Regulamin Forum    FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Grupy    Rejestracja     Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: BaGGy
24-02-2015, 23:39
Cena średnia na targu
Autor Wiadomość
dannte
Użytkownik

Wysłany: 01-09-2009, 15:37   Cena średnia na targu

Witam, jest kilka rzeczy, które chciałbym zmienić jeśli chodzi o system targu/licytacji, ale nie przeszkadzają mi one aż tak bardzo, by zaprzątać wam tym głowę. Jest jedna rzecz, która by była bardzo pomocna, a wiem, że będzie dla was banalna do wprowadzenia. Otóż chciałbym aby w karcie "średnie ceny" widniała kolumna nie ze średnią ceną ze sprzedaży danego przedmiotu, ale z medianą albo lepiej ze średnią ucinaną. To na pewno byłoby znacznie bardziej miarodajną i wiarygodną wyceną przedmiotu (bo tak jak jest teraz, gdzie przesadzone ceny maksymalne/minimalne zawyżają bądź zaniżają średnią jest byle jakim rozwiązaniem)

Dzięki za przeczytanie, pozdrawiam.

ambity 
Użytkownik

Profesja: Mag
Nick: Evo
Level: 67
Wysłany: 01-09-2009, 16:29   

Pomysł bardzo interesujący. Ostatnio chciałem sprawdzić średnią cenę dość rzadkiego przedmiotu (nie pamiętam jakiego). Było 13 takich aukcji. Jedna z nich była zalicytowana za (uwaga!) 15kk! Wartość przedmiotu wynosiła chyba nieco ponad 1kk, ale przez tą jedną próbę cała statystyka była zawyżona. Moim zdaniem, jeśli chodzi o medianę i średnią ucinaną to w przypadku MFO nie będzie miało to większego znaczenia. Jeżeli już ten pomysł miałby być wprowadzony to osobiście byłbym za średnią ucinaną. Jednak obydwa sposoby nie zapobiegłyby problemowi małej ilości sprzedanych jednakowych przedmiotów (zniekształconej średniej cenie).

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi