Wysłany: 14-11-2009, 20:28 Kilka propozycji dot. gry i nie tylko
Witam wszystkich Mam do zaproponowanie kilka rzeczy, niektóre to drobne poprawki a niektóre nieco większe urozmaicenia.Czytajcie i oceniajcie
1.Dodanie na stronę główną MFO linku do forum. W większości gier tak jest, dzięki temu więcej ludzi będzie odwiedzać to forum. Poza tym aby odwiedzić forum trzeba albo się zalogować najpierw do gry albo dać do ulubionych albo wpisać w gugle.
2.Usunięcie tego filmiku ze strony głównej bo chyba bardziej odstrasza niż zachęca do gry (2.5 gwiazdki?!)Lepiej by było już dodać jakieś Screeny lub wypisać zalety gry (na stronie nic o nich nie ma)
3.Zwiększenie rozmiaru pytajnika odsyłającego do pomocy, lub zmienienie jego koloru na bardziej wyrazisty, bo jest on okropnie niewidoczny.
4.W profilu są opcje „Automatyczne raporty „i „odświeżanie graczy”. Można by dodać jakieś objaśnienie do czego to służy bo w pomocy nic o tych opcjach nie pisze.
5.Opisy przedmiotów są bardzo krótkie lub w ogóle ich nie ma. Np. weźmy taką banicką chustę. Pisze tylko:
Miejsce spotkania >>> [31:32] <<<
Czy nie lepiej wyglądałoby na przykład: „ciemna, pognieciona chusta, którą znalazłeś w pniu na polanie. Jest na niej napisane: Miejsce spotkania >>> [31:32] <<< „
Można by również dodać opisy mikstur, przykładowo opis mikstury życia lv 5: „Fiolka z czerwonym, słodkim płynem. Jej wypicie przywraca dużo zdrowia.”Tak samo ze zdolnościami.Małe rzeczy, a cieszą.
6.Opis w miastach. Ja się pytam, po co on tam jest? Otwiera się go tylko wtedy, gdy trzeba uleczyć się w fontannie uzdrowień (tak na marginesie to można by ją dodać do zakładki „miasto” po lewej)Według mnie opis powinien być rozbudowany, każde miasto miałoby swój unikalny opis opisujący jego historię, wygląd i cechy charakterystyczne. A zakładkę „miejsca” można przecież skasować (wszystkie miejsca oprócz w.w. fontanny są w zakładce po lewej).Zamiast tego można by ewentualnie dodać jakiś obrazek przedstawiający miasto, po kliknięciu w wybrany budynek bylibyśmy do niego przenoszeni (tak jak w Gladiatusie)
7.Można by dodać do gry nowego NPC – Podróżnika. Stałby on w karczmie (w każdym mieście) i zlecałby nam zadania w stylu: przynieś mi 5 łusek tyranozaura, zabij 50 Zabójców, dostarcz mi tytanową laskę… za pomoc można by otrzymać złoto, przedmiot lub trochę doświadczenia. Zadania byłyby generowane losowo, niektóre mogą być bardzo łatwe a inne wręcz przeciwnie… jeśli zadanie by się nie podobało, po jakimś czasie podróżnik miałby dla nas nowe zadanie.
8.Wiele osób żali się, że marnują im się punkty ruchu. Można by wprowadzić opcję „urlop”, dzięki której przez określony przez gracza czas punkty przekraczałyby maxymalną ich ilość. Jednak punkty regenerowały by się 50 % wolniej. Czyli np. 1-levelowy gracz który włączył urlop na dwa dni miałby po powrocie około 500/100 punktów
1. Masz rację. Na nowej nie ma, na starej jest z prawej strony
2. Też mi się tak zdaje Raczej wypisałbym zalety niźli szpecił strone screenami
3. Również się by przydało. Newbie nie wiedzą co i jak to klik na pytajnik i otrzyma odpowiedź 4. Po co? Sama nazwa wskazuje co to jest 5. W niektórych itemach jest, powtarzam NIEKTÓRYCH
6. To z Gladiatusem to weśśśś... nie porównuj gier o różnym charakterze i wyglądzie. Ten "Opis" pojawia się po dedzie z mobami, raczej powinien zostać. Czasami komuś się przełączy i klika na "Opis" i ma przejrzysty interfejs
7. Kto to zrobi? Prędzej coś takiego w MFO3
8. 50%?! Ani Tomi ani Jacek się na to nie zgodzi... Prędzej 1 ruch na godzinę...
Podsumowywując pomysły ciekawe ale kilka raczej nie znajdzie zastosowania.
To moje zdanie
1.Dodanie na stronę główną MFO linku do forum. W większości gier tak jest, dzięki temu więcej ludzi będzie odwiedzać to forum. Poza tym aby odwiedzić forum trzeba albo się zalogować najpierw do gry albo dać do ulubionych albo wpisać w gugle.
wyobrażasz sobie 20 nowych graczy na forum z tego polowa spamuje/nie zna regulaminu itp? sporo pracy dla modow
Anakin S. napisał/a:
2.Usunięcie tego filmiku ze strony głównej bo chyba bardziej odstrasza niż zachęca do gry (2.5 gwiazdki?!)Lepiej by było już dodać jakieś Screeny lub wypisać zalety gry (na stronie nic o nich nie ma)
moim zdaniem nie tyle zly jest filmik co jego jakość wykonania oraz jego treść
Anakin S. napisał/a:
3.Zwiększenie rozmiaru pytajnika odsyłającego do pomocy, lub zmienienie jego koloru na bardziej wyrazisty, bo jest on okropnie niewidoczny.
lub zrobić go migającego za pierwszym otwarciem strony bądź jakiś tutorial na samym początku naszej przygody
Anakin S. napisał/a:
4.W profilu są opcje „Automatyczne raporty „i „odświeżanie graczy”. Można by dodać jakieś objaśnienie do czego to służy bo w pomocy nic o tych opcjach nie pisze.
albo zrobić coś jak w Windowsie naciskasz prawym i klikasz "co to?"
Anakin S. napisał/a:
5.Opisy przedmiotów są bardzo krótkie lub w ogóle ich nie ma. Np. weźmy taką banicką chustę. Pisze tylko:
Miejsce spotkania >>> [31:32] <<<
Czy nie lepiej wyglądałoby na przykład: „ciemna, pognieciona chusta, którą znalazłeś w pniu na polanie. Jest na niej napisane: Miejsce spotkania >>> [31:32] <<< „
Można by również dodać opisy mikstur, przykładowo opis mikstury życia lv 5: „Fiolka z czerwonym, słodkim płynem. Jej wypicie przywraca dużo zdrowia.”Tak samo ze zdolnościami.Małe rzeczy, a cieszą.
moim zdaniem to właśnie zaleta, coś w rodzaju zagadki która masz rozszyfrować np jak z droga przez lodowiec
Anakin S. napisał/a:
6.Opis w miastach. Ja się pytam, po co on tam jest? Otwiera się go tylko wtedy, gdy trzeba uleczyć się w fontannie uzdrowień (tak na marginesie to można by ją dodać do zakładki „miasto” po lewej)Według mnie opis powinien być rozbudowany, każde miasto miałoby swój unikalny opis opisujący jego historię, wygląd i cechy charakterystyczne. A zakładkę „miejsca” można przecież skasować (wszystkie miejsca oprócz w.w. fontanny są w zakładce po lewej).Zamiast tego można by ewentualnie dodać jakiś obrazek przedstawiający miasto, po kliknięciu w wybrany budynek bylibyśmy do niego przenoszeni (tak jak w Gladiatusie)
wszystko ok tylko kto to zrobi...
Anakin S. napisał/a:
7.Można by dodać do gry nowego NPC – Podróżnika. Stałby on w karczmie (w każdym mieście) i zlecałby nam zadania w stylu: przynieś mi 5 łusek tyranozaura, zabij 50 Zabójców, dostarcz mi tytanową laskę… za pomoc można by otrzymać złoto, przedmiot lub trochę doświadczenia. Zadania byłyby generowane losowo, niektóre mogą być bardzo łatwe a inne wręcz przeciwnie… jeśli zadanie by się nie podobało, po jakimś czasie podróżnik miałby dla nas nowe zadanie.
to jest interesujaca propozycja
Anakin S. napisał/a:
8.Wiele osób żali się, że marnują im się punkty ruchu. Można by wprowadzić opcję „urlop”, dzięki której przez określony przez gracza czas punkty przekraczałyby maxymalną ich ilość. Jednak punkty regenerowały by się 50 % wolniej. Czyli np. 1-levelowy gracz który włączył urlop na dwa dni miałby po powrocie około 500/100 punktów
było, nie ma tak dobrze żeby odkładało sie ponad limit...
Pomysły super!! Najlepszy chyba z tym odkładaniem ruchów, ale Tomi się na to nie zgodzi, no bo z tego jest zysk (Nie chcesz, żeby ci się ruchy marnowały na 1lvl - loguj się co 5h ) Jak miałoby być to wprowadzone w życie ( o tym urlopie mówię) to najprędzej za mfy i mogłoby to działać tak:
Kupujesz usługę "urlop"
Zostajesz wylogowany
A usługa działa do twojego kolejnego zalogowania.
1. Widnieje on na starej stronie głównej..
2. To fakt, rewelacji nie ma ale krytykować jest zawsze najłatwiej
minek123 napisał/a:
moim zdaniem nie tyle zly jest filmik co jego jakość wykonania oraz jego treść
Na jedno wychodzi.
3. Jeżeli komuś zależy na uzyskaniu pomocy to bez problemu odnajdzie znaczek.
Zapewniam, że dla większości społeczeństwa gry po zmianie może wydać się
zbyt "oczojebny" z prostej przyczyny: i tak nie będą go używać.
Punkty 5,6,(7?) znajdą raczej zastosowanie w nowej wersji gry.
8. Weźmy to na logikę: czy jeżeli wyśpisz się 2x dłużej jak normalnie, to
jesteś silniejszy?
@Up Co do pkt. 8 się nie zgodze bo rzeczywiście jak wstane po 7 godzinach zataczam się jak pijak a jak bym pospał 14 godzin to bym był o wiele wiele żywszy... Więc nie wciskaj kitu ,że jak pośpisz 2 x więcej to niby nie jesteś silniejszy...
Minek w zupełności ma rację film coś ma w sobie ale nie nadaje się by znajdował się na stronie głównej.
Nie wspominając o grafice i temacie filmiku to muzyka też nie jest za ciekawa.
minek123 napisał/a:
Ten pomysł szło by dodać jak nie do tej wersji gry to do przyszłej/przyszłych.
Mam dla was cos co moze sie przydac i jeszcze jedno troche zeczy wziolem z my-fantasy i byl bym szczesliwy gdy bysce wykozystali cos z tej gry ktoro stworzylem
Ciach
[ Dodano: 01-01-2010, 16:50 ]
bardzo prosze o wyrozumialosc
i nie wiem czy gra spelni swe wymagania
Ostatnio zmieniony przez minek123 01-01-2010, 17:25, w całości zmieniany 1 raz
poniewarz zrobilem to przez program Rpgmaker i musialem dac plik instalacyjny jest to gra zrobiona przezemnie i moze moglibysmy z nie dodac jakie elemeny np; grawike nowe mapy i lepsza fabułe
[ Dodano: 01-01-2010, 17:08 ]
a jak mam te zdjecie dac bo nmi print screen nie dziala
i i przysiegam na wszystko ze sie nikomu nie wlamie ja na wet nie wiem jak ja ma 12 lat
Co do urlopu, administracja na pewno tego nie wprowadzi.
Co do zmian na stronie startowej. Masz rację strona odpych nowych graczy zamiast ich przyciągać, tą jedną rzecz admini mogliby poprawić, dla lepszego wizerunku.
a jak mam te zdjecie dac bo nmi print screen nie dziala
co za zbieg okoliczności.
Minek123, sugerowałbym zbanować kolegę...
Sosna napisał/a:
Co do urlopu, administracja na pewno tego nie wprowadzi.
Nie, to nie ma mowy nawet o tym.
Sosna napisał/a:
Co do zmian na stronie startowej. Masz rację strona odpych nowych graczy zamiast ich przyciągać, tą jedną rzecz admini mogliby poprawić, dla lepszego wizerunku.
Ten filmik trochę graczy odrzuca, oraz ilość graczy "ogólna". To niepotrzebna infromacja. Graczy mało gra, lepiej jakby wstawiono odnośnik do forum i.. screeny.