Regulamin Forum    FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Grupy    Rejestracja     Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: BaGGy
21-02-2015, 00:01
MFO - Nie takie jak kiedyś.
Autor Wiadomość
Jurassa 
Użytkownik

Profesja: Wojownik
Nick: BROVTHER
Level: 69
Wysłany: 10-09-2009, 19:51   MFO - Nie takie jak kiedyś.

Witam

W My-Fantasy gram już ok. 3 lata. Gdy zaczynałem grać atmosfera było zupełnie inna. Było bardzo mało tzw. anty itp. Grało się bardzo fajnie ;) Górowały osoby, które zawsze służyły pomocą. Nie chcieli za to Mf'ów jak teraz chce większość graczy. Do dzisiaj każdy darzy szacunkiem takich graczy jak IGL. Ci, którzy grali w tamtych czasach z pewności wiedzą o co chodzi. Był ten zapał ta gry było to coś czego teraz nie ma. Nawet nie wiem jak to opisać. :( Chciałbym żeby te czasy powróciły, chociaż jest to mało realne. Zastanawiałem się już nad skończeniem mojej przygody z MF. Ale postanowiłem zostać do końca z nadzieją że Mf znowu odrzyje.

Simon08 
Użytkownik

Level: 1
Wysłany: 10-09-2009, 20:14   

Ja gram od ok 4 lat (czasy starego mf) i na atmosferę nie narzekam. Oczywiście z czasem się zmienia jak w większości gier internetowych. Nie masz co apelować tylko postaraj się dostosować. Jeśli jest to dla Ciebie za trudne to skończ grać. Proste

Sosna 
Użytkownik

Profesja: Mag
Nick: DarkSosna
Level: 200
Wysłany: 10-09-2009, 20:49   

Kiedy zobaczyłem ten temat, od razu pomyślałem, że to kolejne narzekania na zmiany na targu, zbyt surowych GM'ów, ale to zobaczyłem lekko mnie zaskoczyło.
Muszę się jednak zgodzić z Jurassem. Czasy, sprzed 2 lat już raczej nie wrócą.
Można się zastanawiać, czemu tak jest, ale wydaje mi się, że powodów może być sporo.
Przede wszystkim wydaje mi się, że średni wiek graczy mf znacząco spadł, z reguły młodsi gracze mają małe doświadczenie i wychodzą z założenia, że wszyscy gracze z wyjątkiem nich samych i kilku kolegów to totalne nooby, nie pomagają innym bo po co, przecież to noob, albo po prostu nie potrafią wytłumaczyć co i jak (nie mówię, że tak jest ze wszystkimi ale mowa tu jednak o większości).
W Olda grało wielu graczy na poziomie, była to niewielka grupa porządnych ludzi, kiedy wyszło MFO2, przeszli na niego, jednak jest ich coraz mniej.

Przyznam szczerze, że kiedyś na mf miałem sporo znajomych, teraz już większość nie gra, a nowi... nowi piszą do mnie tylko wiadomości typu: Daj kasę bo ty masz dużo a ja potrzebuję, kup ode mnie eq po maksymalnej cenie, sprzedaj mi swoje konto za esa itp. są też propozycje handlowe i sporadycznie prośby o pomoc w fabule bądź o rady odnośnie mechaniki w grze, na które zawsze odpowiadam i staram się pomóc. Jeśli chcemy coś zmienić zacznijmy od siebie i dajmy przykład innym :D

SaKe 
Użytkownik

Nick: Cervantez
Level: 230
Wysłany: 10-09-2009, 20:49   

Zmiany zawsze jakies sa, raz na lepsze, raz na gorsze...
Jesli poznales fajne osoby, to zmiany niewiele Ci przeszkadzaja...

pyry nie som strofe
Pisze nie poprawnie po polskiemu.

Torax 
Użytkownik

Level: 94
Wysłany: 10-09-2009, 20:51   

Kiedyś było fajnie, wszędzie dużo graczy, rozmowa, a teraz tylko pod Lange~ to jest + wiadomo jaki poziom tej dyskusji :>

A czemu było mało anty?
Bo anty nie opłacało się grać. Przez, że jest ich teraz tyle podziękować można jedynie adminowi :>

cybershot 
Użytkownik

Level: 666
Wysłany: 10-09-2009, 21:03   

Taak mf z przed dwóch/trzech lat było piękne.. ; ] Moim zdaniem ilość graczy spadła przez to, że coraz więcej graczy wybiera profesję anty a co za tym poszło pojawiły się sztuczki zwane wystawkami i inne podobne sposoby na łatwy rank. Miałem w sumie zakładać podobny temat z kilkoma propozycjami zmian ale uznałem, że to "syzyfowa praca" ; ]

Anakin S. 
Użytkownik

Level: 126
Wysłany: 10-09-2009, 21:14   

Zgadzam się z Jurassą.Kiedyś było lepiej.Mniej dzieci neo, mniej n00bów, lepsza atmosfera.Tak jak powiedział Sosna, głowna przyczyna to to, że w MFO gra strasznie dużo dzieci (btw, zastanawia mnie taki stereotyp, że młody gracz zwraca uwagę przede wszystkim na grafikę, grywalność itp schodzą na drugi plan.A w rzeczywistości duża część młodych gra właśnie w takie gry jak MFO, Tibia lub Margonem, gdzie grafika jest beznadziejna :???: ) No i niestety atmosfera przypomina tą z Tibii (chamstwo, przeklinanie i obrażanie, brakuje tylko błagań o "fri itanz" .DOchodzi do tego ogromna ilość przelewów, oszutw i takich tam, które skutecznie zniechęcają do gry.Dobrze, że taka atmosfera panuje tylko w Lange, Eternii i Urkaden, im dalej tym lepsi gracze i kultura :-)

MarCin_tcz 
Użytkownik

Level: 223
Wysłany: 10-09-2009, 21:24   

Wg mnie głównymi przyczynami są:

-średnia wieku przeciętnego MF-owicza na oko to 10-13 lat czyli ni jak NEO , owszem zdarza się gracz w tym przedziale wiekowym bardziej "ułożony i do przodu" ale to są nieliczne wyjątki oby takich ludzi więcej.

-Za dużo kombinatorów (czyt.) ludzi którzy chcą być najlepsi i zbytnio się nienapracować .

-Ref linki wiem , że nie powinienem tego oceniać ale dla mnie to żadna satysfakcja "żerować" na innych i wbić max dostępny lv w jak najkrótszym czasie , kiedyś wogle nikt na to nie patrzył tylko grali że tak powiem za własną kasę ;)

-I chyba najważniejsza rzecz ehem.. zwróćcie uwagę na to , że wszystko idzie do "przodu" więc MF nie będzie stało w miejscu znajdą się gracze którzy lubią "starocie" ale bez przesady przecież w dzisiejszych czasach liczy się tylko jak najwyższa pozycja i kasa !

@TOP

*Dodam jeszcze , że kiedyś nie oceniało się gracza po lv przecież 10lv nie może równać się z 200 prawda ? 3/4 społeczności MFO przyzna racje graczowi ze znacznie wyższym lv a dlaczego ?! Główną przyczyną jest to żeby się mu podlizać.

To tyle podałem wg mnie główne przyczyny w rzeczywistości jest ich od groma.

*Forum przeglądane systematycznie , tylko ręce opadają jak widzę tematy "Dostałem niesłusznie BANA" :O

SaKe 
Użytkownik

Nick: Cervantez
Level: 230
Wysłany: 10-09-2009, 21:31   

Dobra, znowu ubolewacie, znowu rzale, bule, smuty, smety, puacz, nieogar, burdello bum bum.
Najlatwiej skrytykowac, nic nie wnoszac. Moze lepiej cos zaproponowac? W koncu dzial propozycje jest. Co prawda z wprowadzaniem propozycji roznie, ale miejcie na uwadze fakt, ze prace nad mf3 ida pelna para.
Ament/Enter

pyry nie som strofe
Pisze nie poprawnie po polskiemu.

MarCin_tcz 
Użytkownik

Level: 223
Wysłany: 10-09-2009, 21:35   

Udostępnić graczom grę po ukończeniu 16 roku życia + dołączyć do rejestracji ksero aktu urodzenia ;d

-------------

A tak na serio to nie da się i tak już nic zrobić po prostu trzeba przeboleć i grać dalej na 200lv atmosfera jest wg mnie odpowiednia każdy siedzi cicho nikt nic nie mówi a przy upku każdy sobie pomoże ^^

*Forum przeglądane systematycznie , tylko ręce opadają jak widzę tematy "Dostałem niesłusznie BANA" :O

Sosna 
Użytkownik

Wysłany: 10-09-2009, 21:47   

Z tą sprawą nie da się zbyt wiele robić, jednak teraz kiedy zrobiono te dość drastyczne i radykalne zmiany na forum może się okazać, że wielu bezwartościowych graczy przestanie grać. Narzekacie, że gra mniej graczy, jednak jakby nie spojrzeć mniej graczy mniej noobków i oszustów.
Jak już wcześniej mówiłem, zacznijmy od siebie, bądźmy tacy jak dawni gracze, a ta gra stanie się lepsza ;)

MichuL 
Moderator Roku 2009!
Game Master

Wysłany: 10-09-2009, 22:15   

debilizm nie znika z wiekiem, codziennie widzę wiele przykładów idiotów, którzy teoretycznie powinni zgodnie z wiekiem myśleć...

było minęło, graczy nie zmienisz, wyjątkiem byłby klimatyczny serwer ze sporymi restrykcjami, a to wiązałoby się z małą ilością grających tam osób, nie dość że byłyby pustki to i tak nie opłaca się takiego serwera stawiać

ADIHC1 
Junior Admin
Game Master

Level: 132
Wysłany: 11-09-2009, 00:55   

Jurassa napisał/a:
Chciałbym żeby te czasy powróciły

Kto by nie chciał?
Jurassa napisał/a:
Ale postanowiłem zostać do końca z nadzieją że Mf znowu odrzyje

Już nigdy nie będzie jak kiedyś. Chyba, że..

https://forum.mfo2.pl/viewtopic.php?p=308107#308107
https://forum.mfo2.pl/viewtopic.php?p=397706#397706

Sosna 
Użytkownik

Wysłany: 11-09-2009, 14:48   

Tak więc planujecie zrobić grę dla intelektualistów :D
Jak dla mnie może być, odsetek idiotów z pewnością się skurczy, choć ludzka głupota nie zna granic i dzieci mogą grać w gry, których nawet nie rozumieją.
Co do pomysłu z płatnym serverem, jak dla mnie nic by to nie dało, większość graczy wolałaby zostać na servie, na którym gra, poza tym bogatszy gracz nie znaczy mądrzejszy.

mnietuniema
Użytkownik

Level: 1
Wysłany: 11-09-2009, 15:25   

Rozumiem, że serwer musiałby być płatny - żeby na siebie zarobił...
Bo jeśli chodzi tylko o usunięcie chwastów to to jest do zrobienia poprzez zaostrzenie regulaminu i wyegzekwowanie go...
Trudne, ale możliwe :)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi