Profesja: Mag
Nick: Evo
Level: 67
Wysłany: 28-06-2009, 22:02 Celność i uniki
Już kiedyś zauważyłem dziwną z punktu widzenia logiki sytuację, która występuje bardzo często. Otóż niektórzy gracze z wysokim lvlem idą do początkowych miast (Langeburg, Urkaden), żeby pozbijać czachy(z nudów, dla medalu, dla kasy itp.). W ich walkach można zauważyć dziwną sytuację - bardzo częste chybienia atakujących/uniki broniących. Zdarza się to przy każdej większej różnicy lvli. Oznacza to, że w walce 100lv vs 10lv (czacha) słabszy gracz często unika hitów. Gracz silniejszy niekoniecznie ma mało szczęścia, przez co i mało celności. Może nawet w walkach na swoim lvlu trafiać 99% hitów, a nagle w walce z low-lvlowcem tylko 50%. Sytuacja jak na mój gust jest dość dziwna.
Moje pytania: Czy jest jakiś wzór na prawdopodobieństwo trafień/uników? Jak można wytłumaczyć opisaną wyżej sytuację?
Tomi pisal,ze bodajze kazdy gracz ma 25% szansy na unikniecie ciosu
Oj nie aż tyle a 10%.
Po drugie gracze high atakując z nudów zdejmują uzbrojenie i wtedy wychodzą takie dziwne walki. Ja osobiście to upominam słownie graczy za takie taktyki i w razie przegranej stosuję "celowe przelewanie ... czegoś tam"
_________________ 1. Dajcie mi nick a znajdę na niego paragraf
2. Jeżeli masz mi coś do zarzucenia wiedz, że Twoje poczynanie będzie skutkowało zablokowaniem kilku kont z najbliższego grona (oczywiście uzasadnione).
Jeżeli każdy gracz ma 10% szans na uniknięcie ciosu to jakie znaczenie ma celność oraz uniki? (nie wierze, że nie mają).
Źle to zrozumiałeś. Celność, jest zależna od Twojej Celności i Uników przeciwnika. Ale Twoja maksymalna celność, nie może przekroczyć 90% bez względu na różnice tych statystyk.
_________________ Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów. S. Lem
Profesja: Mag
Nick: Evo
Level: 67
Wysłany: 28-06-2009, 22:44
M3tzu napisał/a:
im wiecej tym wieksza szansa na trafienie/unik
Mi chodzi o dokładniejsze wyliczenia.
Cytat:
Celność, jest zależna od Twojej Celności i Uników przeciwnika. Ale Twoja maksymalna celność, nie może przekroczyć 90% bez względu na różnice tych statystyk.
Nie ma na to jakiegoś wzoru? Albo przynajmniej mniej więcej jak ten wzór wygląda?
Coś mi się wydaje, że to jednak nie ten wzór. Łatwo to można stwierdzić chociażby po walkach wysokich lvli z czaszkami. Wtedy powinny trafiać wszystkie hity, a tak się nie dzieje.
ADIHC1 napisał/a:
Rozegraj kilka sparingów, sprawdź i daj znać ; >
No to mnie wkopałeś! Pojedynki już zaklepane na 8.00. Może wtedy będę mógł coś więcej stwierdzić.
Coś mi się wydaje, że to jednak nie ten wzór. Łatwo to można stwierdzić chociażby po walkach wysokich lvli z czaszkami. Wtedy powinny trafiać wszystkie hity, a tak się nie dzieje.
To jest błędny wzór. Niestety w tym miejscu nie mogę go podać bo jest troszeczkę podobny do innego wzoru, który niestety jest... na liście zakazanych tematów na forum.
Tak w skrócie przy walkach na tym samym lvl możecie ten powyższy wzór stosować - jest na tyle poprawny by się sprawdzał ale jest na tyle nie dokładny, że przy walkach z bossami i czaszkami już sie nie sprawdza.
_________________ 1. Dajcie mi nick a znajdę na niego paragraf
2. Jeżeli masz mi coś do zarzucenia wiedz, że Twoje poczynanie będzie skutkowało zablokowaniem kilku kont z najbliższego grona (oczywiście uzasadnione).