No witajcie Pomyślałem, że warto by było stworzyć temat w którym moglibyśmy podyskutować sobie
nie tylko o sadze, ale również o grze, filmie i serialu o Geralcie.
No to może ja zacznę. Niedawno zakupiłem sobie te cudeńka ( http://allegro.pl/item769...cjonerskie.html ) i jestem bardzo zadowolony.
Aktualnie zostało mi 30 stron do końca "Wieży Jaskółki" i na razie będę mógł dyskutować tylko do tego momenty fabuły.
Moją ulubioną postacią jest Jaskier, może za to, jak go określił Dijsktra- "Masz prawie 40 lat, wyglądasz na niespełna 30, myślisz, że masz lekko ponad 20, a zachowujesz się jakbyś nie miał 10" ;p
Miałem zamiar zakupić "Powrót Białego Wilka" na Ps3, ale, niestety, wycofali się z produkcji.
Aktualnie pogrywam sobie na internecie w grę pvp, podam link gdy dowiem się, że można go podać
Wiedźmin to jedna z moich ulubionych książek.Bardzzo wyraziste, ciekawe postacie, śmieszne dialogi.Ogromna ilość humoru no i ciekawie opisywane walki, wydarzenia itd.Właściwie nie musze chyba wymieniać ulubionych postaci bo wszystkie bardzo przypadły mi do gustu.A jeśli chodzi o przygody Wiedźmina to najbardziej spodobobały mi się przyjęcia na których byli bohaterowie, walka w zamku Vilgefortza i zamieszki w Rivii.Cała sagę oceniłbym na 9+/10.Teraz czytam Trylogię Husycką, zobacze czy lepsza od Wiedźka czy gorsza.
A czytał ktoś może "Coś się kończy, coś się zaczyna" ? Zastanawiam się czy zakupić tą książkę, no i czy jest napisana tym samym stylem co saga o Geralcie.
Jesli Cos sie konczy, cos zaczyna to zbior opowiadan "przed" piecioksiagiem to czytalem.
Tam byl miedzy innymi "Diaboł?"
Ja wlasnie to skonczylem, teraz "druga czesc przed piecioksiagiem", a pozniej piecioksiag.
Co z tego, ze caly cykl czytam bodaj 3 lub 4 raz...
Jest to my numba one, Geralt,Regis, Jaskier, krasnale i Ciri(lla) żondzom i mjażdzom!
Sapkowski powinien dostac nobla za Geralta...
Fajnie przerobione basnie, super cytaty ("cos sie konczy, cos zaczyna", ""pomyliłeś gwiazdy z ich odbiciem na powierzchni stawu" itd), super opisy walk, rozmyslan itd.
Wieczne sprzeczki z Yennefer, kozackie zachowanie krasnali, chyba jedna z ulubionych postac-wampir Regis, twardy Dijkstra, smieszne zachowania krolow i krolowych...
Zlozone w wielka kupe... Ksiazke jest prze-hiper-biber-mega-extra zajebista
Ja sie dziwie, ze amerykancy nie wzieli sie porzadnie za ekranizacje... Przeciez, gdyby porzadnie sie to wzieli, zrobili w czesciach, kasy by zarobili tyle... ze hoho.
Rośnij, Ciri, rośnij! Na pohybel, sk****nom!
Jeśli chodzi o fabułe to moją ulubioną ksiązką jest ostatnia część sagi (Pani Jeziora). Najbardziej mnie trzymała w napięciu.
Jeśli chodzi ogólnie o książke to Ostatnie życzenie koksi. Tam są najlepsze teksty z całego wiedźmina. Moimi ulubionymi postaciami są Geralt, Jaskier, Ciri i Regis. A i byłbym zapomniał: Feldmarszałek Duda i jego klasyczne rrrrrrrrrrrrrwa mać. Szkoda tylko że tak całkowicie zrąbali film.
Wiedźmin to jedna z moich ulubionych sag fantasy. Zdecydowanie najlepsza polska książka.
nie jest na miejscu, jak dla mnie, te książki są fajne, z tego co wiem, nawet czytałem fragmenty na przerwach, ale stwierdzenie, że jest najlepszą polską książką, nie jest na miejscu ...
rzeczywiście, Wieś to najlepsza książka jaką czytałem (a było ich wiele )
przeczytałem te pięć książek, zostały mi jeszcze 2 tomy opowiadań, kiedyś sie przeczyta
wkurzał mnie Jaskier i te jego opowiadania, przynudzanie, ale jak to książka, musi coś takiego być
Anakin S. napisał/a:
Teraz czytam Trylogię Husycką, zobacze czy lepsza od Wiedźka czy gorsza.
jak dla mnie gorsza, cholernie długie opisy, szczególnie w pierwszym tomie jest okropnie dużo przynudzania, w drugim tomie jest więcej akcji, znacznie lepszy 2 tom od pierwszego... za trzeci nie miałem się kiedy złapać, chyba za niedługo to uczynie...
Shark napisał/a:
Aktualnie pogrywam sobie na internecie w grę pvp, podam link gdy dowiem się, że można go podać
grałem w nią też, nawet spoko, z tego co pamiętam była możliwość grania 3 typami postaci: wieś, mag i przeraza
gierka znudziła mi się jak zacząłem przegrywać, złe ustawienia kombosów i non stop leżałem
Jesli Cos sie konczy, cos zaczyna to zbior opowiadan "przed" piecioksiagiem to czytalem.
Nie, to jest po sadze. Przed, z tego co wiem, jest mniej więcej o matce i starym Gercia
Sapkowski świetnie przedstawił Geralta, szczególnie spodobał mi się jeden opis,
z opowieści z baronem Trzy Kawki (rozmowa między Yen a Geraltem w obozowisku).
Krasnoludy to swoje choopy ; D Ale mimo wszystko najbardziej lubię Jaskra za jego podejście do życia ^^
"Powrót Białego Wilka" to miała być po prostu wersja komputerowego wiedźmina na konsolę Ps3/x360.
Zaniechali projektu z powodu finansów, nie wiem jednak dokładnie, jak coś to sprawdź w googlach,
ja już nie zdążę poszukać, bo idę pod prysznic ; D
O kurczaczek, a ja te opowiadania czytam przed piecioksiagiem
Trudno sie mowi:D
I tak Wiedzmin <3 Forevah in maj heart <3 <3 <3
Ja czasem mam taka wielka ochote napisac list do jakiegos rezysera... "Panie, zrup pan filma wiedzmina!" ;p
A polacy zmarnowali, (poza gierka...) taki potencjal...