Profesja: Wojownik
Level: 33
Wysłany: 20-12-2009, 12:23
Cytat:
co wymyślą jak będą mogli jedynie dać tyle, ile sprzedający zarobiłby na targu? -.-
A skad wiesz ile by zarobił? To rynek kształtuje ceny. A twój pomysł to kolejne utrudnienie. Od kiedy wprowadzono limity i inne ograniczenia handlu ceny wyraźnie wzrosły a ilość dobrego sprzętu na targach wyraźnie się zmniejszyła.
1. Przypuśćmy że mam 100 lv.
Propozycja polega na tym, że można kupować itemy tylko -10/od twojego lvla za cenę zwykłą.
Reszta itemów, czyli <90 lv. będzie można zakupić za maksimum 50% ceny.
Czyli według tego nie mógłbym pratycznie nic kupić na targu, żadnego itemu który by mnie interesował.
Woj Mroku napisał/a:
2. Innym pomysłem może być kupowanie itemów np. od graczy min 20 lvi od naszego.
Czyli jak mam 160 lvl, to mogę kupować itemy tylko od graczy, którzy mają 140 lvl i wyższy.
I według tego też niewiele mógłbym kupić a gracze którzy mają jeszcze wyższe lv praktycznie nic.
Jedyne sensowne rozwiązanie co do targu które może zlikwidować bądź chociaż znacznie utrudnić sponsoring to zasada handel max 3 miasta wstecz, co znajduje się już na TODO więc pozostaje czekać, może zostanie wprowadzone.
a ja myślę że zostawić targ dla graczy i żeby nie było karane za przekręty.Może to rewolucyjne ale kolejne próby naprawy robią się co raz trudniejsze dla garczy więc myślę że powinno się dopuszczać do wolnego handlu...i tak jak w życiu ten kto ma znajomości ma kasę.Myślę że też graczy by doszło niż ubyło ale to tylko moje skromne zdanie
Wysłany: 22-12-2009, 21:13
Cytat:
a ja myślę że zostawić targ dla graczy i żeby nie było karane za przekręty.Może to rewolucyjne ale kolejne próby naprawy robią się co raz trudniejsze dla garczy więc myślę że powinno się dopuszczać do wolnego handlu...i tak jak w życiu ten kto ma znajomości ma kasę.Myślę że też graczy by doszło niż ubyło ale to tylko moje skromne zdanie
Kasę i to sporą mozna nazbierać bez znajomosci, wiem cos o tym.
Te próby naprawy to tak jak piszesz przypominaja leczenie grypy gruźlicą, tylko utrudniają grę i zawyżają ceny.
A karać za przekręty trzeba tak jak do tej pory, ktos się zawsze prześliźnie i nic na to nie poradzimy niestety ale od przelewów to jest S3 i tam sobie mozna grać z kombinacjami, tutaj akceptacja kombinacji utrudnia gre uczciwym graczom, zasady musza być i koniec, jasne i proste bez przesadnej regulacji.
Nie mozna tez karać za koleżeństwo bo to normalna rzecz, że ktos komus cos wystawia na zamówienie albo ktoś cos dla kogos skupuje, na targu moze licytowac każdy tylko blok przy limitach niestety utrudnia włączanie się do aukcji innym graczom i to jest problem, pewne itemy ciezko kupić inaczej, a dojście do graczy którzy handlują dobrym i rzadkim sprzętem może znaleźć kazdy, karac nalezy za kombinacje a nie za obrotnośc na targu ale z tego co widze GM'owie to świetnie rozumieją.
Zgadzam się z wszystkimi co są przeciwko temu, +/- 10lv od mojego lv (z przedmiotami), phi... Masz kolege w top 20, on poprosi byle kogo pod miastem, i już lizus poleci na targ i zalicytuje +/- 20lv, sam masz +170lv na s1 ;> nic byś nie kupił
Po co te limity wszystkie? Nic wam nie ułatwiają, są tacy ludzie w mfo, głównie w lange koczują na 7lv (turniej i 900hp), oni jak McGyver zrobią ci z kaloryfera silnik^^ Wszystko ci ludzie wykombinują Nie wiecie do czego są zdolni Gdyby dać im tydzień czasu, znaleźli by w tym tyle luk na zarabianie kasy, że łysemu by włosy dęba stanęły, nie koniecznie na głowie:>
Wysłany: 23-12-2009, 20:27
ADIHC1 napisał/a:
A czym różni się przelewanie złota czy sponsoring od tego, o czym piszesz?
No wiesz to sa układy handlowe które może sobie wyrobić każdy, gracze z wyzszych leveli zwykle skupuję miksy regeneracji, eliksiry i gemy do nabicia, nie każdemu chce się ciagle oblatywac targi w nizszych miastach, zwłaszcza jak podróż kosztuje, wiec wola jak im ktoś skupi i wystawi pakiet, sam tak co prawda nie robie ale z tego co zdażyłem zauważyć to taki układ moze sobie wyrobic kazdy a nie tylko kolega z klasy. Mówiąc o transferach czy sponsoringu (choć jedno = drugie) mówimy o działaniach między dwoma czy kilkoma graczami gdzie chodzi o to zeby zasponsorować konkretnego gracza a nie innych, a jak mówimy o skupywaniu i odsprzedawaniu to jak juz napisałem zwykle chodzi o układ handlowy który moze sobie wyrobić każdy. Karać nalezy za oszustwa a nie za obrotność na targach, choć niektóre sytuacje mogą być podejzane przyznaję.
Karać nalezy za oszustwa a nie za obrotność na targach, choć niektóre sytuacje mogą być podejzane przyznaję.
I dokładnie o to mi chodzi. Jeśli zrezygnujemy z ograniczeń na targu, żeby nie przeszkadzać w handlowaniu, to jednocześnie utrudnimy wyłapywanie przelewów, wracając do sytuacji sprzed kilku miesięcy. Obecnie nie wyłapujemy pewnie większości przelewów mimo, że targ jest w miarę uszczelniony i aktywnych graczy jest stosunkowo niewielu. Sponsoring zawsze będzie miał miejsce. A skoro nie da się temu przeciwdziałać, to dlaczego nie dać by temu spokój?
Gracz, który teraz jest w stanie zarobić na swój ekwipunek, nic nie straci na zmianie.
_________________ Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów. S. Lem
Wysłany: 23-12-2009, 21:58
Cytat:
I dokładnie o to mi chodzi. Jeśli zrezygnujemy z ograniczeń na targu, żeby nie przeszkadzać w handlowaniu, to jednocześnie utrudnimy wyłapywanie przelewów, wracając do sytuacji sprzed kilku miesięcy. Obecnie nie wyłapujemy pewnie większości przelewów mimo, że targ jest w miarę uszczelniony i aktywnych graczy jest stosunkowo niewielu. Sponsoring zawsze będzie miał miejsce. A skoro nie da się temu przeciwdziałać, to dlaczego nie dać by temu spokój?
Gracz, który teraz jest w stanie zarobić na swój ekwipunek, nic nie straci na zmianie.
1. Niektóre z ograniczeń sa naprawdę dobre tak jak blok na zakup sprzetu który mozna kupić w sklepie, ale inne jiuz niekoniecznie jak blok po osiagnieciu maxa który podniósł średnie ceny i uniemozliwia dalszą licytację, oraz utrudnia zgłaszanie podejzanych transakcji.
2. Gracz straci bo jeden orze miesiacami żeby zarobic na sprzęt a kombinator robi kilka wałków i ma to samo, chociaż jest wyjatek od zasady o czym w pkt. 3.
3. Trochę nie nadążam, to jestes jednak za całkowitym uwolnieniem targu z powrotem? Pewne rzeczy które sie sprawdziły nalezałoby jednak zostawić ale niektóre ograniczenia faktycznie niewiele dają a tylko utrudniaja grę o czym zreszta ciagle piszę a nowe pomysły czasem takie, ze włos się jeży na głowie. Wolny targ jednak ułatwia uczciwym graczom wzbogacanie się, teraz w nizszych miastach widać coraz mniej okazji na których mozna zarobić, bo ktos zapomniał zalicytować, albo cena niska ale przelewowiec za bidny żeby przelicytować, albo kupuje drogo sprzet na wyższy level od kogos innego niz kumpel po to zeby jeszcze drozej sprzedac koledze i tym samym daje zarabiać uczciwym graczom.
Niektóre z ograniczeń sa naprawdę dobre tak jak blok na zakup sprzetu który mozna kupić w sklepie
Nie wiem czy dobre, na pewno mało istotne. Co z tego, że nie można teraz przelewać złota licytując, np. Miksturę życia Lv1, skoro można wykorzystać w tym celu inny przedmiot?
Misiopysio napisał/a:
blok po osiagnieciu maxa który podniósł średnie ceny i uniemozliwia dalszą licytację, oraz utrudnia zgłaszanie podejzanych transakcji
O tym właśnie piszę. Zamiast wyeliminować możliwość przelewania złota, tylko utrudniliśmy licytację przeciętnemu graczowi. A osoby, które żyły ze sponsoringu, wciąż z niego żyją.
Misiopysio napisał/a:
Gracz straci bo jeden orze miesiacami żeby zarobic na sprzęt a kombinator robi kilka wałków i ma to samo
Jak temu zapobiec, jednocześnie nie utrudniając gry przeciętnemu graczowi?
Automatyczne odcinanie nadwyżek z licytacji sprawdziłoby się jako tako, ale kosztem przeciętnego gracza. Wszystkie ceny musiałyby być odpowiednie skalibrowane, wręcz zaniżone. Ty, jako uczciwy gracz będziesz na aukcjach zarabiał mniej, a gracz, który jest sponsorowany najwyżej wystawi parę aukcji więcej, po czym i tak wyjdzie na swoje.
Misiopysio napisał/a:
Trochę nie nadążam, to jestes jednak za całkowitym uwolnieniem targu z powrotem?
Z powrotem, w sensie za zniesieniem ograniczeń systemowych? Nie, nie to miałem na myśli. Od pewnego czasu jestem za całkowitym uwolnieniem targu - niczym na W3.
_________________ Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów. S. Lem
Wysłany: 23-12-2009, 23:50
Cytat:
Z powrotem, w sensie za zniesieniem ograniczeń systemowych? Nie, nie to miałem na myśli. Od pewnego czasu jestem za całkowitym uwolnieniem targu - niczym na W3.
Cóz pomysł niegłupi, chociaz jak pisałem kosmetyke jak to nazwałes która się sprawdziła jednak dobrze zostawić, na początku byłoby wariactwo a z czasem rynek sie ustabilizuje, przeciętny gracz nie straci.