Jako że jestem moderatorem tego działu z góry proszę, aby
obyło się bez niepotrzebnych kłótni, gdyż zdaję sobie z tego sprawę,
że temat będzie bardzo kontrowersyjny ...
Przejdźmy do rzeczy, chodzi mi o doprecyzowanie wykazu kar.
Osobiście nie jestem zwolennikiem schematycznego nakładania
kar, gdyż nie ma takich samych przypadków ... Jeden jest bardziej
ewidentny, a drugi mniej, a czasem zupełnie przypadkowy.. jednakże nie
ma na to siły aby dać aż tak wolną rękę Game Masterom by dopasowywali
stopień kary do wykroczenia mimo że są to najbardziej zaufane osoby w grze.
Ta sprawa jednak podlega dyskusji w relacji administracja - GM.
Pierwszym pomysłem jest wyszczególnienie w profilu osób, które nie były karane
od dłuższego czasu (powiedzmy min. rok). Miałoby to na celu w niektórych przypadkach
złagodzenie nadanej kary za dobre sprawowanie. Zaznaczam że w niektórych, gdyż
w poważnych wykroczeniach nie ma mowy o żadnym złagodzeniu..
Teraz to:
Cytat:
Sprzedaż/Próba sprzedaży/Wymiany/Przekazania konta własnego lub jakiegokolwiek innego.
Owszem, było to już wałkowane w dziale "Rozmowa" jak pamiętam ...
(Przypomnę po krótce: Dzielenie konta z innym graczem jest traktowane
jako sprzedaż konta i wszystkie konta zostają zablokowane, a nie to "dzielone".
Na logikę powinno być to traktowane jako multikonto, jednakże zaglądając w
tę sprawę głębiej można to uznać za zmianę właściciela - jednak oszacowane przypadki
byłyby na pewno rzadkością.)
Jeżeli nic nie zostanie zmieniane, proponuję dorzucić informację o dzieleniu kont by
była widoczna za równo w wykazie kar jak i regulaminie.
Cytat:
Używanie niecenzuralnych słów i/lub obrażanie innych użytkowników na czacie w jakiejkolwiek formie (dosłownej lub domyślnej).
To również nie jest do końca sprawiedliwe, gdyż niektóre kary są nałożone "na siłę".
Nie sugeruję oczywiście że są złe, broń Boże ... Po prostu czasem dwójka znajomych
przekamarza się na chacie gry, a osoby trzecie je zgłoszą poprzez magiczny przycisk GM.
Wystarczyłoby, że osoba "obrażana" napisze do GMa, że to w cale jej nie uraziło i zostałaby
zastosowana pewnego rodzaju amnestia, a gracze mieliby nauczkę na przyszłość.
Pojawia się tu jednak pewne "ALE", a mianowicie jak rozpoznać osobę obrażaną i czy mówi
prawdę czy nie?
tę sprawę głębiej można to uznać za zmianę właściciela - jednak oszacowane przypadki
byłyby na pewno rzadkością.
Tak na dobrą sprawę, to najlepiej byłoby dodać nowy typ przewinienia - współdzielenie konta - i ustalić osobne kary za to. Bo jeśli to jedyne konto obu graczy, to kara multikonta nie pasuje, o zmianie właściciela też ciężko mówić. Nakładanie jednej z tych dwóch kar to właśnie środek zastępczy wynikający z tego, że nie ma przewidzianej odpowiedniej kary w wykazie kar (choć jest w regulaminie).
Crypton napisał/a:
To również nie jest do końca sprawiedliwe, gdyż niektóre kary są nałożone "na siłę".
Przede wszystkim rozdzieliłbym te kary na dwie - jedną za obrażanie, drugą za pisanie przekleństw bez obrażania (tak jak teraz wyróżnione jest spamowanie bez przeklinania). Ułożyłaby się wtedy trójstopniowa hierarchia kar za czat:
- obrażanie innych graczy (najcięższe przewinienie),
- przeklinanie bez obrażania,
- spamowanie bez przeklinania i obrażania (najlżejsze).
