Witam. Po wielu ciezkich probach zalogowania sie na forum pisze ten temat
Zastanawia mnie: 1. Czy mfo przechodzi w etap "close" ? Coraz czesciej strona nie dziala... Dzisiaj chyba z 2-3 razy padla... Nie ze jestem jakims tam maniakiem czy cos takiego, ale mialem kupic sobie gem inty ***** slicznie pieknie licytuje, a tu mnie ktos przebija... No ok... Aukcja konczy sie o 00:10, przedluzona do 00:13... Wiec licytuje o 00:12 i wywala mnie z mfo, piszac cos o jakiejs pierdolce... Wytlumaczy ktos o co chodzi? Bo z deczka sie wkurzylem
2. Dlaczego admini nie zareklamuja gry? Dostaliscie okolo 13 tys PLN za losy... Nie licze inaczej zakupionych mf, ale to sie zgra z tymi co zostaly graczom z poprzednich turniejow czy losow...
Reklamy na forach, gazetach nie sa az takie drogie... Zastanawia mnie po co zabijac dojna krowe... A z tego co widze sporo graczy woli mfo2 niz 3 Pozdro dla nich
3. Przypomnialo mi sie jeszcze... Dlaczego nie dodacie na forum shout boxa? To przeciez w by Przemo 4 klikniecia... A wygodniej by sie komunikowalo
Witam. Po wielu ciezkich probach zalogowania sie na forum pisze ten temat
Zastanawia mnie: 1. Czy mfo przechodzi w etap "close" ? Coraz czesciej strona nie dziala... Dzisiaj chyba z 2-3 razy padla... Nie ze jestem jakims tam maniakiem czy cos takiego, ale mialem kupic sobie gem inty ***** slicznie pieknie licytuje, a tu mnie ktos przebija... No ok... Aukcja konczy sie o 00:10, przedluzona do 00:13... Wiec licytuje o 00:12 i wywala mnie z mfo, piszac cos o jakiejs pierdolce... Wytlumaczy ktos o co chodzi? Bo z deczka sie wkurzylem
2. Dlaczego admini nie zareklamuja gry? Dostaliscie okolo 13 tys PLN za losy... Nie licze inaczej zakupionych mf, ale to sie zgra z tymi co zostaly graczom z poprzednich turniejow czy losow...
Reklamy na forach, gazetach nie sa az takie drogie... Zastanawia mnie po co zabijac dojna krowe... A z tego co widze sporo graczy woli mfo2 niz 3 Pozdro dla nich
3. Przypomnialo mi sie jeszcze... Dlaczego nie dodacie na forum shout boxa? To przeciez w by Przemo 4 klikniecia... A wygodniej by sie komunikowalo
1. Obecnie trwają prace konserwacyjne (ostatnie prace związane z łączeniem światów). O przerwach w ciągu dnia nic nie wiem, nikt nie zgłaszał problemów.
2.
a) Reklama MFO2 nie ma szansy się zwrócić, jest drogo, a nowe (młode) osoby nie postrzegają MFO2 jako atrakcyjnej gry. Próbowaliśmy, dopłaciliśmy do interesu.
b) chcielibyśmy z losów mieć chociaż 10% kwoty, którą wymieniłeś.
To napiszcie chociaz jakies info o ktorej co i jak... No to zglaszam Ci problem ze stronka padla w godzinach popoludniowych... Jakies 2 dni temu to samo bylo...
Reklama? Dlaczego nie ;p Po prostu zle uderzacie ^^ Mieliscie leb to takiej fajnej gierki to ile dla Was wymyslec jak zareklamowac gre aby przyciagnela graczy
I dlaczego uwazasz ze mlode osoby nie postrzegaja mfo jako ciekawej gry? Przeciez w tym kraju nie ma tylko mlodych ludzi... Osoby majace po 17++ lat chetnie by zagraly 25+ tez by chetnie zagraly w wolnej chwili w pracy, wiec dlaczego nie? Odpowiednia reklama sciagnie graczy
A shout box by sie przydal! Np. na takie info jak konserwacja... Darmo bym sie denerwowac nie musial... Zrob moze ankiete i sprawdz komu sie ten pomysl podoba :]
A ja dalej wierze w to ze na mfo 2 mozna sciagnac pare tys graczy
I co do Waszych zarobkow to wiem ze trzeba oplacic serwer-y ( w tym syf mfo3) oplacic portale przekazujace pieniadze, Ale serwery w tych czasach nie sa drogie
Z tym SB - racja.
To jest phpBB, a nie jakieś IPB....
Jedna aplikacja i jest.
Co do reklamy, głupio myślisz Wcześniej grały młode pokolenia, to i teraz będą grać.
Sam już mam 22 lata i uwierz, nie jestem jakimś synusiem mamusi
W wolnej chwili gram po pracy...
Zbywasz tylko, z tym tekstem, że drogo...
Ale jak wolisz Obudzisz się z ręką w nocniku jak będzie MFO2 OLD 2 online.
Jak tamta wersja
myślę, że jak zasponsorujecie akcje reklamową, to administracja chętnie przeprowadzi taką akcje
mfo2 idzie w odstawkę, nie tajemnica. v3 jest wiodącym projektem i to on jest reklamowany
Profesja: Mag
Nick: KisS
Level: 180
Wysłany: 11-12-2012, 12:11
Tomi napisał/a:
a) Reklama MFO2 nie ma szansy się zwrócić, jest drogo, a nowe (młode) osoby nie postrzegają MFO2 jako atrakcyjnej gry. Próbowaliśmy, dopłaciliśmy do interesu.
A np Filmy na YT to też wiele ludzi może ściągnąć do gry a ostatni film z mfo2 jaki kolwiek to chyba z przed roku jest !
A np Filmy na YT to też wiele ludzi może ściągnąć do gry a ostatni film z mfo2 jaki kolwiek to chyba z przed roku jest !
Ja opiekuje sie oficjalnym kanalem mfo od dobrych 5-8 miesiecy
Ostatnio wrzucalem filmik gdzie pokazywalem MFO 2:D
Nie wiem czy jest jakis sens krecic cos z mfo2, ale jezeli jest wielka potrzeba to moge cos tam nakrecic i opublikowac na kilku stronach
Pan up to niby czlowiek od rekalmy na yt
To przyloz sie... Przydal by sie uptade do mfo2 bo ta gra naprawde ma to cos... Niby glupie piksele, a ciesza rylo Popatrzcie na gre Metin2 tam to grafa na maxa... Jak jakas padaczka kompa... Gra tam pare tys... Do tego dochodzi z 30-40 serwerow prywatnych, I caly czas sie gra... Zyski z takiego priv gdzie gra 3-4 tys ludzi dochodza do 12 tys zlotych Wiem bo znam gm...
I ludzie tam wydaja realna kase... Nie jakies 2 czy 100 zl
Dlaczego np nie odpalicie ts3 mfo? Wyjdzie wam moze z 50 zl miesiecznie MAX!
Dlaczego by nie zrobic odswiezenia mfo
Wydajesz 1000 zł na reklamę w MFO2 i MFO3, z tej kasy rejestruje się (co nie znaczy, że będzie grało) po 1000 osób tu i tu.
Po 3 miesiącach:
-osoby pozyskane do MFO3 zwracają 100% kosztów reklamy (wychodzisz na zero i masz szansę na jakieś zyski w przyszłości)
-osoby pozyskane do MFO2 zwracają 10% kosztów reklamy (dopłacasz do interesu)
Którą więc wersję rozwijasz i reklamujesz?
Taka jest mniej więcej skala porównawcza. Realne dane.
Rynek się zmienia, to co podobało się 5 lat temu, niekoniecznie podoba się teraz. Aby gra się rozwijała musi być nieustanny dopływ "świeżej krwi", a pozyskiwanie nowych graczy jest w tej chwili bardzo drogie (rynek zapchany). Nie stać nas na dokładanie do interesu. Teraz bardziej opłaca się zamieszczać reklamy gier niż je robić
Tak przy okazji zapytam - czy polecacie MFO2 znajomym, którzy nigdy nie mieli z nią do czynienia? Grają?
Obecni gracze MFO2 to w dużej mierze osoby pozyskane kilka lat temu, kiedy były młodsze, a więc w wieku kiedy mają sporo wolnego czasu m.in. na gry. Wtedy również był o wiele węższy wybór na rynku i gracze nie wymagali od gry fajerwerków - wystarczyło, że gra ma to "coś". Nie jest tajemnicą, ze starsi gracze owszem grają, ale na mniejszą skalę, z mniejszym zaangażowaniem - w końcu mają inne priorytety w życiu. Starsi często przenoszą się też na bardziej rozbudowane klientówki.
Nie twierdzę, że jesteśmy "specjalistami" od marketingu, ale siedzimy w tym temacie długo, mamy kontakty z ludźmi, którzy też posiadają gry i wiemy jak sytuacja wygląda. Konkurencja ze strony dużych zagranicznych firm jest wyniszczająca, a małe zespoły nie mają szans się przebić z często ciekawszymi pozycjami. Obecnie mając niewielkie zasoby to nie ma co się nawet brać za tworzenie gry MMO - lepiej stworzyć jakąś popierdółkę na telefon poświęcając ułamek czasu i pieniędzy.
Do takiego potentata jak Metin to nie ma co się porównywać (to bodajże największa gra "za free" tego typu w Europie). Poza tym to gra nadal atrakcyjna wizualnie dla przeciętnego gracza (wiem, że jest wiele lepszych pod tym względem, ale jednak), ma wiele "bajerów" przyciągających szerokie grono graczy, w tym tych najbardziej "cennych". Jednakże gdyby Metin miał wchodzić na rynek obecnie, to pewnie tak wielkiego sukcesu by nie odniósł. Wiele zdecydowanie lepszych tytułów znika co miesiąc.
Do MFO2 zastanawiamy się nad jeszcze jedną nowością - serwer PvP/konkursowy z nagrodami, uruchamiany cyklicznie co miesiąc.
Mowisz ze mfo2 przynosi malo zyskow? Dlaczego nie rozudujecie sklepiku? 5 pierdolek na krzyz to na prawde wielki szal... Zrobcie konkurs ze za codzinne logowania do wygrania "cos" czy inne udogodnienia...Po uzbieraniu xxx mozna wymienic je na cos Cos al'a loteria Powiekszenie sklepiku wyszlo by na pewno na dobre To taki drobny pomysl bo jest wiele wiecej tego ^^ I to takie ktore przyniosly by naprawde konkretny zysk
Moge ci podpowiedziec cos ciekawego Ale wolal bym to na pw ^^ Jesli interesujesz sie jeszcze rozwojem to napiszesz ( to nie zaden szantaz czy cos w tym stylu )
Pozyskanie gracza na metinie to jest problem, a w szczegolnosci na serwery polskie gdzie sa o wiele, wiele, wiele trudniejsze od prywatnych gdzie znajdujesz tylko zabawe i to praktycznie za darmo. Ale metin Pl jakos sobie radzi, wiec dlaczego nie MFO 2?
Metin, Tibia, Wow takze zaczynaly od zera... Gry gdzie masz platny abonament tez jakos zaczely... Kto normalny wyda 50 zl zeby sprawdzic co to za gierka? Reklama i jeszcze raz reklama
Wydajesz 1000 zł na reklamę w MFO2 i MFO3, z tej kasy rejestruje się (co nie znaczy, że będzie grało) po 1000 osób tu i tu.
Po 3 miesiącach:
-osoby pozyskane do MFO3 zwracają 100% kosztów reklamy (wychodzisz na zero i masz szansę na jakieś zyski w przyszłości)
-osoby pozyskane do MFO2 zwracają 10% kosztów reklamy (dopłacasz do interesu)