudne (tak myślę), w końcu operują one pewnie na instrukcjach warunkowych i na funkcjach typu powiedz(), walczboss() et cetera, et cetera... Poza tym mamy troche osób interesujących się (co najmniej :D ) programowaniem, PitazBoras, MapY chyba, ten co MFO Tool napisał, jakiś z Hyde-Park'u coś sie chwalił, ja... troszku by sie znalazło ;)

InSaNe
[Usunięty]

Wysłany: 08-06-2008, 08:39   

Ukryty_Samuraj napisał/a:
Tak, ale nie chodzi mi o questy, bo tutaj trzeba choć minimalną wiedzę programowania (na jakiejś zasadzie musi to działać) ale o robienie mapek. Wiele osób na pewno myśli, że jest to coś typu drag&drop, ale najprawdopodobniej są to tablice i wszystkie mapki sa w bazie danych... Wiec to raczej pisemna robota i monotonna... A jak ktoś programuje to i questy nie powinne być trudne (tak myślę), w końcu operują one pewnie na instrukcjach warunkowych i na funkcjach typu powiedz(), walczboss() et cetera, et cetera... Poza tym mamy troche osób interesujących się (co najmniej :D ) programowaniem, PitazBoras, MapY chyba, ten co MFO Tool napisał, jakiś z Hyde-Park'u coś sie chwalił, ja... troszku by sie znalazło ;)

niestety, ale troche znajomosci programowania nie zawsze wystarczy
jak mowiles, w questach jest duzo np instrukcji warunkowych... trzeba, ze tak powiem, troche bardziej niz troche znac sie na programowaniu, bo jesli jakis quest jest zawily, i walka z bossem, dojscie do czegos zalezy od 10 rzeczy, to tych warunkow moze byc coraz wiecej, jest to zawile i coraz trudniej sie to robi
wiem o tym, bo niedawno zaczalem nauke c++ , i instrukcje warunkowa "if" mam juz opanowana niezle, a niedawno zaczalem tez robic tablice (pewnie pola na mapkach to dzieki tablicom sa zrobione). Ale watpie zebym ja tutaj cos mogl pomoc, moze Pit moglby bo widze, ze dobrze sie na tym zna...

jakby admin udostepnil odpowiednia czesc kodu koderom, nie byloby problemu,a upki bylyby szybciej... trzeba bedzie pewnie jeszcze sporo poczekac...

Ukryty_Samuraj 
Użytkownik

Wysłany: 08-06-2008, 09:29   

Ta, no ale o jakiej-takiej wiedzy chyba by się znalazło no nie? Instrukcje warunkowe to najprostsze co jest w programowaniu, a innych rzeczy to po prostu na pamięć wykuć (nazwy funkcji)...

ADIHC1 
Junior Admin
Game Master

Level: 132
Wysłany: 08-06-2008, 12:45   

Odbiegacie od tematu..

W tej chwili MFO nie jest przygotowane na przyjęcie twórców map, ale wraz z nową wersją
gry (premiera - czas bliżej nieokreślony, hehe) pojawi się edytor map dostępny via WWW i
jeśli zajdzie taka potrzeba, to zostanie on udostępniony i każdy będzie mógł sprawdzić się
(nie tylko Tomi czy GM)..

Skailer 
Użytkownik

Nick: Skailer
Level: 150
Wysłany: 08-06-2008, 17:08   

Ahhh dużo gadania jak na mój poziom inteligencji (6 klasa podstawówki), zainteresował mnie post wyżej (ADI'ego)
ADIHC1 napisał/a:
pojawi się edytor map dostępny via WWW i
jeśli zajdzie taka potrzeba, to zostanie on udostępniony i każdy będzie mógł sprawdzić się

Czyli gracze będą mogli tworzyć mapki do MFO, następnie będzie mógł dać swoje "wypociny" na forum? Ciekawy pomysł jak dla mnie g:) Tomi byłby naprawdę odciążony...
InSaNe napisał/a:
moze Pit moglby bo widze, ze dobrze sie na tym zna...

Nowy Admin g:D>
ADIHC1 napisał/a:
Odbiegacie od tematu..

Taki mały szczególik, może się przydać, a raczej by nie wymagał dużo roboty g:)

| Gospoda: Skailer Shuntzz 85g | Wojownik/Kucharz/Złodziej |

ADIHC1 
Junior Admin
Game Master

Level: 132
Wysłany: 10-06-2008, 14:57   

Skailer napisał/a:
ADIHC1 napisał/a:
pojawi się edytor map dostępny via WWW i

Czyli gracze będą mogli tworzyć mapki do MFO, następnie będzie mógł dać swoje "wypociny" na forum? Ciekawy pomysł jak dla mnie g:) Tomi byłby naprawdę odciążony...

Jak już pisałem, w razie potrzeby zostanie udostępniony (raczej później niż wcześniej zostanie udostępniony) odpowiedni edytor oraz (prawdopodobnie) zostanie przeprowadzony konkurs na twórców map..
Skailer napisał/a:
InSaNe napisał/a:
moze Pit moglby bo widze, ze dobrze sie na tym zna...

Nowy Admin g:D>

Gdyby Jacek chciał pomocy od Pita czy X-Fa, to skorzystałby z niej. Jak widać nie chce..

Koniec offtopu - jeszcze jeden post nie na temat i zamykam..

CaweL 
Użytkownik

Nick: CaweL
Level: 48
Świat: 3
Wysłany: 12-06-2008, 06:54   

Troche lipton bo jak mama jest obcykana w MFO to bede mial kare bo se looknie o kórej gralem :D

InSaNe
[Usunięty]

Wysłany: 12-06-2008, 14:22   

CaweL napisał/a:
Troche lipton bo jak mama jest obcykana w MFO to bede mial kare bo se looknie o kórej gralem :D

omg ale sie usmialem.... daj mamie szlaban na kompa-bo nie ugotowala obiadu czy cos:P

pomysl powinien wejsc,jak mowilem bedziemy mogli zobaczyc o ktorej godzinie jakis gracz najczesciej wchodzi,i wejsc o tej samej jesli np mamy do niego sprawe/chcemy zawalczyc

Daniero 
Użytkownik

Level: 224
Wysłany: 12-06-2008, 16:16   

CaweL napisał/a:
bo jak mama jest obcykana w MFO

czy twoja mama gra w MFO ?

Mi ten pomysl pasuje ,bo bym wiedzial o kotrej gralem ;] .

PS. Lepsze by chyba jednak bylo ostatnie 5 - 20 logowan.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi