Regulamin Forum    FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Grupy    Rejestracja     Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: BaGGy
21-02-2015, 01:01
Nowy temat w statystykach
Autor Wiadomość
Mikiel
Użytkownik

Nick: Pooman
Level: 8
Wysłany: 27-04-2010, 18:29   Nowy temat w statystykach

Wstęp:
Witam, nie wiem gdzie to upchnąć, więc myślę, że póki co przedstawię Wam moje idee w zwykłych propozycjach, gdyż imo każda zmiana prędzej czy później powinna znaleźć się w propozycjach, prawda?
Po długiej(2letniej) przerwie w mfo, wróciłem, z zaśmieconą, starą, ale wspierającą innowacyjne pomysły, głową. Wpadłem na pomysł stworzenia nowego, odrębnego tematu w statystykach. Nazwa dla tematu dowolna, związana z tematem, który pokrótce postaram się wyjaśnić.

Rozwinięcie:

Statystyki - tu odsyłam do słownika, wikipedia itp. by dowiedzieć się co to znaczy :)

Dlaczego, pytam się, dla tak szeroko pojętego tematu istnieje tak wąska specyfikacja na tym forum? Odpowiedź nasuwa się prosta. Statystyka + MFO = Staty na graczy, staty na bossy, staty na fajną du... no może bez tego ostatniego. Jest to jak najbardziej całkiem logiczne zestawienie statystyki dla gry My Fantasy Online. Jestem w stanie zrozumieć, że dywagacje na ten temat w głowach większości z Was są zakończone. Po prostu 40 do siły, 50 do hp, 40 do witalności i kropka. Jednak tak jak to podkreśliłem wcześniej i podkreślam to jeszcze raz: Statystyka to dużo bardziej złożony temat!!

Dochodzimy w tym momencie do sedna moich rozważań, do puenty i w pewnym stopniu szczytu naszej mentalnej przygody po świecie statystyki. Rozumując w podany wyżej, że tak powiem statystycznie całkiem logiczny, ale jakże nowatorski, sposób, pragnę Was wprowadzić w świat dużo bardziej złożonej i intuicyjnej statystyki :)

Jaka jest szansa, że jak wyjdę to zostanę zaatakowany?
Czy jak jestem hybrydą mam większe szansę, że umrę w trakcie ekspienia?
Czym atakować magiem?(gem)
Czym atakować magiem doświadczonych graczy?(gem)
Jak grać aby nie "wpaść" na expieniu.
Co wybuch wulkanu pod Islandią zmieni w grze?

Ostatnie pytanie, to oczywiście żart, jednak możliwy do obliczenia.

Jak?

Badając statystyki. Robiąc ankiety. Prowadząc dyskusje. Badając społeczeństwo MFO!

Proponuję zatem wprowadzić, nowy odrębny temat w dziale statystyki, gdzie sprawniejsze, młodsze, Wasze, umysły będą mogły poznawać tę jakże charakterystyczną grupę graczy MFO.

Czuję, że nie wyczerpałem tematu należycie. O czymś zapomniałem. Proszę bardzo zainteresowanych o pytania i opinie. Liczę się z Waszym zdaniem i każda odrębna opinia, będzie mnie niezmiernie cieszyć.

Zakończenie:
Koniec.

Cześć

ADIHC1 
Junior Admin
Game Master

Level: 132
Wysłany: 27-04-2010, 19:45   

Mikiel napisał/a:
Dlaczego, pytam się, dla tak szeroko pojętego tematu istnieje tak wąska specyfikacja na tym forum? Odpowiedź nasuwa się prosta. Statystyka + MFO = Staty na graczy, staty na bossy, staty na fajną du... no może bez tego ostatniego. Jest to jak najbardziej całkiem logiczne zestawienie statystyki dla gry My Fantasy Online. Jestem w stanie zrozumieć, że dywagacje na ten temat w głowach większości z Was są zakończone. Po prostu 40 do siły, 50 do hp, 40 do witalności i kropka. Jednak tak jak to podkreśliłem wcześniej i podkreślam to jeszcze raz: Statystyka to dużo bardziej złożony temat!!

Ja się z Tobą w zupełności zgadzam, ale na to po prostu nie ma "popytu". Przejrzyj forum, znajdź mi jakiś świeży temat, gdzie ktoś próbowałby w szerszym kontekście porozmawiać o mechanice gry i o możliwościach jakie daje... Za to tematów z prośbą o (bezpośrednią) pomoc w ułożeniu statystyk było wiele, zaśmiecały jeden z głównych działów, przez co tego typu pytania zostały wydzielone do osobnego działu.

Poza tym, z tego co widzę, jak już się trafiają jakieś "poważniejsze" rozmowy to odbywają się w Projekcie MF.
Cytat:
Jaka jest szansa, że jak wyjdę to zostanę zaatakowany?
Czy jak jestem hybrydą mam większe szansę, że umrę w trakcie ekspienia?
Czym atakować magiem?(gem)
Czym atakować magiem doświadczonych graczy?(gem)
Jak grać aby nie "wpaść" na expieniu.
Co wybuch wulkanu pod Islandią zmieni w grze?

Ostatnie pytanie, to oczywiście żart, jednak możliwy do obliczenia.

Jak?

Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby takie tematy powstały w Rozmowie. Poza tym, moim zdaniem, niewiele ma to wspólnego ze "statystykami", prędzej ze "strategią" czy w ogóle dyskusją na temat gry.
Mikiel napisał/a:
Badając statystyki. Robiąc ankiety. Prowadząc dyskusje. Badając społeczeństwo MFO!

Ale chwila... a dział Rozmowa to niby od czego jest?
Mikiel napisał/a:
Proponuję zatem wprowadzić, nowy odrębny temat w dziale statystyki, gdzie sprawniejsze, młodsze, Wasze, umysły będą mogły poznawać tę jakże charakterystyczną grupę graczy MFO.

A od kiedy to jest serwis społecznościowy?

Podsumowując, dział statystyk powstał w konkretnym celu i jako taki zostanie zachowany w niezmienionej formie. Z czasem zostanie wyodrębniony dział poświęcony mechanice gry. Cała reszta spokojnie "zmieści się" w Rozmowie.

Mikiel
Użytkownik

Nick: Pooman
Level: 8
Wysłany: 27-04-2010, 22:09   

Nie lubię odpowiadać cytatami. Z mojego punktu widzenia jest to zbytnie skupianie się na części, gubiąc przy tym całość. Oczywiście ma to także swoje zalety, nie mówię, że nie. Jednak, nie o tym chcę mówić. Ogólnie Twoja wiadomość przemawia do mnie w ten sposób, że, dajmy na to ankiety, prawda, nie mają nic, lub niewiele wspólnego, ze statystykami? No tak w ten sposób myśląc faktycznie tworzenie nowego tematu może być w zasadzie bardziej problematyczne i poniekąd destrukcyjne, bo nie korelacjonujące z tematem: Statystyki. Nie lubię także zostawiać pytań bez odpowiedzi. Zatem, moim zdaniem dział Rozmowa, jest jak najbardziej działem w którym się rozmawia i miejscem gdzie zmieści się "cała reszta". Przepraszam także jeśli źle się wyraziłem, choć nie użyłem słów serwis społecznościowy, mój błąd. Serwis społecznościowy, nie, ale społeczność istnieje. Nie chcę dłużej ciągnąć tej farsy, temat uważam za zamknięty wraz z tą chwilą. Z czasem jak sam mówisz, to się rozwinie, mam nadzieję, że uda nam się wtedy dojść do porozumieniach w wielu kwestiach, w których się aktualnie różnimy.

Pozdrawiam
Cześć

ADIHC1 
Junior Admin
Game Master

Wysłany: 28-04-2010, 00:06   

Mikiel napisał/a:
Nie lubię odpowiadać cytatami. Z mojego punktu widzenia jest to zbytnie skupianie się na części, gubiąc przy tym całość.

Ja jednak właśnie taki styl preferuję - jest znacznie czytelniej. Ale mniejsza z tym...
Mikiel napisał/a:
Ogólnie Twoja wiadomość przemawia do mnie w ten sposób, że, dajmy na to ankiety, prawda, nie mają nic, lub niewiele wspólnego, ze statystykami?

Widzę, że się nie zrozumieliśmy. Jak najbardziej zbieranie informacji i ich analizowanie to statystyka, ale nie jest to przeznaczeniem działu, o którym wspominasz (w poprzednim poście wspominałem dlaczego ten dział powstał).
Mikiel napisał/a:
No tak w ten sposób myśląc faktycznie tworzenie nowego tematu może być w zasadzie bardziej problematyczne i poniekąd destrukcyjne, bo nie korelacjonujące z tematem: Statystyki.

Raz jeszcze powtórzę, że dział powstał w konkretnym celu i jeśli jego forma się zmieni to tylko po to, żeby realizować ten cel lepiej. Nie jest to jednak jednoznaczne z tym, że na forum nie ma miejsca na to, o czym wspominasz - jeśli pojawi się "popyt" to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wyodrębnić odpowiednie tematy do nowego działu (tak, jak było z tematami z prośbami o pomoc w ułożeniu statystyk, o pomoc w fabule czy choćby z tematami związanymi z grafiką, które pojawiały się w Hyde Parku).
Mikiel napisał/a:
Zatem, moim zdaniem dział Rozmowa, jest jak najbardziej działem w którym się rozmawia i miejscem gdzie zmieści się "cała reszta".

Do czasu, aż znaczna część "całej reszty" jest ze sobą powiązana tematycznie, przez co lepszym rozwiązaniem jest wydzielenie tej "tematyki" do odrębnego działu.
Mikiel napisał/a:
Przepraszam także jeśli źle się wyraziłem, choć nie użyłem słów serwis społecznościowy, mój błąd. Serwis społecznościowy, nie, ale społeczność istnieje.

I co w związku z tym? Rozwiń myśl.
Mikiel napisał/a:
Z czasem jak sam mówisz, to się rozwinie, mam nadzieję, że uda nam się wtedy dojść do porozumieniach w wielu kwestiach, w których się aktualnie różnimy.

Tak właściwie nie wiem czego ode mnie wymagasz. Forum cały czas ewoluuje, staram się reagować na pojawiające się zapotrzebowania czy trendy. Także pokaż mi, że to o czym wspominasz ma rację bytu, w przeciwnym wypadku ciężko będzie o porozumienie.

Yoka
Użytkownik

Level: 100
Wysłany: 28-04-2010, 11:13   

ADIHC1 napisał/a:

Ja jednak właśnie taki styl preferuję - jest znacznie czytelniej. Ale mniejsza z tym...

Taki styl, w którym nagromadzone jest na raz tylko porad i statystyk jest bardziej czytelniejsze ? Wydaje mi sie ze nie... Stary dział może był śmietnikiem, ale komu to przeszkadzało ? Po to jest opcja SZUKAJ, aby można było znaleźć "coś" dla siebie.

ADIHC1 
Junior Admin
Game Master

Wysłany: 28-04-2010, 15:45   

Yoka napisał/a:
Taki styl, w którym nagromadzone jest na raz tylko porad i statystyk jest bardziej czytelniejsze ?

Nie wiem w jaki sposób połączyłeś tą wypowiedź z organizacją działu. Mikiel pisał o stylu swojej wypowiedzi, a ja o swoich preferencjach na ten sam temat.
Yoka napisał/a:
Wydaje mi sie ze nie... Stary dział może był śmietnikiem, ale komu to przeszkadzało ? Po to jest opcja SZUKAJ, aby można było znaleźć "coś" dla siebie.

Wszystkim to przeszkadzało. Obecnie dział jest tak zorganizowany, żeby ograniczyć bałagan do niezbędnego minimum. A odnośnie przeszukiwania forum - z tej opcji korzysta na prawdę niewielki odsetek użytkowników, więc nie należy zakładać, że ta opcja rozwiąże wszystkie problemy.

A tak właściwie to całkowicie odbiegłeś od tematu - autorowi zupełnie o co innego chodziło.

Yoka
Użytkownik

Level: 100
Wysłany: 28-04-2010, 17:12   

ADIHC1 napisał/a:
Wszystkim to przeszkadzało. Obecnie dział jest tak zorganizowany, żeby ograniczyć bałagan do niezbędnego minimum. A odnośnie przeszukiwania forum - z tej opcji korzysta na prawdę niewielki odsetek użytkowników, więc nie należy zakładać, że ta opcja rozwiąże wszystkie problemy.

Ale szukanie w jednym temacie to chyba jeszcze wiekszy problem, co bedzie za miesiac ? Kilkadziesiat stron przegrzebywania ?

P.S
Autor wspomnial o "statystykach" ale nie rozwinal zbyt tego tematu, wiec ja sie tym zajelem :-P

ADIHC1 
Junior Admin
Game Master

Wysłany: 28-04-2010, 17:26   

Yoka napisał/a:
Ale szukanie w jednym temacie to chyba jeszcze wiekszy problem, co bedzie za miesiac ? Kilkadziesiat stron przegrzebywania ?

Nikt nie każe Ci przeglądać kilkudziesięciu stron, tylko kilka czy kilkanaście ostatnich w odpowiednim temacie. Dalej uważam, że jest to lepsze rozwiązanie, niż przekopywanie się przez osobne tematy (że o ich moderowaniu nie wspomnę).
Yoka napisał/a:
Autor wspomnial o "statystykach" ale nie rozwinal zbyt tego tematu, wiec ja sie tym zajelem :-P

Przeczytaj raz jeszcze to co napisał. Temat wprawdzie jest poświęcony działowi statystyki, ale w zupełnie innym kontekście.

Jeśli dalej chcesz ciągnąć swój wątek to zrób to w osobnym temacie (tylko nie zmuszaj mnie do powtarzania się - zdaje się, że tutaj pisałem więcej na temat działu z pomocą w statystykach).

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi