Nigdy nie widziałem ogłoszenia że OTS'y są zabronione.
To nie jest dowód na to, że OTS-y są dozwolone.
~Fret~ napisał/a:
Ots składa się z dwóch części:
Silnik - Napisany w języku C++ przez programistów.
Skrypty - Napisane w języku xml i lua.
Wszystko jest zrobione przez graczy(oprócz graczy i nazw).
Dlatego jestem pewien tego co pisze.
Emm... A pomyślałeś o czymś takim jak hmm... prawa autorskie? Pamiętaj, "All Rights reserved". Plus "Tibia is a registered trademark of Stephan Börzsönyi, Guido Lübke, Ulrich Schlott, and Stephan Vogler in Germany". W świetle tego, że Tibia jest zarejestrowanym znakiem towarowym, samo używanie nazwy "Tibia" i podobnych ("OpenTibia") w odniesieniu do innych produktów jest prawnie zabronione. Nie muszę chyba dodawać, że wszelkie grafiki, nazwy itp. wymyślone przez CipSoft są automatycznie chronione prawem autorskim.
Hide napisał/a:
tak, a teraz większość osób robi swoje klienty silniki skrypty mapy postacie i inne pierdoly.
Oczywiście, jeśli zrobisz OpenTibię, która ma inne postacie, potwory, wygląd, zasady, questy i bronie, to będzie ona zgodna z prawem (jeśli tylko nie nazwiesz jej "OpenTibią"), tylko... jaki ta gra będzie miała związek z Tibią, skoro wszystko w niej ma być inne?
Nigdzie nie jest napisane Pit że OTS jest zabroniony. Na dodatek teraz mało kto nazywa OTS Otsem.zmiana klienta automatycznie sprawia że nie jest to już w ogóle ots. Grafike można zmienić kliknięciem myszy a nazwy zależą od wykonawcy. Tak więc nikt nie zabroni użycia w grze nazwy demon albo slime. Cipsoft wie o istnieniu OTSów z ich questami,mapami itp. a jakoś nic z tym nie robi To jest darmowa reklama dla nich.
Dokładnie, nad czym tu dyskutować ?
MFO to MFO, a Tibia to Tibia, 2 różne gry ...
MFO to MFO, a CS to CS. A mimo to
Cytat:
Dzięki życzliwości firmy hostingowej Gamepad.pl
dzisiaj powstał publiczny serwer gry My Fantasy Online
jednej z najpopularniejszych gier FPS- Counter Strike 1.6.
Skoro powstał oficjalny serwer CS, to nie widzę przeszkód, żeby powstał oficjalny OTS. Pytanie tylko czy OTS-y są dozwolone. W świetle informacji znalezionych na stronie Tibii stwierdzam, że nie są, ale nie gram w Tibię i pewny nie jestem (jakbym był, to temat już dawno byłby zamknięty). Dlatego też oczekiwałem, że ktoś poda dowody potwierdzające lub przeczące moim przypuszczeniom. Na razie nikt tego nie zrobił.
~Fret~ napisał/a:
Nigdzie nie jest napisane Pit że OTS jest zabroniony.
Naprawdę muszę się powtarzać? To żaden dowód. Na moim książkowym wydaniu Władcy Pierścieni nigdzie nie jest napisane, że nie mogę tej książki kserować i sprzedawać. Czy to znaczy, że mogę olać prawa autorskie tłumacza? Bynajmniej.
~Fret~ napisał/a:
Na dodatek teraz mało kto nazywa OTS Otsem.zmiana klienta automatycznie sprawia że nie jest to już w ogóle ots. Grafike można zmienić kliknięciem myszy a nazwy zależą od wykonawcy.
Oczywiście, możesz zmienić WSZYSTKO, tylko jaki wtedy będzie miała gra związek z Tibią? Chodzi mi o to, że są dwa wyjścia: albo robimy coś, co jest związane z Tibią (OpenTibię) i wtedy jest to prawdopodobnie niezgodne z prawem; albo robimy coś, co z Tibią nie ma żadnego związku, to pewnie jest zgodne, tylko my tu chyba o OTS-ach rozmawiamy. Możesz stworzyć "Tibię", która wygląda jak Metin i działa jak Metin. Tylko to wtedy będzie "Metin", a nie "Tibia".
~Fret~ napisał/a:
Cipsoft wie o istnieniu OTSów z ich questami,mapami itp. a jakoś nic z tym nie robi
A co ma zrobić? Koszty sądowe zapewne są o wiele większe niż potencjalne zyski. Na ganianie po sądach to tylko organizacje pokroju RIAA mogą sobie pozwolić.
~Fret~ napisał/a:
To jest darmowa reklama dla nich.
Zarówno darmowa reklama jak i nieuczciwa konkurencja. Jeśli ściągnę sobie film czy muzykę z internetu, to też będzie to dla twórcy darmową reklamą. Tylko w takim razie czemu artyści nie przepadają za piratami?
Profesja: Wojownik
Nick: Saylor
Level: 104
Świat: 3
Wysłany: 19-10-2008, 13:16
Pitazboras napisał/a:
~Fret~ napisał/a:
To jest darmowa reklama dla nich.
Zarówno darmowa reklama jak i nieuczciwa konkurencja. Jeśli ściągnę sobie film czy muzykę z internetu, to też będzie to dla twórcy darmową reklamą. Tylko w takim razie czemu artyści nie przepadają za piratami?
nie maja zysku.
aczkolwiek owego otsa można stworzyć ja moge pomóc przy tworzeniu .
MFO to MFO, a CS to CS. A mimo to
Cytat:
Dzięki życzliwości firmy hostingowej Gamepad.pl
dzisiaj powstał publiczny serwer gry My Fantasy Online
jednej z najpopularniejszych gier FPS- Counter Strike 1.6.
Ale MFO i Tibia to gry gatunku MMORPG, a CS - wątpię .
Ale jak wy sobie to wyobrażacie przypuścimy ze w Tibii będzie Boss np. Raps i będzie się respił co jakiś czas i będzie go można pokonać kilka razy. Z Broniami i innymi itemkami może by dało rade to zrobić ale bardziej by było to do Tibii podobne chociaż miałoby to podobne bardziej do My-Fantasy.
Już lepszy byłby OMS(Open My-Fantasy Server) <joke>. Mam jeszcze sporo do dodania ale nie chce mi się pisać . róbcie se co chcecie byle na tym My-Fantasy nie ucierpiało