Regulamin Forum    FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Grupy    Rejestracja     Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: BaGGy
24-02-2015, 23:40
Zmiana w przentacji. Pomoc z HTML.
Autor Wiadomość
Sage 
Użytkownik

Profesja: Wojownik
Level: 1
Wysłany: 14-11-2009, 17:01   Zmiana w przentacji. Pomoc z HTML.

Witam serdecznie.

Mam do zaproponowania co prawda bardzo prostą zmianę, może się wydać niepotrzebna, ale moim zdaniem początkującym (często młodszym osobom) by się przydała.

Chodzi o dodanie gdzieś przy edycji prezentacji jakieś hiperłącze, do małej podstronki pomocy w kodzie HTML, możliwym do użycia. Tak samo jak z emotkami - można w pomocy podejrzeć co wpisać, żeby dana emotka się pojawiła. To samo było by z pomocą HTML w prezentacji - była by np. (IMG src="xxxx)(/IMG) - krótki, zwięzły opis składni.

Po co taka zmiana?
Otóż obecna pomoc nie jest jakaś super przejrzysta, często zawiera same ogólniki. Niektórzy nawet do niej nie trafiają, bo niełatwo od razu zauważyć mały pytajniczek w rogu.
Wiele osób, które dopiero zaczynają rozgrywkę, a chciały by sobie wstawić coś na prezentację - nie wie, że korzysta się w tej sytuacji z HTML'a.
Dodatkowo, nie wszystkie składnie tego języka można wykorzystać w przentacji. Sam wiele razy próbowałem i dane 'polecenie' nie działało.

Cytat:
(używając prostych poleceń HTML)

Myślę, że przydało by się to sprecyzować. Ciężko się czasem domyślić, czy dana składnia jest prosta i czy można jej użyć.

Dodatkowo, można by było dorzucić zbiornik kolorów koło prezentacji.
Można korzystać z prostych angielskich nazw typu "green, blue", ale gdy chce się wpisywać kolory w systemie #RRGGBB, takie coś by się na pewno przydało :)

To wszystko co chciałem zaproponować. Proszę żebyście nie odrzucali już z góry tej zmiany.
Wprowadzić ją do gry było by bardzo prosto, bo i są to bardzo drobne zmiany, ale na pewno zwiększyły by wygodę edycji naszego profilu i pomogły wielu ludziom w opanowaniu podstaw HTML; stworzenia ciekawej prezentacji :)

Pozdrawiam.

Anakin S. 
Użytkownik

Level: 126
Wysłany: 14-11-2009, 17:11   

Masz rację, początkującym bardzo by się to przydało, niektórzy zapewne nie wiedzą że jest coś takiego jak HTML i zastanawiają się jak dodać np. obrazek do prezentacji.(sam kiedyś tego nie wiedziałem :razz: ) A wystarczyłoby dodać gdzieś w pobliżu prezentacji link do tego poradnika.Jestem jak najbardziej za.

SaKe 
Użytkownik

Nick: Cervantez
Level: 230
Wysłany: 14-11-2009, 17:48   

Nie tylko poczatkujacym, ale tez tym, ktorzy maja slaba pamiec albo nie maja wiele czasu, ogolnie przyspieszyloby to tworzenie prezentacji :)

pyry nie som strofe
Pisze nie poprawnie po polskiemu.

Levusek 
Użytkownik

Profesja: Mag
Level: 182
Wysłany: 24-11-2009, 09:25   

Możecie sobie przy tworzeniu prezentacji spojrzeć na poradnik umieszczony na forum;

https://forum.mfo2.pl/viewtopic.php?t=11066

Myślę, że HTML nie jest na tyle trudny, żeby trzeba było jeszcze pomagać dodatkowo.

Piszę poprawnie po polsku.

Sax 
Użytkownik

Level: 245
Wysłany: 24-11-2009, 12:41   

Tak jak napisał Levusek też miałem problem z robieniem prezentacji ale był/jest temat na fofum gdzie wszystkie podstawowe czynności są opisane jak się robi więc nie wiem w czym problem

BarylkaSnK 
Użytkownik

Nick: Angahm
Level: 165
Wysłany: 24-11-2009, 18:30   

Levusek napisał/a:
Możecie sobie przy tworzeniu prezentacji spojrzeć na poradnik umieszczony na forum;

a czy na stronie głównej jest umieszczony link do forum ;>?

eNCe jest moim mistrzem ;]

Levusek 
Użytkownik

Profesja: Mag
Level: 182
Wysłany: 24-11-2009, 18:33   

BarylkaSnK napisał/a:
Levusek napisał/a:

Celowo go nie ma ;]

Im mniej neokidsów tym lepiej :P

Piszę poprawnie po polsku.

Pitazboras 
Użytkownik

Level: 220
Wysłany: 24-11-2009, 21:15   

BarylkaSnK napisał/a:

Na stronie głównej nie, ale jest w menu w grze (chyba że już usunęli, chwilę tam nie zaglądałem...).

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi