Regulamin Forum    FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Grupy    Rejestracja     Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: BaGGy
21-02-2015, 00:01
Noobstat - obraza czy określenie stylu gry?

Czy uważasz że słowo 'noobstat' to obraza?
Oczywiście że tak, nie można w ten sposób nazywac drugiego gracza..
20%
 20%  [ 21 ]
Nie! 'Noobstat' nie jest słowem obraźliwym.. Określa tylko styl walki drugiego gracza.
79%
 79%  [ 81 ]
Głosowań: 102
Wszystkich Głosów: 102

Autor Wiadomość
Tomi
Prawie Admin

Profesja: Mag
Level: 1
Świat: 1+2+4
Wysłany: 08-08-2009, 00:04   

Pobędę trochę adwokatem Diabła ;)

Jednak słowa noob do jednej kategorii z k... czy ch... trudno zaliczyć, bo to nie jest przekleństwo. I nie miałem na myśli "takiego oklepania". Teraz np. słówko "zajebiście" nie robi na (prawie) nikim wrażenia a pamiętam że jeszcze 10 lat temu było inaczej. Nie wiem może ja po prostu takimi bzdetami się nie przejmuję/nie obraził bym się za to.
A powiedzmy jakby ktoś powiedział "Ty cieniasie" - toć to prawie to samo jak "Ty noobie" - czy to już przekroczenie granicy czy jeszcze dopuszczalne stwierdzenie ;) Ja rozumiem, że kultura obowiązuje itp., ale też nie popadajmy w skrajności. "Dziękuję, proszę, przepraszam" tu nie wprowadzimy - prędzej trzeba by zamknąć cały interes ;)
Skupił bym się na karach za rzeczy bardziej ewidentne - jednoznacznie obraźliwe/wulgarne.
Wiem, że granica jest cienka, ale może warto nieznacznie ją przesunąć.

Jak to było: "nadgorliwość gorsza od faszyzmu" i "nie bądź bardziej papieski od Papieża"
Jakoś tak :-P

MichuL 
Moderator Roku 2009!
Game Master

Wysłany: 08-08-2009, 00:22   

do wakacji miałem dużo styczności z dzieciarnią i zapewniam (teraz na szczęście siedzą w domach przed tibią/csem/mf więc w autobusach jest spokój ;P ), teraz słowa na k czy ch to norma, która tylko na starszych i porządniejszych ludziach 'robi wrażenie'

"A czy wy Gracze nie moglibyście się uspokoić? ; D
Nie! Buahaha ;] "

czyli gracze się nie uspokoją więc mamy złagodzić kary ? raczej odwrotnie ale nvm :roll:

ADIHC1 
Junior Admin
Game Master

Level: 132
Wysłany: 08-08-2009, 00:40   

Tomi napisał/a:
Jednak słowa noob do jednej kategorii z k... czy ch... trudno zaliczyć, bo to nie jest przekleństwo.

Tutaj MichuL wprowadził zamieszanie, wrzucając to (wulgaryzmy oraz słowa po prostu obraźliwe) do jednego worka, ale mniejsza z tym, hehe..

mnietuniema
Użytkownik

Wysłany: 08-08-2009, 17:18   

Ja kar za "nooba" nie daję. (Oczywiście nie dotyczy to sytuacji kiedy dodatkowo są różne epitety albo ktoś "jeździ" po rodzinie...).
Nie wnikam w to, które znaczenie tego słowa piszący je ma na myśli bo skoro to jest wyraz jego frustracji - to jego sprawa... :cool: No właśnie - jego - dla mnie słowo noob to forma skrócona nie od "newbie" a od "I am noob" hehehe...
No i gracze jednak powinni mieć jakiś sposób na wyżycie się na czacie - słowo "noob" jak dla mnie może temu właśnie służyć.

Areen 
Użytkownik

Profesja: Wojownik
Level: 10
Wysłany: 08-08-2009, 17:50   

mnietuniema napisał/a:
Ja kar za "nooba" nie daję. (Oczywiście nie dotyczy to sytuacji kiedy dodatkowo są różne epitety albo ktoś "jeździ" po rodzinie...).
Nie wnikam w to, które znaczenie tego słowa piszący je ma na myśli bo skoro to jest wyraz jego frustracji - to jego sprawa... :cool: No właśnie - jego - dla mnie słowo noob to forma skrócona nie od "newbie" a od "I am noob" hehehe...
No i gracze jednak powinni mieć jakiś sposób na wyżycie się na czacie - słowo "noob" jak dla mnie może temu właśnie służyć.

Za to kara tylko MichuL ;)

Night Crawler 
Użytkownik

Wysłany: 08-08-2009, 18:56   

Nie wnikajmy kto za to karał a kto nie, ważne żeby dane osoby przestały, buahahaha ;]

MichuL napisał/a:

"A czy wy Gracze nie moglibyście się uspokoić? ; D
Nie! Buahaha ;] "

czyli gracze się nie uspokoją więc mamy złagodzić kary ? raczej odwrotnie ale nvm :roll:

To był joke :)
Trzy jest liczbą, do której policzysz,
a liczbą twojego liczenia będzie trzy.
Nie policzysz do czterech, ani do dwóch,
chyba że w czasie liczenia do trzech.

ADIHC1: endry to jeszcze nic, w planach miałem zazielenienie NC - pech chciał, że akurat wtedy miał knebel ;>

Walkmen 
Game Master Roku 2009!

Nick: Walkmen
Level: 164
Wysłany: 08-08-2009, 19:03   

mnietuniema napisał/a:
Ja kar za "nooba" nie daję.

U mnie jest podobnie. Nie przydzielam kar choć wielokrotnie mnie tak nazywano/ nazywają. Za to przydzielam soczystego ignora i do widzenia.

Areen 
Użytkownik

Level: 10
Wysłany: 09-08-2009, 01:15   

Walkmen napisał/a:
mnietuniema napisał/a:
Ja kar za "nooba" nie daję.

U mnie jest podobnie. Nie przydzielam kar choć wielokrotnie mnie tak nazywano/ nazywają. Za to przydzielam soczystego ignora i do widzenia.

Ja tam udzielam odpowiedzi z nutką ironii i od razu zwrtone PW z wulgaryzmami i ot ban na 7 dni ; D Słodko kusić ludzi ;]

Pitazboras 
Użytkownik

Level: 220
Wysłany: 11-08-2009, 12:33   

Według mnie pytanie z tematu nie jest najlepiej sformułowane. Przypomina mi się wypowiedź pewnego znanego (choć bardziej w latach 90.) polityka, który śmiał się z zadawanego przez dziennikarzy pytania "Czy Wałęsa był agentem czy bohaterem narodowym?". Otóż ani w tym, ani w tamtym przypadku przedstawione możliwości nie są ani wykluczające się, ani dopełniające. Czy słowo "ciota" jest obrazą czy określeniem orientacji seksualnej?

Hate 
Użytkownik

Level: 102
Wysłany: 11-08-2009, 12:54   

Cytat:
1. GM odnosi się do Graczy w sposób kulturalny (nawet w przypadku, gdy jest prowokowany). GM nie prowokuje kłótni oraz nie uczestniczy w przepychankach słownych z Graczami.

Areen napisał/a:
Ja tam udzielam odpowiedzi z nutką ironii i od razu zwrtone PW z wulgaryzmami i ot ban na 7 dni ; D Słodko kusić ludzi ;]

Cytat:
1. Dajcie mi nick a znajdę na niego paragraf ;)
2. Jeżeli masz mi coś do zarzucenia wiedz, że Twoje poczynanie będzie skutkowało zablokowaniem kilku kont z najbliższego grona (oczywiście uzasadnione).

A to już mówi samo za siebie...
1/4 tego 'szacownego' grona to nieporozumienie.
Taka mała refleksja...

Co do samego karania za 'noobstata', poluzujcie gumki w gaciach...
Bo niedługo będziecie brak interpunkcji karać.

actum est 
Użytkownik

Level: 18
Wysłany: 12-08-2009, 12:59   

NS to jest raczej nazwa typu gry gracza i ostrzeżenie innych przed tym graczem ;]

Pozdrawiam :P

Kamyck 
Użytkownik

Wysłany: 21-08-2009, 22:23   

Noobstat... W świecie MFO słowo to znaczy tyle samo co hitter(ktoś już wyżej o tym wspomniał).
Nie jest obraźliwe, jak by ktoś mnie tak określił nie ruszyło by mnie to... Tak samo jak słowo Lamer czy noob oraz newbie.
Mianem noob stat określamy(słusznie) osobę która nie potrafi dostosować się do zabawy, dla tego rozdaje statystyki w taki sposób aby stać się "invincible"
Albo również (tak jak wspomniał nasz zbanowany kolega z Słupska, ostrzegamy innych przed takim delikwentem.

SaKe 
Użytkownik

Nick: Cervantez
Level: 230
Wysłany: 21-08-2009, 22:55   

Kamyck napisał/a:
Tak samo jak słowo Lamer czy noob oraz newbie.

Akurat noob bylo, jest i zawsze bedzie dosc obrazliwym okresleniem.
Newbie=nowy gracz
Lamer=gracz, ktory gra slabo

pyry nie som strofe
Pisze nie poprawnie po polskiemu.

EdwinOdesseiron 
Użytkownik

Nick: Edwin
Level: 145
Wysłany: 21-08-2009, 23:52   

SaKe napisał/a:
Newbie=nowy gracz
Lamer=gracz, ktory gra slabo

Rozwijając to:
Noob = gracz który nie umie grać, i - co najważniejsze - nie chce się nauczyć.
Jeśli ktoś gra ns, to chyba podpada pod tą kategorię - bo inaczej próbowałby innych statów.

I żeby nie być zaraz posądzonym o "hitterofobię" wyjaśnię. Grając anty czy hybrydą, możesz ciągle szlifować postać tak, aby w końcu zrobić rankera, albo postać do turniejów. Hitter ogranicza - zawsze musisz brać pod uwagę czynnik losowy. Dlatego ci gracze blokują sobie drogę rozwoju - i są z definicji noobami.

Misiopysio 
Użytkownik

Level: 33
Wysłany: 22-08-2009, 00:53   

Cytat:
Zastanawia mnie co myślicie na temat słowa 'noobstat'.
Ostatnio GMy sie rozbrykały i zaczeły traktować to słowo jako obraze!
Czy słusznie? Od wielu lat nazywając gracza 'noobstatem' okreslało sie jego styl walki..
A wy co myślicie?

Jak dla mnie to nie tyle określenie stylu walki co stylu gry noobstat to po prostu zawodnik który walczy na chama nie dbając o statystyki i nie szanując rankingu.

pozdrawiam

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi