Regulamin Forum    FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Grupy    Rejestracja     Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: BaGGy
24-02-2015, 23:40
Wzór od którego zależy typ profesji w profilu.
Autor Wiadomość
ambity 
Użytkownik

Profesja: Mag
Nick: Evo
Level: 67
Wysłany: 23-02-2010, 19:42   

Areen napisał/a:
lub wyeliminować w ogóle napis.

Fail! Propozycja Legolassa polegała na tym, żeby w momencie dodania chociaż 1pkt do siły lub magii nie można było założyć "przeciwnej" broni. Jednakże podtrzymuję swoje zdanie, że wtedy mag byłby faworyzowany.

Pieniu 
Użytkownik

Nick: Pieniu Knight
Level: 300
Wysłany: 23-02-2010, 20:14   

Sami widzicie że niedługo rok mija od założenia tego tematu i nic sie nie zmieniło i nie wygląda na to by była zmiana ;D

Legolass 
Użytkownik

Level: 7
Wysłany: 24-02-2010, 19:17   

Po rozmowie z Tomim, który powiedział, że poprzednia propozycja nie wypali stworzyłem nowy wzór. Tomi pisał, że trzeba znaleźć alternatywny wzór, dzięki któremu nic nie zostanie ominięte. Stworzyłem poniższy wzór. Tomina razie nie ma czasu na to i dobrze by było, aby to zostało przedyskutowane na forum.

Skopiowane z pw, które wysłałem do Tomiego.

Ja wykombinowałem coś takiego:

Zachowujemy dotychczasową zależność i dodajemy poniższe wzory.

Woj: Siła bazowa ( > 20 ) / atak magiczny z eq.
Mag: Magia bazowa ( > 20) / atak magiczny z eq

Czyli przy normalnej grze, żeby nie mieć profesji hybryda wystarczy spełnienie pierwszego wzoru.

Lecz drugi wzór działa przeciw "cwaniaczkom"

Dla profesji woj:

Działa to na takiej zasadzie:
a) Woj

Przyjmijmy, że gracz na 10 lv ma 25 siły w bazie i gra uczciwie z bronią przeznaczoną dla wojownika. Więc 25 (siła bazowa ) / 16 (podstawowy atak mag. z eq ) współczynnik > lub = 1

Przyjmijmy, że gracz na 10 lv ma 25 siły w bazie i zaczyna kombinować. I zakłada różdżkę na 10 lv, która ma 70 ataku magicznego. Więc według mojego wzoru wygląda to tak. 25 ( siła bazowa) / 86 ( atak magiczny z ekwipunkiem) współczynnik < 1

Aby w profilu wyświetlała się profesja wojownik trzeba spełnić następujące warunki:
- Mieć dwa razy większą siłę bazową od magii bazowej ( aktualny wzór )
- Spełnić wzór Siła bazowa ( > lub = 20 ) / atak magiczny z ekwipunkiem
przy czym współczynnik musi być > lub = 1.

Jeżeli gracz nie spełniałby jednego z wyżej wymienionych warunków to wyświetlałby się typ ataku hybryda.

b)
mag

Przyjmijmy, że gracz na 220 lv ma 400 magii w bazie i gra uczciwie z bronią przeznaczoną dla maga. Więc 400 (magia bazowa ) / 16 (podstawowy atak z eq ) współczynnik > 1

Przyjmijmy, że gracz na 220 lv ma 400 magii w bazie i zaczyna kombinować. Zakłada broń przeznaczoną dla woja na 215 lv, która ma 1879 ataku . Więc według mojego wzoru wygląda to tak: 400 ( magia bazowa) / 1879 ( atak z eq) współczynnik < 1

Aby w profilu wyświetlała się profesja mag trzeba spełnić następujące warunki:
- Mieć dwa razy większą magię bazową od siły bazowej ( aktualny wzór )
- Spełnić wzór Magia bazowa ( > lub = 20 ) / atak z eq
przy czym współczynnik musi być > lub = 1.

Jeżeli gracz nie spełniałby jednego z wyżej wymienionych warunków to wyświetlałby się typ ataku hybryda.

Jeszcze można by pokombinować coś z obrażeniami broni.

Na pierwszy rzut oka te dwa wzory, który dodałem wyeliminowałyby magów / wojów, którzy zakładają broń dla przeciwnej profesji wyświetlając im typ profesji hybryda.

Ten 2 wzór wykluczyłby to o czym pisałeś mi w poprzedniej wiadomości.

Cytat:
Cytat:
Właśnie o to chodzi - o szybką podmiankę broni i zmianę "profesji".
Na początku tak właśnie było to rozpoznawane i były narzekania, że przyjmujemy pojedynek z "wojem" a on zmienia broń i już jest "hybrydą". Więc ustalono, że trudniej zrobić reset stat bazowych niż podmienić broń - zmieniono więc na rozpoznawanie po statach bazowych jako bardziej stabilne.

Nie sprawdzałem na innych lv tej zależności, ponieważ nie posiadam tam aktualnie kont na tych poziomach. Jednak jestem w 99 % w pewien, że działa tam taka sama zależność.

Proszę nie pisać tutaj takich głupot o jakich mówił ambity, który wo ogóle nie zrozumiał wcześniej propozycji. Człowieku tutaj nie chodzi o jakieś faworyzowanie, tylko o zmianę zależności od jakiej zależy typ ataku w profilu.

s4 ~ Eddard

ambity 
Użytkownik

Wysłany: 24-02-2010, 19:51   

Cytat:
Proszę nie pisać tutaj takich głupot o jakich mówił ambity, który wo ogóle nie zrozumiał wcześniej propozycji. Człowieku tutaj nie chodzi o jakieś faworyzowanie, tylko o zmianę zależności od jakiej zależy typ ataku w profilu.

O, dzięki! No to chciałbym Ci uświadomić, że magowie posiadają bonus do ataku fizycznego, który nie jest zależny od tego, jaką mają aktualnie założoną broń. Jako gracz z przyzwoitym rankingiem myślałem, że chociaż trochę to ogarniesz.. Innymi słowy - mag atakujący z broni dla maga zada większe obrażenia niż z broni dla woja (oczywiście, jeżeli ma niezaniżoną ilość magii w statystykach bazowych). Twoja propozycja się teraz trochę zmieniła. W Twoim pierwszym poście proponowałeś, aby dana profesja nie mogła założyć "przeciwnej" broni. Teraz chcesz, aby tylko napis się zmieniał. Jeżeli ma to dotyczyć np. graczy na 20lv, to spokojnie zdążę zaraz przed walką zmienić profil ekwipunku, wyskoczyć na pole i zaatakować.

Propozycja miałaby sens, jeżeli zlikwidowany zostałby bonus do ataku fizycznego magów. Jednak myślę, że można by ją trochę przekształcić. Ja bym to widział raczej tak, że jeżeli po zmianie ekwipunku współczynnik, o którym wspominałeś byłby < 1, wtedy system nie akceptowałby tej zmiany.

Oczywiście ten bonus dla magów został po coś wprowadzony, ale jeżeli administracja zdecydowałaby się go wycofać, to propozycja ma jak najbardziej sens.

Legolass 
Użytkownik

Wysłany: 24-02-2010, 19:54   

Człowieku... Tylko że jaki cios zada mag mający 16 ataku z ekwipunkiem ? Czy to mu się będzie opłacało ? W życiu... Jaki z tego bonus ? Śmiesznie to trochę powiedziałeś. To żaden przywilej. To jest tylko przez to, że mag ma ograniczoną ilość mp, które kiedyś mu się skończy.

s4 ~ Eddard

ambity 
Użytkownik

Wysłany: 24-02-2010, 19:58   

Ehh.. Zmusiłeś mnie do tego. Nie chciałem tej walki udostępniać, ale widzę, że nie mam wyjścia.

http://w1.my-fantasy.net/...p?r_id=xxxxxxxx // czyt. mój następny post.

Otóż właśnie w tej walce miałem 16 ataku i miałem założoną broń dla maga. Owszem, przeciwnik jest antymagiem, ale nie ma to większego znaczenia. Jak wytłumaczysz ten ostatni hit, który zadałem "przypadkowo"?
Ostatnio zmieniony przez ambity 24-02-2010, 20:20, w całości zmieniany 2 razy  

Legolass 
Użytkownik

Wysłany: 24-02-2010, 20:10   

Aż mi się nie chce wierzyć, że takie coś miało miejsce...

Dziwne..
Jakoś w tej walce gracz, który miał 16 ataku zadał 300 obrażeń w dodatku krytykiem. A ja jestem anty magiem?

http://w1.my-fantasy.net/...p?r_id=32196176

W twojej walce ten pro run musiał mieć niemalże zerową obronę dla woja.

Lecz w normalnej walce, hybrydy z minimalnymi obronami byś tak nie strzelił.

s4 ~ Eddard

ambity 
Użytkownik

Wysłany: 24-02-2010, 20:18   

Już pisałem wcześniej, że bonus jest tym większy, im większy mamy atak w statystykach bazowych. Dodam jeszcze, że aby bonus zadziałał musimy mieć założoną broń NA MAGA, a nie na woja. Ten Twój przeciwnik miał na 100% założoną broń dla woja, więc jego atak był liczony normalnie - bez bonusów => wyszedł denny nawet krytykiem. W mojej walce natomiast miałem ogromną ilość magii oraz broń DLA MAGA => mój hit był duży.

Swoją walkę wycinam z poprzedniego postu, gdyż nie chcę, aby została za bardzo rozpowszechniona. Jeżeli ktoś jeszcze chciałby ją zobaczyć w celu włączenia się do rozmowy na ten temat - udostępnię ją.

Legolass 
Użytkownik

Wysłany: 24-02-2010, 20:24   

Był bez broni, albo z jakąś naprawdę denną bronią. Kilka razy wpadłem z graczem, który miał broń na woja założoną w walce. Tego o czym pisałeś wcześniej się nie wyeliminuję, ale takie nieczyste zagrania z zamianą broni, będzie można łatwo wykryć dzięki temu co napisałem wcześniej. Antymaga na moim lv bez broni na woja nie pociągniesz na strzała... To nie jest żaden bonus. Tylko brak minimalnej obrony przeciwnika.

s4 ~ Eddard

ambity 
Użytkownik

Wysłany: 24-02-2010, 20:29   

Ten bonus został specjalnie dodany w celu przyspieszenia walki mag vs mag na wysokim poziomie. Można by go wyeliminować przynajmniej na niższym poziomach, a oprócz tego propozycja wydaje mi się bardzo sensowna. Nie wiem tylko czy celowo wliczasz całą ilość ataku jaką posiada broń, ale mniejsza o to. Myślę, że wzór jest prawidłowy (jakby co to można go jeszcze dopracować).

Nie wiadomo tylko czy admin zgodzi się na usunięcie owego bonusu - czekajmy na jego wypowiedź.

Shark 
Użytkownik

Nick: Mickey
Wysłany: 26-02-2010, 19:52   

Cytat:
To jest taktyka? Nie rozśmieszaj mnie...

Słuchaj, misiu, a czym to nazwiesz? Oszukiwanie przeciwników to jest taktyka, nie płaczcie, bo was mag leje toporkiem ;>

yeah napisał/a:
Shark, Tobie to nie odpowiada, bo Ty tak grasz? No dobra nawet jeśli nie grasz taką taktyką, wcześniej czy później trafi się przeciwnik załóżmy mag, walnie Cię z fizyka i później będziesz go wyzywał na czacie co on to nie jest i że ma się nauczyć grać? Bo wątpię żebyś taką przegraną z honorem do wiadomości przyjął.

Po pierwsze, jak chciałem, to tak robiłem. Oczywiście moją główną taktyką była jako taka uczciwa walka, jednak jeśli miałem pewność, że walki nie wygram, a zremisuję (kawałki kaktusa piechotą nie chodziły) lub nawet przegram - a jest dużo ranku do wygrania... czemu nie? Skoro nie jest to zabronione regulaminowo, to mogę w to jechać równo i tyle.

Co do sytuacji, że ktoś by mnie tak walnął. No cóż, na każdą przegraną sporej ilości pkt. rankingowych reaguje się dość gwałtownie, w dodatku kiedy wie się, że istniały szanse na wygraną, a przegrało się, reakcja się pogłębia. Ale mimo wszystko muszę oddać przeciwnikowi, że mnie przechytrzył i tutaj wielki szacunek dla niego. Jeśli ty zareagowałbyś jak jakiś maksymalny kretyn, który nawet jeśli przegrał "nieuczciwie" (o,o, cudzysłów) nie potrafi pogodzić się z porażką bądź traktuje te cyferki w profilu jako coś dlaczego codziennie wchodzi na komputer, to sorry, ale tutaj przyda się awaria prądu.

Moim zdaniem powinien znacznie zmienić się system przyznawania pkt. rankingowych jak i pvp. Przykładowo, całkiem ładnie to wygląda w Margonem. Im wyższy lvl, tym jest gra o wyższą stawkę, jednak nie jest to aż taka duża stawka. Gracze nie zalegaliby z levelem przez 2 lata tak jak to robi Vakel (z którym zresztą miałem przyjemność zawalczyć na samym początku, muszę się pochwalić - wygrałem) tylko brnęli by do przodu i sami potrafili o siebie zadbać (w mfo3 targ i tak będzie wolny, więc sponsoring będzie na porządku dziennym).

