Wysłany: 11-02-2010, 21:07 Różnica pomiędzy pierścieniami dla woja i maga.
Zastanawia mnie pewna różnica pomiędzy pierścieniami dla woja i maga. Nie mówię tutaj, o pierścieniu legendarnym czy elitarnym. Te dwa pierścienie to raj dla wojownika i maga. Dzieli je kosmiczna przepaść pomiędzy innymi pierścieniami. Woj nawet jeśli nie wygra eitarnego pierścienia to ma całkiem niezłą alternatywę w rzeczy Platynowego Pierścienia. Jest dostępny dla każdego. I tu pojawia się moje pytanie. Jaką alternatywę posiada mag ? Większość pierścieni jest przeznaczonych dla wojownika. Powiedzmy sobie szczerze... Jeżeli Mag nie zdobędzie Legendarnego pierścienia to jednym słowem kaplica. Nie posiada, żadnego innego dobrego pierścienia. Nasuwa mi się pytanie. Dlaczego są tak zepsute inne pierścienie dla maga. Dobrym rozwiązaniem dla maga byłby złoty czy srebny pierścień. Ale one są mocno nie dopracowane.
Porównanie pierścieni dla wojownika i magika:
Elitarny Pierścień
hp + 2500
Atak + 700
szczęście + 100
I teraz nasuwa mi się pytanie... Dlaczego woj posiada tak dobrą alternatywę, gdzie magik dostał jakieś badziewie. Po co magowi w tym pierścieniu to szczęście ?
Idźmy dalej
Złoty Pierścień
MP + 1300
Atak + 250
Celność + 200
Szybkość + 100
Srebrny pierścień lv 195
Obrona + 400
Atak mag + 200
celność mag + 200
szybkość + 100
no bardziej by pasowało 150 speeda niz 150 lucka ;p przecież mag jest znany z szybkości a wojowik z krytykami,unikami=lucka ;> sam miałem dylemat który pierscien załozyc ;p mam do teraz 4 pierscienie i nie moge sie zdecydowac ;[
Ktoś tu ma świetne wyczucie czasu, też zastanawiałem się
nad różnymi koncepcjami dla maga, niestety było bardzo trudno..
Poruszyłem ten temat "na zapleczu MFO", ale może tutaj być
problem - wystartowały już zapisy do turnieju
Tym razem muszę przyznać rację - woj ma dużą przewagę nad magiem. Nie znam się na najnowszym ekwipunku, więc nie mogę dużo powiedzieć. Być może ta nieproporcjonalność wynika z tego, że inne przedmioty sprawiają, że tak naprawdę równowaga jest zachowana.
Skupiłbym się bardziej na porównaniu platynowego ze srebrnym..
Platynowy jest wręcz idealny - dodaje do szybkości, szczęścia, ataku
i celności.. a to mieszanka wybuchowa dla wojownika.
Srebrny nie posiada najważniejszej cechy - bonusu do many która jest
teraz niezbędna na tym poziomie, bowiem wymaxowane gemy palą 912 mp!
Aby zachować proporcję wymieniłbym 400 obrony na 1350 mp+, lecz
niestety gdy dokonamy takiej zmiany, powstanie nam praktycznie szmaragdowy
pierścień o czym wspominał Tomi
pierścienie nie były odpowiednio dobrze "przedyskutowane" podczas testów.
Możliwa jest zmiana, ale jeśli już to żeby nie dotykała zbyt dużej liczby pierścieni - idealnie jednego. Ewentualnie mógłbym zmienić 2 - starożytny i srebrny lub np. starożytny i chaosu
Tomi.
Oczywiście, że to musi być Pierścień Chaosu. Tak jak pisałem. Szczęście zamienić na szybkość. I byłby równy platynowemu. I dodajmy, że oba te pierścienie są dostępne dla każdego na mapie.
ambity napisał/a:
Legolass napisał/a:
Złoty Pierścień
MP + 1300
Atak + 250
Celność + 200
Szybkość + 100
Srebrny pierścień lv 195
Obrona + 400
Atak mag + 200
celność mag + 200
szybkość + 100
W tym przypadku akurat mag dostaje 400 obrony, a wojownik 50 ataku i.. 1300MP (po co?). Wydaje mi się, że na tym poziomie to mag ma przewagę.
I tu się mylisz. 1300 mp > 400 obrony.
Porównajmy.. Zakładając, że mamy 100 % z gemów wity i mp +.
Żeby mieć 650 many na czysto potrzeba 248 punktów w bazie w magie.
Żeby mieć 200 obrony na czysto potrzeba 83 punktów w bazie.
Ostatnio zmieniony przez Legolass 11-02-2010, 21:38, w całości zmieniany 2 razy
wartość many względem obrony wynosi 3.33, czyli
400 x 3,33 = 1332, to oczywiście z matematycznego
punktu widzenia, gdyż mana jest teraz o wiele cenniejsza..
Akurat tego nie da się tak prosto porównać, bo oprócz tego MP, dostajemy też tą magię.
Trzeba by porównać łącznie magia+MP vs. obrona
nie licząc już odrobiny celności mag którą przy okazji dostajemy
Profesja: Mag
Nick: Evo
Level: 67
Wysłany: 11-02-2010, 21:48
Tomi napisał/a:
Owszem, ale należy zauważyć, że te punkty do MP wojowi nic nie dają (wychodzi na 0), a mag zyskuje 83 punkty bazowe (+400 obrony). Zakładając, że mag i woj rozdadzą do siły/magii podobną ilość punktów taką, że mag będzie miał zadowalającą go ilość MP, to będzie 83pkt do przodu.
Owszem, ale należy zauważyć, że te punkty do MP wojowi nic nie dają (wychodzi na 0), a mag zyskuje 83 punkty bazowe (+400 obrony). Zakładając, że mag i woj rozdadzą do siły/magii podobną ilość punktów taką, że mag będzie miał zadowalającą go ilość MP, to będzie 83pkt do przodu.
MP może być również przydatne dla woja.
A tak w ogóle to ja nie patrzyłem na to pod kątem użycia tego samego pierścienia przez woja i maga - bo to wcale nie musi być zbalansowane. Są pierścienie, które magowi nie dadzą nic a wojowi wszystko. Zwróciłem jedynie uwagę na ogólne przeliczanie stat w przypadku:
w pierścieniu przeznaczonym dla maga jest 1300 many a w innym pierścieniu dla woja jest 400 obrony. Nie da się tego tak prosto porównać przeliczając "w tył" do statystyk bazowych, bo obrona jest niezależna a MP zależna od drugiej statystyki.
Profesja: Mag
Nick: Evo
Level: 67
Wysłany: 11-02-2010, 22:03
Tomi napisał/a:
MP może być również przydatne dla woja.
Fakt, nie zastanawiałem się nad tym wystarczająco długo. Jednakże nadal uważam, że te pierścienie są dość dobrze zrównoważone. Mag może nadrobić MP dodając do magii, a woj nie nadrobi obrony dodając do siły.
do jutra czekam na propozycje, a jeśli ich nie będzie, to modyfikacji poddany będzie pierścień chaosu. szczęście zamienię na speed, albo w całości, albo 100 speedu i reszta odpowiednio w magatk/celność. Rzeczywiście to powinien być ten równoważnik do platynowego.