Inną sprawą jest "waga" samych przekleństw/wulgaryzmów. Czym innym jest nazwanie kogoś noobem, a czym innym obrażenie jego rodziny. Zastanawiam się, jak to rozwiązać. Można albo rozdzielić te kary na dwie (lekkie i ciężkie przeklinanie itp.), albo ustalić widełki. Sam nie wiem co lepsze.
Crypton napisał/a:
Po prostu czasem dwójka znajomych
przekamarza się na chacie gry, a osoby trzecie je zgłoszą poprzez magiczny przycisk GM.
To racja. Czasami obrażanie jest wyłącznie w żartach, a osoby trzecie i tak to zgłaszają. Najlepiej by było, jakby wypowiedź gracza mogła zgłosić wyłącznie osoba, której owa dotyczyła, tylko że to niestety nie jest możliwe ze strony technicznej.
Przy okazji, skoro temat kar został już poruszony, dopiszę to, co proponowałem (chyba też przy okazji i pewnie nie jako pierwszy): trójstopniowy system nakładania kar się nie sprawdza. Gracz może spamować, przeklinać, przelewać itp. ale jeśli na przykład obrazi GM-a (po raz pierwszy), to dostaje taką karę, jakby miał czyste konto. Dlatego powinien być jakiś system, w którym wszystkie kary są liczone "wspólnie". Jaki? Nie mam na razie pomysłu ;>
Przede wszystkim rozdzieliłbym te kary na dwie - jedną za obrażanie, drugą za pisanie przekleństw bez obrażania (tak jak teraz wyróżnione jest spamowanie bez przeklinania). Ułożyłaby się wtedy trójstopniowa hierarchia kar za czat:
Tu właśnie sprowadza się to do podejmowania indywidualnych kar, gdyż
niektórzy potrafią zaśmiecać czat przez dłuższy okres wysyłając 10 wiadomości i
zawalając całe okienko chatu, a niektórzy jednorazowo wysyłając 2 wypowiedzi.
Chyba że by został wprowadzony antyflood (dziwne, że do tej pory go nie ma..)
Co do ostatniego.. pomysł ekstra! Jeszcze w tej wersji MF możnaby
dorzucić tylko informację, że "W przypadku wystąpienia kary <tej i tej> zgodnie
z kodeksem kar, przewinienie zostaje kumulowane ... blablabla".
Osobiście nie jestem zwolennikiem schematycznego nakładania
kar, gdyż nie ma takich samych przypadków ... Jeden jest bardziej
ewidentny, a drugi mniej, a czasem zupełnie przypadkowy.. jednakże nie
ma na to siły aby dać aż tak wolną rękę Game Masterom by dopasowywali
stopień kary do wykroczenia mimo że są to najbardziej zaufane osoby w grze.
To byłby krok wstecz. Nie bez powodu pewne rzeczy zostały uregulowane.
Tu nie chodzi o brak zaufania Administracji do GM, w końcu początkowo GM karali wg własnego uznania. Problemem było to, że każdy GM karał nieco inaczej. Po to powstał Wykaz kar, żeby ułatwić nam pracę, a graczom dać informacje dotyczącą tego co im grozi za dane przewinienie. Oczywiście Wykaz kar wciąż nie jest ani kompletny ani doskonały - ale lepsze to, niż tracenie czasu (tak graczy, jak i GM) na negocjowanie wysokości kar w zażaleniach.
Crypton napisał/a:
Dzielenie konta z innym graczem jest traktowane
Źle to interpretujesz. Tu nie chodzi o sprzedaż konta, a o łamanie jednego z ważniejszych punktów Regulaminu.
Cytat:
§4
Każde konto w grze jest własnością Administracji, która użycza je do wyłącznego korzystania osobie, która je utworzyła. Zabroniona jest sprzedaż kont, jak również przekazywanie lub udostępnianie ich innym osobom. Z konta może korzystać jedynie osoba, która je utworzyła.
A ten punkt odnosi się tak do sprzedaży, jak i do współdzielenia.
Te zakazy są wyborem mniejszego zła.
Jedynym problemem jest chyba to, że GM nakładają za to karę której treść wspomina o handlu, zamiast Inne przewinienie wraz z krótkim komentarzem. Stąd to zamieszanie i utożsamianie "współdzielenie konta = handel = multikonto".
Crypton napisał/a:
Na logikę powinno być to traktowane jako multikonto
Dlaczego? Nie zawsze gracze, który współdzielą jedno konta mają również inne. Ale Regulamin i tak łamią.
Crypton napisał/a:
czasem dwójka znajomych
Wystarczyłoby, że osoba "obrażana" napisze do GMa, że to w cale jej nie uraziło i zostałaby
Ale to jest miejsce publiczne. Za przeklinanie czy obrażanie kogoś w miejscu publicznym możesz dostać mandat o panów w mundurach. Nie ważne, że odnosiło się to do Twojego kolei i on nie czuje się obrażony. W tym miejscu było wiele innych osób, którym takie zachowanie nie podoba się.
Pitazboras napisał/a:
Wspominałem już kilkukrotnie o rozbiciu tego na osobne przewinienia, ale brak wspólnej, jednogłośnej decyzji. Dlatego nie zostało to jeszcze zmienione.
Pitazboras napisał/a:
Inną sprawą jest "waga" samych przekleństw/wulgaryzmów. Czym innym jest nazwanie kogoś noobem, a czym innym obrażenie jego rodziny. Zastanawiam się, jak to rozwiązać. Można albo rozdzielić te kary na dwie (lekkie i ciężkie przeklinanie itp.), albo ustalić widełki. Sam nie wiem co lepsze.
To też jest problemem - prawda. Największym problemem jest wspólne ustalenie listy za co karać surowiej, a za łagodniej albo wcale.
Pitazboras napisał/a:
Przy okazji, skoro temat kar został już poruszony, dopiszę to, co proponowałem (chyba też przy okazji i pewnie nie jako pierwszy): trójstopniowy system nakładania kar się nie sprawdza. Gracz może spamować, przeklinać, przelewać itp. ale jeśli na przykład obrazi GM-a (po raz pierwszy), to dostaje taką karę, jakby miał czyste konto. Dlatego powinien być jakiś system, w którym wszystkie kary są liczone "wspólnie". Jaki? Nie mam na razie pomysłu ;>
Kiedyś już o tym wspominałeś. Podobnie jest z przelewaniem złota poprzez targ i poprzez walki - to również powinno zostać połączone w jedno przewinienie. I o tym też była już dyskusja.
_________________ Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów. S. Lem
Celowe i/lub wielokrotne przekazywanie złota innemu graczowi poprzez celowe operacje na targu.
Dotyczy tylko światów moderowanych.
Jest jakaś tam kara i :
Cytat:
Kara więzienia dotyczy tylko kupującego. Transakcja jeszcze nie dokonana zostaje anulowana. Transakcja już dokonana powoduje ukaranie obu stron karą goldową w wysokości wartości transakcji.
Uważam, że kara więzienia dotycząca tylko kupującego jest nieadekwatna do przewinienia. Przykład:
Jakiś tam rankingowiec sporo walczy a co za tym idzie potrzebuje wielu sponsorów. "Znajduje" sobie graczy, którzy pod przykrywką cen maksymalnych przelewają mu golda ale, któryś tam popełnia błąd i daje cenę dużo wyższą jak max. np za 1k kaktusów dostaje 10kkG.
Dotychczas można powiedzieć, że sprzedający "niby nic nie wiedział/nie miał nic do czynienia" z takim przelewem a ... po prostu zapomniał zgłosić ale dla mnie to ewidentne oszustwo. Uważam, że kara powinna dosięgnąć obie strony.
Oczywiście ktoś za raz powie, że faktycznie nie wiedział o takich licytacjach ale zgłoszenia z targu wielokrotnie są rozpatrywane po dobie (lub jeszcze później) od zakończenia licytacji (ze względy na ogrom zgłoszeń i ich czasochłonność) a w tym czasie gracz zalogował juz się kilka/kilkanaście razy i dokładnie o tym wiedział. To jest ewidentne współpracowanie z kupującym i w takich przypadkach ekstremalnie odbiegających nakładam karę więzienia dla obu stron.
_________________ 1. Dajcie mi nick a znajdę na niego paragraf
2. Jeżeli masz mi coś do zarzucenia wiedz, że Twoje poczynanie będzie skutkowało zablokowaniem kilku kont z najbliższego grona (oczywiście uzasadnione).
Dlaczego? Nie zawsze gracze, który współdzielą jedno konta mają również inne. Ale Regulamin i tak łamią.
Napisałem to w drastycznym skrócie dlatego są niedomówienia,
w tamtej dyskusji chodziło o s3.
ADIHC1 napisał/a:
Crypton napisał/a:
Dzielenie konta z innym graczem jest traktowane
Źle to interpretujesz. Tu nie chodzi o sprzedaż konta, a o łamanie jednego z ważniejszych punktów Regulaminu.
Cytat:
§4
Każde konto w grze jest własnością Administracji, która użycza je do wyłącznego korzystania osobie, która je utworzyła. Zabroniona jest sprzedaż kont, jak również przekazywanie lub udostępnianie ich innym osobom. Z konta może korzystać jedynie osoba, która je utworzyła.
A ten punkt odnosi się tak do sprzedaży, jak i do współdzielenia.
Wyjaśniłem to w dalszej części pierwszego posta.
ADIHC1 napisał/a:
Ale to jest miejsce publiczne. Za przeklinanie czy obrażanie kogoś w miejscu publicznym możesz dostać mandat o panów w mundurach. Nie ważne, że odnosiło się to do Twojego kolei i on nie czuje się obrażony. W tym miejscu było wiele innych osób, którym takie zachowanie nie podoba się.
ShoutBox na forum to również miejsce publiczne, a jednak tego typu
żarty mają miejsce na porządku dziennym.
Walkmen napisał/a:
Uważam, że kara więzienia dotycząca tylko kupującego jest nieadekwatna do przewinienia. Przykład:
Jakiś tam rankingowiec sporo walczy a co za tym idzie potrzebuje wielu sponsorów. "Znajduje" sobie graczy, którzy pod przykrywką cen maksymalnych przelewają mu golda ale, któryś tam popełnia błąd i daje cenę dużo wyższą jak max. np za 1k kaktusów dostaje 10kkG.
Dotychczas można powiedzieć, że sprzedający "niby nic nie wiedział/nie miał nic do czynienia" z takim przelewem a ... po prostu zapomniał zgłosić ale dla mnie to ewidentne oszustwo. Uważam, że kara powinna dosięgnąć obie strony.
Gracze zaczynają coraz bardziej kombinować, dlatego propozycja
jest słuszna. GM ma wgląd kiedy osoba ostatni raz logowała na konto,
wtedy można rozpoznać czy ktoś był zaskoczony transakcją czy nie.
Czasem bywa tak, że gracz jest offline przez kilka dni i faktycznie nie wie.
ShoutBox na forum to również miejsce publiczne, a jednak tego typu
żarty mają miejsce na porządku dziennym.
Dokladnie. Ja rozumiem, ze niektorym nie podoba sie, gdy napisze cos w stylu siema "nick" lamusku czy cos w tym stylu, ale bez przesady, nieraz za jakies glupoty jest kara...
To z kartoflem mnie totalnie rozmieszylo, ale chyba nie znam calej sytuacji...
Crypton napisał/a:
Gracze zaczynają coraz bardziej kombinować, dlatego propozycja
jest słuszna. GM ma wgląd kiedy osoba ostatni raz logowała na konto,
wtedy można rozpoznać czy ktoś był zaskoczony transakcją czy nie.
Czasem bywa tak, że gracz jest offline przez kilka dni i faktycznie nie wie.
Dlatego propozycja Walkmena powinna zostac wprowadzona. Duzo osob kombinuje... Niektorzy sprzedaja eq/gemy/miksy/elki po max cenach, ale robia to w granicy rozsadku-po prostu potrafia skupowac te rzeczy tanio, maja znajomosci, wiec sprzedaja drozej. Czemu nie, skoro nie lamia regulaminu?
ADIHC1 napisał/a:
To też jest problemem - prawda. Największym problemem jest wspólne ustalenie listy za co karać surowiej, a za łagodniej albo wcale.
Dlatego trzeba sprecyzowac kodeks. Podzielic kary na roznego rodzaju "lekkie" i "ciezkie".
od dłuższego czasu (powiedzmy min. rok).
A co z takimi graczami jak np. ja? - z karą za nick od Zygi ? Inna sprawa, że ja już teraz czasem przed zajęciem się kimś robię szybką analizę ilości włożonej w sprawę pracy do osiągniętych (choćby potencjalnie) celów... więc czasem kimś się nie zajmuję/odrzucam zgłoszenie aż mu się naprawdę coś uzbiera... - i zazwyczaj się uzbiera...
Crypton napisał/a:
byłyby na pewno rzadkością.)
Z dzieleniem konta jest problem. Jak widzę przemieszczenie się o kilkaset km w ciągu kilku minut to konto ubijam, ale czasem wymówka "to nie ja, to brat/siostra" to nieudolna próba uniknięcia (łagodnej) kary...
Crypton napisał/a:
Nie sugeruję oczywiście że są złe, broń Boże ... Po prostu czasem dwójka znajomych
Heh... nie robiłem dokładnych obliczeń, ale taki "przyjazny ogień" jest dość często spotykany - jedna kara może kogoś czegoś nauczy... a jeśli nie - to będzie kolejna... Ja wychodzę z założenia, że od przekomarzania się jest pw. I tyle.
Crypton napisał/a:
Cytat:
Używanie niecenzuralnych słów i/lub obrażanie innych użytkowników na czacie w jakiejkolwiek formie (dosłownej lub domyślnej).
Pojawia się tu jednak pewne "ALE", a mianowicie jak rozpoznać osobę obrażaną i czy mówi
prawdę czy nie?
No niestety screen bywa zbyt krótki... ale sprawę aktywnych przeprosin można rozważyć...
Pitazboras napisał/a:
Crypton napisał/a:
Heh... to ciekawe - ale kto rzuca na czacie mięchem w zażaleniu pisze że nikogo nie obrażał, a kto obrażał - pisał że przecież słów obraźliwych nie używał
ADIHC1 napisał/a:
Największym problemem jest wspólne ustalenie listy za co karać surowiej, a za łagodniej albo wcale.
Ja korzystam z listy bluzgów spisanych w swoim czasie przez dislike. Chociaż na początku - nie da się ukryć ale i przekomarzałem się z GM-ami napuszczonymi na mnie przez innych graczy
Walkmen napisał/a:
Uważam, że kara więzienia dotycząca tylko kupującego jest nieadekwatna do przewinienia.
Tu sprawa jest skomplikowana. Bo z jednej strony - nawet przy handlowaniu itemkami sklepowymi ceny potrafią się strasznie wahać... np. teraz w wakacje - jednego dnia czegoś nie sprzedam, a następnego mam w tym samym mieście za ten sam itemek kilkaset % zysku... inna sprawa, że ponieważ nie expię (blokada...) to handluję dla misji - tj. dla zwiększenia podaży i zmniejszenia cen...
Ostatnio z targu nadaję mniej kar, ale nie dlatego, że jest mniej przekrętów - tylko one są robione w ostatnich minutach trwania aukcji i BARDZO przydałoby się wprowadzenie opcji pt. widzialne zakończone transakcje z targu z ostatnich 24h. Zaostrzenie kar dla sprzedających też jest możliwe - jak ktoś sprzedaje skórki czy też miksy1 to nie może liczyć na super zyski... hmmm... właściwie to na żadne zyski liczyć nie powinien. W 90% sytuacji chodzi o przelew... Sprzedaż tych przedmiotów to nie to samo co przekroczenie ceny maksymalnej na eliksiry czy gemy (nie te ofensywne 1...).
No i na koniec - gdyby wprowadzić automatyczne obcinanie nadwyżek....