Legolass 
Użytkownik

Wysłany: 26-02-2010, 19:59   

Kogo to obchodzi co jest w margonem? Tu są inne realia.
Jeżeli taką grę nazywasz taktyką, to widać, że nie powinieneś tutaj zaglądać..
Graj sobie w tego margonema tylko nie pisz tutaj takich głupot, pochwal się swoimi przeżyciami na forum związanym z margonemem.

Jeżeli taki super "taktyk" może próbować kogoś oszukać więc czemu obrońca nie miałby zauważyć tego w jego profilu ?

Dodam też, że kiedyś nie było takich taktyk. Do czasu aż jakiś osobnik tego nie wypróbował. A potem zaczęło się. Dzieci nie umiejące wygrać sprawiedliwie zaczęły kopiować ten sposób licząc na łatwy rank.
Dlatego nie możesz nazywać tego "swoją" taktyką. Raz ktoś tak zagrał i się zaczęło wkręcanie.

s4 ~ Eddard

Shark 
Użytkownik

Nick: Mickey
Wysłany: 26-02-2010, 20:12   

Legolass napisał/a:
Kogo to obchodzi co jest w margonem? Tu są inne realia.

Podałem dla porównania, więc się nie rzucaj, bo ktoś ma inne zdanie niż ty.

Legolass napisał/a:

J.w. mam inne zdanie niż ty, i najlepiej "won, oszołomku, nie wiesz co tutaj się dzieje, gówno wiesz, bo nie straciłeś swoje ukochanego ranku, bo dałeś się zrobić w konia jak ostatni... osioł?"

Legolass napisał/a:
Graj sobie w tego margonema tylko nie pisz tutaj takich głupot, pochwal się swoimi przeżyciami na forum związanym z margonemem.

Czy przeczytałeś tylko to, co napisałem na samym dole? Do reszty już nie potrafisz się ustosunkować, prawda? Bo Ci nie pasuje i próbujesz tego nie widzieć.

Legolass napisał/a:
Jeżeli taki super "taktyk" może próbować kogoś oszukać więc czemu obrońca nie miałby zauważyć tego w jego profilu ?

Równie dobrze można powiedzieć, że chciałbym zobaczyć jakich ktoś używa gemów, ile ma obron, ile efektywności, ataku itp.

Legolass napisał/a:
Dodam też, że kiedyś nie było takich taktyk. Do czasu aż jakiś osobnik tego nie wypróbował. A potem zaczęło się. Dzieci nie umiejące wygrać sprawiedliwie zaczęły kopiować ten sposób licząc na łatwy rank.
Dlatego nie możesz nazywać tego "swoją" taktyką. Raz ktoś tak zagrał i się zaczęło wkręcanie.

Szczerze mówiąc, to zacząłem to robić ja z Connym dobre 2 lata temu. Nick Conny'ego brzmiał Vandetta czy jakoś tak. Później zaczął się HackeD, BioHazard itp. Więc jakieś tam prawa mam do nazywania tego swoją taktyką. Oczywiście zupełnej pewności nie mam, czy nikt nie wykonał tego przede mną, lecz wiem, że na nikim się nie wzorowałem.
Ostatnio zmieniony przez Shark 26-02-2010, 20:16, w całości zmieniany 1 raz  

Coni
Użytkownik

Level: 1
Wysłany: 26-02-2010, 20:13   

Legolass napisał/a:

Bo?
Taktyka to taktyka, są różne i te dobre, i te "noobskie".
Legolass napisał/a:
Dzieci nie umiejące wygrać sprawiedliwie zaczęły kopiować ten sposób licząc na łatwy rank.

Skoro wygrały w walce "umówionej", to chyba sprawiedliwie ;)
Legolass napisał/a:

A anty, hiter to Twoje taktyki? Nie, a zapewne też ich używasz ..

Jurassa 
Użytkownik

Profesja: Wojownik
Nick: BROVTHER
Level: 69
Wysłany: 26-02-2010, 20:54   

Problem jest prosty, na graczy mający zmienny atak nie ma taktyki. No chyba, że jest ktoś na tyle głupi, że walczy z hybrydowym eq. ;) Idąc na walki z takim graczem nigdy nie możemy być pewni czym przeciwnik będzie nas atakował. :roll:

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi